Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Moderator: anex
-
tolumbar
#1 Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Ovako imam offshore firmu,i sad zelim da preselim u Bosnu i Hercegovinu,znaci necu nigdje bidi zaposlen u BiH,medzutim posjedujem firmu na Sejselima koja se bavi konsaltinog u vezi interneta i jos neke stvari,ova kompanija na Sejselima ne placa nikakav porez i to sasvim legalno znaci firme iz Sejsela sto posluje Internacionalno ( a ne posluju u Sejselima ) ne placaju porez,pa cu ja oko 8 000 € do 12 000 € primati svaki mjesec na svoj devizni racun,od firminog racuna e sad dali taj novac podljeze oporezovanju u BiH ?
Isto tako planiram preprodavanje odredzenih vaucera za betting/kladionicraske sajtove bez firme,kompanija koja izdaje ove vaucere prima invedualne/personalne aplikacije tako da cu novac primati na svoj privatni racun,e sad ako ostvarim otredzeni prihod koji je "do" ? kakav porez placam na dohodak ili ?
Ako mi neko moze ovo malo objasnit,hvala.
P.S.
I ako neko slucajno zna dali moze strana firma posjedovati nekretninu u BIH i koji su uslovi za to?
Isto tako planiram preprodavanje odredzenih vaucera za betting/kladionicraske sajtove bez firme,kompanija koja izdaje ove vaucere prima invedualne/personalne aplikacije tako da cu novac primati na svoj privatni racun,e sad ako ostvarim otredzeni prihod koji je "do" ? kakav porez placam na dohodak ili ?
Ako mi neko moze ovo malo objasnit,hvala.
P.S.
I ako neko slucajno zna dali moze strana firma posjedovati nekretninu u BIH i koji su uslovi za to?
- Chicks
#2 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Mislim da tebi treba samo vlastito tumacenje zakona, sljedecih:
http://www.pufbih.ba/zakoni/ZAKON%20O%2 ... %20BOS.pdf
http://www.pufbih.ba/zakoni/ZAKON%20O%2 ... U%20HR.pdf
Cekao sam da neko drugi da odgovor konkretniji, ali posto jos nije niko, evo barem da ti ovako dam neke informacije.
Siguran sam da trebas placati porez, samo jos pogledaj stope, mislim da je 15% na dohodak...
Poz.
http://www.pufbih.ba/zakoni/ZAKON%20O%2 ... %20BOS.pdf
http://www.pufbih.ba/zakoni/ZAKON%20O%2 ... U%20HR.pdf
Cekao sam da neko drugi da odgovor konkretniji, ali posto jos nije niko, evo barem da ti ovako dam neke informacije.
Siguran sam da trebas placati porez, samo jos pogledaj stope, mislim da je 15% na dohodak...
Poz.
-
zlajci
#3 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
U vezi nekretnina:
Vezano za prvo sto si pitao, mislim da bi podlijegalo ako budes rezident BiH, ako grijesim neka me neko ispravi...iako, i u tom slucaju uvijek postoje popularne "holes"
U vezi prodaje vaucera, vjerujem da ce svaki konstantni veci iznos biti sumnjiv...posebno ako dolazi iz vise izvora. Nema veze sto to nije djelatnost koja je proizasla preko neke tvoje firme. Ja mislim da je kod nas 300km mjesecno neoporezivo sto se tice poreza na dohodak, sto izadje godisnje 3,6 hilhada KM...ali po svemu sudeci to nije iznos o kojem ti pricas.
Nadjoh i na brzinu neki diplomski, pa vidi imal sta tebi interesantno:
http://www.apeiron-uni.eu/centar/Radovi ... sehija.pdf
i jos nesto,ako u necemu grijesim neka me se ispravi
Mogu li strani državljani kupovati nekretnine u BiH?
Da, ali pod slijedećim uslovima.
Da bi mogli steći nekretninu strani državljani moraju najprije zatražiti, a potom i dobiti saglasnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje prije donošenja odluke zatraži mišljenje Ministarstva pravosuđa.
Odobrenje se u pravilu izdaje ako postoji uzajamnost, tj. ako državljani BiH mogu kupiti nekretninu u zemlji tražitelja odobrenja.
Postupak je slijedeći: kada se odluče za kupovinu određene nekretnine, s prodavcem sklapaju ugovor o kupoprodaji nekretnina koji se ovjerava kod notara (prodavac mora ovjeriti svoj potpis, a nije loše ako to učini i kupac), te ga zajedno s fotokopijom kupčevog pasoša također ovjerene kod notara, kao i ostalom pratećom dokumentacijom dostavljaju Ministarstvu vanjskih poslova.
Za vrijeme čekanja odobrenja savjetujemo da u nadležnim zemljišnim knjigama na osnovu ugovora o kupoprodaji izvrše predbilježbu uknjižbe prava vlasništva, kako bi zaštitili svoja prava i interese.
Stranim državljanima koji u BiH imaju otvorenu firmu nije potrebna saglasnost.
Vezano za prvo sto si pitao, mislim da bi podlijegalo ako budes rezident BiH, ako grijesim neka me neko ispravi...iako, i u tom slucaju uvijek postoje popularne "holes"
U vezi prodaje vaucera, vjerujem da ce svaki konstantni veci iznos biti sumnjiv...posebno ako dolazi iz vise izvora. Nema veze sto to nije djelatnost koja je proizasla preko neke tvoje firme. Ja mislim da je kod nas 300km mjesecno neoporezivo sto se tice poreza na dohodak, sto izadje godisnje 3,6 hilhada KM...ali po svemu sudeci to nije iznos o kojem ti pricas.
- Miki123
#4 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
P.S.
Strano pravno lice i jedino može da posjeduje nekretninu u BiH. Firma mora biti osnovana u skladu sa zakonima BiH i upisana u registar društava nadležan za sjedište firme. npr. sjedište u Tešnju, nadležni sud je općinski sud Zenica..
-
akcija007
#5 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Banka na koju budes primao tu uplatu ce se ojadu zabaviti s tobom i tebe izluditi s papircinama jer ces primati pare sa Sejsela zbog zakona o sprecavanju pranja novca i finansiranju terorizma ce te dubinski provjeravati. Tako da kad ti legne uplata pripremi se Banci da dostavis hiljadu i jedan papir.
-
tolumbar
#6 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Firma nema racun na Seychelima al ima u Kipru i Kukovim Ostvorima (Cook Islands,Australia),i koliko su meni poznate stvari Miroslav Miskovic,vlasnik Delta Holdinga,jedan od najbogatijih srba ima offshore firmu sa bankovnim racunom na Kipru i taa firma posjeduje pola Srbije a sve je placano preko Kiparskog racuna al vjerujem da ja i Miroslav se nemozamo poreditakcija007 wrote:Banka na koju budes primao tu uplatu ce se ojadu zabaviti s tobom i tebe izluditi s papircinama jer ces primati pare sa Sejsela zbog zakona o sprecavanju pranja novca i finansiranju terorizma ce te dubinski provjeravati. Tako da kad ti legne uplata pripremi se Banci da dostavis hiljadu i jedan papir.
E sad zanima me kakve vidove papira bih trebao dostavit u vidu cega?
Otkud da primanja na mom racunu,cime se bavi taa firma ili slicno,pojasni mi malo vise ako vec radis u Banci ili ti je poznato ovo?
Pa mogu ja regovat i DOO recimu u BiH kao prestavnistvo moje firme na Sejselima(ustvari ne znam dali mogu?),al ne znam kako je sa troskovima mjesecnim za DOO firmu u BIH i dali se uopste isplati?zlajci wrote:U vezi nekretnina:
Mogu li strani državljani kupovati nekretnine u BiH?
Da, ali pod slijedećim uslovima.
Da bi mogli steći nekretninu strani državljani moraju najprije zatražiti, a potom i dobiti saglasnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje prije donošenja odluke zatraži mišljenje Ministarstva pravosuđa.
Odobrenje se u pravilu izdaje ako postoji uzajamnost, tj. ako državljani BiH mogu kupiti nekretninu u zemlji tražitelja odobrenja.
Postupak je slijedeći: kada se odluče za kupovinu određene nekretnine, s prodavcem sklapaju ugovor o kupoprodaji nekretnina koji se ovjerava kod notara (prodavac mora ovjeriti svoj potpis, a nije loše ako to učini i kupac), te ga zajedno s fotokopijom kupčevog pasoša također ovjerene kod notara, kao i ostalom pratećom dokumentacijom dostavljaju Ministarstvu vanjskih poslova.
Za vrijeme čekanja odobrenja savjetujemo da u nadležnim zemljišnim knjigama na osnovu ugovora o kupoprodaji izvrše predbilježbu uknjižbe prava vlasništva, kako bi zaštitili svoja prava i interese.
Stranim državljanima koji u BiH imaju otvorenu firmu nije potrebna saglasnost.
Vezano za prvo sto si pitao, mislim da bi podlijegalo ako budes rezident BiH, ako grijesim neka me neko ispravi...iako, i u tom slucaju uvijek postoje popularne "holes"![]()
A cuo sam da kao fizicko lice mozes imati uplate do 30 000 KM,a sve navise se prijavljuje od strane banke SIPI e sad naravno ja imam sve dokumente da sam kupio vouchere i da ih preprodajem i imam samo 6% zarade(znaci iako ja ulozim 20 000 KM u vaucere i to prodam za mjesec dana,na racunu cu imati 21200 KM,znaci mjesecno 1 200 maraka je moja zarada,sta je sa troskovima domaina i servera koje ja placam 200$ ( 278.85 KM ) znaci dali ce se novac koji se oporezuje 1 2000 KM ili 1 2000 KM - 278.85?
-
Eshek
#7 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Najbolje ti je da kao tvoja firma sa Sejšela bude osnivač firme d.o.o. u Bosni. Na taj način ćeš moći uspostaviti legalne tokove novca između firmi sa Sejšela. Također ćeš moći prebaciti osnivački kapital, a i eventualno dodatni kapital.
Pored toga, možeš pravdati dobar dio troškova i umanjivati dobit. Ukoliko ostvariš neku značajniju dobit, možeš bosanskoj firmi udariti neku fakturu za "usluge savjetovanja" i prebaciti pare iz Bosne, dakle umanjiti dobit. Iste pare možeš potom opet poslati sa Sejšela u BH firmu kao "povećanje osnivačkog kapitala", što ne ide u dobit.
Druga varijanta bi ti bila otvaranje predstavništva Sejšelske firme u Bosni... znam da to nosi mnoge pogodnosti u odnosu na d.o.o. firmu, ali ne znam više od toga...
Što se tiče prebacivanja para sa računa firme sa Sejšela na tvoj lični račun u Bosni...NE IGRAJ SE S TIME! Najebaćeš k'o žuti dok trepneš.
Ako već hoćeš da se dokopaš para sa Sejšela, uradi ovako:
Odi u neku od okolnih zemalja, u koju ti nije daleko povremeno otići po pare (Albanija, Kosovo, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Grčka) i tamo izvadi poreski broj (to možeš kao strani građanin), te sa njim otvori račun u banci.
Potom pare sa Sejšela prebacuj na račun u toj zemlji i tamo ga podigni u gotovini. Oko poreza te neće boliti glava, jer si za njih strani državljanin koji kod njih ne podliježe oporezivanju na prihode (osim ako u toj zemlji boraviš duže od određenog vremenskog roka, koji je obično nekoliko mjeseci u godini).
Ovo ti može fercerati sve dok se neko u Bosni sjeti potpisati sa okolnim zemljama TIEA (Tax Information Exchange Agreement), koji će mnoge odvesti u ćuzu. Međutim, to se neće desiti u narednih 5 godina sa EU zemljama, a sa zemljama kao što su Kosovo i Moldavija ti sporazumi neće biti potpisani barem narednih 15 godina.
Pored toga, možeš pravdati dobar dio troškova i umanjivati dobit. Ukoliko ostvariš neku značajniju dobit, možeš bosanskoj firmi udariti neku fakturu za "usluge savjetovanja" i prebaciti pare iz Bosne, dakle umanjiti dobit. Iste pare možeš potom opet poslati sa Sejšela u BH firmu kao "povećanje osnivačkog kapitala", što ne ide u dobit.
Druga varijanta bi ti bila otvaranje predstavništva Sejšelske firme u Bosni... znam da to nosi mnoge pogodnosti u odnosu na d.o.o. firmu, ali ne znam više od toga...
Što se tiče prebacivanja para sa računa firme sa Sejšela na tvoj lični račun u Bosni...NE IGRAJ SE S TIME! Najebaćeš k'o žuti dok trepneš.
Odi u neku od okolnih zemalja, u koju ti nije daleko povremeno otići po pare (Albanija, Kosovo, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Grčka) i tamo izvadi poreski broj (to možeš kao strani građanin), te sa njim otvori račun u banci.
Potom pare sa Sejšela prebacuj na račun u toj zemlji i tamo ga podigni u gotovini. Oko poreza te neće boliti glava, jer si za njih strani državljanin koji kod njih ne podliježe oporezivanju na prihode (osim ako u toj zemlji boraviš duže od određenog vremenskog roka, koji je obično nekoliko mjeseci u godini).
Ovo ti može fercerati sve dok se neko u Bosni sjeti potpisati sa okolnim zemljama TIEA (Tax Information Exchange Agreement), koji će mnoge odvesti u ćuzu. Međutim, to se neće desiti u narednih 5 godina sa EU zemljama, a sa zemljama kao što su Kosovo i Moldavija ti sporazumi neće biti potpisani barem narednih 15 godina.
- JThomas
#8 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
smiješno je tražiti savjete ove vrste po forumima, oni se ne dobijaju po forumima, nego koštaju boga oca i k'o svetog petra kajgana.
kod takvih stvari je vrlo, vrlo tanka i fluidna linija između legalnog poslovanja i porezne utaje i raznih drugih krivičnih djela. a ako je pređeš, najeb'o si, jer ti nisi miroslav mišković...
kod takvih stvari je vrlo, vrlo tanka i fluidna linija između legalnog poslovanja i porezne utaje i raznih drugih krivičnih djela. a ako je pređeš, najeb'o si, jer ti nisi miroslav mišković...
- drndalo
#9 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Mozda i jeste... Samo istrazuje...JThomas wrote:jer ti nisi miroslav mišković...
-
tolumbar
#10 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Eshek wrote:Najbolje ti je da kao tvoja firma sa Sejšela bude osnivač firme d.o.o. u Bosni. Na taj način ćeš moći uspostaviti legalne tokove novca između firmi sa Sejšela. Također ćeš moći prebaciti osnivački kapital, a i eventualno dodatni kapital.
A zbog cega ce ih dovesti u cuzu,ne razumjem?
-
Eshek
#11 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Zato što potpisivanje TIEA omogućava kvalitetnu i lakšu razmjenu podataka među zemljama. A takvom razmjenom podataka će matične države moći doći i do saznanja ima li njen građanin nerezidentni račun u nekoj drugoj državi i da li izbjegava porez koji je dužan platiti kući.
- JThomas
#12 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
malo se ti praviš blesav za nekoga ko slučajno ima firmu na sejšelima...al' hajde nek' ti bude.
k'o što rekoh, kod tih stvari granica između "nevin" i "kriv za milionsku utaju" može biti nevidljiva i iskusnom ekonomisti koji nije ekspert za finansije. i ljudi koji stvarno mogu dati dobar savjet za ovakve stvari žive k'o kraljevi od davanja tih savjeta. s razlogom.
k'o što rekoh, kod tih stvari granica između "nevin" i "kriv za milionsku utaju" može biti nevidljiva i iskusnom ekonomisti koji nije ekspert za finansije. i ljudi koji stvarno mogu dati dobar savjet za ovakve stvari žive k'o kraljevi od davanja tih savjeta. s razlogom.
-
tolumbar
#13 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Ne pravim se blesav ja sam otvorio tu firmu na sejselima zato sto ovo sto radim ne bi bilo bas "legalno" ili bolje reci dozvoljeno od strane balkansih ( bosanske ) firme zato sto bi najvjerovatnije trebala neka licenca,pa plus ddv 18% ili koliko je vec u Bosni pa PIO/MIO ovako je 0% ovdje ddv za IBC ( International Bussnies Company ) i ne treba mi licenca i nikom ne placam PIO,samo su malo skuplje provizije za slanje novca preko racuna banke,inace moj drug ja ti nikakav ekspert nisam niti se bas nesto razumujem u te stvari oko ekonomije ...JThomas wrote:malo se ti praviš blesav za nekoga ko slučajno ima firmu na sejšelima...al' hajde nek' ti bude.
- JThomas
#14 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
i nije ti jasno što se to baš i ne sviđa haharima iz porezne?
- dado2002
#15 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Druze,
kad otvoris firmu javi ako ti bude trebalo radnika
- momčina
#16 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Razumiješ, razumiješ... Ako si voljan platiti, možeš me kontaktirati na pp.tolumbar wrote:Ne pravim se blesav ja sam otvorio tu firmu na sejselima zato sto ovo sto radim ne bi bilo bas "legalno" ili bolje reci dozvoljeno od strane balkansih ( bosanske ) firme zato sto bi najvjerovatnije trebala neka licenca,pa plus ddv 18% ili koliko je vec u Bosni pa PIO/MIO ovako je 0% ovdje ddv za IBC ( International Bussnies Company ) i ne treba mi licenca i nikom ne placam PIO,samo su malo skuplje provizije za slanje novca preko racuna banke,inace moj drug ja ti nikakav ekspert nisam niti se bas nesto razumujem u te stvari oko ekonomije ...JThomas wrote:malo se ti praviš blesav za nekoga ko slučajno ima firmu na sejšelima...al' hajde nek' ti bude.
-
tolumbar
#17 Re: Pitanje za "iskusnog" ekonomistu
Ma dobro do,njima se ne svidza,razumjem ali svidzalo im se ili ne,moja firma je u drugoj drzavi,jurisdikciji tako da nemaju oni nista stim,jer je sve legalno.JThomas wrote:i nije ti jasno što se to baš i ne sviđa haharima iz porezne?
Ako imas znanje koje mozes dokazati svojom notarskom/advokatskom kancelariju mogo bi te posjetit...momčina wrote:Razumiješ, razumiješ... Ako si voljan platiti, možeš me kontaktirati na pp.tolumbar wrote:Ne pravim se blesav ja sam otvorio tu firmu na sejselima zato sto ovo sto radim ne bi bilo bas "legalno" ili bolje reci dozvoljeno od strane balkansih ( bosanske ) firme zato sto bi najvjerovatnije trebala neka licenca,pa plus ddv 18% ili koliko je vec u Bosni pa PIO/MIO ovako je 0% ovdje ddv za IBC ( International Bussnies Company ) i ne treba mi licenca i nikom ne placam PIO,samo su malo skuplje provizije za slanje novca preko racuna banke,inace moj drug ja ti nikakav ekspert nisam niti se bas nesto razumujem u te stvari oko ekonomije ...JThomas wrote:malo se ti praviš blesav za nekoga ko slučajno ima firmu na sejšelima...al' hajde nek' ti bude.
Pogledaj PM.dado2002 wrote:Druze,