Pitanje za iskusne vozace

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Nanox7

#1 Pitanje za iskusne vozace

Post by Nanox7 »

Kod passata posjedujem ASR.
Ovako pa me malo zbunjuje. Kada je ASR upaljen?
Kada kliknem dugme pokazuje mi na boardu (zuti trougao kao sto treba), eh sad i kad ga iskljucim (naravno nece nista pokazati). Isto tako kada je iskljucen ASR dodam gasa da vidim sta se desava, a desava se to da svjetli jednu sekundu, pa nestane, pa opet sekundu, i itd... To mi daje signal da prednji tockovi proklizavaju.

Pitanje je kada je ASR upaljen, kada svjetli cjelo vrijeme zuti trougao, ili kada nista ne pokazuje na board kompjuteru?
dgL_

#2 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by dgL_ »

Nanox7 wrote:Kod passata posjedujem ASR.
Kada kliknem dugme pokazuje mi na boardu (zuti trougao kao sto treba), eh sad i kad ga iskljucim (naravno nece nista pokazati). Isto tako kada je iskljucen ASR dodam gasa da vidim sta se desava, a desava se to da svjetli jednu sekundu, pa nestane, pa opet sekundu, i itd... To mi daje signal da prednji tockovi proklizavaju.

Pitanje je kada je ASR upaljen, kada svjetli cjelo vrijeme zuti trougao, ili kada nista ne pokazuje na board kompjuteru?
Kod mene na renaultu kad isklju im ASR napise mi se na boardu ASR sistem off i upali se trokut i mislim da to signalizira da nije u funkciji... Nakon sto ga ponovo pritisnem trokut nestane a ASR je. U funkciji... Tako bi trebalo biti
junior3

#3 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by junior3 »

Kad svijetli trokut ugašen je.
Kataklinger

#4 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by Kataklinger »

Na većini auta ne možeš ugasiti ASR u potpunosti, tj možeš privremeno i upali se talampica na instrument tabli, ali čim dodaš gas do kraja i auto počne šlajdrat, ASR se automatski pali. Barem je kod mene tako. Kod nekih sportskih auta (npr. na Golf 7 GTD) postoje dva nivoa gašenja toga. Prvi je kad stisneš normalno dugme za gašenje, i ugasi ga ovako privremeno. A drugi kad držiš to dugme malo duže nakon čega se ulazi u mode gdje je ASR/ESP potpuno deaktiviran, dok ga ponovo ne aktiviraš pritiskom na dugme.
Edin H.

#5 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by Edin H. »

junior3 wrote:Kad svijetli trokut ugašen je.
Da, tj. kada pritisnes, ugasis ga.
amar1994

#6 Re: RE: Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by amar1994 »

Kataklinger wrote:Na većini auta ne možeš ugasiti ASR u potpunosti, tj možeš privremeno i upali se talampica na instrument tabli, ali čim dodaš gas do kraja i auto počne šlajdrat, ASR se automatski pali. Barem je kod mene tako. Kod nekih sportskih auta (npr. na Golf 7 GTD) postoje dva nivoa gašenja toga. Prvi je kad stisneš normalno dugme za gašenje, i ugasi ga ovako privremeno. A drugi kad držiš to dugme malo duže nakon čega se ulazi u mode gdje je ASR/ESP potpuno deaktiviran, dok ga ponovo ne aktiviraš pritiskom na dugme.
Moze , zadrzi se 3-5 sec ;)
Kod mene se DSC iskljuci skroz pritiskom na dugme

Sent from my C6603 using Tapatalk
condy

#7 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by condy »

Nanox7 wrote:Kod passata posjedujem ASR.

Kad nista ne pokazuje tad je asr upaljen. Na tipki pise ASR OFF. Znaci kad je pritisnes onda asr iskljucis i tad stalno svijetli zuta lampica na tabli. Kad povremeno blica na pritisak gasa to je znak da tockovi proklizavaju.
drndalo

#8 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by drndalo »

Kataklinger wrote:Na većini auta ne možeš ugasiti ASR u potpunosti, tj možeš privremeno i upali se talampica na instrument tabli, ali čim dodaš gas do kraja i auto počne šlajdrat, ASR se automatski pali. Barem je kod mene tako. Kod nekih sportskih auta (npr. na Golf 7 GTD) postoje dva nivoa gašenja toga. Prvi je kad stisneš normalno dugme za gašenje, i ugasi ga ovako privremeno. A drugi kad držiš to dugme malo duže nakon čega se ulazi u mode gdje je ASR/ESP potpuno deaktiviran, dok ga ponovo ne aktiviraš pritiskom na dugme.
Uh, nasmija me za fin pocetak dana usprkos ovom otopljenju...

Ovo za ASR vec odgovorise...
insomnia78

#9 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by insomnia78 »

Pa dobro, mozda je nabacio tenisku lopticu na kuku
drndalo

#10 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by drndalo »

:mrgreen:

Da, i sportsku naljepnicu na poklopac rezervoara, odmah +5 KS...
insomnia78

#11 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by insomnia78 »

Al uzivas, bruda moj lijepi
Image
Kataklinger

#12 Re: RE: Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by Kataklinger »

drndalo wrote::mrgreen:

Koji ste vi debili najutro. Trebao sam samo stavit pod navodnike "sportski".
drndalo

#13 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by drndalo »

Hajde sta se ljutis namah, pa vidis da se otkravljujemo nakon minusa... :mrgreen:
tempuser

#14 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by tempuser »

Za vecinu prisutnih, ukljucujuci i mene koji sam kratak nekih 40 KS, auto sa 180KS je ubersportski...
amar1994

#15 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by amar1994 »

Nista bez KN filtera :D

Kataklinger

#16 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by Kataklinger »

/
Last edited by Kataklinger on 08/06/2017 01:28, edited 1 time in total.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#17 Re: RE: Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by Matijevic_Vlado »

Kataklinger wrote:
drndalo wrote::mrgreen:

Koji ste vi debili najutro. Trebao sam samo stavit pod navodnike "sportski".
:mrgreen: :mrgreen:
tempuser

#18 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by tempuser »

Kataklinger wrote:
tempuser wrote:Za vecinu prisutnih, ukljucujuci i mene koji sam kratak nekih 40 KS, auto sa 180KS je ubersportski...
Nije BMW pa da ima DIZELa sportski model od 380KS i +700NM obrtnog. Za jednog hatchbacka kao sto je G7 GTD, 184KS i 380Nm je dovoljno da mozemo reci "kroz prste" da je sportski model. Iako je daleko od bas sporCkog. Ali eto, ima tu opciju da drzanjem 4-5sec na dugmetu, potpuno ugasi ASR/ESP što je bilo usko vezano za pitanje...
Skoda Octavia RS sa istim motorm jeste sportski model, a eto G VII GTD nije...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#19 Re: RE: Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by _BataZiv_0809 »

amar1994 wrote: Moze , zadrzi se 3-5 sec ;)

Meni se po ponasanju vozila cini da je upaljen kad pritisnem dugme i kad gori lampica na instrument tabli :roll:
ITNet

#20 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by ITNet »

Pa recimo za mene ni jedan auto sa dizel motorom nije sportski model :D
amar1994

#21 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by amar1994 »

ITNet wrote:Pa recimo za mene ni jedan auto sa dizel motorom nije sportski model :D
Image

:izet: :thumbup:
amar1994

#22 Re: RE: Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by amar1994 »

_BataZiv_0809 wrote:
amar1994 wrote: Moze , zadrzi se 3-5 sec ;)

Meni se po ponasanju vozila cini da je upaljen kad pritisnem dugme i kad gori lampica na instrument tabli :roll:
mozda moras zadrzati 3 do 5 sec , probaj :wink: , a mozda i ne moze zbog sigurnosti putnika :-D
lavic

#23 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by lavic »

Kod mene na BMW na dugme jednim kratkim pritiskom gasim "kontrolu proklizavanja" a pritiskom od par sekundi na isto dugme gasim I kontrolu proklizavanja I ESP. Na komandnoj table se upale signalna svijetla kad je system ugasen.
Ukoliko ja ne upalim ih oni se aktiviraju automatski slijedeci put kad se auto ugasi/upali. Vrlo jednostavno I efikasno.
ITNet

#24 Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by ITNet »

amar1994 wrote:
ITNet wrote:Pa recimo za mene ni jedan auto sa dizel motorom nije sportski model :D
Image

:izet: :thumbup:
Govorim o civilnim vozilima koji se voze na cesti kontas, ;-) A ne o vozilima koja su (najmjenski zbog odredzenih razloga) napravljena da budu dizeli u motosportu :izet:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25 Re: RE: Re: Pitanje za iskusne vozace

Post by _BataZiv_0809 »

amar1994 wrote: mozda moras zadrzati 3 do 5 sec , probaj :wink: , a mozda i ne moze zbog sigurnosti putnika :-D
Pojma nemam, osim sto se auto puno stabilnije ponasa kad to pritisnem (moram svaki put pritisnuti iznova poslije paljenja) :shock: Toyota je u pitanju.
Post Reply