pitanje za iskusne racunovodje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Svetlana

#1 pitanje za iskusne racunovodje

Post by Svetlana »

molila bi za savjet nekog od iskusnih racunovodja,
naime, da li pravno lice moze upotrijebiti novac na ziro racunasa na ime upisa povecanja valstitog kapitala i na koji nacin, ili samo vlastitim novcem osnivaca, tj vlasnika preduzeca.
hvala
Svetlana

Post by Svetlana »

molila bi za savjet nekog od iskusnih racunovodja,
naime, da li pravno lice moze upotrijebiti novac sa ziro racuna na ime upisa povecanja valstitog kapitala i na koji nacin, ili samo vlastitim novcem osnivaca, tj vlasnika preduzeca.
hvala
Eshek

Post by Eshek »

Svetlana wrote:molila bi za savjet nekog od iskusnih racunovodja,
naime, da li pravno lice moze upotrijebiti novac sa ziro racuna na ime upisa povecanja valstitog kapitala i na koji nacin, ili samo vlastitim novcem osnivaca, tj vlasnika preduzeca.
hvala
nisam racunovodja, ali znam dovoljno da ti kazem da nisi navela dovoljno detalja. Sa cijeg ziro racuna? Dalje, koji je oblik pravnog lica?

Mislim da pravno lice ne moze koristiti sredstva sa svog ziro racuna u te svrhe. Ali nije samo vlasniku dozvoljeno da ulaze svoj novac, to mogu i drugi, ali uz saglasnost upravnog organa. Kojeg? to opet ovisi od oblika pravnog lica...
Eshek

Post by Eshek »

pošto vidim da si se malo spetljala, savjetujem ti da se obratiš nekom pravniku, ili još bolje, nekom našem priučenom postratnom bizMismenu sa par osnovne...taKima dokapitalizacija najbolje ide od ruke :D :D
Mislilac

Post by Mislilac »

O tome sam pričao na jednoj prethodnoj temi koja je postavljena od istog autora...

Prvo.
Drugo.

Sjećaš se?

EDIT: Može. A to ovisi od oblika preduzeća. D.D. ili D.O.O.
Svetlana

Post by Svetlana »

oblik pravnog lica je D.O.O. I NARAVNO MISLIM DA JE JASNO NAPISANO SA SVOG ŽIRO RAČUNA PRAVNO LICE DA PRENESE NA UPIS VALSTITOG KAPITALA
Harrys

Post by Harrys »

:D Svetlana,sto si skrta na rijecima.A zar ima neki drugi racun osim ziro racuna s kojeg bi mogao da uplati,
Mislim da moze.Samo treba sve da je regulisano ugovorom sa vlasnikom,svrha uplate,iznos uplate,procenat ucesca u kapitalu itd. :D
U tom slucaju novi suvlasnik je preduzece a ne pojedinac,vlasnik tog preduzeca.
debela

Post by debela »

otkrij nam tajnu. na koju foru si dobila posao, a nemas blage sa onim sta trebas raditi? :roll:
Jara

Post by Jara »

zar još postoje žiro računi??? :-?
Mislilac

Post by Mislilac »

Svetlana wrote:oblik pravnog lica je D.O.O. I NARAVNO MISLIM DA JE JASNO NAPISANO SA SVOG ŽIRO RAČUNA PRAVNO LICE DA PRENESE NA UPIS VALSTITOG KAPITALA
A čuj. U D.O.O. postoje udjeli kod osnivanja u slučaju da je osnivača više.

Osnova: aktiva (zalihe-obrtna stredstva, stalna stredstva, ulaganja, žiro račun..) = kapital (ovo bi ti povećala...) + obaveze (dobavljači, obaveze za kredite itd.)

E sad, povećanje kapitala se može uraditi kad se neko odluči da uloži nešto u tvoje pravno lice (u ovom slučaju D.O.O), a može uložiti novac, sredstva, potraživanje...

A mislim da je takvo povećanje pasive (tj. kapitala) u D.O.O. o kojem ti pričaš ("kupovina" kapitala-udjela sredstvima sa ŽR) nemoguće.

Fakat, znal' ko. Ja mislim vako'.

PS. Svetlana, jel' to tvoja firma?

PPS. Nisamiskusan računovođa, al' mi je predavo Tito za računovostvo...
Svetlana

Post by Svetlana »

zahvaljujem svima koji su iskreno zeljeli rijesiti moju dilemu a posebno marcu-x koji je to stvarno strucno pojasnio
hvala jos jednom.
Mislilac

Post by Mislilac »

Hvala profesoru Titi za računoovstvo.

I ja sam bio u pravu. 8) 8)
konyan

Post by konyan »

Kao sto rece Marco-x, moze iz neto dobiti firme. :D
Mislilac

Post by Mislilac »

Kao reinvestiranje dobiti u povećanje kapitala?

Onda to ide iz bruto dobiti. Reinvestiranje se ne oporezuje????
iceman ze

Post by iceman ze »

da ne otvaram novu temu, da li neko zna koliko je cijena usluga knjigovode, potrebno mi je jednom drugu, ili ako znate nekoga da preporucite pa da se licno raspitam......hvala....
Post Reply