Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
izbjeglica_iz_besmisla

#1 Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Evo probat ću ukratko.. :)

Imam ideju za web stranicu, razrađena je prilično u detalje, vizuelni identitet i struktura su već kompletirani. Potencijalni oglašivači bi bile kompanije prisutne u regionu koje nude proizvode „široke potrošnje“ (ali proizvode iz tačno određenih kategorija široke potrošnje). Korisnici stranice bi bili mladi određenog profila koji mogu biti od interesa za navedene branše i oglašivače. 8)

Osim postavljanja google oglasa i neke sitnije zarade tako, glavni način za ostvarivanje prihoda bi trebala biti prodaja oglasnog prostora (klasičnih bannera na stranici i sl.). I tu mi je potencijalni problem – sa više strana sam čuo da je kod nas teško ozbiljnije kompanije „pridobiti“ za oglašavanje na netu, čak i ako imaš solidan broj posjetilaca (recimo, do 100 000 stvarnih posjetilaca mjesečno). U suštini, treba ti neko da te pogura unutar kompanije. Ovo govorim za Sarajevo, i ne bi me čudilo da je istina, mada ipak mislim da ti koji tako pričaju jednostavno nisu bili dovoljno dobri u prodaji.

Pitanje je - koliko je to istina, i koji bi bio najbolji načini za prodaju oglasnog prostora u ovoj situaciji?

Razmatramo da li da se koncentriramo samo na dizanje posjeta i tako probdimo interes ili da ipak nađemo nekoga za "dovodjenje" oglašivača, nekog ko ima iskustva i veza pa dijelimo profit koji nam privuce. :oops:
JOINT_1921
Vozim: odlično

#2 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

Post by JOINT_1921 »

.
Last edited by JOINT_1921 on 25/04/2013 09:31, edited 1 time in total.
udrch

#3 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

Post by udrch »

stranica samo za reklamiranje je potpuno besmislena čak da imaš milion posjeta dnevno..ja ti ne bih dao ni jednu KM ako je bez sadržaja..
imaš raznih varijacija tih stranica i uglavnom su sve propale..
da bi neko platio neki oglasni prostor nekome, on mora biti uvjeren da se na tu stranicu ljudi vraćaju..
brojem klikova nećeš više pridobiti nikoga..
izbjeglica_iz_besmisla

#4 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

udrch wrote:stranica samo za reklamiranje je potpuno besmislena čak da imaš milion posjeta dnevno..ja ti ne bih dao ni jednu KM ako je bez sadržaja..
imaš raznih varijacija tih stranica i uglavnom su sve propale..
da bi neko platio neki oglasni prostor nekome, on mora biti uvjeren da se na tu stranicu ljudi vraćaju..
brojem klikova nećeš više pridobiti nikoga..
pa naravno 8) , nisam lud da smisljam stranicu bez ozbiljnog sadrzaja i onda se nadam da ce neko htjeti, eto tek tako, trositi pare na reklame. Bit ce posjetilaca, a imat cu i neke druge argumente i informacije o posjetiocima osim samih brojki..

Razradio sam i pitanje sadrzaja na priilično održiv način, to mi je najveci izazov bio. Sad je sljedece pitanje na redu - kako sa reklamama ako sve to zazivi ... Da li je eventualna dobra posjećenost zbog dobrog sadržaja dovoljna, ili se moraju i oglašivači mahlaski "sređivati", kao i vecina stvari kod nas?

Ovo gore ti je bio koristan komentar, imas li mozda neki i sad kad sam malo vise pojasnio?
Dozer

#5 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

Post by Dozer »

Sve firme koje imalo drze do sebe, kao i one koje to namjeravaju, koje imaju odredjene proizvode i/ili usluge s kojima se zele probiti na trzistu ili ojacati svoj uticaj i polozaj na vec postojecem trzistu bilo kroz neke nove ponude, bilo kroz unapredjenje postojecih - oglasavaju se I NA internetu.

Medjutim, marketing nije puko "de, postavi nekakav baner tamo na taj website", nego se tome prilazi vrlo studiozno i ciljano.
Pri tome se biraju websiteovi koji imaju veliki broj posjeta, sto novih sto starih posjetilaca, kako bi se ta reklama vidjela sto bolje i vise.

Za to ti ne trebaju ljudi unutar kompanija, nego ti treba kvalitetan website koji ce ljude navesti da ga posjecuju. Preko ljudi u kompanijama neces postici puno, ali ako ljudi pricaju o necemu sto je na tvom portalu, onda ce se i posjete povecavati, a samim tim ce taj portal postajati sve interesantniji i onima koji se zele reklamirati. A da bi to postigao, moras i sam imati dobru marketinsku kampanju kako bi u sto kracem periodu informisao sto vise ljudi o svom postojanju i svrsi.

U svakom slucaju, ako planiras da postignes nesto bitnije u roku kracem od 6-12 mjeseci, onda nemoj nista ni pocinjati.
izbjeglica_iz_besmisla

#6 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

Dozer wrote:Sve firme koje imalo drze do sebe, kao i one koje to namjeravaju, koje imaju odredjene proizvode i/ili usluge s kojima se zele probiti na trzistu ili ojacati svoj uticaj i polozaj na vec postojecem trzistu bilo kroz neke nove ponude, bilo kroz unapredjenje postojecih - oglasavaju se I NA internetu.

Medjutim, marketing nije puko "de, postavi nekakav baner tamo na taj website", nego se tome prilazi vrlo studiozno i ciljano.
Pri tome se biraju websiteovi koji imaju veliki broj posjeta, sto novih sto starih posjetilaca, kako bi se ta reklama vidjela sto bolje i vise.

Za to ti ne trebaju ljudi unutar kompanija, nego ti treba kvalitetan website koji ce ljude navesti da ga posjecuju. Preko ljudi u kompanijama neces postici puno, ali ako ljudi pricaju o necemu sto je na tvom portalu, onda ce se i posjete povecavati, a samim tim ce taj portal postajati sve interesantniji i onima koji se zele reklamirati. A da bi to postigao, moras i sam imati dobru marketinsku kampanju kako bi u sto kracem periodu informisao sto vise ljudi o svom postojanju i svrsi.

U svakom slucaju, ako planiras da postignes nesto bitnije u roku kracem od 6-12 mjeseci, onda nemoj nista ni pocinjati.
ne moze nista preko noci, pa tako ni ovo. Mislim da ce trebati minimalno 6-12 mjeseci samo da stranica zazivi u minimalno odrzivom obliku. Tek nakon toga bih mogao imati argumente i broj korisnika koji mogu biti ozbiljni u očima bilo koje kompanije.

Dakle, ako sam dobro shvatio - tvoje iskustvo govori da bi samom kampanjom za promoviranje stranice "obicnim" korisnicima, mogao paralelno izazivati i interes oglašivača.

PS Naravno, sve ovo pod uslovom da stranica zaživi. Ako se to ne desi u roku od godinu do dvije, onda tu ne treba pričati o oglašivačima i zaradi nego o kvalitetu same stranice ;)
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 24/04/2013 11:00, edited 2 times in total.
izbjeglica_iz_besmisla

#7 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

hdhgez5zeze5 wrote:iskreno ako si u BiH i nemaš koga da te pogura i uzima tal tj razne stranačke šupke i mafijaše posao će da ti se svodi na pilićarenje i trošenje živaca, ali možeš pokušat unajmiš 2 studentice i daš im laptop i neka rade prezentacije od firme do firme ne košta te ništa da probaš, ali evo upitaj ovde stručnjake http://www.wjunction.com/ traži cvrle nik on je admin tu može ti pomoći savjetima, onda potraži nik mostarac on je radio prevod bosanskog za MEGA kim dotkoma javi im se preko PM, ima još finih momaka i cura sa naših prostora koji će ti rado izaći u susret.Neko od njih će znati da te uputi i da neki dobar savjet siguran sam 100%
sve jasno .. zahvaljujem! :thumbup:
drag_gost

#8 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

Post by drag_gost »

Bavim se SEO-om, SEM-om i dizajniranjem web stranica prilicno dugo. Niko ne treba da te "pogura" i slicne gluposti. Ti ako imas kvalitet, sve dolazi onda samo. Najbitnije ti je da imas targetiranu posjetu i mali "bounce rate", tj. da ljudi sto duze provode vremena na stranici. Meni je za prvu zaradu od stranice trebalo tacno 12 mjeseci, daj si vremena.
drag_gost

#9 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

Post by drag_gost »

Ne znam koliko si ti uspio "stelom" ili nisi jer nemas "stelu", ali kakva stela mu je potrebna za privlacenje korisnika? Kod Google-a? Super, reci mi gdje se moze naci ta stela, pa da je i ja nadjem. :lol: :lol: Ili mislis na "stelu" u domacim kompanijama, gdje bi ti eventualno neko sredio zakup banner-a? Pa ne znam koja bi se kompanija igrala sa svojim novcem tek tako. Mozda ti znas. Poenta je, ako imas dovoljno targetiranih korisnika i dosta ljudi koji provode odredjeni dio vremena, naravno sveto lijepo potkrijepis Analytics-om i Alex-om, uz dodatak SEMrush izvjestaja i uspjeh je neminovan. Covjek se treba slomiti svakako da zaradi neke pare, barem na pocetku, kasnije to raste u pasivni profit i neminovno se umnozava kako vrijeme ide. "Stela i nakon mjesec 2000 milje" - eh i ja se raspravljam sa forumbot-generisanim username-om. @Pokretacu teme, javi mi se u PP za detalje, rado cu te uputiti.
matic.ivan

#10 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

Post by matic.ivan »

Najvaznija ti je ideja, sjeti se stranice milliondollarhomepage.com - covjek je preko noci zaradio 1 milion dolara.

Jedan pixel jedan dolar.
izbjeglica_iz_besmisla

#11 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

matic.ivan wrote:Najvaznija ti je ideja, sjeti se stranice milliondollarhomepage.com - covjek je preko noci zaradio 1 milion dolara.

Jedan pixel jedan dolar.
Ideja je najvažnija, ali čini mi se da ipak nije samo ona dovoljna. Zahtjevnije je privlačenje korisnika, i naravno onih koji će donositi novac - u ovom slučaju firmi. Prva stavka bi trebala biti adekvatno riješena, još ostaje druga

PS ne spamate temu, različita iskustva, različite ideje ;)
blue033

#12 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

Post by blue033 »

Imao sam puno ideja, ali nisam imao vremena da ih realizujem. Odnosno bili su gotovi projekti online, ali nisam imao vremena da ih održavam. Jedini sajt koji mi donosi preko google adsense bar dvije kafe dnevno je na Engleskom jeziku i samo sam ga postavio i jedino što provjerim svakih par mjeseci je li online, inače ništa ne radim na njemu i tako funkcioniše par godina
Inače mislim da sajtovi na stranim jezicima donose puno više novca i jednostavniji je način naplate. Jedna dobra ideja na našem jeziku mi je propala, jer tad nisam imao registrovanu djelatnost da bi mogao izdavati račune, ozbiljne firme ne daju novac u gotovini. Što se tiče ove izjave 2000 KM za mjesec, ona i nije daleko od istine jer nam je stanje u državi tako. Od privatne firme se to ne može dobiti, jer oni su ozbiljni i daju novac samo ako imaju konkretnu korist. Međutim postoje ljudi koji raspolažu javnim novcem bez ikakve odgovornosti kojima nije problem odvojiti dio novca neke kampanje za "prijateljski" sajt.
izbjeglica_iz_besmisla

#13 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

To stoji da javne kompanije cesto od javnih para poguraju 'svoje'. Ali to je za bh. sajtove upitne kvalitete jedini nacin uzimanja love, ako imaju los sajt. Medjutim, ovdje mi fakat nije ideja da uzmem lovu nizasta. Cilj mi je napraviti nesto kvalitetno, gdje bi normalne firme imale jasan i konkretan interes da se oglasavaju ...

Naravno, pod obavezno je da osnujem dodatnu djelatnost, pored svog posla. Mora se imati nacin za izdavanje faktura, a ovaj je najlaksi i najjeftiniji.
izbjeglica_iz_besmisla

#14 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

hdhgez5zeze5 wrote:šta čekaš pravi i radi nema od šuplje ništa :lol: :lol: :lol:
Mozda sam subjektivan, ali mislim da je ocigledno da nije suplja. Ne mislim uloziti 500 KM ili nesto sitno pa da se zjbvm ili idem naslijepo
;)
Chischo

#15 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

Post by Chischo »

Aj ti privuci posjetioce pa onda razmisljaj o oglasavanju...
izbjeglica_iz_besmisla

#16 Re: Pitanje za iskusne - internet stranice i oglasni prostor

Ma naravno. Nisam zaboravio sta je najvaznije ;)
Post Reply