kolika je potrošnja sva četiri kola na šporetu? odnosno kapacitet me zanima koliko u kW je svako kolo pojedinačno i sva zajedno?
pretpostavljam da zbroj kapaciteta svih kola na šporetu ne smije preći neku određenu vrijednost u kW radi opterećenja mreže...
ovo pitam zato što sam vidio ona ekspres kola (sa crvenim krugom u sredini) i volio bih postaviti sva četiri na šporet....ne znam da li smijem to uraditi radi opterećenja. inače šporet je spojen na trofaznu struju.
hvala
pitanje za električara (ili nekoga ko zna)
Moderator: anex
- žulijan asanž
-
sabanss
#2 Re: pitanje za električara (ili nekoga ko zna)
Zavisi koji je sporet...
Mislim da je snaga ringle u prosjeku oko 1200 w, dakle sve cetiri oko 5 kW.
- žulijan asanž
#3 Re: pitanje za električara (ili nekoga ko zna)
sabanss wrote:Zavisi koji je sporet...
ček jel to znači da trofazni priključak može izdržati više od 5 kW (jer teoretski može biti uključena i rerna i sva četiri kola)?
-
sabanss
#4 Re: pitanje za električara (ili nekoga ko zna)
Pa svrha trofaznog prikljucka je da razdvojis opterecenje po fazama. Opeta zavisno od sporeta ali obicno ide 2 ringle + 2 ringle + rerna raspored. Sto znaci da imas otprilike 2.5 kW po fazi.žulijan asanž wrote: ček jel to znači da trofazni priključak može izdržati više od 5 kW (jer teoretski može biti uključena i rerna i sva četiri kola)?
Ovo je ugrubo racunica ali mislim da kvalitetna instalacija mora podnijeti vise od 2.5 kW po fazi opterecenja. Cemu cudjenje?
- žulijan asanž
#5 Re: pitanje za električara (ili nekoga ko zna)
nije čuđenje, nego neznanje prijateljusabanss wrote:Pa svrha trofaznog prikljucka je da razdvojis opterecenje po fazama. Opeta zavisno od sporeta ali obicno ide 2 ringle + 2 ringle + rerna raspored. Sto znaci da imas otprilike 2.5 kW po fazi.žulijan asanž wrote: ček jel to znači da trofazni priključak može izdržati više od 5 kW (jer teoretski može biti uključena i rerna i sva četiri kola)?
Ovo je ugrubo racunica ali mislim da kvalitetna instalacija mora podnijeti vise od 2.5 kW po fazi opterecenja. Cemu cudjenje?
ne znam pa pitam. uglavnom hvala na odgovorima. ja ću krhnut ove ekspres ringle pa kud puklo da puklo
- zateznistub
#6 Re: pitanje za električara (ili nekoga ko zna)
Veličina ploče diktira snagu i krece se od 1-2,5 kW.
Sto se tice instalacije kako kopčanja tako i instalacije u zidu radi se sa kablom 2,5 mm kvadratna. NIKADA se ne preporučuje ukljucivanje svih porosaca na jednom spretu sto zbog potrošnje, sto zbog prelaznog otprora.
Ne vidim nikakve potrebe za ugradnjom 4 automatske (expres) ploce ukoliko nemas bataljon kod kuce ili si otvorio manji restoran. Za normalno domacinstvo sasvim je dovoljna jedna.
Kad je u pitanju simultano ukljucivanje potrosaca na sporetu preporuka je:
-dvije ploce u isto vrijeme
-jedna ploča i rerna u isto vrijeme
Sto se tice instalacije kako kopčanja tako i instalacije u zidu radi se sa kablom 2,5 mm kvadratna. NIKADA se ne preporučuje ukljucivanje svih porosaca na jednom spretu sto zbog potrošnje, sto zbog prelaznog otprora.
Ne vidim nikakve potrebe za ugradnjom 4 automatske (expres) ploce ukoliko nemas bataljon kod kuce ili si otvorio manji restoran. Za normalno domacinstvo sasvim je dovoljna jedna.
Kad je u pitanju simultano ukljucivanje potrosaca na sporetu preporuka je:
-dvije ploce u isto vrijeme
-jedna ploča i rerna u isto vrijeme