Pitanje za Bosanske Hrvate

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Zasto je Bosnjastvo bilo ne prihvatljivo za vas?

1. Zato sto smo vec bili Hrvati a Bosnjastvo je bila vjestacka nacija i narodnost uvijek i u srednjem vijeku
7
64%
2. Zato sto Bosnjacki intelektualci nisu potrudili da i nas integrisu u tu naciju i narod na kvalitetan nacin
1
9%
3. Zato sto smo katolici a nacije na balkanu su vise vezane za religiju
0
No votes
4. Bojimo se asimilicaije u Islamsku kulturu jer bi bili manjinska religija unutar te nacija
3
27%

Total votes: 11

generator

#51 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by generator »

dobar loš ja wrote:
bosna123 wrote:@dobar los ja
Procitaj onaj post gore sto sam napisala o pravoslavcima u HR, a i sama sam svjedokom nekih stvari pa prokomentiraj. Mene interesira zasto ljudi kada vec odluce promijeniti naciju, jer ih je valjda sram reci da su Srbi, mijenjaju i vjeru? A niko ih na to ne tjera.
bosna 123 ne sramim se svoje vjere niti svoga naroda.Hrvat,muslimanske vjeroispovijesti,živim u Bihaću,u vojnoj sam penziji borio sam se u HV i poslije u HVO-u.Vojni invalid pokretni. jedan dio života provodim u BiH jedan dio u Hrvatskoj.
Danas je sve moguće znam i ja par Hrvata muslimana .Da nisi od Vranića ili Kurjakovića možda Čurića.Ako si od njih onda ti i vjerujem.Nije nužno biti krščanin da budeš Hrvat.Takvi nam i trebaju .
Pietje_Bel

#52 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Pietje_Bel »

melac wrote:
Pietje_Bel wrote:Ali ipak ovo zadnje ne stoji. Jendostavno ta istorija da su u Bosni dosla Hrvatska plemena je bazirana na nicemu jer takvi izvori ne postoje. I ako su Hrvati dosli do Bosne (sigurno jesu) onda su oni nju naselili bas kao i Srbi i drugi Slaveni koji su 567. 568. godine presli Savu i kao Slavnizirani Iliri i Avari. U Dalmaciji i istri je totalno drugacija stvar. Tu znamo da Hrvati osnuju gradove. Za Livno i Duvno znamo da Hrvati naseljavaju taj prostor (imamo pisani izvor) ali PLEMENSKO IME HRVAT SE U BOSNI U ISTORIJI nije zapisalo. Zbog toga je se Bosna i razvijala u zasebnom smjeru jer niti jedno organizovano pleme je nije demografski "poklopilo". Mislim da ovo mnogo Hrvata u Bosni zna.

Nebih rekao da je baš tako, nije da sada imam neki izvor koji će pokazati da su Hrvati naselili i bosnu u ono vrijeme, ali sam to u više navrata pročitao, pa sad ću da se bacim u potragu za dokazom, ali ostavljam mogućnost da si i ti u pravu.
Da znaci nadi mi dokaz spomena Hrvatskog plemenskog imena u Bosni a dok ti trazis ja cu postaviti ovu kartu da bi bilo jasnije sta se podrazumijeva pod jezgrenom Bosnom:

Image
melac

#53 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by melac »

Pietje_Bel wrote:Da znaci nadi mi dokaz spomena Hrvatskog plemenskog imena u Bosni a dok ti trazis ja cu postaviti ovu kartu da bi bilo jasnije sta se podrazumijeva pod jezgrenom Bosnom:
Evi, recimo, da je ban titula vezan isključivo za Hrvate, toga sam se sjetio. Ako je on bio zvan kao ban, valjda je bio i Hrvat.
Biti će još, ako Bog da.
Pietje_Bel

#54 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Pietje_Bel »

BlackMambaOne wrote:Kako da sada postavljamo ovakva pitanja bosanskim katolicima (Hrvatima) kako hocete, kad smo mi kao temeljni narod BiH, dopustili da nam drugi kroje nasu istoriju, znaci sami smo dozvolili da nam ukinu identitet Bosnjani. To se nije smjelo desiti bez obzira na konvertiranje na Islam, mada mislim da je upravo Islam bio uzrok da ne samo da nam izbrisu identitet, nego nas istrijebe sa ovih prostora. Nije se to desilo samo u zadnjem ratu. Mi (danasnji Bosnjaci) jednostavno nismo smjeli zapustiti svoju istoriju, pogotovo za vrijeme ex sfrj, kada se taj identitet "Jugosloven" primio najvise kod nas i u to smo najvise vjerovali i pored toga sto smo svjesno ili ne svjesno bili ograniceni u mnogo cemu. Ako se vec bio zaboravio pojam "Bosnjan" ili Bosnjak, trebalo se insistirati na bosanskoj naciji, kao sto u i sve ostale republike imale, ali mi smo jednostavno dozvolili opstruiranje nase istorije kroz decenije, i sad imamo da nas sunarodnjaci koji su i sami dio te istorije cak negiraju kao narod i ne priznaju tu istoriju, mada postoje svi dokazi i istoriske cinjenice. Da bi neke stvari legle na svoje mjesto, nekad u buducnosti, treba se uciti istorija BiH u skolama, a ne da imamo razlicite skolske programe u drzavi.

Ovo je se probalo. Nekoliko Bosanaca u SFRJ je pokrenulo ovo pitanje. Ne znam im imena ali ako neko zna neka napise. SVI SU ZAVRSILI U ZATVORU. Znaci da je to u SFRJ nilo nemoguce. Nemoguce je bilo pisati o tome a kamoli neke korake poduzimati.
Pietje_Bel

#55 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Pietje_Bel »

melac wrote:
Pietje_Bel wrote:Da znaci nadi mi dokaz spomena Hrvatskog plemenskog imena u Bosni a dok ti trazis ja cu postaviti ovu kartu da bi bilo jasnije sta se podrazumijeva pod jezgrenom Bosnom:
Evi, recimo, da je ban titula vezan isključivo za Hrvate, toga sam se sjetio. Ako je on bio zvan kao ban, valjda je bio i Hrvat.
Biti će još, ako Bog da.
Netacno. Banove smo imali u:

Bugarskoj
Madarskoj
Srbiji
Hrvatskoj

Da li zelis da ti nadem Madarkse i Ugarske ili Srpske Banove? Hrvati su prvi preuzeli to ime od Avara i prvi su ga poceli korisitti. To je tacno. Ali ovo sto si ti napisao je: :lol:

Izvini... :)
BHCluster

#56 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by BHCluster »

Pietje_Bel wrote:Da li je uopste moguce asimilirati / vratiti Bosanske katolike u Bosnjastvo? Mislim kad bi se bas potrudili?
A sto bih prijatelju nekoga vracu negdje ako se on ili ona osjecaju onako kako se osjecaju sto su sada.
BHCluster

#57 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by BHCluster »

Pa imas ti Bosanske Franjevce koji se osjecaju Bosnjacima, a to da vecina Hrvata u Bosni i Hercegovini ili Srba da prihvate da se osjecaju Bosnjacima-- to ce ovisiti samo o jednoj stvari, a to je da ta opcija odgovara svakodnevnoj politici njihovih politickih voda- i to je to.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#58 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by dr.gog »

Pietje_Bel wrote:
melac wrote:
Biti će još, ako Bog da.
Netacno. Banove smo imali u:

Bugarskoj
Madarskoj
Srbiji
Hrvatskoj

Da li zelis da ti nadem Madarkse i Ugarske ili Srpske Banove? Hrvati su prvi preuzeli to ime od Avara i prvi su ga poceli korisitti. To je tacno. Ali ovo sto si ti napisao je: :lol:

Izvini... :)
@pietje, zar nemaš podforum Istorija za ove diskusije? :)
Locked