Pitanje za Bosanske Hrvate

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Zasto je Bosnjastvo bilo ne prihvatljivo za vas?

1. Zato sto smo vec bili Hrvati a Bosnjastvo je bila vjestacka nacija i narodnost uvijek i u srednjem vijeku
7
64%
2. Zato sto Bosnjacki intelektualci nisu potrudili da i nas integrisu u tu naciju i narod na kvalitetan nacin
1
9%
3. Zato sto smo katolici a nacije na balkanu su vise vezane za religiju
0
No votes
4. Bojimo se asimilicaije u Islamsku kulturu jer bi bili manjinska religija unutar te nacija
3
27%

Total votes: 11

Pietje_Bel

#1 Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Pietje_Bel »

Zasto na pocetku, kada je se formirala Bosnjacka nacija, nisu Bosanski katolici primljeni u tu naciju? Zasto se Bosanski katolici ne zele da se nazivaju Bosnjackim imenom i zasto je zbog toga "Bosnjak" postao sinonim za "Musliman"? Znamo da su se katolici nazivali Bosnjacima do prije 100 godina i znamo da su se kroz cijeli srednji vijek tako nazivali. Ali zasto je za njih ne prihvatljivo da uzmu to ime za svoje narodno i nacionalno ime?
dobar loš ja

#2 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by dobar loš ja »

Pitanje nije nimalo korektno postavljeno,ipak sam dao glas po svome uvjerenju.
Pietje_Bel

#3 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Pietje_Bel »

dobar loš ja wrote:Pitanje nije nimalo korektno postavljeno,ipak sam dao glas po svome uvjerenju.
Sto nije korektno?
cyprus

#4 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by cyprus »

Blah, ko da pitaš srbijanske Bošnjake, Albance, Hrvate, Rumune, Mađare ili Rome zašto je srpstvo nije za njih prihvatljivo :-) :-) .

Pitanje bez ikakvog smisla.
IZVANZEMALJAC

#5 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by IZVANZEMALJAC »

cyprus wrote:Blah, ko da pitaš srbijanske Bošnjake, Albance, Hrvate, Rumune, Mađare ili Rome zašto je srpstvo nije za njih prihvatljivo :-) :-) .

odgovor ti je pomalo smjesan jer ti Albanci,Romuni,Romi imaju drugi jezik i drugu kulturu i ti narodi su prepoznatljivi i drugaciji od Srba.
Izmedju katolika i muslimana u Bosni postoje manje razlike naj veca je naravno vjera vecina ostalih razlika kao razlicit
jezik su se poceli pojavljivati unazad 100 godina.To je cista asimilacija od strane susjedne drzave ma ko sta mislio.
neka se svak izjasnjava kako hoce to necu i nemogu nikome da osporavam.to izjasnjavanje je prihvatljivo jer je rjec o susjednoj zemlji, da se neko osjeca kao Kinez i da se tako izjasnjava iako nema nikakve veze sa Kinezima bi svima bilo pomalo smjesno a ovako cjela stvar prolazi.
Pietje_Bel

#6 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Pietje_Bel »

Da li je uopste moguce asimilirati / vratiti Bosanske katolike u Bosnjastvo? Mislim kad bi se bas potrudili?
dobar loš ja

#7 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by dobar loš ja »

Pietje_Bel wrote:Da li je uopste moguce asimilirati / vratiti Bosanske katolike u Bosnjastvo? Mislim kad bi se bas potrudili?
Da li je moguće vratiti Bošnjake muslimane u Hrvate muslimane ili predmuslimane?Mislim ako to oni žele,ionako barem trećina ih već ima hrvatske putovnice? Da li je to politički korektno pitanje ili je podcjenjivanje?
cyprus

#8 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by cyprus »

IZVANZEMALJAC wrote:
cyprus wrote:Blah, ko da pitaš srbijanske Bošnjake, Albance, Hrvate, Rumune, Mađare ili Rome zašto je srpstvo nije za njih prihvatljivo :-) :-) .

odgovor ti je pomalo smjesan jer ti Albanci,Romuni,Romi imaju drugi jezik i drugu kulturu i ti narodi su prepoznatljivi i drugaciji od Srba.
Izmedju katolika i muslimana u Bosni postoje manje razlike naj veca je naravno vjera vecina ostalih razlika kao razlicit
jezik su se poceli pojavljivati unazad 100 godina.To je cista asimilacija od strane susjedne drzave ma ko sta mislio.
neka se svak izjasnjava kako hoce to necu i nemogu nikome da osporavam.to izjasnjavanje je prihvatljivo jer je rjec o susjednoj zemlji, da se neko osjeca kao Kinez i da se tako izjasnjava iako nema nikakve veze sa Kinezima bi svima bilo pomalo smjesno a ovako cjela stvar prolazi.
A imaju li sandžački Bošnjaci i sremski Hrvati drugačiji jezik od Srba? Šta je s njima? Jel bi i oni trebalo da su Srbi?

Dalje, ako ćemo lingvistički, koja je razlika onda između stanovnika BiH i R. Hrvatske po tom pitanju? :roll:
Pietje_Bel

#9 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Pietje_Bel »

dobar loš ja wrote:
Pietje_Bel wrote:Da li je uopste moguce asimilirati / vratiti Bosanske katolike u Bosnjastvo? Mislim kad bi se bas potrudili?
Da li je moguće vratiti Bošnjake muslimane u Hrvate muslimane ili predmuslimane?Mislim ako to oni žele,ionako barem trećina ih već ima hrvatske putovnice? Da li je to politički korektno pitanje ili je podcjenjivanje?
Malo si konfuzan. Bosanski katolici su sebe nazivali Bosnjanima/ Bosancima 500 godina. Zatim su se nazivali Bosnjacima 500 godina i Bosanski franjevci su se javno suprostavljali Hrvatizaciji. Pisali su kako "Bosnjaci ne znaju za ime Hrvatsko i kako se oni ne osjecaju Hrvatima". Kada su Bosanski muslimani sebe nazivali Hrvatima osim 41-45? Nazivali su se tek nakon sto su Turci otisli da sacuvaju zivot u odredeom periodu aliu to je znaci vise politika. Mi ovdje pricamo o izvornom narodnom imenu.
Pietje_Bel

#10 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Pietje_Bel »

Ja mislim da se Bosnjaci-muslimani boje toga da katolici budu dio Bosnjackog korpusa jer bi se u tom slucaju muslimani Sandzaka i Muslimani Hrvatske morali otpisati...
in33sa

#11 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by in33sa »

Ne znam o cemu ti govoris ali Hrvati su bili Hrvati, i kao Hrvati dosli na Balkansko poluostrvo, i prije nego je katolicanstvo postalo preovladjujuca religija u hrvatskom korpusu.

Zasto bi Hrvat bio Bosnjak, kada to ni vecina danasnjih Bosnjaka nije htjela do `93.

Za one slabijeg pamcenja, prije `93 postojalo je zestoko protivnjenje imenu Bosnjaci, primjera radi Alija Izetbegovic je nekoliko puta javno kritikovao tu ideju Adila Zulfikarpasica i Muhameda Filipovica (u stilu da sta ce onda biti sa muslimanima van BiH, ako se muslimani u BiH nazovu Bosnjacima, kasnije su svi muslimani na prostorima Ex Yu jednostavno prisajedinjeni Bosnjacima, iako mnogi to i ne zele, sudeci po popisima stanovnistva u CG ili Hrvatskoj gdje otprilike polovica stanovnika islamske vjeroispovjesti se ne izjasnjava kao Bosnjaci)
Chischo

#12 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Chischo »

.
Last edited by Chischo on 14/03/2009 19:26, edited 1 time in total.
Chischo

#13 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Chischo »

Zasto se izjasnjavam kao hrvat?
Zato sto mi se mati i otac izjasnjavaju tako, ako hoces dalje onda moras pitati njih, ako hoces opet jos dalje moras pitati njihove oceve i majke i tako dok ne dodjes do odgovora.
Pitanje je potpuno besmisleno, kao i razglabanje o "povijesnim ( :D ) cinjenicama".

I jos da ti kazem ovu (nazovi) drzavu ne smatram nista manje svojom nego ti, a putovnica dobro dodje kad idem u eu, mada sam je dosad koristio samo jednom kad sam isao na ekskurziju. Sada je koristim nesto rjedje :D
Pietje_Bel

#14 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Pietje_Bel »

in33sa wrote:Ne znam o cemu ti govoris ali Hrvati su bili Hrvati, i kao Hrvati dosli na Balkansko poluostrvo, i prije nego je katolicanstvo postalo preovladjujuca religija u hrvatskom korpusu.

Zasto bi Hrvat bio Bosnjak, kada to ni vecina danasnjih Bosnjaka nije htjela do `93.

Za one slabijeg pamcenja, prije `93 postojalo je zestoko protivnjenje imenu Bosnjaci, primjera radi Alija Izetbegovic je nekoliko puta javno kritikovao tu ideju Adila Zulfikarpasica i Muhameda Filipovica (u stilu da sta ce onda biti sa muslimanima van BiH, ako se muslimani u BiH nazovu Bosnjacima, kasnije su svi muslimani na prostorima Ex Yu jednostavno prisajedinjeni Bosnjacima, iako mnogi to i ne zele, sudeci po popisima stanovnistva u CG ili Hrvatskoj gdje otprilike polovica stanovnika islamske vjeroispovjesti se ne izjasnjava kao Bosnjaci)
O tom doseljivanju Hrvata u Bosnu imamo samo jedan pismeni dokaz a on se odnosi na Livni i Duvno. Dalje, ako su Hrvatska plemena stvarno naselila Bosnu jezgrenu onda je jasno kao dan da ta plemena nisu bila jedina vec da je tu bilo i starosijedioca nad kojim su Hrvati (kao organizovano Slavensko pleme) poceli da vladaju ali znaci ne u Jezgrenoj Bosni.

Iz cinjenice da je se Bosna pocela razvijati kao jedna Ne-Hrvatska zemlja vec kao Bosanska zemlja i da je ona 1200. godine vec bila neovisna od Ugarske te da je se uzdigla do kraljevine u kojoj se naravno opet svi nazivaju Bosanskim imenom ; mozemo samo zakljuciti da je Bosna bila mjesavina raznih plemena. Totalna je glupost traziti povezanost Bosanskih Hrvata sa Hrvatskim plemenima jer ta konekcija ne postoji. Ta veza je u dalmaciji cak bila jako jako tanka a kamoli u zemlji Bosni. Bosanski Hrvati su znaci Hrvati zbog toga sto su katolici. To znate i vi a i mi. Da ste za sebe znali da ste Hrvati nebi se sa ponosom nazivali Bosnjacima 400 godina za vrijeme Turske i nebi uopste ratovali Bosnaki Banovi sa Hrvatskim kraljevima niti bi ratovali Bosanski kraljevi sa Ugarsko-Hrvatskom kraljevinom. Isto tako nebi palo na pamet Bosanskim franjevcima da se "suprostavljaju pismeno i javno" Hrvatizaciji Bosnjaka.

Ja ne zelim da nekome namecem niti zelim da kazem da je ovo danasnje Bosnjastvo neko izvorno i nacionalno Bosnjastvo jer nije zbog toga sto su upravo svi muslimani postali Bosnjaci.
cyprus

#15 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by cyprus »

Pietje_Bel wrote:Ja mislim da se Bosnjaci-muslimani boje toga da katolici budu dio Bosnjackog korpusa jer bi se u tom slucaju muslimani Sandzaka i Muslimani Hrvatske morali otpisati...
A znaš li koliko današnjih bosanskih muslimana vuče korjene iz Sandžaka? Da li to znači da Srba u BiH ipak ima, ali u malo drugačijem obliku :D :D
mami

#16 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by mami »

Pitanje je čisto tvoje misljenje evo ja sam katolkinja ali apsolutno nisam hrvatica,svi moji su rodjeni u bosni i uopste ne razmisljam o tome kako ce me ko gdje svrstati.Nisu moji predci koristili te termine koji su sada aktuelni pa necu ni ja.I ne mislim da neki musliman ima vise prava na bih nego ja ili obratno i bas me briga sto neko misli da je hrvatska "nasa"rezervna drzava ja sam za svoj rodni grad i drzavu vazda. :bih:
bosna123

#17 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by bosna123 »

Chischo wrote:Zasto se izjasnjavam kao hrvat?
Zato sto mi se mati i otac izjasnjavaju tako, ako hoces dalje onda moras pitati njih, ako hoces opet jos dalje moras pitati njihove oceve i majke i tako dok ne dodjes do odgovora.
Pitanje je potpuno besmisleno, kao i razglabanje o "povijesnim ( :D ) cinjenicama".

I jos da ti kazem ovu (nazovi) drzavu ne smatram nista manje svojom nego ti, a putovnica dobro dodje kad idem u eu, mada sam je dosad koristio samo jednom kad sam isao na ekskurziju. Sada je koristim nesto rjedje :D
Ovo je najvaznije, voljeti zemlju u kojoj si rodjen. A ako neko voli i Hrvatsku, to je takodjer njegovo pravo.
Pietje_Bel

#18 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Pietje_Bel »

mami wrote:Pitanje je čisto tvoje misljenje evo ja sam katolkinja ali apsolutno nisam hrvatica,svi moji su rodjeni u bosni i uopste ne razmisljam o tome kako ce me ko gdje svrstati.Nisu moji predci koristili te termine koji su sada aktuelni pa necu ni ja.I ne mislim da neki musliman ima vise prava na bih nego ja ili obratno i bas me briga sto neko misli da je hrvatska "nasa"rezervna drzava ja sam za svoj rodni grad i drzavu vazda. :bih:
Pa znam da ima pojedinaca, katolika, koji se osjecaju Bosancima. Ja njih osobno znam ovdje u dijaspori i to ne malo. Ljudi idu zajedno na utakmice sa nama "Bosnjacima".
Ali nije mi jasno zasto Bosnjacki intelektualci na pocetku nisu sirom "otvorili vrata" toj ideji da se jednostavno katolici i muslimani stave pod jedno nacionalni i narodno ime? Kako je sada ispalo Bosnjak znaci Musliman a vjerovatno je Bosnjacka inetektualna elita svjesno to htijela od pocetka, inace bi sigurno danas imali mnogo vise katolika i "emanicipovanih" muslimana koji se nazivaju Bosnjacima.
dobar loš ja

#19 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by dobar loš ja »

Pietje_Bel wrote:
mami wrote:Pitanje je čisto tvoje misljenje evo ja sam katolkinja ali apsolutno nisam hrvatica,svi moji su rodjeni u bosni i uopste ne razmisljam o tome kako ce me ko gdje svrstati.Nisu moji predci koristili te termine koji su sada aktuelni pa necu ni ja.I ne mislim da neki musliman ima vise prava na bih nego ja ili obratno i bas me briga sto neko misli da je hrvatska "nasa"rezervna drzava ja sam za svoj rodni grad i drzavu vazda. :bih:
Pa znam da ima pojedinaca, katolika, koji se osjecaju Bosancima. Ja njih osobno znam ovdje u dijaspori i to ne malo. Ljudi idu zajedno na utakmice sa nama "Bosnjacima".
Ali nije mi jasno zasto Bosnjacki intelektualci na pocetku nisu sirom "otvorili vrata" toj ideji da se jednostavno katolici i muslimani stave pod jedno nacionalni i narodno ime? Kako je sada ispalo Bosnjak znaci Musliman a vjerovatno je Bosnjacka inetektualna elita svjesno to htijela od pocetka, inace bi sigurno danas imali mnogo vise katolika i "emanicipovanih" muslimana koji se nazivaju Bosnjacima.
Znači Bosanac je sinonim ili topografski naziv samo za Bošnjake muslimane iz Bosne ili za bosance prema pokrajinskoj regiji Bosna?
Pietje_Bel

#20 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Pietje_Bel »

dobar loš ja wrote:
Pietje_Bel wrote:
Znači Bosanac je sinonim ili topografski naziv samo za Bošnjake muslimane iz Bosne ili za bosance prema pokrajinskoj regiji Bosna?
Pa Bosnjaci-Milleti su bili Bosnjaci u Osmanskoj pokrajini i samoupravi Bosni. To su bili : katolici + muslimani. Katolici su muslimane nazivali ""poturcenim Bosnjacima." Bosanski franjevci su najvise pisali o Bosnjacima i o Bosnjastvu. Bosnjak-Millet je bio neko iz Bosne ili Hercegovine koji je autohtoni stanovnik. U srednjem vijeku su Bosnjani takoder bili ljudi iz Bosne ali i iz Huma (= Hercegovine). Hercegovina je tek postala nesto vise od jedne "Bosanske zemlje" 1906. godine pod Austrijskom upravom. Znaci u banovini i kraljevini Bosni se u Humu spominju Bosnjani i dobri Bosnjani a Hum Bosanski kraljevi spominju kao "Bosanskom zemljom" ili "Bosanskom stranom". Dan danas Bosnjak = Musliman. Mene zanima je li to zbog toga sto katolici se boje da se izjasnjavaju tim imenom ili zbog toga sto se osjecaju APSOLUTNO DIE HARD HRVATIMA ili je u pitanju strah sa strane Bosnjaka-muslimana?
mami

#21 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by mami »

Ma kakav strah ili hrvatstvo, sva ta izjašnjavanja su idiotizam,kome treba da se izjašnjavam i iznosim svoje intimne stvari,te gluposti su kod nas u prvom planu.Prvo sam čovjek i nadam se dobro biće a dali se izjašnjavam kao bosanka ili bošnjakinja to mislim nije ni bitno onima kojima sam dobar prijatelj i ne zamarajte se glupostima ljudi.Bit će BOSNE i nakon nas kao što je bilo i prije pa kako se god mi zvali,vozdra. :bih:
dobar loš ja

#22 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by dobar loš ja »

Zemlja Bosna i Hercegovina ja Hrvat pretci isto .Već sam jednom napisao zašto.Najvjerojatnije ima i u Bosni Bosanaca katolika jer ja ih znam i u Hrvatskoj kad sam jednog pitao zašto je došao u Hrvatsku on otprilike odgovara ;pa zato što sam katolik a ja u smijeh.Čovjek kaže da je Bosanac i pobjegne iz Bosne a navodno voli Bosnu.Dao bi se kladiti da bi u Bosni bio Hrvat jer eto nije mi mogao ništa pametnije odgovoriti inače mislim da je danas u Nizozemskoj,žena Srpkinja u Sarajevu a djeca u Australiji .
Pietje_Bel

#23 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by Pietje_Bel »

dobar loš ja wrote:Zemlja Bosna i Hercegovina ja Hrvat pretci isto .Već sam jednom napisao zašto.Najvjerojatnije ima i u Bosni Bosanaca katolika jer ja ih znam i u Hrvatskoj kad sam jednog pitao zašto je došao u Hrvatsku on otprilike odgovara ;pa zato što sam katolik a ja u smijeh.Čovjek kaže da je Bosanac i pobjegne iz Bosne a navodno voli Bosnu.Dao bi se kladiti da bi u Bosni bio Hrvat jer eto nije mi mogao ništa pametnije odgovoriti inače mislim da je danas u Nizozemskoj,žena Srpkinja u Sarajevu a djeca u Australiji .

Sto je pisac htio reci? :)
mami

#24 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by mami »

dobar loš ja wrote:Zemlja Bosna i Hercegovina ja Hrvat pretci isto .Već sam jednom napisao zašto.Najvjerojatnije ima i u Bosni Bosanaca katolika jer ja ih znam i u Hrvatskoj kad sam jednog pitao zašto je došao u Hrvatsku on otprilike odgovara ;pa zato što sam katolik a ja u smijeh.Čovjek kaže da je Bosanac i pobjegne iz Bosne a navodno voli Bosnu.Dao bi se kladiti da bi u Bosni bio Hrvat jer eto nije mi mogao ništa pametnije odgovoriti inače mislim da je danas u Nizozemskoj,žena Srpkinja u Sarajevu a djeca u Australiji .
Ma udrobi ti pić.... i krompiraće ja te uopšte nisam razumjela,šta si htio reći.
dobar loš ja

#25 Re: Pitanje za Bosanske Hrvate

Post by dobar loš ja »

Da je pitanje nekorektno jer unaprijed impliciraš da su ili bi trebali biti Bošnjaci a ne Hrvati i s time unaprijed određuješ da nisu etnički pripadnici vlastitog naroda nego su odnarođeno "cvijeće" i istinski Bošnjaci.Ja smatram da su svi bosanci odnarođeno hrvatsko pleme .
Locked