Pitanje za bolonjce i stari rezim studiranja
- roki
#1 Pitanje za bolonjce i stari rezim studiranja
Pitanje se odnosi na studente koji studiraju po starom sistemu,a koji su prebaceni u neku od narednih godina studiranja bez da su dali uslov za istu jer je iza njih dolazila bolonja.Da li ste placali po prenesenom ispitu 100KM i da li ste placali samo ispite koji su vam ostali da date uslov ili sve ispite koji su vam ostali za pologanje
- niskoprofilni
Hm, ovo zavisi od fakulteta do fakulteta.
- roki
Konkretno:
NPR:Na trecoj si godini.Iza tebe ide bolonja.Ti za uslova za cetvrtu godinu imas jos dva ispita a da ocistis godinu ukupno cetiri.Nepolozis nijedan od tih ukupno cetiri ispita.Hoces li placati 400KM za sve ispite ili samo ona dva sto ti za uslov fale 200KM.
NPR:Na trecoj si godini.Iza tebe ide bolonja.Ti za uslova za cetvrtu godinu imas jos dva ispita a da ocistis godinu ukupno cetiri.Nepolozis nijedan od tih ukupno cetiri ispita.Hoces li placati 400KM za sve ispite ili samo ona dva sto ti za uslov fale 200KM.
- niskoprofilni
Konkretno: koji fakultet je u pitanju? Neko ko studira na tvom fakultetu ti moze dati najbolji odgovor. 
- roki
Ja pitam kako je bilo na drugim fakultetima.Da neko zna sa mog ne bih na forumu pitao.Kod mene svi nesto nagadaju.Jel se placaju svi zaostali ispiti ili samo onaj broj ispita koji je potreban za uslov.Jednostavno pitanje.Kako je bilo na vasem fakuletetu?niskoprofilni wrote:Konkretno: koji fakultet je u pitanju? Neko ko studira na tvom fakultetu ti moze dati najbolji odgovor.
- Lace
ja kad sam obnavljala godinu ...znaci 2+2...platila sam 400 KM...niko mi nije vratio 200 mada sam imala slicnu dilemu pa ti sad vidiroki wrote:Konkretno:
- Lace
ne na mom fakultetu...kada sam upisivala narednu (znaci dam uslov i ostalo jos 1-2 ispita), platim samo narednu godinu...a opet ja sam vanredni student pa je za nas mozda bilo drugacije...ipak smo placali 1000 odnosno 800 KM po godiniAmazonka27 wrote:To nema veze sa bolonjcima
a uvjek se placa 100 KM po nepolozenom ispitu....i kad das uslov za narednu godinu...znaci kad ne ocistis godinu...pored uplat u narednu godinu, logicno je da platis i nepolozene predmete...vazda bilo to pravilo i ostalo...
- roki
Amazonka27 wrote:To nema veze sa bolonjcima
a uvjek se placa 100 KM po nepolozenom ispitu....i kad das uslov za narednu godinu...znaci kad ne ocistis godinu...pored uplat u narednu godinu, logicno je da platis i nepolozene predmete...vazda bilo to pravilo i ostalo...
Ovdje se cisto radi o guranju generacija naprijed na ih ne zakaci bolonjski proces.Od kada se nepolozeni ispiti,uz dat uslov,placaju.
- roki
Jesi ti po bolonjskom procesu?Sta imam ponovo slusati predmet ako sam ga odslusao.Amazonka27 wrote:Zato sto ga nisi polozio i placas ponovo njegovo slusanje...a doduse, moj status jeste redovan ali placam 1000 KM godinu...100 KM po ispitu i obnova i prenos predmeta se placa 100 KM po ne polozenom,
-
Last_one
To je cisti lopovluk, mislim ovo placanje po ispitu. Naime, to je Univerzitet ostavio fakultetima da odluce. Upravo sam dobila precisceni tekst zakona o visokom obrazovanju, i nigdje nema takve odluke. Dakle sve je na studentima. Mi, upravo pisemo zahtjeve prodekanu i borimo se da niko ne plati preko 300 KM max, ma koliko ispita prenosio.....Bosite se i vi
-
Last_one
Hm...onda bih to morala skenirati sto komlikuje stvari, a i to je citav zakonik o visokom obrazovanju....dakle jaaaaako dugacak!!! Uglavnom, poenta i jeste sto ovakve ( gore pomenute i svojevoljne ) odluke i NEMA!!!Amazonka27 wrote:mozes li nam postaviti taj zakon pls
-
ajleen
Ma to je cisti lopovluk.Kod nas na sve strane iskoristavaju rupe u zakonima da bi se obogatili pa se onda jos ispostavi da nisu placali ni porez kao npr.ekonomija. ja sam tamo studirala i cim sam dobila priliku pobjegla glavom bez obzira. sad sam vani, i fali mi 1 ispit da diplomiram. iskustvo koje imam odavde sa profesorima i situacijom na faxu je kompletno suprotna onom iz sarajeva.
svima vama koji studirate tamo zelim puno srece jer znam da vas kosta vremena, para i sto je najgore zdravlja i zivaca.
svima vama koji studirate tamo zelim puno srece jer znam da vas kosta vremena, para i sto je najgore zdravlja i zivaca.
-
Leona_Sa
#20 Re: Pitanje za bolonjce i stari rezim studiranja
Sve zavisi koji status imas!roki wrote:Pitanje se odnosi na studente koji studiraju po starom sistemu,a koji su prebaceni u neku od narednih godina studiranja bez da su dali uslov za istu jer je iza njih dolazila bolonja.Da li ste placali po prenesenom ispitu 100KM i da li ste placali samo ispite koji su vam ostali da date uslov ili sve ispite koji su vam ostali za pologanje
Redovni placaju samo 100KM,bez obzira koliko predmeta su prenijeli(jer je odluka koja je donesena prosle god.posebna).Za paralelne nisam sigurna....mislim da oni placaju po ne polozenom ispitu 100KM
- darius_maximus
Kod mene na faxu i ima samo jedna jos generacija... Treca godina na cetvrtu i to bi bilo to, ostalo je sve kao Bolonja...komeba wrote:Hoce li se ove godine gurnuti sve generacije naprijed ispred bolonje? Ne samo jedna,nego sve?
-
Last_one
Isto!darius_maximus wrote:Kod mene na faxu i ima samo jedna jos generacija... Treca godina na cetvrtu i to bi bilo to, ostalo je sve kao Bolonja...komeba wrote:Hoce li se ove godine gurnuti sve generacije naprijed ispred bolonje? Ne samo jedna,nego sve?