Pitanje vezano za fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
red evil

#1 Pitanje vezano za fakultet

Post by red evil »

Ove godine završavam srednju školu, vrijeme da se malo razmišlja i o fakultetu. :D Zanimame gdje ima fakultet da ima mogućnost učenja na daljinu? Zbog fizičkog problema nisam u mogućnosti da pohađam "normalno" fakultet već samo sa Distance Learning. Da fakultet ima veze sa programiranjem, još sam u dilemi mobilno ili web programiranje. Kont'o sam upisati IT Akademiju ali nekako bih više volio da upišem pravi fakultet. :D
Emx

#2 Re: Pitanje vezano za fakultet

Post by Emx »

Kad zavrsis IT akademiju ne dobijes nikakvu diplomu tj zvanje. Ovako ti je najbolje da upises FIT DL, i da postepeno ucis sam i trazis neki posao.
red evil

#3 Re: Pitanje vezano za fakultet

Post by red evil »

I ja sam o tome razmišljao. Ali ima problem, taj što ispite moram polagati kod njih, moram ići na fax. Nije mi baš lagano otići na fax.
Ajatolah_

#4 Re: Pitanje vezano za fakultet

Post by Ajatolah_ »

Kako si išao u srednju? Ne postoji fakultet u BiH da baš nikad nećeš morati ući... FIT-ov DL je najbliže tome što tražiš.

Eventualno da pogledaš edX i Courseru, možeš pratiti i neka predavanja sa vrhunskih univerziteta, platiš i dobiješ certifikat.
red evil

#5 Re: Pitanje vezano za fakultet

Post by red evil »

Idem tako što me otac odveze u školu i onda me drugovi sa mojim kolicima odnesu na 3. sprat. :D

Razmišljao sam, razgovarao i sa rodteljima, njima nije problem ovakve nastave. Kad malo razmislim šta fali otići, 4-5 puta mjesečno kad budu ispiti.

Kakav je pristup fakultetu? Imaju li rampu za osobe sa invaliditetom?
Ajatolah_

#6 Re: Pitanje vezano za fakultet

Post by Ajatolah_ »

Ne znam, nisam na FIT-u, mogu ti samo reći konkretno da na ETF-u ima rampa i lift u glavnoj zgradi, tako da te tu ne bi niko morao nositi. :)
Großmeister

#7 Re: Pitanje vezano za fakultet

Post by Großmeister »

FIT se sastoji od dvije zgradice od kojih samo jedna ima spratove, a kada se organizuju ispiti za DL-ovce obično sve učionice budu popunjene tako da uvijek možeš tražiti da budeš u nekoj učionici na prizemlju, tako da mislim da ti fizički pristup fakultetu neće predstavljati veći problem.

Što se tiče fakulteta ili akademije, fakultet jest bolji zato što dobijaš konkretno akademsko zvanje, ali to opet u IT svijetu ne znači mnogo ako ne znaš da radiš. Znanje je najbitnije, znam toliko informatičara koji rade i bez fakultetske diplome. Tako da ako se odlučiš za bilo koju opciju vidi šta se traži na tržištu rada i uči i radi i sam, i poslije ćeš se sigurno uspjeti zaposliti.

Znam da i Fakultet informacionih tehnologija Sveučilišta/Univerziteta VITEZ (http://unvi.edu.ba/) nudi mogućnost DL studija, i da su nekad imali neku info kancelariju u Sarajevu, pa razmisli i o tome.
newlevel

#8 Re: Pitanje vezano za fakultet

Post by newlevel »

Najbolje ti je onda da upises fit, imam par jarana koji studiraju fit (dl). Odu samo deset puta u semestru na ispite ispolazu sve redovno i to je to. U biti za godinu dana ne odes mnogo puta. Mozes pogledati neko je napravio site sa materijalima https://fitdocs.wordpress.com/ da znas sta te ceka. Puno srece !!
Post Reply