Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Rasprave o vjerskim temama.
Connaisseur Karlin

#26 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by Connaisseur Karlin »

GaRGa wrote:kad hamse pocnu da seru o pravima zena u islamu... 895-te godin zene na zapadu nisu imala nikakva prava... dok zu zene na istoku osnivale univerzitete...

https://en.wikipedia.org/wiki/Universit ... araouiyine
Ja im se divim,jer su izgradile univerzitet u kojem zene nisu imale prava studirati:
Despite being founded by a woman, the madrassa did not admit women until the mid-20th century
relacija-lokacija: Tunis-maroko, porodica je prakticirala Shia Islam

Da dodam jos nekoliko detalja:

U 16 i 17 vijeku,tokom Otomanskog perioda,zene su bile sponzori u izgradnji dzamija i drugih projekata iz oblasti arhitekture. U kini postoji "zenska dzamija" , Hui muslimani,gdje je zena lider i uciteljica. Mnogi ce reci da je to staromodna verzija feminizma,ali treba analizirati uzroke i psoljedice formiranja prvih zenskih dzamija sirom svijeta tokom zadnjih 10 vjekova!

http://archive.aramcoworld.com/issue/20 ... .ahong.htm

P.S. Maroko mi je na listi mojih putovanja (ukljucujuci i posjeta medresi i univerzitetu) :-D
broj dva

#27 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by broj dva »

GaRGa wrote:kad hamse pocnu da seru o pravima zena u islamu... 895-te godin zene na zapadu nisu imala nikakva prava... dok zu zene na istoku osnivale univerzitete...

https://en.wikipedia.org/wiki/Universit ... araouiyine
---
Sto je vrlo relevantno. Jer kad ti babo kiselinu u lice baci, kad te na silu uda ili kad te proda, kad te mula bicuje jer festas sa muskarcima, kad te taliban upuca jer zelis u skolu, onda se mozes sa ponosom sjetiti 895e godine.
Bloo
Globalna šefica

#28 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by Bloo »

zanimljivo je da MUŠKARCI rade dihotomiju - žene na istoku i žene na zapadu..čije su "naprednije", u boljoj situaciji itd.

dok je meni i žena sa "istoka" i sa "zapada" - jednostavno žena :) i prava žena i položaj žena i borba za sve to je univerzalno - ni zapadnjačko ni istočnjačko
Connaisseur Karlin

#29 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Bloo wrote:zanimljivo je da MUŠKARCI rade dihotomiju - žene na istoku i žene na zapadu..čije su "naprednije", u boljoj situaciji itd.

dok je meni i žena sa "istoka" i sa "zapada" - jednostavno žena :) i prava žena i položaj žena i borba za sve to je univerzalno - ni zapadnjačko ni istočnjačko
:thumbup:
fatamorgana

#30 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by fatamorgana »

Bloo wrote:zanimljivo je da MUŠKARCI rade dihotomiju - žene na istoku i žene na zapadu..čije su "naprednije", u boljoj situaciji itd.

GrEšiš!
Muškarci uopšte ne znaju šta je dihotomija! :lol:
HAVANA

#31 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by HAVANA »

Ja guglo :D
fatamorgana

#32 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by fatamorgana »

HAVANA wrote:Ja guglo :D
Kojom rukom? :lol:
Bloo
Globalna šefica

#33 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by Bloo »

fatamorgana wrote:
nezauzetom :D
arzuhal

#34 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
fatamorgana wrote:
nezauzetom :D
Na Fudbal ili Politiku pa pričajte o tome i trolajte. Pitate što Politika i Fudbal? Pa da vas banuju, hihi :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#35 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Na Fudbal ili Politiku pa pričajte o tome i trolajte. Pitate što Politika i Fudbal? Pa da vas banuju, hihi :mrgreen:
ne budi ZAL pred sveti mjesec :mrgreen:
arzuhal

#36 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
ne budi ZAL pred sveti mjesec :mrgreen:
Vako ja požurim da se ispucam dok nisam zapostio, zovem fonteleom, nagovorim se kome sam trebao da me ne jede kasnije što nisam, i onda rahat, čiste duše i smirena srca krenem, s Božijom pomoći, u ibadet i dane mira & džematskih hugova :-D
shbc

#37 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by shbc »

Ne vidjoh da ovo ima posebnu temu... Dokaz "savrsenosti Kurana". Dovoljno je u google unijeti frazu "women vs men memory". 99,9% linkova govori da zene imaju bolje pamcenje.

Svi koji su ozenjeni ili u vezi sa djevojkom, a da to ne podrazumijeva da mu ne smije prigovoriti, mogu potvrditi ovu tezu. Koliko sam samo puta najebao zbog nekih gluposti koje sam uradio godinama unazad :mrgreen:
insomnia78

#38 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by insomnia78 »

To t' se zove zlopamcenje
shbc

#39 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by shbc »

Sta god da je, ne treba je niko podsjecati. To je sigurno.
GaRGa

#40 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by GaRGa »

ma za svaki put sto se neceg sjeti ima bar 2 puta ono " ja mislila"
arzuhal

#41 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by arzuhal »

insomnia78 wrote:To t' se zove zlopamcenje
Image
studiorum_tuzlaensis

#42 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by studiorum_tuzlaensis »

A u vezi spominjanja 4 žene, vjerovatno se misli na prve ajete sure An-Nur, gdje se nalazi mnoštvo različitih propisa, jer i sam šerijat je izveden na osnovu Božijih riječi, tj. ajeta.
An-Nur (U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog)
Objavljujemo suru i njezine propise činimo obaveznim! U njoj objavljujemo jasne dokaze da biste pouku primili.

Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udaraca biča, svakog od njih, i neka vas pri vršenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo sažaljenje, ako u Allaha i u onaj svijet vjerujete, i neka kažnjavanju njihovu jedna skupina vjernika prisustvuje!

Bludnik se ne treba ženiti osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba biti poželjna osim bludniku ili mnogobošcu, to je zabranjeno vjernicima.

One koji okrive poštene žene, a ne dokažu to s četiri svjedoka, sa osamdeset udaraca biča izbičujte i nikada više svjedočenje njihovo ne primajte; to su nečasni ljudi,

osim onih koji se poslije toga pokaju i poprave, jer i Allah prašta i samilostan je!

A oni koji okrive svoje žene, a ne budu imali drugih svjedoka, nego su samo oni svjedoci, potvrdiće svoje svjedočenje zakletvom Allahom, i to četiri puta da zaista govore istinu,

a peti put da ih pogodi Allahovo prokletstvo ako lažu!

A ona će kazne biti pošteđena, ako se četiri puta Allahom zakune da on, doista, laže,

a peti put da je stigne Allahova srdžba, ako on govori istinu!

A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i da Allah ne prima pokajanje i da mudar nije... -

Među vama je bilo onih koji su iznosili potvoru.* Vi ne smatrajte to nekim zlom po vas; ne, to je dobro po vas. Svaki od njih biće kažnjen prema grijehu koji je zaslužio, a onoga od njih koji je to najviše činio čeka patnja velika.

Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: "Ovo je očita potvora!"

Zašto nisu četvoricu svjedoka doveli? A pošto svjedoke nisu doveli, oni su onda kod Allaha lažljivci.
Sve je jasno. :)
zagortenej

#43 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by zagortenej »

Connaisseur Karlin wrote:
insomnia78 wrote:Zato sto ste nepouzdane
Nepouzdanost je osobina karakteristicna za sve osobe,bez obzira na s/pol.
Žene su bile prenosioci hadisa, a s druge strane smatraju se nepouzdane. Nesto tu ne štima.
asurbanipal

#44 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
insomnia78 wrote:Zato sto ste nepouzdane
Nepouzdanost je osobina karakteristicna za sve osobe,bez obzira na s/pol.
Žene su bile prenosioci hadisa, a s druge strane smatraju se nepouzdane. Nesto tu ne štima.

Od 2000 Aišinih hadisa, samo 75 njih je sahih. Bar se smatra tako. Veli neka ulema, a i knjige.
Connaisseur Karlin

#45 Re: Pitanje u vezi ženinog svjedočenja po šerijatu

asurbanipal wrote:
zagortenej wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Nepouzdanost je osobina karakteristicna za sve osobe,bez obzira na s/pol.

Od 2000 Aišinih hadisa, samo 75 njih je sahih. Bar se smatra tako. Veli neka ulema, a i knjige.
A da je bila neka druga zena,mozda bi priznali jos manje hadisa!
Post Reply