Pitanje u vezi procesora

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
laik1981

#1 Pitanje u vezi procesora

Post by laik1981 »

Postoji li neki software ili neki metod kojim se moze ispitati ispravnost memorijskog kontrolera integrisanog u procesoru ili neki koji moze provjeriti rade li svi pinovi na procesoru?? Vizuelno je sve na svom mjestu i procesor sjeda normalno..

Problem koji imam odnosi se na to da mi komp ne funkcionise sa cetiri plocice ram-a vec samo sa dvije i to kada ih stavim u prvi i treci utor.. U ostalim kombinacijama dodje do onog kada treba da digne windows i ona crtica blinka do vjecnosti kao da na hard-u uopce nema windows-a..

Uradjen je flash bios na zadnju verziju i sve plocice rade normalno sa starim procesorom..
Procesor je amd athlon 64 x2 5000+ 2,6GHz
Stari proc amd athlon 64 3200+ 2GHz (sa njim rade normalno u dual chanell)..
Ram je ddr2 1gb 533 MHz..

Poprilican sam laik kada su ove stvari u pitanju pa bi bilo kakva uputa dobro dosla..
avaks

#2 Re: Pitanje u vezi procesora

Post by avaks »

Jesu li svi ramovi isti tj pločice? Koja je matična u pitanju i je li BIOS updateovan?
Pokušaj da izvadiš bateriju s matične i nakon par minuta vratiš pa onda probaj sa novim sistemom (znači novi windows instaliraj, možda on stvara probleme ali nakon ovog što sam već naveo).
Sretno!
laik1981

#3 Re: Pitanje u vezi procesora

Post by laik1981 »

avaks wrote:Jesu li svi ramovi isti tj pločice? Koja je matična u pitanju i je li BIOS updateovan?
Pokušaj da izvadiš bateriju s matične i nakon par minuta vratiš pa onda probaj sa novim sistemom (znači novi windows instaliraj, možda on stvara probleme ali nakon ovog što sam već naveo).
Sretno!
Sve sam radio.. Flashovao bios, vadio bateriju, reinstalirao windows.. Plocice su tri kingston i jedna samsung istih karakteristika i rade uredno sa starim procesorom.. Interesantno je da nigdje nisam naletio na slican problem.. Izgleda da je do procesora iako bi trebalo da su kvarovi procesora rijetki.. Ovaj "novi" procesor super radi sa dvije plocice ali samo kada ih stavim u prvi i teci utor..

Maticna je asus m2v i zadnji bios je na njoj.. Sve je na fabrickim postavkama..
avaks

#4 Re: Pitanje u vezi procesora

Post by avaks »

Ako imaš nekoga da ti posudi druge pločice (istog proizvođača i tajminga pa da istestiraš) ili u neki servis da odneseš (valjda imaju iako je stari ram u pitanju) pa da si siguran da li je do procesora ili memorije (ovo drugo je vjerovatno).
laik1981

#5 Re: Pitanje u vezi procesora

Post by laik1981 »

avaks wrote:Ako imaš nekoga da ti posudi druge pločice (istog proizvođača i tajminga pa da istestiraš) ili u neki servis da odneseš (valjda imaju iako je stari ram u pitanju) pa da si siguran da li je do procesora ili memorije (ovo drugo je vjerovatno).
Tri su mi plocice identicne i nece ni one da rade osim kada ih stavim u prvi i treci utor. Ja mislim da je do procesora samo ne znam kako provjeriti ispravnost istog.. Radio sam mu one neke stres testove i temperatura ne prelazi 47 stepeni kada je opterecen 100%. OC sam ga na 3GHz i radi super i na toj frekfenciji. Vratio sam ga na 2,6 jer mi ne treba brze.. Ima li neki metod da se ispita ispravnost procesora tj. njegovog memorijskog kontrolera?? Ja sam vec na ebay-u narucio dvije plocice ddr2 od po 2gb i to bi mi trebalo biti dovoljno za normalno funkcionisanje racunara ali dodao bih jos 4gb kada bi uspio rijesiti ovaj problem jer ploca dopusta max 8gb ddr2 800MHz...
Post Reply