pitanje u vezi penzije

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
zippoo87

#1 pitanje u vezi penzije

Post by zippoo87 »

pozz svima
ako sam promasio podforum,ubacite gdje pripada

imam pitanja o vezi penzije,pa ako neko zna odgovor ili bilo kakvu korisnu informaciju neka odgovori
znaci mati mi hoce sad da se penzionise (ima 51 god) i da pocne da prima penziju
e sad pitanje je da li ona moze da prebaci penziju nas voje ime (sa mene i brata) i u toku mog skolovanja (tacnije sada) ili treba da prodje onaj rok do 25-te godine pa bi tek onda penzija sa mene i brata (nosioci oceve penzije) presla na mater

i drugo pitanje
kada se neko penzionise da li on moze po ugovoru opet da radi da ne bi izgubio penziju,tj. da li se moze istovremeno i biti penzioner i radnik po nekom ugovoru
ili je u ovom slucaju rad na ugovor ilegalan

ako neko nije bas najbolje shvatio pitanja,nek pita,vazno mi je saznati odgovor
hvala
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: pitanje u vezi penzije

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.fzmiopio.ba/hrv/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=43#obiteljska wrote:OBITELJSKA MIROVINA

Obiteljsku mirovinu mogu ostvariti članovi obitelji: bračni drug, djeca rođena u braku, djeca rođena izvan braka, usvojena djeca, pastorčad koju je osiguranik uzdržavao, unučad i druga djeca bez roditelja koju je osiguranik uzdržavao do svoje smrti.

Obiteljsku mirovinu može ostvariti i bračni drug iz razvedenog braka, ako mu je sudskom odlukom utvrđeno pravo na uzdržavanje (članak 60. Zakona o MIO).

- Postupak ostvarivanja prava
- Određivanje obiteljske mirovine

Uvjeti za osiguranika

Članovi obitelji umrlog osiguranika imaju pravo na obiteljsku mirovinu ako je umrli osiguranik ispunjavao jedan od uvjeta:

- ispunio uvjete za starosnu mirovinu,
- po osnovi ostvarenog staža stekao uvjete za invalidsku mirovinu, i
- bio korisnik starosne ili invalidske mirovine.

Ako je smrt osiguranika uslijedila kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti, članovi obitelji stječu pravo na obiteljsku mirovinu bez obzira na duljinu mirovinskog staža osiguranika (članak 61. Zakona o MIO).

Udovica stječe pravo na obiteljsku mirovinu ako ispunjava jedan od uvjeta:

- ako je do smrti bračnog druga navršila 45 godina života,
- ako je do smrti bračnog druga ili u roku od jedne godine od dana smrti bračnog druga, postala potpuno nesposobna za privređivanje,
- ako je poslije smrti bračnog druga ostalo jedno ili više djece koji imaju pravo na obiteljsku mirovinu po tom bračnom drugu, a udovica vrši roditeljske dužnosti prema toj djeci. Udovica koja u tijeku trajanja prava po toj osnovi postane potpuno nesposobna za privređivanje zadržava pravo na obiteljsku mirovinu, dok postoji takva nesposobnost.

Udovica koja u tijeku trajanja prava na obiteljsku mirovinu pod uvjetima iz stavka 1. točka 2. i 3. ovog članka, navrši 45 godina života zadržava trajno pravo na obiteljsku mirovinu (članak 62. Zakona o MIO).

Udovac stječe pravo na obiteljsku mirovinu, ako ispunjava jedan od uvjeta:

- ako je do smrti bračnog druga navršio 60 godina života,
- ako je do smrti bračnog druga ili u roku od jedne godine od dana smrti bračnog druga postao potpuno nesposoban za privređivanje,
- ako je poslije smrti bračnog druga ostalo jedno ili više djece koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu, po tom bračnom drugu, a udovac vrši roditeljske dužnosti prema toj djeci. Udovac koji u tijeku trajanja prava na obiteljsku mirovinu po toj osnovi postane potpuno nesposoban za privređivanje, zadržava pravo na obiteljsku mirovinu dok postoji takva nesposobnost (članak 64. Zakona o MIO).

Djeca
Dijete stječe pravo na obiteljsku mirovinu i može to pravo koristiti do 15 godina života.

Dijete starije od 15 godina života zadržava, odnosno stječe pravo na obiteljsku mirovinu ako je na redovitom školovanju. Pravo na obiteljsku mirovinu pripada za vrijeme trajanja redovitog školovanja, a najkasnije do navršenih 25 godina života (članak 65. Zakona o MIO).

Određivanje visine obiteljske mirovine

Obiteljska mirovina se određuje od starosne ili invalidske mirovine koja bi osiguraniku pripadala u trenutku smrti, odnosno od mirovine koja je korisniku mirovine pripadala u trenutku smrti.

Visina obiteljske mirovine određuje se od iznosa mirovine iz stavka 1. ovog članaka, ovisno o broju članova obitelji koji imaju pravo na tu mirovinu i iznosi: - za jednog člana 70 %,
- za dva člana 80 %,
- za tri člana 90 %, i
- za četiri i više članova obitelji 100 % od osnove (članak 69. Zakona o MIO).

Gubitak prava
Dijete pravo na obiteljsku mirovinu može koristiti do navršenih 15 godina života. Dijete starije od 15 godina života zadržava to pravo za vrijeme trajanja redovitog školovanja, a najkasnije do navršenih 25 godina života (stavak 1. i 2. članka 65. Zakona o MIO).

Prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja prestaju smrću korisnika prava, s tim što se mirovina isplaćuje za cijeli mjesec u kojem je korisnik mirovine umro.

Prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja prestaju ako se naknadno utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za stjecanje tih prava.

Prava iz stavka 2. ovog članka prestaju prvog dana narednog mjeseca od dana donošenja rješenja o prestanku prava iz stavka 1. i 2. ovog članaka (članak 108. Zakona o MIO).

Udovica mlađa od 45 godina života, odnosno udovac mlađi od 60 godina života, stupanjem u novi brak gubi pravo na obiteljsku mirovinu, osim ako je to pravo stečeno ili je postojalo zbog potpune nesposobnosti za privređivanje.

Udovici, odnosno udovcu koji stupanjem u novi brak izgubi pravo na obiteljsku mirovinu, a po bračnom drugu iz novog braka ne steknu pravo na obiteljsku mirovinu, uspostavlja se pravo na raniju obiteljsku mirovinu, ako:

1. danom prestanka novog braka ima još djece iz prvog braka koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu;
2. ako su ispunjeni uvjeti pod kojima udovica, odnosno udovac, s obzirom na godine života, imaju pravo na obiteljsku mirovinu (članak 109. Zakona o MIO).

Postupak ostvarivanja prava

Postupak za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu pokreće se na zahtjev člana obitelji umrlog osiguranika odnosno korisnika prava.

Postupak za ostvarivanje prava iz stavka 1. i 2. ovog članka pokreće se i na zahtjev osobe koja smatra da ispunjava uvjete za ostvarivanje prava (stavak 2. i 3. članka 96. Zakona o MIO).
Ja sam u prijevremenoj starosnoj penziji i bio sam prijavio dodatnu djelatnost turističkog vodiča za Sarajevo [email protected] .

Porez paušalno nekakv kantonalni tromjesečni prosjek plate, pa neki postotak od toga. Plus, godišnja taksa na ''isticanje firme'' od 100KM.
Jedan od formulara ide Zavodu za zapošljavanje i oni to samo evidentiraju radi statističkih podataka. Sve po zakonu! Niko mi nije dirao penziju zvanu, mirovina koja je mnogo manja od mog sistoličnog krvnog tlaka.

Možda ima i drugih načina da radi, a da joj penziju ne diraju, rad po ugovoru i slično, ali ja to ne znam. Čini mi se da sam na podforumu Ekonomija ili negdje drugo vidio tu temu.
sarajevomojgrad

#3 Re: pitanje u vezi penzije

Post by sarajevomojgrad »

pitanje u vezi penzije

sa navrsenih 37 godina rdnog staza

i 59 godina zivota..

moguce je ostvariti prijevrmenu penziju..medjutim nedostaje jos 3 godine staza za punu penziju..koja je razlika u penziji puna penzija i prijevremena..

PROCENTUALNO..je li to zasita 30-40 % manja ili...

odlazkom u prijevremenu mogla bi se ostvariti penzija od nekih 320-350KM ..navodno sa punom bi to bilo 600KM je li to moguce??
Post Reply