Pitanje u vezi dzunupluka
- Prozor
#1 Pitanje u vezi dzunupluka
Da li si dzunub ako ne razlikujes meziju od sjemena?
- arzuhal
#2 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
Pravo fikhsko pitanje, aferim!Prozor wrote:Da li si dzunub ako ne razlikujes meziju od sjemena?
Kako da se ne razlikuje mezija od sjemena, ne kontam?
- Prozor
#3 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
pa ne sjecas se, ne znas, moze biti sjemena i prije polucije, nemoj da ti crtam je*iga 
- arzuhal
#4 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
Okupaj se ti, za svaki slučaj
Pouzdano znam da sumnja ne kvari abdest (kada se ne sjećasš da li si ga izgubio), a zato ne znam. Budel toga kolko
?
- Prozor
#5 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
jah
a ja umoran se nad´o da ce moc bez kupanja
znam da to za abdest pa bi po analogiji trebalo tako, ali ne znam sad
sta budel kolko?

sta budel kolko?
- arzuhal
#6 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
Prozor wrote: sta budel kolko?![]()
Pa mezija je samo miroljubiva, nenasilna avangarda, prethodnica (i ima je skroz malo) za razliku od ekstatične glavnine koje može biti bruka toga
Pa po tome, reko, da ocjeniš
- travar
#7 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
Čitah negdje da je u nekoj situaciji, dozvoljeno oprati samo donji dio tijela, dakle bez full kupanja (ne pitaj gdje sam pročitao i koja je to situacija
)
Ali za svaki slučaj se okupaj, a slijedeći put pazi
Ali za svaki slučaj se okupaj, a slijedeći put pazi
- Vares City
#8 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
Trebalo bi to na vaguarzuhal wrote:Prozor wrote: sta budel kolko?![]()
![]()
Pa mezija je samo miroljubiva, nenasilna avangarda, prethodnica (i ima je skroz malo) za razliku od ekstatične glavnine koje može biti bruka toga![]()
![]()
Pa po tome, reko, da ocjeniš
- Bosanac sa dna kace
#9 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
zali se vodom, ono da oblije tijelo, ne moras se sad otkuhavat

- HAVANA
#10 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
Prozor wrote:Da li si dzunub ako ne razlikujes meziju od sjemena?
-
tandrkalo
#11 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
to ti je lekcija da nikad ne stanes na mezijiProzor wrote:Da li si dzunub ako ne razlikujes meziju od sjemena?
svakako se moras kupat
- arzuhal
#12 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
Maksuz zavirih u ćitab (Hanefijski fikh, A.M. Tuhmaz, prvi tom, str. 127) i evo šta se, između ostalog, veli:
Obavezno je kupanje onome koji zaspi, pa nakon buđenja osjeti vlažnost na svojoj odjeći, bez obzira na to da li se sjetio polucije ili ne, jer postojanje vlažnosti ukazuje na to da se poluciranje desilo, a san je stanje nemara i odsustva uma i u njemu se dešava i ono što spavač ne opaža. Ne može se reći da vlažnost možda od sluzi (mezije), jer je sperma bistra tečnost i pod utjecajem toplote i vazduha postaje sluz. Od Aiše, radijallahu anha, se prenosi:
''Upitan je Allahov poslanik o osobi koja osjeti vlažnost, ali se ne sjeća da je polucirao, pa je rekao: ''Okupat će se.'' Upitan je i o čovjeku koji sanja da je polucirao, ali ne primjeti vlažnost, na što je rekao: ''Nije obavezan da se okupa.''
Ima toga još, ali mislim da ovo zadovoljava odgovor.
Obavezno je kupanje onome koji zaspi, pa nakon buđenja osjeti vlažnost na svojoj odjeći, bez obzira na to da li se sjetio polucije ili ne, jer postojanje vlažnosti ukazuje na to da se poluciranje desilo, a san je stanje nemara i odsustva uma i u njemu se dešava i ono što spavač ne opaža. Ne može se reći da vlažnost možda od sluzi (mezije), jer je sperma bistra tečnost i pod utjecajem toplote i vazduha postaje sluz. Od Aiše, radijallahu anha, se prenosi:
''Upitan je Allahov poslanik o osobi koja osjeti vlažnost, ali se ne sjeća da je polucirao, pa je rekao: ''Okupat će se.'' Upitan je i o čovjeku koji sanja da je polucirao, ali ne primjeti vlažnost, na što je rekao: ''Nije obavezan da se okupa.''
Ima toga još, ali mislim da ovo zadovoljava odgovor.
- arzuhal
#13 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
šejtanetandrkalo wrote:
to ti je lekcija da nikad ne stanes na meziji![]()
![]()
![]()
- Prozor
#14 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
Ih ja se davno okupao
al´ fala svima
posebno @arzuhal
iz ovoga se da zakljuciti da je najbolje se okupati.... 
al´ fala svima
-
HomeArt
#15 Re: Pitanje u vezi dzunupluka
Pitanje
Ranije sam, da oprostite, dobio erekciju i osjetio uzbuđenje, no nije bilo izljevanja sjemena, da bih ipak poslije na spolnom organu pronašao tečnost, malo veća od kapi, koja se brzo isušila nakon što sam je uzeo na prste.
Ja nemam pojma da li je to bilo sjeme i da li sada trebam uzeti gusul da bih mogao klanjati namaz?
Odgovor
Tu se vjerovatno radi o tečnosti zvanoj mezija koja se javlja usljed nadražaja, a prije ejakulacije. Ona se tretira nečistom i treba je oprati sa spolnog organa i obnoviti abdest. Gusul je obavezan samo u slučaju izlaska sjemena ili spolnog odnosa makar i bez ejakulacije.
Dr. Enes Ljevakovic
fetva-i-emin
http://www.rijaset.ba
Ranije sam, da oprostite, dobio erekciju i osjetio uzbuđenje, no nije bilo izljevanja sjemena, da bih ipak poslije na spolnom organu pronašao tečnost, malo veća od kapi, koja se brzo isušila nakon što sam je uzeo na prste.
Ja nemam pojma da li je to bilo sjeme i da li sada trebam uzeti gusul da bih mogao klanjati namaz?
Odgovor
Tu se vjerovatno radi o tečnosti zvanoj mezija koja se javlja usljed nadražaja, a prije ejakulacije. Ona se tretira nečistom i treba je oprati sa spolnog organa i obnoviti abdest. Gusul je obavezan samo u slučaju izlaska sjemena ili spolnog odnosa makar i bez ejakulacije.
Dr. Enes Ljevakovic
fetva-i-emin
http://www.rijaset.ba