Pitanje u vezi bolovanja
Moderator: _BataZiv_0809
- agent_zero
#1 Pitanje u vezi bolovanja
Narode, trebala bi mi informacija kojim zakonom, odnosno aktom je regulisano pravo na bolovanje u FBiH?
Jedan od roditelja mi je trenutno bolestan i potrebna mu je njega i mora neke liječničke pretrage ovih dana da radi i da ne bih stalno izostajao s posla po par sati, pitao sam porodičnog ljekara mogu li dobiti bolovanje par dana dok te pretrage ne obavimo i dobio sam odgovor da ne mogu dobiti bolovanje, bez obzira što je roditelj u pitanju.
Jeli zaista nije moguće dobiti bolovanje od par dana zbog bolesti najužeg člana obitelji ili se ovdje radi o samovolji ljekara?
Hvala unaprijed.
Jedan od roditelja mi je trenutno bolestan i potrebna mu je njega i mora neke liječničke pretrage ovih dana da radi i da ne bih stalno izostajao s posla po par sati, pitao sam porodičnog ljekara mogu li dobiti bolovanje par dana dok te pretrage ne obavimo i dobio sam odgovor da ne mogu dobiti bolovanje, bez obzira što je roditelj u pitanju.
Jeli zaista nije moguće dobiti bolovanje od par dana zbog bolesti najužeg člana obitelji ili se ovdje radi o samovolji ljekara?
Hvala unaprijed.
- muha_sa
#2 Re: Pitanje u vezi bolovanja
mislim da ti niko nece dat bolovanje da vodiš roditelja na pretrage--da ima ta mogucnost taj bi ti ljekar dao.
idi svom ljekaru i objasni mu situaciju i vjerujem da ce ti izac u susret i dat para dana, al na dijagnozu kao da si ti bolestan
idi svom ljekaru i objasni mu situaciju i vjerujem da ce ti izac u susret i dat para dana, al na dijagnozu kao da si ti bolestan
- muminovic
#3 Re: Pitanje u vezi bolovanja
Pogledaj zakon o radu FBiH (aktuelan iz 2015), u njemu je sve definisano.
- agent_zero
#4 Re: Pitanje u vezi bolovanja
Nisu samo pretrage, roditelju je potrebna i njega, već 8 dana leži pod temperaturom, ne može sama nigdje. I naravno da smo bili i porodični ljekar je vidio stanje i dao uputnice za pretrage. I ja danas zamolio da dobijem par dana bolovanja da bih bio uz roditelja, odveo na te preglede i pretrage i kaže ne može.muha_sa wrote:mislim da ti niko nece dat bolovanje da vodiš roditelja na pretrage--da ima ta mogucnost taj bi ti ljekar dao.
Zato pitam da li je negdje tačno definisano nekim aktom, pravilnikom ili zakonom ili je u pitanju samovolja ljekara? Znam da su kod mene u firmi žene dobijale bolovanje kad im dijete ima običnu gripu, što je meni ono s ljudske strane ok. A sad meni moj ljekar ne da, a radi se o starijoj osobi. I nije se uopšte ponudio da mi da to na dijagnozu kao da sam ja bolestan, da je htio mogao je to predložiti kao neku soluciju.
Gledao sam, ne piše ništa detaljno vezano za moje pitanje. Barem ja nisam primjetio.muminovic wrote:Pogledaj zakon o radu FBiH (aktuelan iz 2015), u njemu je sve definisano.
- vjesticanametli
#5 Re: Pitanje u vezi bolovanja
Za djecu moze bolovanje.....doduse ja sam bila u svojoj firma dok mi je mama bila bolesna oslobodena svega i hvala im.....imali su razumijevanja. A ti uzmi bolovanje za sebe i uradi sto trebas a sef ti je konj moram ti reci. Sretno
- agent_zero
#6 Re: Pitanje u vezi bolovanja
Nema veze ovo sa šefom, niti sa firmomvjesticanametli wrote:Za djecu moze bolovanje.....doduse ja sam bila u svojoj firma dok mi je mama bila bolesna oslobodena svega i hvala im.....imali su razumijevanja. A ti uzmi bolovanje za sebe i uradi sto trebas a sef ti je konj moram ti reci. Sretno
Ovo je bilo između nas, tj. mene i našeg porodičnog ljekara. On da je htio mogao je ponuditi da mi da bolovanje na osnovu moje neke bolesti (btw, ja imam dugo godina hronični sinusitis), mogao je reći "ne mogu ti za njegu najužeg člana obitelji pisati bolovanje, ali s ozbirom na stanje napisat ću da si ti bolestan", tako nešto. Ali nije se uopšte ponudio da to riješimo, samo je rekao da ako ja nisam bolestan, ne može mi dati bolovanje, bez ozbira što je vidio da je roditelju loše.
- insomnia78
#7 Re: Pitanje u vezi bolovanja
A jesi naivan brate dragi
Pa ne radi se to tako, osim ako nemas "svog" doktora
Normalno da ti nece dati bolovanje, jer za bolovanje moras i biti bolestan
Nego, il objasni u firmi lijepo situaciju pa trazi da ti daju koji slobodni dan, koji u najgorem slucaju mozes i "naraditi" ili jednostavno izmisli kakvu bolest i idi na bolovanje (npr okliznes se i ruzno stanes pa te uscaklo u ledjima i ne mozes nista)
Ali dobro odvagaj ako mislis da te sef nece pustiti onda ga nemoj ni pitati jer ako pitas on te ne pusti a ti poslije odes na bolovanje
Normalno da ti nece dati bolovanje, jer za bolovanje moras i biti bolestan
Nego, il objasni u firmi lijepo situaciju pa trazi da ti daju koji slobodni dan, koji u najgorem slucaju mozes i "naraditi" ili jednostavno izmisli kakvu bolest i idi na bolovanje (npr okliznes se i ruzno stanes pa te uscaklo u ledjima i ne mozes nista)
Ali dobro odvagaj ako mislis da te sef nece pustiti onda ga nemoj ni pitati jer ako pitas on te ne pusti a ti poslije odes na bolovanje
- vjesticanametli
#8 Re: Pitanje u vezi bolovanja
Aha ok......povlacim to za sefa.....evo insomnia zna znanje.....razboli se 
- muha_sa
#9 Re: Pitanje u vezi bolovanja
šta sam puta longetu na zdravoj ruci noso

- insomnia78
#10 Re: Pitanje u vezi bolovanja
Hahahamuha_sa wrote:šta sam puta longetu na zdravoj ruci noso![]()
- agent_zero
#11 Re: Pitanje u vezi bolovanja
Da, to je nažalost suština...insomnia78 wrote:A jesi naivan brate dragi
- zgiba
#12 Re: Pitanje u vezi bolovanja
Doktor porodicne medicine je u pravu (u ovom slucaju) jer je clanom 42. Zakona o zdravstvenom osiguranju definisano da osiguranici imaju pravo na nadoknadu place za vrijeme privremene sprijecenosti za rad (bolovanje), ako su:
1. privremeno sprijeceni za rad zbog bolesti ili ozljede, odnosno dok su radi lijecenja ili medicinskih ispitivanja smjesteni u zdravstvenu ustanovu,
2. privremeno sprijecni za rad zbog odredjenog lijecenja ili medicinskog ispitivanja koje se ne moze obaviti izvan radnog vremena osiguranika,
3. izolirani kao kliconose ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolici,
4. odredjeni za pratioca bolesnika upucenog na lijecenje ili lijecnicki pregled u najblize mjesto,
5. odredjeni za njegu oboljelog supruznika ili djeteta uz uvjete propisane ovim zakonom.
Znaci bolovanje se moze dobiti samo za njegu supruznika i djeteta, ne i roditelja.
1. privremeno sprijeceni za rad zbog bolesti ili ozljede, odnosno dok su radi lijecenja ili medicinskih ispitivanja smjesteni u zdravstvenu ustanovu,
2. privremeno sprijecni za rad zbog odredjenog lijecenja ili medicinskog ispitivanja koje se ne moze obaviti izvan radnog vremena osiguranika,
3. izolirani kao kliconose ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolici,
4. odredjeni za pratioca bolesnika upucenog na lijecenje ili lijecnicki pregled u najblize mjesto,
5. odredjeni za njegu oboljelog supruznika ili djeteta uz uvjete propisane ovim zakonom.
Znaci bolovanje se moze dobiti samo za njegu supruznika i djeteta, ne i roditelja.
- holowey
#13 Re: Pitanje u vezi bolovanja
jbg, takva su vremena i takav zakon... odes kod svog ljekara, kazes da imas ucestale vrtoglavice, dobijes par uputnica...kazes da ce ti zbog nerazumijevanja pretpostavljenih trebati bolovanje da povadis sve nalaze... roditelja povedes da vadi svoje nalaze, usput i ti povadis svoje nalaze... svakako placas zdravstveno osiguranje, iskoristi priliku da provjeris i svoje zdravlje... nije bas najpostenije, ali jbg, sve po zakonu