pitanje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
1korisnik

#1 pitanje

Post by 1korisnik »

E ljudi znaci ovako, sto puta smo prosli tom rutom i dalje mi nije jasno. Polazem vozacki i uglavnom jos sam u toku obuke na voznji, i sad negdje na Mojmilu cini mi se, ima taj prokleti parking i hajd tu ja sve fino odradim i parkiranje i sve, e onda izadjemo sa parkinga i skrenemo u ulicu koja je je dvosmjerna, medjutim u toj ulici u desnoj traci su parkirana vozila i tu hajd prodjem sve lijevom trakom pod zmigavcem. Dalje na kraju te ceste se skrece lijevo u jednosmjernu, e sad tu nastaje zajebancija, dio desne trake je slobodan tj. na njoj nisu parkirana vozila i hajd tu se prestrojim desno (koja glupost, samo mozda dva metra je slobodno) i skrenem u lijevu traku te jednosmjerne. Znaci iz desne u lijevu, da bi drugi ljudi iz suprotnog pravca mogli skrenuti u desnu. I dalje se vozimo e sad dolazi dio koji mi nimalo nije jasan. Na kraju te ulice dolazi raskrsnica gdje se opet treba skrenuti lijevo, i samo do te raskrsnice je jednosmjerna, a dalje je dvosmjerna i skrece se takodjer u dvosmjernu. Sto ce reci normalno u desnu traku, a dolazi se u biti nekako iz te lijeve trake, e sad mi nije jasno moram li se ja prestrojit u desnu prije skretanja, kao na prethodnoj raskrsnici, i tu je kao mali dio slobodan? Znaci skretanje iz desne trake u desnu ili iz lijeve u desnu? Covjek mi je sto puta objasnio vise me ga stid pitati. Ne znam sta mi je sa tim nesto problematicno pa konstatno zaboravljam, ostalo je sve ok, vozim bez problema samo eto tu...
sorcerer

#2 Re: pitanje

Post by sorcerer »

pa ako ti je objasnio sto nisi upamtio?
daxon

#3 Re: pitanje

Post by daxon »

1korisnik wrote: i skrenem u lijevu traku te jednosmjerne. Znaci iz desne u lijevu, da bi drugi ljudi iz suprotnog pravca mogli skrenuti u desnu. I dalje se vozimo e sad dolazi dio koji mi nimalo nije jasan. Na kraju te ulice dolazi raskrsnica gdje se opet treba skrenuti lijevo, i samo do te raskrsnice je jednosmjerna, a dalje je dvosmjerna i skrece se takodjer u dvosmjernu. Sto ce reci normalno u desnu traku, a dolazi se u biti nekako iz te lijeve trake, e sad mi nije jasno moram li se ja prestrojit u desnu prije skretanja, kao na prethodnoj raskrsnici, i tu je kao mali dio slobodan? Znaci skretanje iz desne trake u desnu ili iz lijeve u desnu? Covjek mi je sto puta objasnio vise me ga stid pitati. Ne znam sta mi je sa tim nesto problematicno pa konstatno zaboravljam, ostalo je sve ok, vozim bez problema samo eto tu...
Po pravilima saobraćaja, koja ste vjerujem naučili na teoretskoj nastavi, nema Vam šta biti nejasno, naime, ukoliko se spuštate niz Mojmilo (Olimpijska), tada se vozite kolovoznom trakom koja ima dvije saobraćajne trake, dakle, jednosmjerna ulica sa dvije saobraćajne trake. U pravilu, takvom ulicom vozite krajnjom desnom saobraćajnom trakom, a kada želite skrenuti lijevo, opet po pravilu, morate se prestrojiti u krajnju lijevu traku, dakle, skrenuti lijevo iz krajnje lijeve saobraćajne trake. Međutim, u toj ulici, sve od taxi štanda u krajnjoj lijevoj traci najčešće budu parkirani automobili do same raskrsnice, tako da se najčešće skreće lijevo iz krajnje desne saobraćajne trake, jer je fizički nemoguće drugačije zbog tih nepropisno parkiranih automobila, no ukoliko parkiranih auta nema, tj. fizički je moguće prestrojiti se u krajnju lijevu traku, tada ste po saobraćajnim pravilima skretanje lijevo obavezni izvršiti iz krajnje lijeve saobraćajne trake vaše kolovozne trake.

Ono što meni nije jasno u situacij koju ste opisali, jeste to o kojoj se putanji (ruti) radi? Možda sam pogrešno shvatio, no ukoliko je parking sa kojeg ste izašli i gdje ste radili parkiranje onaj veliki poviše zgrada, što je uvijek skoro prazan, tada ste vozili putanjom 4., no ona ne skreće lijevo na prvoj raskrsnici već produžava do semafora i na semaforu skreće se lijevo i vraća na polazno mjesto.
Skrenuti lijevo uz Mojmilo i voziti do prve raskrsnice sa ulicom Olimpijska, skrenuti lijevo, pa opet lijevo na parking, te uraditi vožnju unazad i parkiranje, potom izaći s parkinga i vožnju nastaviti ulicom Olimpijska do prvih semafora na raskrsnici sa ulicom Ante Babića, na istoj skrenuti lijevo u ulicu Ante Babića i ulicom Lukavička cesta voziti pravo do raskrsnice sa ulicom Avde Ćuka,...
Situacija kada se spuštajući niz Mojmilo (Olimpijsku) na prvoj raskrsnici skreće lijevo, jeste ona opisana u putanji broj 3, no tada se ne dolazi sa tog parkinga.
Sa parkinga ulicom Avde Ćuka do raskrsnice sa ulicom Lukavička cesta, skrenuti lijevo i voziti ulicom Lukaviča cesta do raskrsnice kod Dječijeg sela. Skrenuti desno uz Mojmilo i voziti do raskrsnice sa ulicom Olimpijska. skrenuti lijevo i ulicom Olimpijska nastaviti vožnju, a zatim prije semafora opet lijevo do uspona...
1korisnik

#4 Re: pitanje

Post by 1korisnik »

sorcerer wrote:pa ako ti je objasnio sto nisi upamtio?
E pa u tom je bit, jer prethodnu raskrsnicu imas po cemu upamtit, kao sto sam rekao, ides iz desne u lijevu da bi oni iz suprotnog smijera imali kuda. Drugu nisam imao po cemu upamtiti.

@daxon

Hvala na odgovoru, nisam siguran koja je ruta u pitanju. Pocinjemo obicno sa Radovog parkinga, medjutim ovaj parking je negdje nize dole, i obicno ima na njemu automobila, na njemu se ttakodjer radi vracanje i ulazak unazad u parking, zatim se izadje sa parkinga desno do semafora i onda ja mislim lijevo, nisam siguran. I da, mislim da je to ta ulica, kod taksista se uvijek prestrojim desno, nekako izmedju njih i parkiranih auta na lijevoj strani.
daxon

#5 Re: pitanje

Post by daxon »

Da bi pravilno postupio moraš znati kakvog je karaktera ulica, kolovoz kojim voziš, odnosno, ulica u koju želiš skrenuti. Dakle, ukoliko voziš po kolovozu koji ima dvije kolovozne trake sa po jednom saobraćajnom trakom, znači obična dvosmjerna ulica sa po jednom saobraćajnom trakom u oba smjera, tada voziš svojom trakom u smjeru kretanja te iz te trake obavljaš skretanja, ukoliko je ona zauzeta nepropisno parkiranim vozilima, tada ih obilaziš, naravno ukoliko je moguće, tj. nema vozila iz suprotnog smjera, a zatim čim to bude moguće ponovo se vraćaš u svoju kolovoznu, tj. saobraćajnu traku i iz te trake ideš lijevo, odnosno desno ili pravo...

Ukoliko je ulica kojom se krećeš kolovoz sa jednom kolovoznom trakom koja ima dvije saobraćajne trake, dakle, jednosmjerna ulica sa dvije saobraćajne trake, tada desno i pravo ideš iz krajnje desne, a za lijevo se moraš prestrojiti u krajnju lijevu saobraćajnu traku, naravno ukoliko nije zauzeta nepropisno parkiranim automobilima.
Ukoliko kolovozna traka u koju skrećeš ima više saobraćajnih traka, tada po pravilu prvo ulaziš u tebi najbližu saobraćajnu traku, ukoliko je riječ o kolovoznoj traci sa samo jednom saobraćajnom trakom, tada ideš u tu jedinu moguću saobraćajnu traku u smjeru tvog kretanja.

Na kraju krajeva, saobraćajna pravila su univerzalna i svugdje ista, ukoliko ih poznaješ, bez obzira da li je to raskrsnica na Mojmilu, Grbavici, u Zagrebu ili Parizu..., da bi pravilno postupio moraš znati pravila saobraćaja, snalaziti se u istima te biti svjestan kakvog je karaktera ulica, kolovoz kojim se krećeš, odnosno ulica u koju želiš skrenuti.
Dakle, da bi pravilno postupio moraš znati: Voziš li po kolovozu sa jednom ili više kolovoznih traka, koliko ta kolovozna traka kojom se krećeš ima saobraćajnih traka, više njih ili samo jednu, isto tako moraš znati i karakter ulice, puta na koji se uključuješ...?

Pojašnjenja radi:
Kolovoz; kolovoz podrazumjeva površinu namjenjenu za saobraćaj vozila.
Kolovozna traka; kolovozna traka je uzdužni dio kolovoza namjenjen za saobraćaj vozila u jednom smjeru, može imati samo jednu saobraćajnu traku ili više njih (neograničeno), no sve se kreću u istom smjeru i sastavni su dio te kolovozne trake.
Saobraćajna traka; saobraćajna traka je obilježeni ili neobilježeni uzdužni dio kolovoza čija je širina dovoljna za saobraćaj jednog reda vozila.
Post Reply