pitanje, sony cdx gt410u

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

neo_ze

#1 pitanje, sony cdx gt410u

Post by neo_ze »

pozdrav ljudi
jedno laicko pitanje :)
imam ovaj player u autu, ali su mi zvucnici poprilicno losi, ne bas losi ali nemaju basa(narodski receno), vjerovatno su naprijed visoko tonci a nazad srednji. malo sam cackao uputstva za ovaj kas i vidim da ima opciju....

Peak Power Output 52 watts x 4 channels
RMS Power Output 17 watts x 4 channels
Preamp RCA Outputs 2 Pairs (Front and Switchable Rear/Subwoofer)

eh sad kontam jel se moze uzeti nekakav osrednji woofer i spojiti na ovaj izlaz cisto da dobijem malo dubine, ili je taj izlaz predvidjen da ide na pojacalo a onda sa pojacala da ide woofer.
nisam neki audiio frik, ne treba mi da se tablice tresu od basa, ali cisto da kad slusam prodigy da je malo gotivnije...cisto radi uporedbe volio bih zvuk koji dolazi stock u npr focusu ili bilo kojem autu te klase :) nije neko poredjenj al to mi je prvo palo na pamet :)
Last edited by neo_ze on 29/07/2012 22:35, edited 1 time in total.
_ado_

#2 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by _ado_ »

Ti imas cetiri izlaza (te prve dvije stavke) i imas 2 predizlaza(ta treca stavka). Ti predizlazi su ti cincevi, na koje spajas pojacalo i onda zvucnike ili woofer. Bez pojacala nista. Neznam koje je auto u pitanju, al predpostavljam da bi ti bilo dovoljno da kupis dobar komponentni sistem naprijed, osim ako ne zelis da mahala zna kad dolazis kuci :-D
PS Nije samsung u pitanju, kao sto si napisao, vec Sony.
neo_ze

#3 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by neo_ze »

_ado_ wrote:Ti imas cetiri izlaza (te prve dvije stavke) i imas 2 predizlaza(ta treca stavka). Ti predizlazi su ti cincevi, na koje spajas pojacalo i onda zvucnike ili woofer. Bez pojacala nista. Neznam koje je auto u pitanju, al predpostavljam da bi ti bilo dovoljno da kupis dobar komponentni sistem naprijed, osim ako ne zelis da mahala zna kad dolazis kuci :-D
PS Nije samsung u pitanju, kao sto si napisao, vec Sony.
u pravi si , jeste sony, laspus lingua :)
ne zelim da mahala zna ista, cisto da je zvuk "normalan". Auto je punto55, naprijed su fabricki, barem tako mislim ,ja ih nisam mjenjao, a nazad su stari otisli pa sam izvadio iz kutije od m.linije 2 zvucnika(ni na liniji nije bilo basa koliko se sjecam ) i stavio ih nazad(improvizacija :)).
u sustini znaci nista bez pojacala sto se tice wofera, vidjecu kad bude plata da se malo pocastim sa nekim normalnijim zvucnicima :)
hvala na objasnjenju...
_ado_

#4 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by _ado_ »

po mom misljenju,ako nisi neki audiofil i ako ne zelis da budis komsiluk, nemas potrebe za pojacalom i wooferom. Imas li u dnu vrata one panele(rupe) za zvucnike? ukoliko imas kupi komponentni sistem(kick, tweeter i skretnica). kick(nesto kao mali woofer) stavi u taj panel, tweeter stavi visocije, u visinu retrovizora, spoji to na skretnicu i onda na izlaz iz playera. Kick ce svirati niske tonove tj. davat ce bas, a tweeter visoke tonove. Kod nekih komponentnih sistema imas i treci zvucnik koji svira srednje tonove. I tim sistemom si iskoristio dva izlaza. Na preostala dva izlaza mozes spojiti dvije eipse koje ces staviti na policu, i tim ces dobiti dodatni bas. ili ako neces toliko love da trosis, spoji dva manja zvucnika i stavi ih na fabricka mjesta pozadi, cisto da putnici na zadnjoj klupi imaju neki zvuk. Koliko se sjacam, kod punta idu 13 cm zvucnici u prednja vrata. Na piku imas ALpine komponentni sistem sa 13cm zvucnicima,nov u caraudio, i kosta manje od 100 km. a imas i sony sisteme, koji bi trebali biti jos jeftiniji. a te zvucnike iz linije izbaci, posto zvucnici za ovu kucnu akustiku obicno imaju 8oma otpor, a otpor u auto akustici je max 4 oma.
neo_ze

#5 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by neo_ze »

_ado_ wrote:po mom misljenju,ako nisi neki audiofil i ako ne zelis da budis komsiluk, nemas potrebe za pojacalom i wooferom. Imas li u dnu vrata one panele(rupe) za zvucnike? ukoliko imas kupi komponentni sistem(kick, tweeter i skretnica). kick(nesto kao mali woofer) stavi u taj panel, tweeter stavi visocije, u visinu retrovizora, spoji to na skretnicu i onda na izlaz iz playera. Kick ce svirati niske tonove tj. davat ce bas, a tweeter visoke tonove. Kod nekih komponentnih sistema imas i treci zvucnik koji svira srednje tonove. I tim sistemom si iskoristio dva izlaza. Na preostala dva izlaza mozes spojiti dvije eipse koje ces staviti na policu, i tim ces dobiti dodatni bas. ili ako neces toliko love da trosis, spoji dva manja zvucnika i stavi ih na fabricka mjesta pozadi, cisto da putnici na zadnjoj klupi imaju neki zvuk. Koliko se sjacam, kod punta idu 13 cm zvucnici u prednja vrata. Na piku imas ALpine komponentni sistem sa 13cm zvucnicima,nov u caraudio, i kosta manje od 100 km. a imas i sony sisteme, koji bi trebali biti jos jeftiniji. a te zvucnike iz linije izbaci, posto zvucnici za ovu kucnu akustiku obicno imaju 8oma otpor, a otpor u auto akustici je max 4 oma.
hvala na savjetu, taj kicker je bas sto mi treba :) kada sam govorio wofer nisam mislio na veliku kutiju nego bas na takvo sto :), na vratima nemam rupe, ali to nije tesko srediti :), u svakom slucaju koristan savjet ,hvala jos jednom :)
neo_ze

#6 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by neo_ze »

i btw, mozes li mi postaviti link za te zvucnike na piku, ne mogu da nadjem, ili ne znam sta trazim tacno :)
_ado_

#7 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by _ado_ »

http://www.pik.ba/artikal/750426/auto-z ... -bmw-opel/
edit: a ako ne bolujes od brendova, evo ti nesto jos jeftinije. http://www.pik.ba/artikal/2752036/zvucn ... ta=pitanja ove tweetere stavis kod retrovizora, srednje (ove od 13 cm) stavis u vrata, a kick stavis pozadi na plocu. Dobijes i skretnicu, dok kod ovih alpine skretnice izgleda nema, bar ne na slici. U ovom slucaju bi ti ostalo jos 2 izlaza, za eventualno jos 2 zvucnika. I ako budes stavljao na plocu zvucnike, moj ti je prijedlog da ne rezes orginalnu plocu, vec kupis komad medijapana i napravis novu plocu, i presvuces akusticnim platnom da sakrijes zvucnike da ovi nasi lopovi ne bi ukrali.
neo_ze

#8 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by neo_ze »

_ado_ wrote:www.pik ba/artikal/750426/auto-zvucnici-alpine-13cm-2-systemski-renault-bmw-opel/
edit: a ako ne bolujes od brendova, evo ti nesto jos jeftinije. www.pik ba/artikal/2752036/zvucnici-za-auto/#sta=pitanja ove tweetere stavis kod retrovizora, srednje (ove od 13 cm) stavis u vrata, a kick stavis pozadi na plocu. Dobijes i skretnicu, dok kod ovih alpine skretnice izgleda nema, bar ne na slici. U ovom slucaju bi ti ostalo jos 2 izlaza, za eventualno jos 2 zvucnika. I ako budes stavljao na plocu zvucnike, moj ti je prijedlog da ne rezes orginalnu plocu, vec kupis komad medijapana i napravis novu plocu, i presvuces akusticnim platnom da sakrijes zvucnike da ovi nasi lopovi ne bi ukrali.
jel ja grijesim ili na ovom drugom imaju 2 twetera, 1 srednji i 1 kicker, zar ne bi trebala biti dva srednja(za 2 vrata)?
_ado_

#9 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by _ado_ »

predpostavljam da je to slikao samo te zvucnike. moraju biti 3 para zvucnika.
neo_ze

#10 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by neo_ze »

_ado_ wrote:predpostavljam da je to slikao samo te zvucnike. moraju biti 3 para zvucnika.
i to si u pravu, provjerio sam...nista sad samo ostaje cekati platu :)
_ado_

#11 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by _ado_ »

nadam se da nece kasniti plata :) ako ti bude trebala pomoc oko instalacije, pitaj! mozda budem znao odgovor.
bpsang

#12 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by bpsang »

@ neo_ze
JARANE NEMOJ SE IZLAGATI TROŠKOVIMA.ako su ti potrebni dobri a kvalitetni zvucnici, da ih kopčaš bez pojacala , ovdje u Sarajevu imaš CONRAD,
evo par ovih zvucnika je 66 maraka, a imaju sve sto tebi treba
http://www.conrad.de/ce/de/product/3734 ... 0&ref=list
ovi idu na zadnja vrata
http://www.conrad.com/Sinustec-St-130-2 ... &pi=372929
ovaj par sa skretnicom ide na prednja vrata
nevjerovatna jačina i kvaliteta na obicnom cd playeru od 4 x 50 w koji sad večina aparata za auto imaju
znači par ovih zvučnika je 66 maraka
neo_ze

#13 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by neo_ze »

_ado_ wrote:nadam se da nece kasniti plata :) ako ti bude trebala pomoc oko instalacije, pitaj! mozda budem znao odgovor.
hvala druze, budem pitao, negdje cu zapeti definitivno ;)
530i

#14 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by 530i »

Kakav ba konrad :-)
bpsang

#15 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by bpsang »

530i wrote:Kakav ba konrad :-)
konrad ih prodaje a zvučnici su SINUSLIVE
Hočeš da čuješ zvuk ???
ili bi više volio ovu ALPINU SA PLASTIČNOM KALOTOM I MAGNETOM DEBLJINE 10mm
smiješno al i žalosno:
jel bolje imati zvučnik sa magnetom koji izgleda ovako
Image
ili
ovako a da je svjetskog glasa sa plastičnom kalotom
http://i45.klix.com/1jvrtg.jpg
ili mozda hočeš nešto ogromno al za ovo ti treba pogon pojačala
Raveland 120/300 w

4 oma

22-22000 Hz

91dB

BASS 250 mm

Skretnica

Sve ispravno

150 KM

ZADNJA CIJENA 120 ,00km
6 sistemski zvučnici sa skretnicom vec upakovani na medijapan ploču .
530i

#16 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by 530i »

Neču

Sasvim pristojan zvuk se može dobiti i sa sonyevim 13" zvučnicima (4 komada) gdje par košta 30-40 KM. Naravno, uz dobar HU i mp3 fajl odgovarajuće kvalitete.

Moja muzika HU - 200KM, zvučnici 13" - 35KM, zvučnici 13" - 22KM (da sad ne navodim brendove, svi su poznati) sigurno će nadmaštiti taj conrad....prvim zvučnicima od strašnih 35KM ovo je već treće auto i treći (najbolji) plejer na kom sviraju...
bpsang

#17 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by bpsang »

530i wrote:Neču

Sasvim pristojan zvuk se može dobiti i sa sonyevim 13" zvučnicima (4 komada) gdje par košta 30-40 KM. Naravno, uz dobar HU i mp3 fajl odgovarajuće kvalitete.

Moja muzika HU - 200KM, zvučnici 13" - 35KM, zvučnici 13" - 22KM (da sad ne navodim brendove, svi su poznati) sigurno će nadmaštiti taj conrad....prvim zvučnicima od strašnih 35KM ovo je već treće auto i treći (najbolji) plejer na kom sviraju...
ŽAO MI JE ŠTO SE NE RAZUMIJEMO CONRAD JE FIRMA KOJA PRODAJE BRENDOVE.
zvucnici su drugih firmi al nije bitno, koliko para toliko muzike .
izvini da te pitam nesto, vidim da se razumiješ u Audio, kazi mi sta bolje proizvodi zvuk membrana od kartona ili od Kelvara obrubljena gumom ili spuzvastom materijom.
Šta po tvom mišljenju daje bolji zvuk ,ton...
vnm

#18 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by vnm »

sony zvucnici od 40KM su toliko dobri da sam ih ja svojevremeno prodao 2 dana nakon sto sam ih kupio.
530i

#19 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by 530i »

Da se razumijemo - riječ je o čisto amaterskom konzumiranju audio sadržaja u autu. Svako ima svoja mjerila dobrote, granicu koja mu čini razliku između dobrog i lošeg. Da postoji bolje - postoji, bolje, skuplje, kvalitetnije. Da je sviralo i svira i dalje bez ikakvih problema - svira. Za muziku (HU+zvučnici) može se dati i 150 maraka, a i 5000 maraka.
neo_ze

#20 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by neo_ze »

_ado_ wrote:nadam se da nece kasniti plata :) ako ti bude trebala pomoc oko instalacije, pitaj! mozda budem znao odgovor.
nesto danas gledam slike ovih conrad zvucnika sa drugog linka, 3 para. Jel se to uopste moze spojiti na player bez pojacala s obzirom da imam 4 izlaza a 6 zvucnika ? :)
_ado_

#21 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by _ado_ »

izgleda da ti mene nisi nista skontao. :-D kad je rijec o komponentnim zvucnicima, bez obzira da li se sastoje od dva para (npr. ovi ALPINE) ili od tri para (npr. ovi sa pika od 70 km),oni zauzimaju dva izlaza. Ta dva ili tri para vezes na skretnicu, a sa skretnice idu kablovi na player.I znaci tebi u svakom slucaju ostaju jos dva izlaza.
edit: evo ti sema spajanja dvokomponentnih zvucnika.vidis da dva para zvucnika zauzimaju samo dva izlaza:
http://a248.e.akamai.net/pix.crutchfiel ... -spkrs.jpg
neo_ze

#22 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by neo_ze »

_ado_ wrote:izgleda da ti mene nisi nista skontao. :-D kad je rijec o komponentnim zvucnicima, bez obzira da li se sastoje od dva para (npr. ovi ALPINE) ili od tri para (npr. ovi sa pika od 70 km),oni zauzimaju dva izlaza. Ta dva ili tri para vezes na skretnicu, a sa skretnice idu kablovi na player.I znaci tebi u svakom slucaju ostaju jos dva izlaza.
edit: evo ti sema spajanja dvokomponentnih zvucnika.vidis da dva para zvucnika zauzimaju samo dva izlaza:
http://a248.e.akamai.net/pix.crutchfiel ... -spkrs.jpg
to totalno ima smisla :), halali sunce me ubilo :lol:
bpsang

#23 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by bpsang »

neo_ze wrote:
nesto danas gledam slike ovih conrad zvucnika sa drugog linka, 3 para. Jel se to uopste moze spojiti na player bez pojacala s obzirom da imam 4 izlaza a 6 zvucnika ? :)
da zato i postoji skretnica za tri zvučnika a iz skretnice ide jedan dvozilni na CD li CD/RADIO player
neo_ze

#24 Re: pitanje, samsung cdx gt410u

Post by neo_ze »

bpsang wrote:
neo_ze wrote:
da zato i postoji skretnica za tri zvučnika a iz skretnice ide jedan dvozilni na CD li CD/RADIO player
skontao ;) hvala :)
_ado_

#25 Re: pitanje, sony cdx gt410u

Post by _ado_ »

ja kont'o ti kupio zvucnike pa se javljas. izgleda da i tebi plata kasni kao i meni :D
Post Reply