Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mgogic
#1 Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Bas veceras mi se desilo nesto,o cemu bih volio dobiti misljenje vise upucenih forumasa.Naime,vozeci se negdje oko 19:30,jedno kratko svijetlo na automobilu je riknulo(desno,dok je lijevo sasvim OK gorilo).Posto sam to primjetio,nisam htio da se petljam sa nasim milicajcima,pa sam krenuo da uparkiram auto u garazu,jer sam bio nekih 1km od kuce.Medjutim negdje 300m prije kuce me zaustavlja policija,upisuje podatke u neki blocic(obicni na kockice:)i kaze kako ce mi poslati prekrsajnu prijavu postom zbog tehnicke neispravnosti vozila.
Eh sad,sve je to OK,i nije problem,platicu kaznu,ali nema mi to bas previse smisla,pa zamisli idem iz Sarajeva u Tuzlu,i crkne mi sijalica u Kladnju!Znaci li to da moram da prespavam u Kladnju,i da nadjem mehanicara i popravim,jer ako nastavim 99% su sanse da ce me zaustaviti i da cu popiti kaznu?
Ako je neko imao iskustva sa ovim stvarima,nek napise stogod o tome.
P.S.
Nisam imao dosad "privilegiju" da mi prijavu salju postom,znam da je bilo na licu mjesta da ti napisu,pa ti mors potpisati ili ne potpisati,a sad nesto zapise u neki blocic,i dobijes postom sve.Kako znam,s obzirom da ima svakakvih ljudi,da me nece jos za nesto teretiti?
Eh sad,sve je to OK,i nije problem,platicu kaznu,ali nema mi to bas previse smisla,pa zamisli idem iz Sarajeva u Tuzlu,i crkne mi sijalica u Kladnju!Znaci li to da moram da prespavam u Kladnju,i da nadjem mehanicara i popravim,jer ako nastavim 99% su sanse da ce me zaustaviti i da cu popiti kaznu?
Ako je neko imao iskustva sa ovim stvarima,nek napise stogod o tome.
P.S.
Nisam imao dosad "privilegiju" da mi prijavu salju postom,znam da je bilo na licu mjesta da ti napisu,pa ti mors potpisati ili ne potpisati,a sad nesto zapise u neki blocic,i dobijes postom sve.Kako znam,s obzirom da ima svakakvih ljudi,da me nece jos za nesto teretiti?
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#2 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Ja mislim da pod obaveznom dodatnom opremom spadaju i rezerne sijalice
-
b_stulic
#3 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Bio je obavezan da te zaustavi i da zatrazi da otklonis kvar - u ovom slucaju da zamijenis sijalicu... E ako nisi imao onda je... kazna
- mgogic
#4 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Ma kakvi,samo me zaustavio,po adresi je morao zakljuciti da sam par stotina metara od kuce,i nista mi nije trazio,niti da vidi imam li opremu,niti da otklonim kvar,samo rekao da ce postom poslati prekrsajnu prijavu.b_stulic wrote:Bio je obavezan da te zaustavi i da zatrazi da otklonis kvar - u ovom slucaju da zamijenis sijalicu... E ako nisi imao onda je... kazna
- Haris.ba
#5 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
voza~ koji upravlja motornim vozilom bez upaljenog
kratkog svjetla (~lan 90. ta~. 1.)
^lan 239.
(1) Nov~anom kaznom u iznosu od 30,00 KM kaznit }e se za
prekr{aj:
(22) voza~ koji upravlja motornim vozilom bez upaljenog
I meni se desila slična situacija. Poslije 400 kilometara tog dana po gudurama Bosne zaustavlja me patrola haman pred zgradom pri povratku. To mi je najžalivija kazna,jes da nisam skontao da ne radi svjetlo; djaba, zakon je - zakon.
E sada šta je kratko svjetlo ne nađoh u zakonu. Ali na to su male šanse da se izvlačiš.
A ponesi kaznu i samo pokazi sljedecem policajcu koji te zaustavi. Nece napisati novu(mislim za isti dan).
^lan 239.
(1) Nov~anom kaznom u iznosu od 30,00 KM kaznit }e se za
prekr{aj:
(22) voza~ koji upravlja motornim vozilom bez upaljenog
I meni se desila slična situacija. Poslije 400 kilometara tog dana po gudurama Bosne zaustavlja me patrola haman pred zgradom pri povratku. To mi je najžalivija kazna,jes da nisam skontao da ne radi svjetlo; djaba, zakon je - zakon.
E sada šta je kratko svjetlo ne nađoh u zakonu. Ali na to su male šanse da se izvlačiš.
A ponesi kaznu i samo pokazi sljedecem policajcu koji te zaustavi. Nece napisati novu(mislim za isti dan).
- putujucidzindas
#6 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
mene su zbog istog nedavno zaustavili, samo sam se vracala sa sastanka vidno ljuta, pa su me fino zamolili da promijenim sijalicu
prijava-nista
-
d2
#7 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
kad smo kod toga jel iko u zadnjih 100 godina platio kaznu radi prestrojavanja preko pune ili voznje zutom trakom ?
-
dimu
#8 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
kao prvo to zapisivanje u blokic je zapisivanje koga su kontrolisali i nema veze sa kaznama
da su te htjeli kazniti morali su ti dati prekrsajni nalog na licu mjesta i da se potpises na njega da prihvatas odgovornost
kao drugo ne mozes ti sam mjenjati sijalicu cak i ako imas rezervnu jer na vecini novijih auta MORAS U SERVIS da ti zamjene sijalicu jer ne mozes prici faru
kao trece kad ti pregori sijalica nije isto kao da nisi upalio svjetlo
da su te htjeli kazniti morali su ti dati prekrsajni nalog na licu mjesta i da se potpises na njega da prihvatas odgovornost
kao drugo ne mozes ti sam mjenjati sijalicu cak i ako imas rezervnu jer na vecini novijih auta MORAS U SERVIS da ti zamjene sijalicu jer ne mozes prici faru
kao trece kad ti pregori sijalica nije isto kao da nisi upalio svjetlo
-
vnm
#9 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
i ja sam to mislio, medjutim nekidan stari zaboravio upaliti svjetla na sluzbenom vozilu i uhvate ga u vogosci peglati.dimu wrote:da su te htjeli kazniti morali su ti dati prekrsajni nalog na licu mjesta i da se potpises na njega da prihvatas odgovornost
nekoliko dana kasnije dosla kazna i uplatnica postom.
- VR6
#10 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Imao si upaljena svjetla, imao si sijalice u autu, ne vidim zasto bi te kaznili za voznju bez svjetla, jer ako si u gradu, tu je od rasvjete ionako tesko skuziti da ti ne radi jedno svjetlo. Moglo je crci i par metara prije samih policajaca. A i kako ti vec neko napisa, ako ti je neki noviji auto, sijalicu mozes samo u servisu promjeniti. Ako je takav slucaj kod tebe, slobodno se vadi na to i na sve sta jos mozes... 
-
dimu
#11 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
vnm wrote:i ja sam to mislio, medjutim nekidan stari zaboravio upaliti svjetla na sluzbenom vozilu i uhvate ga u vogosci peglati.dimu wrote:da su te htjeli kazniti morali su ti dati prekrsajni nalog na licu mjesta i da se potpises na njega da prihvatas odgovornost
nekoliko dana kasnije dosla kazna i uplatnica postom.
ne kazem da ne smiju to raditi ali pobogu sta ce im onda prekrsajni nalozi
zasto onda i zaustavljaju vozila ?
pa sto onda fino drot ne stane na raskrsnicu i popisuje tablice onih koji ne daju zmigavac, koji prodju kroz crveno koji se prestroje gdje ne smiju i nikog ne zaustavi i kad dodje u stanicu onda svima posalje kazne...
ja bi se vadio na to da su ti morali uruciti prekrsajni nalog na licu mjesta, mogli su ti tako starom napisat i da je kroz crveno prosao i poslat mu i sta bi onda ? nema mi to logike nikakve al eto, mozda i moze tako
- mgogic
#12 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
To ni meni nema smisla,da mi posalju postom,mislim,sta hoce mogu napisati da sam uradio(ne kazem da hoce,ali mogu).Jebat ga,ionako sam nakastio platiti.,samo mi smijesno,prije nisi morao potpisati nalog,i to je to,idemo pred sudiju,a koja je sad alternativa,kad dodje postom,idemo pred postara 
- VR6
#13 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
A kako ti mozes dokazati da ti nije dao prekrsajni nalog? 
- JThomas
#14 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
nije tako, ja sam sve prostudirao jednom prilikomdimu wrote:
ja bi se vadio na to da su ti morali uruciti prekrsajni nalog na licu mjesta, mogli su ti tako starom napisat i da je kroz crveno prosao i poslat mu i sta bi onda ? nema mi to logike nikakve al eto, mozda i moze tako
uopšte poenta prekršajnih naloga i jeste da se rasterete sudovi, ako priznaješ prekršaj da se ne moraš povlačiti po sudu, a ako ne priznaješ nije ti uskraćena i ta mogućnost...zato se recimo prekršajnim nalogom može izreći samo najmanja propisana kazna ako postoji raspon.
- rumenige_brajtner
#15 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
cuj ovog biseraVR6 wrote:A kako ti mozes dokazati da ti nije dao prekrsajni nalog?
pa moras se potpisat i dobijes kopiju istog
- Better Man
#16 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Žalosno je to što ti se desilo sa sijelicom i peglanjem od debilnih drotova. Svaki dan idući na posao i vračajući se s posla vidim u saobraćaju raznoraznih grobova kojima nerade komplet zadnjas svjetla ili prednja i što je najgore ti debili voze auta po noći. Koliko sam puta noću na autoputu ispred sebe vidio auta da nerade zadnja svjetla. Takvima odmah upalim duga i nek se j..u. Dok tebe kojem je u vožnji pregorila sijelica i koji si krenuo kući u garažu da ne voziš sa pregorenom sijelicom policija odmah zaustavi i pegla, dotle ove što im nikako nerade svjetla i što voze noću policija nikad ne zaustavi, a još gore je što ti debili nikad i ne promjene sijalice. Tačno je da na novim autima se samo u servisu može promjeniti sijelica, jer je nepristupačno. Prije koji mjesec sam vračajući se kući s posla oko Tasa skontao da mi neradi sijelica isključio sam se pored i vidio da zaista neradi i lijepo sjeo u auto i pravac do Bunje da mi zamjene istu..
-
dimu
#17 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
pa dodje ti prekrsajni nalogmgogic wrote:To ni meni nema smisla,da mi posalju postom,mislim,sta hoce mogu napisati da sam uradio(ne kazem da hoce,ali mogu).Jebat ga,ionako sam nakastio platiti.,samo mi smijesno,prije nisi morao potpisati nalog,i to je to,idemo pred sudiju,a koja je sad alternativa,kad dodje postom,idemo pred postara
ako hoces na sud, potpises u donjem desnom uglu na predvidjenom mjestu i posaljes postom nazad (pise sve na nalogu kako i sta)
ili platis...
tako sto se nisi potpisao na isti ? ni da prihvatas odgovornost ni da trazis sudsko odlucivanje? ... kakvo je ovo pitanje molim teVR6 wrote:A kako ti mozes dokazati da ti nije dao prekrsajni nalog?
a da su mu dali prekrsajni nalog NE BI MU OPET ISTI SLALI POSTOM kontas... nego ako ne plati u roku od 8 dana, doda mu se 20 KM kamate i to je to...
- Gorštak
#18 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Baš je zgodno da se postavilo ovo pitanje, jer policajci često hvataju ljude na lafinu zato što su neupućeni.
U slučaju kada vas policajac zaustavi radi neispravne signalizacije, DUŽAN je ponuditi vam da nedostatak otklonite NA LICU MJESTA, odnosno promijenite sijalicu. Ta činjenica daje smisao obavezi da se posjeduju rezervne sijalice. Baš bi bilo besmisleno da se plaća kazna za neposjedovanje rezervnih sijalica a i za sijalicu kad pregori. Ako kvar otkloniš na licu mjesta, nema kazne.
Ako ne možeš otkloniti kvar, a policajac zaključi da ugrožavaš sigurnost saobraćaja (nije isto kad ne radi npr. jedna stop sijalica što se pali kad kočiš i kad ne radi žmigavac, npr.) onda te može čak i isključiti iz saobraćaja.
Ako ne možeš otkloniti kvar, a policajac procijeni da ne ugrožavaš sigurnost saobraćaja, onda platiš kaznu i imaš pravo taj dan voziti pokvaren (ako te zaustavi druga patrola pokažeš da si već platio kaznu).
U slučaju kada vas policajac zaustavi radi neispravne signalizacije, DUŽAN je ponuditi vam da nedostatak otklonite NA LICU MJESTA, odnosno promijenite sijalicu. Ta činjenica daje smisao obavezi da se posjeduju rezervne sijalice. Baš bi bilo besmisleno da se plaća kazna za neposjedovanje rezervnih sijalica a i za sijalicu kad pregori. Ako kvar otkloniš na licu mjesta, nema kazne.
Ako ne možeš otkloniti kvar, a policajac zaključi da ugrožavaš sigurnost saobraćaja (nije isto kad ne radi npr. jedna stop sijalica što se pali kad kočiš i kad ne radi žmigavac, npr.) onda te može čak i isključiti iz saobraćaja.
Ako ne možeš otkloniti kvar, a policajac procijeni da ne ugrožavaš sigurnost saobraćaja, onda platiš kaznu i imaš pravo taj dan voziti pokvaren (ako te zaustavi druga patrola pokažeš da si već platio kaznu).
- VR6
#19 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Ti nisi shvatio pitanje, evo prilagodit cu ga, kako da dokazes da ti uopste nije dao nalog da potpises?dimu wrote:tako sto se nisi potpisao na isti ? ni da prihvatas odgovornost ni da trazis sudsko odlucivanje? ... kakvo je ovo pitanje molim te![]()
U odnosu na ono da ti je dao a nisi potpisao...
-
dimu
#20 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
MORAS potpisati, ne moze ti drot uruciti nalog bez potpisa kontas ?VR6 wrote:Ti nisi shvatio pitanje, evo prilagodit cu ga, kako da dokazes da ti uopste nije dao nalog da potpises?dimu wrote:tako sto se nisi potpisao na isti ? ni da prihvatas odgovornost ni da trazis sudsko odlucivanje? ... kakvo je ovo pitanje molim te![]()
U odnosu na ono da ti je dao a nisi potpisao...
osim kad ti ostave kaznu za parking za brisacem ali to nije isto
- Skyfox
#21 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Ja sam vozio mjesec i vise dana sa jednim kratkim koje mi nije radilo i to svaki dan na posao i sa posla, i niko me nije zaustavio, znalo mi se desiti da prodem pored drota koji stoji na "ceki", da vozim iz patrolnih kola... nekoliko situacija kad su me 100% vidjeli a nisu zaustavili. E sad luda sreca ili sta uglavnom, nedavno sam otklonio kvar.
A to mijenjanje sijalice na licu mjesta??? Sta ima pasa...
A to mijenjanje sijalice na licu mjesta??? Sta ima pasa...
-
Gazija80
#22 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Hmm interesantna tema...A sta je npr sa vozilima koja imaju Xenon ili na bazi LED-a/Halogen..npr ja imam novu Mazdu6 sa Xenonom, i znam da u bilo kojoj drzavi moras imati sa sobom sijalice, dali to sad bila u mom slucaju Austrija ili bilo koja drzava..
Eh, sta reci nasem policajcu kad te/me zaustavi i trazi pratecu opremu,sto naravno moras imati sa sobom..sta mu reci na to da nemam sijalica, da auto ima xenon???!!
Eh, sta reci nasem policajcu kad te/me zaustavi i trazi pratecu opremu,sto naravno moras imati sa sobom..sta mu reci na to da nemam sijalica, da auto ima xenon???!!
-
dimu
#23 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
kazes mu da moras u servis da zamjenis sijalice tako da nema logike da moras imati rezervne u autu jer ih sam ne mozes zamjeniti
- 101power
#24 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
nemoj nam ba bokija dirat on sve zna legendarumenige_brajtner wrote:cuj ovog biseraVR6 wrote:A kako ti mozes dokazati da ti nije dao prekrsajni nalog?![]()
pa moras se potpisat i dobijes kopiju istog
-
Šole
#25 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
E sad vi možete mene osuđivati koliko želite. To što upravljaš m/v sa neispravnom svjetlosnom grupom je kršenje zakona. pošto si u "komšiluku" moja je procjena da li ču te pustiti do garaže i time ja pravim prekršaj i idem na disciplinsku. Svi vozači savršeno znaju da moraju imati rezervne sijalice i da je dužnost vozača istu odmah zamijeniti. Eh sad, nova auta, farovi nedostupni, xenoni, neda mi se mijenjati i sl., pa postoji BIHAMK, ili šlep služba pa fino na servis...svaki se se čejf plaća....Nisam jednom pomagao vozaču, na ulici, da promijeni sijalicu...Opet ponavljam kad si spreman praviti prekršaj, budi hadžo kad te povale, iskeširaj i opet po svom.