Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Shelob

#1 Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by Shelob »

Pozz svima....

Imam nekoliko pitanja ...
Recimo da imam ugostiteljski objekat (restoran,club...) i recimo da imam mogucnost da ne prijavljujem cijeli dnevni promet drzavi...KOLIKO bi u tom slucaju ustedio na promet od 50.000km mjesecno , a koliko bi morao platiti drzavi da prijavim taj isti mj. promet...ima li neke razlike ako je firma d.o.o ili sur...

Takodjer koje su moje dnevne,mijesecne ili godisnje obaveze prema drzavi za vodenje istog objekta...ono okvirno najbitnije...ono sto znam je da trebam imati :

-fiskalnu kasu
-knjigu dnevnih izvjesca
-knjigu dnevnih prometa
-racun u banci

Imam li obavezu da cuvam: ulazne fakture iako ih unisim u kompjuter, racune od nabavke, kopije slipova od racuna placenih karticom...sta radim s istim...da li je potreban knjigovoda ako placate knjigovodstvenu firmu za fin. vodenje...iam li obavezu da unosim u kase sve racune:hranu,pica...sta ako se stanje kuhinje na kraju mijeseca ne slaze ,a nece se slagati..(kalo,otpad...)koje su kazne ,da li se to kontrolise...da li se broji sank kolike su kazne za neslaganje stanja istog...

Znam da je odgovor opsiran i zahvaljujem svima na utroseniom vremenu.
Baby Jane

#2 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by Baby Jane »

Boze sacuvaj, ni poceo sa poslom, vec razmislja kako ce muljati.

Svedi sve na nulu, nemoj prijavljivati niti jednog radnika, placaj im 200 KM svako pola godine, i zaboli te uvo.

Pu'
Shelob

#3 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by Shelob »

A jel...ti pametna duso pravo...sama fisikalizacija je muljanje...da si pametna kako mislis znala bi da je nemoguce prijaviti 10 radnika na punu placu od 800km ,raditi posteno u sistemu kakav je i opstati kao firma...zasto glumiti postenjaka medu hrpom lopova..vjerovatno si i ti dosla do tog posla vezom i slomi se od istog davajuci nebitne odgovore i komentare ...ne mogu vjerovat da sam upravo potrosio 3 minute svog zivota na tebe huh
int21

#4 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by int21 »

Shelob, da ja tebe nesto pitam.....

Cekas u redu kod doktora 2 sata, i ja dodjem i odmah upadnem preko reda jer JA placam tog doktora a ti preskaces tu obavezu?

Ili kad dodjem u skolu i kazem uciteljici da vise obrati pozornots na moje dijete nego na tvoje jer JA placam uciteljicu i skolu a ti ne?

Je li to posteno ha?
I nemoj srati o tome sta je moguce a sta ne jer u firmi u kojoj ja radim SVI radnici su prijavljeni na minimalnu platu on 1200km, a nije drzavna firma....a svi znaci 80 ljudi.

To sto ti hoces je da maximiziras sebi profit a ne da radis posteno pa zaradis koliko zaradis....
Balkansla posla...

Toliko.
Mustafapasa

#5 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by Mustafapasa »

Stvar je jednostavna:

PDV placamo mi koji dodjemo kod tebe na kafu. Ti si u cijenu kafe uracunao rad konobara, repormaterijal, struju, amortizaciju aparata + svoju dobit i na kraju PDV...
Ja trazim racun jer ne zelim da ti poklonim dedinu penziju, moje zdravstvo, policiju, skolstvo itd...

Drugo, clan 40 i 41 zakona o fisklaizaciji kaze da ja nisam tebi duzan nista platini za proizvod ili uslugu za koju mi nisi ispostavio racun...

eto, jedostavno je...
bolje za tebe i drustvo da izdajes racune jer ti ne gubis nista...mi placamo PDV
talić

#6 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by talić »

Teško je sa iole većim ugostiteljskim objektom ne biti u sistemu PDV-a jer realno kako će objekat koji ima mjesečni promet manji od 4.000 KM pokriti troškove zakupa i uposlenih.
Nedavno sam sjeo u jedan ugostiteljski objekat i na računu vidim nije u sistemu PDV-a, u dvije smjene ima 4 radnika, zakup prostora nije ispod 2.000 KM i znam da je objekat vlasništvo sina jednog uglednog zeničkog advokata.
Kada nabavljaš robu platiš ulazni PDV na nabavnu cijenu npr. sok 0,70 KM x 17% PDV iznosi 0,12 KM PDV-a i prodaješ za 3 KM i trebao bi platiti još PDV na zaradu od 2,18 KM što je 0,31 KM e za taj iznos si zavrnuo državu. Na kafi, čaju, jelima je to procentualno i više jer je ulazni PDV manji tj. marža veća.
Shelob

#7 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by Shelob »

Rece mi 3-4 ugostitelja da 99% objekata ne prijavljuje sve....iz razloga sto nam je sistem takav da kako god radio vremenom ce te unistit...pa me zanima KAKAV je to sistem koji ulagacima uzima kes iako im je namjera da pomognu nezaposlenima...iskreno kad vidim mentalitet naseg naroda ,a i iz ovih par komentara totalno gubim moral za bilo kakav pokusaj ..hvala na odgovorima vi koji kritikujete mene koa pojedinca koji nije nista uradio, a drzavu ste pustili da vas krade godinama ne poduzimajuci nista ..neka vama vase vlade i seljaka ...je.bo me Bosna
fidoremilienko

#8 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by fidoremilienko »

Shelob wrote:Rece mi 3-4 ugostitelja da 99% objekata ne prijavljuje sve....iz razloga sto nam je sistem takav da kako god radio vremenom ce te unistit...pa me zanima KAKAV je to sistem koji ulagacima uzima kes iako im je namjera da pomognu nezaposlenima...iskreno kad vidim mentalitet naseg naroda ,a i iz ovih par komentara totalno gubim moral za bilo kakav pokusaj ..hvala na odgovorima vi koji kritikujete mene koa pojedinca koji nije nista uradio, a drzavu ste pustili da vas krade godinama ne poduzimajuci nista ..neka vama vase vlade i seljaka ...je.bo me Bosna
Sta 99%, ma 100% njih ne prijavljuje sve. Najbolje ti je da uzmes 50KM i krenes redom s kafe na kafu....ne pamtim kad sam zadnji put dobio fiskalni racun u nekom od ugostiteljskih objekata :roll:
int21

#9 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by int21 »

Zasto ne odgovoris na pitanja koja sam ti postavio ? Da li bi ti bilo krivo da ja imam veca prava nego ti?

A to kakva je drzava samo je slika onoga sto zivi u toj drzavi tj. ljudi. Drzava krade = ljudi kradu.....a ti ko fol posten i jos kritikujes drzavu....ma daaaaaaaj. Takvi ko ti i stvarae drzavu a ne posten svijet kojeg je nazalost jako malo.

Zar ne vidis o cemu pricas? Ti bi krao al da drugi budu posteni. Svaka cast.
fidoremilienko

#10 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by fidoremilienko »

int21 wrote:Zasto ne odgovoris na pitanja koja sam ti postavio ? Da li bi ti bilo krivo da ja imam veca prava nego ti?

A to kakva je drzava samo je slika onoga sto zivi u toj drzavi tj. ljudi. Drzava krade = ljudi kradu.....a ti ko fol posten i jos kritikujes drzavu....ma daaaaaaaj. Takvi ko ti i stvarae drzavu a ne posten svijet kojeg je nazalost jako malo.

Zar ne vidis o cemu pricas? Ti bi krao al da drugi budu posteni. Svaka cast.
Nema "firmasa" u BiH koji radi sve posteno. Nema i .

Ne razumijem zasto ga napadas? Njegov izbor, sta ce i kako...ti otvori sebi radnju, firmu pa budi primjer ostalima. Covjek nije kriv jer je dobio tacne informacije iz prve ruke. :wink:
int21

#11 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by int21 »

Napadam? Samo kazem kako jest.

On kritikuje drzavu a javno se raspitiva o kriminalu, i to prvo pitanje....ne posljednje nego prvo. I ja sad ispadoh problem jel?

I to za 99% objekata nije tacno. Najmanje 5 restorana u kojima ja idem jesti na pauzi za rucak daju racune, jer kao sto neko rece nemam obavezu platiti ako nemam racun.

Cak i na druga mjesta na koja izlazim, dobijem racun ili trazim knjigu zalbi. To sto neki ugostiteljski objekti propadaju to je zbog usluge, kulture, pohlepe i ostalog. Najmanje je kriva drzava.
drndalo

#12 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by drndalo »

Covjek nije dobio tacne informacije jer ih trazi ovdje... Oni koji znaju sute i rade, tako kako mogu da rade...

Uglavnom svi sakrivaju veci ili manji dio prometa, ne prikazuju sav ulaz, time ni sav izlaz, i dok je to u nekom "razredu" odredjenom raznim odnosima, tj. ne upada u oci puno, obicno nema ni inspekcije, ako se neko ubezobrazi, pa pocne krasti vise od odobrenog, stize kaznena expedicija...
fidoremilienko

#13 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by fidoremilienko »

drndalo wrote:Covjek nije dobio tacne informacije jer ih trazi ovdje... Oni koji znaju sute i rade, tako kako mogu da rade...

Uglavnom svi sakrivaju veci ili manji dio prometa, ne prikazuju sav ulaz, time ni sav izlaz, i dok je to u nekom "razredu" odredjenom raznim odnosima, tj. ne upada u oci puno, obicno nema ni inspekcije, ako se neko ubezobrazi, pa pocne krasti vise od odobrenog, stize kaznena expedicija...
Da ne bih posebno odgovarao, evo odgovora na cijelu temu. Uzimaju svi, neko manje neko vise, a sve to zavisi ko koga ima iza sebe!
JThomas

#14 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by JThomas »

naravno da ne prijavljuje. al' tu je država kriva na dva načina, što su kontrole za kurac, i što su dažbine objektivno previsoke. kad bi dažbine radikalno smanjili, a kontrole radikalno pooštrili, svima bi bilo bolje. ali za to valja dići dupe.
drndalo

#15 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by drndalo »

Da, pa nije neobicno, to se vidi svaki dan, stane kamion SA pivare pred kafanu, momci iznesu 4 gajbe, uzmu 4 prazne, potpisanu otpremnicu ponesu, ali i nesto para u cash-u koji gazda dadne pored otpremnice... Onda je pretpostavka da sve otprenice u tom mjesecu stizu kao racun za platiti ziralno, a ovo ostalo je "siva zona"...
talić

#16 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by talić »

onaj kome su kontrole dolazile zna šta govorim. Kad ti dođu kriv si i lopov si makar bio pošten i ako nisi ukrao da i njima daš dio kolača onda ćeš morati dati od svoje legalne dobiti od svoje zarade. ;-)
Baby Jane

#17 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by Baby Jane »

int21 wrote:Shelob, da ja tebe nesto pitam.....

Cekas u redu kod doktora 2 sata, i ja dodjem i odmah upadnem preko reda jer JA placam tog doktora a ti preskaces tu obavezu?

Ili kad dodjem u skolu i kazem uciteljici da vise obrati pozornots na moje dijete nego na tvoje jer JA placam uciteljicu i skolu a ti ne?

Je li to posteno ha?
I nemoj srati o tome sta je moguce a sta ne jer u firmi u kojoj ja radim SVI radnici su prijavljeni na minimalnu platu on 1200km, a nije drzavna firma....a svi znaci 80 ljudi.

To sto ti hoces je da maximiziras sebi profit a ne da radis posteno pa zaradis koliko zaradis....
Balkansla posla...

Toliko.
Rekao! :thumbup:
Comrad

#18 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by Comrad »

Ovo je najjace, vlast i politicari lopovi, a on zato sto je privatnik nece bit lopov.

Pa kako ne kontas da si onda isti kao i oni. Sta znaci ovo sto si napisao, pa znaci to da si slucajno ti u drzavnoj firmi, vlasti da bi krao isto tako kao i oni...

Al ej on hoce da pomogne nezaposlenim. Tako i ostali novopeceni privatnici pomazu nezaposlenim, daju njima 1% uzmu sebi 99% jer to je kapitalizam, tako pise u knjigama. :-)

Ja mislim da nigdje nema ovako licemjernih ljudi...uzas. I raja se ko nesto cudi kakva nam je vlast, isto ko da su oni s marsa dosli.
graditelj

#19 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by graditelj »

Prijatelju moj, počni ti to polako sam. Na početku radi sve što možeš da bude OK, a svako ko nešto zna o tome će ti reći da je npr. za ugostiteljski objekat nemoguće ispuniti sve propise i da si 100% čist kad ti dođe inspekcija. Ako ti treba neki savjet o tvojim pitanjima pitaj računovođu i ljude koji se time bave. Ništa korisno ti nećeš saznati na ovom forumu o svojim problemima. 99% ljudi koji su se ovdje zakačili za fiskalne račune nezna ni prepoznati šta jeste a šta nije fiskalni račun, šta je reklamni račun a šta narudžba.
Ako se upustiš u to, moraš biti maher i sposoban, a vremenom ćeš naučiti sve šta i kako ili ćeš zatvoriti radnju.
PRO165

#20 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by PRO165 »

Druže! Cifra od 50.000 KM mjesečno je nešto što se definitvno može raditi pošteno. Tvoja bruto zarada bi morala biti barem pola ovoga iznosa a to znaći da bi mogao realno platiti sve troškove osim ako ne zaposliš jedno 20 konobara.

Osim toga kod tako velikih obrta jako je teško uslakditi stvarna stanja.

Inače dva su najbitnija razloga nepoštenog rada:

1. Gramzivost gazde: to se lako prepozna, gazda vozi bjesno auto a konobari mu prijavljeni na minimalac ili nisu nikako prijavljeni.

2. Nelojalna konkurencija: Ako većina rade na crno teško da ti možeš uspjeti pošteno jer od viška koji on ukrade državi može ostvariti značajnu konkurentsku prednost. Ovdje spadaju oni i koji zasta ne znaju raditi ali se moraju boriti na razne načine da prežive.

I naravno glavni krivac je država ili nedostatak iste.

I samo da razbijemo jedan tabu: nije da iza većine koji nešto muljaju stoji neko, jednostavno država ne postoji. Svaka budala može muljati na sitno i da prođe nekažnjeno ili sa minimalnom kaznama. Vremenom taj muljator ojača a na svome putu je već kupio dosta inspektora pa kad krene grabiti "na veliko" više mu niko niti smeta niti može išta jer je korumpiran cijeli sistem. Naravno ne govorim o ovim velikim tajkunskim/političkim poslovima to je već nešto drugo...
PRO165

#21 Re: Pitanje...posteno isplativo ili ?!

Post by PRO165 »

ima li neke razlike ako je firma d.o.o ili sur...

VELIKE SU RAZLIKE
Kolika je tvoja realna procjena prometa od 50.000 mjesečno. To je definitvno za doo i dobre organizacije ako misliš pošteno.
OPET SUR ili UR po novome je jednostavniji za radtiti i ima dosta ograničenja ali ima i manje kazne. Npr sa sur ne možeš radit na dvije lokacije. Dalje kao SUR možeš raditi samo klasično ugostiteljstvo ne i prozvodnju hrane (npr proizvodnja ćevapa pa onda pečenje/prodaja u svome objektu) ali ovo još uvijek prolazi u većini slučajeva. Ma ima puno pravila i izuzetaka kao i šupljina u zakonu. Pitaj konkretnije možda zandnem odgovor :)

Takodjer koje su moje dnevne,mijesecne ili godisnje obaveze prema drzavi za vodenje istog objekta...ono okvirno najbitnije...ono sto znam je da trebam imati :

-fiskalnu kasu
-knjigu dnevnih izvjesca
-knjigu dnevnih prometa
-racun u banci

TVOJE OBAVEZE
Dakle finansijske što se tiće države u najmanje su sljedeće:

Plaćanje PDV-a - tj razlike između ulaznog i izlaznog.
Plaćanje doprinosa na plate.

To je to što se tiće mjesećno prema državi.

Godišnje:
Porez na istaknutu firmu - Ovo je par stoja zavisno od djelatnosti
Porez na dobit - 10% od dobiti nakon svih porezno priznatih rashoda.

Naravno ovo je samo direktno prema državi ali ne zaboravi da su ostale tvoje obaveze sigurno mnogo veće: neto plate, dobavljači, zakup, banka, komunalije, reklame, održavanje i sl.
Nemoj zaboraviti ni amortizaciju i slične stavri koje ti dugoročno dođu na naplatu.

Imam li obavezu da cuvam: ulazne fakture iako ih unisim u kompjuter, racune od nabavke, kopije slipova od racuna placenih karticom...sta radim s istim...da li je potreban knjigovoda ako placate knjigovodstvenu firmu za fin. vodenje...iam li obavezu da unosim u kase sve racune:hranu,pica...sta ako se stanje kuhinje na kraju mijeseca ne slaze ,a nece se slagati..(kalo,otpad...)koje su kazne ,da li se to kontrolise...da li se broji sank kolike su kazne za neslaganje stanja istog...

Kompjuter se smatra pomoćnim knjigama, moraju se čuvati originali.
Kopije slipova ti treabju svakako za pravilan obračun. Čuvaš najmanje 5 godina te pomoće dokumete, glavne (računi, finansiski izvještaji) 10 godina, plate doživotno. Ima drukćijih tumaćenja zakona koji kažu 2(pomoćni) -5 (računi)-10 (bilansi) ali ja bih čuvao najmanje ovako kako sam napisao.

Nije ti potreban zaposlen knjigovođa - može agencija.

Imaš obavezu da za sav ostvareni promet izdaš račun.
Imaš pravo na porezno odbitni kalo zna se koliki je u kojim djelatnostima i za koju vrstu robe.

Tu oko kala i najpošteniji "muljaju" - teško je uskladiti zaista i pored najbolje volje.

Kazne zavise od vrste prekršaja. To za kalo i te stvari obično i ne pitaju. Kazne su "drastične" za neprijavljene radnike, robu na crno, neboračunat porez i neizdate račune.

Od obaveznih knjiga ima toga još koliko hoćeš pogotovu za doo.

Pitaj konkretnije pa ćemo odgovarati :)
Post Reply