Pitanje oko iseljenja

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.
Post Reply
PravnoPitanje
Posts: 2
Joined: 19/03/2016 13:29

Pitanje oko iseljenja

Post by PravnoPitanje » 28/03/2016 20:21

Potreban mi je savjet tj barem da me neko uputi na ispravnu adresu.

Ukratko - kako da se natjera neko da iseli iz stana, ako ga nema u papirima tj u ZK izvodu? Ni kao vlasnika, ni kao uživaoca stanarskog prava.

Duža verzija. I napomena da ne tražim nikakvo sažaljenje, već je za one koji se razumiju u materiju da me lakše upute kako i šta dalje da što brže riješim problem. Otac mi je postao nasilan prema majci. Situacija je postala toliko ozbiljna da se je odselila kod sestre, jer je počeo da prijeti da će je ubiti. Nikakva priča sa njim ne djeluje.

Država kakva je, policiju smo zvali davno, ali oni su samo napravili zapisnik i rekli da ne mogu da ništa da urade dok on ne razbije kuću ili mami nešto teže uradi. Kao njegovo verbalno maltretiranje nije dovoljno. Uputili su nas u centar za socijalni rad. Tamo su također nesposobni, i na mamin zahtjev da izdaju njemu zahtjev za iseljenje rekli kao da ne mogu tu ništa. Iako u početku su rekli da je to moguće. Sad da li stvarno ne mogu ili ne žele, to oni znaju.

Mene zanima da li postoji neki brzi način da se putem suda traži nalog za iseljenje? Tj da ga Sud iseli? Stan je na meni 1/1, dok je mama nosilac prava dživotnog uživanja stanarskog prava. Tako da njega nema nikako u papirima.

Ako bi me neko uputio ko se razumije u ovu vrstu pravne tematike koje korake dalje preduzeti, bio bih mu iznimno zahvalan.


User avatar
muha_sa
Posts: 105088
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

Re: Pitanje oko iseljenja

Post by muha_sa » 28/03/2016 20:25

sad ce tebi naš forumaš JThomas dat savjet :-D :thumbup:

User avatar
adda_sa
Posts: 830
Joined: 11/03/2006 21:52
Location: where my friends are

Re: Pitanje oko iseljenja

Post by adda_sa » 28/03/2016 23:58

promijenis bravu?

zgiba
Posts: 416
Joined: 05/09/2003 00:00

Re: Pitanje oko iseljenja

Post by zgiba » 29/03/2016 15:37

Iako tvoj otac nije vlasnik stana, niti ikakvi računi stižu na njegovo ime, zakon posebno štiti posjed. Kako je tvoj otac vjerovatno već X godina u suposjedu stana, ima puno pravo i dalje živjeti tamo, odnosno ne možeš jednostavno promijeniti bravu niti ga „istjerati“ iz stana. Kada bi to napravili, on bi imao zakonsko pravo podignuti tužbu radi smetanja posjeda, koji bi vrlo vjerojatno dobio.

Međutim, zakon štiti pravo vlasništva i to u mjeri većoj od posjeda. Prema tome, ukoliko želite da se tvoj otac iseli zakonskim putem, potrebno je podignuti tužbu radi iseljenja. Kako je ovlaštenik tužbe radi iseljenja vlasnik nekretnine, tužbu bi trebao podnijeti ti. Napominjem da je taj parnični postupak vrlo dug i spor i da tvoj otac cijelo vrijeme dok traje, odnosno dok ne dobiješ presudu može živjeti u stanu.

Kada dobiješ presudu kojom se tvom ocu nalaže iseljenje, a on se opet ne želi dobrovoljno iseliti, potrebno je još pokrenuti postupak izvršenja radi iseljenja. To je konačni prisilni postupak iseljenja. Savjetujem vam da se probate mirno dogovoriti oko iseljenja ako je to moguće obzirom na okolnosti, jer sudski put radi iseljenja je nažalost dugotrajan i zasigurno će pridonijeti pogoršanju odnosa.

TheGodfather001
Posts: 956
Joined: 24/05/2004 10:44
Location: Sarajevo

Re: Pitanje oko iseljenja

Post by TheGodfather001 » 30/03/2016 10:34

U primjeni je Zakon o zaštiti od nasilja u porodici FBiH i zaštitne mjere iz istog. Ako je istina da ste prijavili policiji nasilje u porodici i da ista nije reagovala po tom pitanju, onda je u pitanju kršenje zakona i potrebno je hitno obavijestiti MUP i sud obzirom da je policija dužna podnijeti zahtjev nadležnom sudu za određivanje zaštitnih mjera propisanih članom 9. istog zakona. Isti zahtjev upućuju i aktivno legitimisana lica iz člana 8. Zakona.
Od trenutka ubistva malog Smaje, pooštrene su mjere i primjena Zakona i, ponavljam, pod uslovom da iznosite istinu, policija je bila dužna djelovati odmah i čak lišiti slobode nasilnika ako su ispunjeni uslovi iz odredbi ZKPa FBiH. Moj prijedlog je da svakako odete u nadležnu PU i tražite potvrdu da ste prijavili nasilje u porodici, a onda potvrdu poslati nadležnom sudu i MUPu koji će dalje znati postupati.
Civilni sporovi predugo traju i trenutno ne pružaju adekvatan stepen zaštite niti regulišu pitanja nasilja u porodici.

PravnoPitanje
Posts: 2
Joined: 19/03/2016 13:29

Re: Pitanje oko iseljenja

Post by PravnoPitanje » 03/04/2016 12:35

Hvala vam na odgovorima i savjetima.

Sto se tice policije, oni su napravili takav zapisnik da ispada da je osoba sa psihološkim poremećajem i da je to bila blaga kućna svađa. Taj zapisnik su prislijedili centru. Radnica je predložila da mama prijavi vezano za prijetnje direktno u policijsku stanicu.

A što se svega tiče. Malo sam se raspitivao i najbolja, sa najmanje peripetija, je solucija da se jednostavno iselimo. Iznajmiti stan i gotovo. Sva sreća pa sam u mogućnosti, ali stvarno je grozno kakva nam je država. Veća prava imaju nasilnici. Pitanje je koliko je tako familija koje nisu u mogućnosti jednostavno se odseliti, a trpe ovakvu torturu svakodnevno.

Hvala vam jos jednom.

Post Reply