Pitanje oko Bolonje?
- veljaca
#76 Re: Pitanje oko Bolonje?
Samo da NAPOMENEM:
- Na Ekonomskom fakultetu jucer je izasao KONKURS za postdiplomski ( prijasnji naziv ) studij i tamo su podijeljeni u 2 grupe: - PRVA ono koji su zavrsili Bolonju ( 3 ) kao REDOVNI 3+2 i -DRUGA grupa oni koji su zavrsili 4 godine kao UZ RAD 4+2 ....... Prema mojim informacijama ovi prvi ce placati 100 KM - sto je logican slijed Bolonje, a ovi drugi znatno vise .......
- Jos da dodam sinoc ministrica obrazovanja .... Meliha rece da ce se MORATI uskladiti zakonska rjesenja prema Bolonji a to isto ponovi Federalni ministar Kebo .....
- Na Ekonomskom fakultetu jucer je izasao KONKURS za postdiplomski ( prijasnji naziv ) studij i tamo su podijeljeni u 2 grupe: - PRVA ono koji su zavrsili Bolonju ( 3 ) kao REDOVNI 3+2 i -DRUGA grupa oni koji su zavrsili 4 godine kao UZ RAD 4+2 ....... Prema mojim informacijama ovi prvi ce placati 100 KM - sto je logican slijed Bolonje, a ovi drugi znatno vise .......
- Jos da dodam sinoc ministrica obrazovanja .... Meliha rece da ce se MORATI uskladiti zakonska rjesenja prema Bolonji a to isto ponovi Federalni ministar Kebo .....
Last edited by veljaca on 23/09/2008 12:47, edited 1 time in total.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#77 Re: Pitanje oko Bolonje?
a za to ce im trebati radne grupe, dnevnice za iste, i jedno 3 godine rada...aferim...veljaca wrote:Samo da NAPOMENEM:
- Jos da dodam sinoc ministrica obrazovanja .... Meliha rece da ce se MORATI uskladiti zakonska rjesenja prema Bolonji a to isti ponovi Federalni ministar Kebo .....
- veljaca
#78 Re: Pitanje oko Bolonje?
Ali to SAMO oni koji TO zele ( tj. oni koji zele PROSIRITI SVOJE VIDIKE ZNANJA - i koji imaju USLOVE - ocjenama ) .... Oni koji ne zele postdiplomski ( ili kako ce ga ubuduce zvati ) imace svoje ZVANJE - KAD TAD ( mislim na Bolonjce )- a vjerujte to ce se BRZO, VEOMA BRZO donijeti i usvojiti ..... i USAGLASITI sa zakonskim aktima ...mIRCerka wrote:a za to ce im trebati radne grupe, dnevnice za iste, i jedno 3 godine rada...aferim...veljaca wrote:Samo da NAPOMENEM:
- Jos da dodam sinoc ministrica obrazovanja .... Meliha rece da ce se MORATI uskladiti zakonska rjesenja prema Bolonji a to isti ponovi Federalni ministar Kebo .....
Btw - pozdrav Mirci .......
-
mIRCerka
#79 Re: Pitanje oko Bolonje?
Otpozdrav Bolonjacveljaca wrote:Ali to SAMO oni koji TO zele ( tj. oni koji zele PROSIRITI SVOJE VIDIKE ZNANJA - i koji imaju USLOVE - ocjenama ) .... Oni koji ne zele postdiplomski ( ili kako ce ga ubuduce zvati ) imace svoje ZVANJE - KAD TAD ( mislim na Bolonjce )- a vjerujte to ce se BRZO, VEOMA BRZO donijeti i usvojiti ..... i USAGLASITI sa zakonskim aktima ...mIRCerka wrote:a za to ce im trebati radne grupe, dnevnice za iste, i jedno 3 godine rada...aferim...veljaca wrote:Samo da NAPOMENEM:
Btw - pozdrav Mirci .......
Imace zvanje, mozda sutra vec, ali zakon o radu...to Tito moze preko noci promijeniti. Ili...da se svrsheni studenti dignu i izbore se da to dodje na red...ipak, vjerujem u Limburg...i mjesec...
- veljaca
#80 Re: Pitanje oko Bolonje?
Ma to ce se NAJBRZE promijeniti, jer svakako malo ljudi RADI u nasoj BiH. A i zaposljavanje ( a vjeruj mi i PLATA i RADNA mjesta ) ne zavisi o tome ....... ( nazalost ......) ... A za TITU se slazem 100% ( ma sta 100 % - 100.000 % ).mIRCerka wrote:
Imace zvanje, mozda sutra vec, ali zakon o radu...to Tito moze preko noci promijeniti. Ili...da se svrsheni studenti dignu i izbore se da to dodje na red...ipak, vjerujem u Limburg...i mjesec...
Otpozdrav-otpozdrava i tebi Bolonjko ........
Btw - hoce li nam Zeljo vise krenuti naprijed ...
-
mIRCerka
#81 Re: Pitanje oko Bolonje?
Idem s kraja...veljaca wrote:Ma to ce se NAJBRZE promijeniti, jer svakako malo ljudi RADI u nasoj BiH. A i zaposljavanje ( a vjeruj mi i PLATA i RADNA mjesta ) ne zavisi o tome ....... ( nazalost ......) ... A za TITU se slazem 100% ( ma sta 100 % - 100.000 % ).mIRCerka wrote:
Otpozdrav-otpozdrava i tebi Bolonjko ........
Btw - hoce li nam Zeljo vise krenuti naprijed ...
hoce Q da prostis.
Nisam Bolonjka, niti imam Bolonjaca u familiji. Samo me studenti Bolonjci smorise kukanjem sto na forumu sto u real life, pocecu ih samarati majke mi moje. Samo kukaju i to je to.
A za izmjenu zakona...ucestvovala sam nazalost u previse istih, znam sta rade...
- veljaca
#82 Re: Pitanje oko Bolonje?
POTPUNO SE SLAZEM SA TOBOM. NE VRIJEDI KUKATI - TREBA SE BORITI ZA SVOJA PRAVA - niko im nista nece dati - ako se sami ne izbore.mIRCerka wrote:
hoce Q da prostis.al i dalje ga volim.
.... Samo me studenti Bolonjci smorise kukanjem sto na forumu sto u real life, pocecu ih samarati majke mi moje. Samo kukaju i to je to.
.
Btw -SAMO JEDAN SE KLUB VOLI - za ostale se navija ......
-
mIRCerka
#83 Re: Pitanje oko Bolonje?
veljaca wrote:POTPUNO SE SLAZEM SA TOBOM. NE VRIJEDI KUKATI - TREBA SE BORITI ZA SVOJA PRAVA - niko im nista nece dati - ako se sami ne izbore.mIRCerka wrote:
hoce Q da prostis.al i dalje ga volim.
.... Samo me studenti Bolonjci smorise kukanjem sto na forumu sto u real life, pocecu ih samarati majke mi moje. Samo kukaju i to je to.
.![]()
![]()
![]()
NA ZALOST .....
Btw -SAMO JEDAN SE KLUB VOLI - za ostale se navija ......

vidimo se mi na Jugu, a Bolonjci nek placu...
-
Alkos
#84 Re: Pitanje oko Bolonje?
Koji?!Partizan?!?veljaca wrote:Btw -SAMO JEDAN SE KLUB VOLI - za ostale se navija ......
-
to je to
#85 Re: Pitanje oko Bolonje?
A da se malo vratimo temi......veljaca wrote:Samo da NAPOMENEM:
Ako su Bolonja sa tri godine i stari sistem sa četiri godine isti zašto onda nisu izjednaceni i po pitanju uslova postdiplomskog studija?! Zasto jedni plaćaju 100KM a drugi 8000 KM?
Po kojoj je ovo logici ?
- metal_rules_cura
#86 Re: Pitanje oko Bolonje?
Ni meni to nije jasno. Logican slijed bolonje ok, ali to nije dodiplomski studij vec master.
-
huble2007
#87 Re: Pitanje oko Bolonje?
EFSA Master program – redovan studij (full-time):
Pravo upisa imaju studenti koji su u statusu redovnih ili redovnih-samofinansirajućih završili I ciklus trogodišnjeg
programa od školske 2005/06. godine. Program upisuje do 100 redovnih i 100 redovnih-samofinansirajućih, ukupno
za sve smijerove.
Školarina za redovne studente, za prvu godinu studija iznosi 100,00 KM, dok školarina za redovnesamofinansirajuće
studente iznosi 1.000,00 KM po godini studija.*
programa od školske 2005/06. godine. Program upisuje do 100 redovnih i 100 redovnih-samofinansirajućih, ukupno
za sve smijerove.
Školarina za redovne studente, za prvu godinu studija iznosi 100,00 KM, dok školarina za redovnesamofinansirajuće
to je to
#88 Re: Pitanje oko Bolonje?
Da, i na tom istom listu, u nastavku stoji:huble2007 wrote:EFSA Master program – redovan studij (full-time):
Pravo upisa imaju studenti koji su u statusu redovnih ili redovnih-samofinansirajućih završili I ciklus trogodišnjeg
za sve smijerove.
Pravo upisa imaju studenti koji su završili četverogodišnji studij na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu
ili drugim univerzitetima po prethodnom modelu obrazovanja (VSS-VII-1). Studenti koji nisu završili Ekonomski
fakultet Univerziteta u Sarajevu ili neki drugi ekonomski fakultet trebaju apsolvirati znanja iz predmeta:
Mikroekonomija, Makroekonomija, te ekonomske kvantitativne discipline prema posebnom programu koji će biti
naknadno objavljen.
Program upisuje do 150 studenata po principu klasični part-time (petak-subota) i Distance Learning.
Ukupni troškovi studija iznose 8.000,00 KM.
I opet postavljam pitanje iz mog prošlog posta: Ako su Bolonja i stari četverogodišnji sistem izjednačeni kako onda jedni imaju priliku nastaviti magistraski po cijeni od 100 KM a neki ne?
Pošto su naši forumashi dobro obavješteni nadam se nekoj informaciji tj. pojašnjenju.
- Hamzinho
#89 Re: Pitanje oko Bolonje?
Prethodna konstatacija nije tačna u potpunosti, jer M.Sc in engineering je modeliran i po principu 3+2 i 4+1, mada je korisno diskutovati da li bi bolje bilo za BiH da je M.Sc 4+1, radi ublažavanja problema koji se sad pojavljuju oko zvanja, ili bi se opet stvorila neka kolizija i problem sa starim sistemom.huble2007 wrote:U stvari najvece probleme prave oni koji su promasili cikluse, kao na primjer ETF u Sarajevu. Umejsto da uvedu pozitivnu reformu i studiranje provedu po evropskom princiju 4+1, oni su uveli negativnu reformu i sve uradili kako ne treba i sad hoce i ostalima da pokvare ono sto je dobro uradjeno.
Tehnički univerzitet Minhen
http://master.ei.tum.de/frames/frame.ph ... r=2&mnfr=1
Tehnički univerzitet Beč
http://tuwis.tuwien.ac.at/zope/_ZopeId/ ... ndexe_html
Tehnički univerzitet Graz
http://fstgss16.tu-graz.ac.at/portal/pa ... ema=PORTAL
http://fstgss16.tu-graz.ac.at/pls/porta ... 0_2007.pdf
Glavni problem Bolonje su resursi koje BiH objektivno nema, pogotovo za tehničke i medicinske nauke, a evropske zemlje imaju, drugo svijest onih koji odlučuje, a koji se većinom brinu o drugim stvarima, treće svijest studenata da je Bolonja ne treba da napravi sistematizaciju znanja i poveća mogućnost izbora oblasti u kojoj će se profilirati, a ne da drastično snizi kriterije ocjenjivanja i kvalitete sadašnjih studenata i budućih VSS-MSc radnika.
- Amazonka27
#90 Re: Pitanje oko Bolonje?
ovu temu preimenujte u "Javni WC" ne mogu ni da citam koliko sranja i gluposti ste napisali...
Od školske godine 2005/06. nastavni proces se organizira kroz dodiplomski i postdiplomski
program baziran na konceptu „3+2+3“, što znači: tri godine dodiplomskog studija, dvije godine postdiplomskog - magistarskog studija i tri godine doktorskog studija. U školskoj 2008/09 godini predviđen je upis prve generacije „+2“ postdiplomskog studija i „+3“ doktorskog studija.
Dodiplomski studij koncipiran je u dva paralelna programa, u trajanju od 3 godine:
a) Akademski program, sa odsjecima: Ekonomija, Menadžment (Business Administration)
b) Praksi orijentiran program: Visoka poslovna škola (Applied Business)
Postdiplomski studij će u novom programu (“3+2+3) biti organiziran kroz sljedeće oblike:
1) Master of Science iz područja Ekonomije, Biznisa i Menadžmenta
2) Master of Business Administration (MBA)
3) Executive MBA
4) Doktorski program (Doctor in Philosophy)
5) Doktorski program DBA (Doctorate in Business Administration).
Mene interesuje ono sto stoji u papirima a ne ono "cula-kazala". Voljela bih da vidim odakle vama izvori svega toga sto ste napisali.
Za pocetak procitajte
http://www.efsa.unsa.ba/ef/dokumenti/tp ... -final.pdf
Za one kojima je mrsko citati predlozeni link evo par pitanja...
Vi koji ste Dipl. ekonomisti
Koliko ste predmeta imali?
Evo kako je sad:
(primjer smjera Ekonomija)
Za svaki ovaj predmet se pise seminarski rad (osim za tjelesni i za engleski) + case study , sto znaci preko 30 seminaraskih radova student napise tokom skolovanja...Naravno, ako sve testove polozite a nemate seminarski - pali ste. Ako ne zadovoljite testove a uradili ste seminarski sa najvisom ocjenom, tokom ponovnog slusanja predmeta, rad vam se ne prizna i nemate pravo da uzmete istu temu...sto znaci pisi ponovo.... Sve seminarske radove i case study izlazete pred studentima, asistentima i profesorima...grupno ili pojedincano...Koliko ste vi imali javnih izlaganja? itd itd...
Vama se niko ne sere u vase znanje, pa nemojte ni vi u nase...mada o znanju se ne moze govoriti u mnozini...neko se provuce a neko dobro dobro zagrije stolicu...
Ne zaboravite da ste vi mogli u jan/feb i u Jun/jul polagati sta vam je volja iz te godine. Ovdje toga NEMA. nema ni septembarskog ni socijalnog. Ima ljetna skola na kojoj mozes polagati 2 predmeta (200KM jedan predmet). Mozete sebi dozvoliti max. 2 predmeta da padnete tokom skolske godine...Gresku placate u ljetnoj skoli. U II mozete prenjeti JEDAN predmet...u III godinu NI JEDAN.
njah... ko hoce razumjet ce...
Od školske godine 2005/06. nastavni proces se organizira kroz dodiplomski i postdiplomski
program baziran na konceptu „3+2+3“, što znači: tri godine dodiplomskog studija, dvije godine postdiplomskog - magistarskog studija i tri godine doktorskog studija. U školskoj 2008/09 godini predviđen je upis prve generacije „+2“ postdiplomskog studija i „+3“ doktorskog studija.
Dodiplomski studij koncipiran je u dva paralelna programa, u trajanju od 3 godine:
a) Akademski program, sa odsjecima: Ekonomija, Menadžment (Business Administration)
b) Praksi orijentiran program: Visoka poslovna škola (Applied Business)
Postdiplomski studij će u novom programu (“3+2+3) biti organiziran kroz sljedeće oblike:
1) Master of Science iz područja Ekonomije, Biznisa i Menadžmenta
2) Master of Business Administration (MBA)
3) Executive MBA
4) Doktorski program (Doctor in Philosophy)
5) Doktorski program DBA (Doctorate in Business Administration).
Mene interesuje ono sto stoji u papirima a ne ono "cula-kazala". Voljela bih da vidim odakle vama izvori svega toga sto ste napisali.
Za pocetak procitajte
http://www.efsa.unsa.ba/ef/dokumenti/tp ... -final.pdf
Za one kojima je mrsko citati predlozeni link evo par pitanja...
Vi koji ste Dipl. ekonomisti
Koliko ste predmeta imali?
Evo kako je sad:
I smestar:
1. Uvod u ekonomiju
2. Ekonomika preduzeća
3. Matematika za ekonomiste
4. Poslovna informatika
5. Poslovno pravo
6. Engleski jezik
II semestar:
1. Makroekonomija
2. Mikroekonomija
3. Statistika u ekonomiji i menadžmentu
4. Menadžment
5. Marketing
6. Tjelesni odgoj
Code: Select all
Suma I godine = 12 predmeta(primjer smjera Ekonomija)
III semestar
1. Računovodstvo
2. Međunarodna ekonomija
3. Kvantitativne metode u ekonomiji i menadžmentu
4. Ekonomski razvoj
5. Monetarne finansije
6. Engleski jezik
+Izborni predmet (1. Sociologija za ekonomiste ili 2. Digitalna ekonomija ili 3. Ekonomija tranzicije)
IV semestar
1. Ekonomska analiza
2. Ekonomika javnog sektora
3. Međunarodne finansije
4. Javne finansije
5. Ekonomija Evrope
6. Ekonomija okoliša
Suma II godine 13 predmetaV semestar
1. Ekonomija globalizacije
2. Svjetski ekonomski razvoj
3. Međunarodni platni promet
4. Međunarodna konkurentnost država
5. Projekat
6. Izborni smjerski ili sa drugog odsj./fak
VI semestar
1. Ekonomika tehnoloških promjena
2. Institucije globalne ekonomije
3. TNC i globalizacija
4. Engleski jezik
5. Stručna praksa - Internship
6. Izborni smjerski/sa drugog ods/fak.
+ Diplomski rad ( Da, tako se zove)
Suma III godine = 12 predmetaCode: Select all
Suma trogodisnjeg studiranja = 37 predmetaZa svaki ovaj predmet se pise seminarski rad (osim za tjelesni i za engleski) + case study , sto znaci preko 30 seminaraskih radova student napise tokom skolovanja...Naravno, ako sve testove polozite a nemate seminarski - pali ste. Ako ne zadovoljite testove a uradili ste seminarski sa najvisom ocjenom, tokom ponovnog slusanja predmeta, rad vam se ne prizna i nemate pravo da uzmete istu temu...sto znaci pisi ponovo.... Sve seminarske radove i case study izlazete pred studentima, asistentima i profesorima...grupno ili pojedincano...Koliko ste vi imali javnih izlaganja? itd itd...
Vama se niko ne sere u vase znanje, pa nemojte ni vi u nase...mada o znanju se ne moze govoriti u mnozini...neko se provuce a neko dobro dobro zagrije stolicu...
Ne zaboravite da ste vi mogli u jan/feb i u Jun/jul polagati sta vam je volja iz te godine. Ovdje toga NEMA. nema ni septembarskog ni socijalnog. Ima ljetna skola na kojoj mozes polagati 2 predmeta (200KM jedan predmet). Mozete sebi dozvoliti max. 2 predmeta da padnete tokom skolske godine...Gresku placate u ljetnoj skoli. U II mozete prenjeti JEDAN predmet...u III godinu NI JEDAN.
njah... ko hoce razumjet ce...
-
Malaa
#91 Re: Pitanje oko Bolonje?
E moja amazonko, djaba ti je ovdje pricati, znaju oni (stari sistem) to sve....prije 2 sedmice sam diplomirala na ekonomiji po bolonjii znam kako stvari stoje....ali eto kao sto kazes ne petljamo se mi u njihovo zvanje, neka se ne petljaju ni oni u nase...ali djaba oni nas uporno hoce da unazade...tj ne mogu da prihvate cinjenicu da smo prosli kroz isto tj iste predmete, samo mi pod vecim pritiskom i ogranicavajucim okolnostima (i jos vise para dali) i opet sve uspjeli za 3 godine...mozda je to neka ljubomora ili kompleks neki, ja stvarno vise ne mogu da shvatim..mozda oni sad hoce da s ove 4 godine sto zavrse budu odmah magistri samo da bi bili nesto iznad nas...ali eto...ko zna....i da sad ce se meni mirci javit da mi kaze koju pametnu i da me poklopi, ali nema veze...navikla sam vec...samo mi je poenta bila da nema potrebe vise izlagati istinu o tome koliko smo mi imali ispita i uz kakve uslove i koliko su oni imali....nece prihvatiti, samo ce te napasti i to je to...pozzz
-
Malaa
#92 Re: Pitanje oko Bolonje?
i btw na mom uvjerenju pise 39 ispita...znaci ima i gorih slucajeva...bez uvrede za one s odsjeka ekonomije (btw. pametni sto su upsali taj odsjek)....raja s odsjeka menadzment se vise napatila....
- Amazonka27
#93 Re: Pitanje oko Bolonje?
Nemam nista protiv da se studentima cetverogodisnjeg studiranja dodjeli titula magistra. Tako su to rijesili u hrvatskoj. Mene samo nervira sto uporno pricaju da mi ne zasluzujemo visoku strucnu spremu i da smo visa skola...Po kojoj logici? Visa skola traje 2 god i ima oko 18-20 predmeta. Visoka traje 3 god i ima preko 35 predmeta jednako ili vise od cetverogodisnje. I mi imamo visu? ma daj ba 
-
Malaa
#94 Re: Pitanje oko Bolonje?
Znam, sve znam...mislim oni su zavrsili svoje, dobit ce svoje...i stvarno mi nije jasno kakve veze imaju s nama...isto kao da ce oni biti uskraceni za nesto, mislim nidje veze, ali eto....i stvarno je jadno i zalosno da predstavnici studenata u studentskom parlamentu i inace u studentskim vijecima na fakultetima, su uglavnom studenti starog sistema...mislim odakle pravo njima da rjesevaju nasa pitanja i nije li malo nekorektno da se njihovo misljenje uzima kao za adekvatno rjesenje...u takvim vijecima, vjerujte studentima bolonje (dok god studiraju studenti starog sistema), nema mjesta....nit ih iko izasta pita uopste...
- kockica_kockica
#95 Re: Pitanje oko Bolonje?
ako mi jos jednom neko kaze da cu imati nakon ovih mukotrpnih tri godine bolonje samo visu.. fakat ce dobiti po nosu... pa dosta vise
oni sto su zavrsili po starom sistemu svaka njima cast.. ali brate mili dosadni su vise sa svojim naprdjivanjem kako su oni jadni isli 4 godina a ovi idu 3 pa kao sto su oni isli godinu vise bla bla ... sto se bezveze iznervirah
oni sto su zavrsili po starom sistemu svaka njima cast.. ali brate mili dosadni su vise sa svojim naprdjivanjem kako su oni jadni isli 4 godina a ovi idu 3 pa kao sto su oni isli godinu vise bla bla ... sto se bezveze iznervirah
- Amazonka27
#96 Re: Pitanje oko Bolonje?
E to je sad onaj dio o kojem Mircerka govori i s kojim se slazem, a to je da se mi (bolonci) ne borimo za tu svoju rijec i da se ne bunimo. Ima puno nepravilnosti i prihvatamo sve zdravo za gotovo. Prosle godine sam se na ovom forumu dobro posvadjala sa jednim od "kreatora" (tako kaze) bolonje, gdje je osporavao kvalitet nastave, bezargumnetovano govorio o nacinu ocjenjivanja, nacinu bodovanja i nacinu polaganja. Kada sam postirala par testova, tema se utisala, i napravila nova. za ocekivati je da se i ovdje to desi. Znaci, mi imamo dokument koji govori o nasem statusu, i koji je jaci od rijeci bilo kojeg covjeka kao dokaz. Sva daljnja diskutovanja hoce li ili nece biti Visa ili Visoka...su besmislena, jer mjerdavno je ono sto je na papiru, potpisano, javno objavljeno i od ministarstva obrazovanja odobreno.Malaa wrote:Znam, sve znam...mislim oni su zavrsili svoje, dobit ce svoje...i stvarno mi nije jasno kakve veze imaju s nama...isto kao da ce oni biti uskraceni za nesto, mislim nidje veze, ali eto....i stvarno je jadno i zalosno da predstavnici studenata u studentskom parlamentu i inace u studentskim vijecima na fakultetima, su uglavnom studenti starog sistema...mislim odakle pravo njima da rjesevaju nasa pitanja i nije li malo nekorektno da se njihovo misljenje uzima kao za adekvatno rjesenje...u takvim vijecima, vjerujte studentima bolonje (dok god studiraju studenti starog sistema), nema mjesta....nit ih iko izasta pita uopste...
- veljaca
#97 Re: Pitanje oko Bolonje?
Amazonka27 wrote:E to je sad onaj dio o kojem Mircerka govori i s kojim se slazem, a to je da se mi (bolonci) ne borimo za tu svoju rijec i da se ne bunimo. Ima puno nepravilnosti i prihvatamo sve zdravo za gotovo. Prosle godine sam se na ovom forumu dobro posvadjala sa jednim od "kreatora" (tako kaze) bolonje, gdje je osporavao kvalitet nastave, bezargumnetovano govorio o nacinu ocjenjivanja, nacinu bodovanja i nacinu polaganja. Kada sam postirala par testova, tema se utisala, i napravila nova. za ocekivati je da se i ovdje to desi. Znaci, mi imamo dokument koji govori o nasem statusu, i koji je jaci od rijeci bilo kojeg covjeka kao dokaz. Sva daljnja diskutovanja hoce li ili nece biti Visa ili Visoka...su besmislena, jer mjerdavno je ono sto je na papiru, potpisano, javno objavljeno i od ministarstva obrazovanja odobreno.Malaa wrote:Znam, sve znam...mislim oni su zavrsili svoje, dobit ce svoje...i stvarno mi nije jasno kakve veze imaju s nama...isto kao da ce oni biti uskraceni za nesto, mislim nidje veze, ali eto....i stvarno je jadno i zalosno da predstavnici studenata u studentskom parlamentu i inace u studentskim vijecima na fakultetima, su uglavnom studenti starog sistema...mislim odakle pravo njima da rjesevaju nasa pitanja i nije li malo nekorektno da se njihovo misljenje uzima kao za adekvatno rjesenje...u takvim vijecima, vjerujte studentima bolonje (dok god studiraju studenti starog sistema), nema mjesta....nit ih iko izasta pita uopste...
-
zito23
#98 Re: Pitanje oko Bolonje?
ŠTA TI PIŠE U UVJERENJU (I STEKLA ZVANJE),OSIM DA SI POLOŽILA 39 ISPITIĆA???Malaa wrote:E moja amazonko, djaba ti je ovdje pricati, znaju oni (stari sistem) to sve....prije 2 sedmice sam diplomirala na ekonomiji po bolonjii znam kako stvari stoje....ali eto kao sto kazes ne petljamo se mi u njihovo zvanje, neka se ne petljaju ni oni u nase...ali djaba oni nas uporno hoce da unazade...tj ne mogu da prihvate cinjenicu da smo prosli kroz isto tj iste predmete, samo mi pod vecim pritiskom i ogranicavajucim okolnostima (i jos vise para dali) i opet sve uspjeli za 3 godine...mozda je to neka ljubomora ili kompleks neki, ja stvarno vise ne mogu da shvatim..mozda oni sad hoce da s ove 4 godine sto zavrse budu odmah magistri samo da bi bili nesto iznad nas...ali eto...ko zna....i da sad ce se meni mirci javit da mi kaze koju pametnu i da me poklopi, ali nema veze...navikla sam vec...samo mi je poenta bila da nema potrebe vise izlagati istinu o tome koliko smo mi imali ispita i uz kakve uslove i koliko su oni imali....nece prihvatiti, samo ce te napasti i to je to...pozzz
- Amazonka27
#99 Re: Pitanje oko Bolonje?
Ispitići?zito23 wrote:ŠTA TI PIŠE U UVJERENJU (I STEKLA ZVANJE),OSIM DA SI POLOŽILA 39 ISPITIĆA???Malaa wrote:E moja amazonko, djaba ti je ovdje pricati, znaju oni (stari sistem) to sve....prije 2 sedmice sam diplomirala na ekonomiji po bolonjii znam kako stvari stoje....ali eto kao sto kazes ne petljamo se mi u njihovo zvanje, neka se ne petljaju ni oni u nase...ali djaba oni nas uporno hoce da unazade...tj ne mogu da prihvate cinjenicu da smo prosli kroz isto tj iste predmete, samo mi pod vecim pritiskom i ogranicavajucim okolnostima (i jos vise para dali) i opet sve uspjeli za 3 godine...mozda je to neka ljubomora ili kompleks neki, ja stvarno vise ne mogu da shvatim..mozda oni sad hoce da s ove 4 godine sto zavrse budu odmah magistri samo da bi bili nesto iznad nas...ali eto...ko zna....i da sad ce se meni mirci javit da mi kaze koju pametnu i da me poklopi, ali nema veze...navikla sam vec...samo mi je poenta bila da nema potrebe vise izlagati istinu o tome koliko smo mi imali ispita i uz kakve uslove i koliko su oni imali....nece prihvatiti, samo ce te napasti i to je to...pozzz
-
Malaa
#100 Re: Pitanje oko Bolonje?
Jesi ti zavrsio ekonomiju pa imas osnova da pricas o "ISPITICIMA"??? Ako nisi, nemam stvarno potrebe da tebi objasnjavam sta meni pise u uvjerenju...kad polozis tih 39 "ispitica" za 3 godine zakljucno sa julskim rokom, onda se javiŠTA TI PIŠE U UVJERENJU (I STEKLA ZVANJE),OSIM DA SI POLOŽILA 39 ISPITIĆA???