Okej..
Zna li iko za slučaj u kojem je pripravnik tužio poslodavca?
Naime, na osnovu Ugovora o radu na određeno sastavljen mi je Plan osposobljavanja pripravnika
po kojem sam trebala proći kroz različite odsjeke/sektore i učiti poslove iz struke u roku od godinu dana.
Međutim, stavljena sam na mjesto sekretarice budući je gospođa koja je taj posao obavljala, otišla u penziju.
Moj plan osposobljavanja pripravnika nikada nije izmijenjen, no poslodavac od mene traži da pravim izvještaje o radu tzv. dnevnike rada
koji bi razni šefovi odsjeka/sektora potpisali kao dokaz da sam bila prisutna kod njih na obučavanju, iako kod njih nisam bila, iz razloga citiram 'da ne bi imali problema s revizijom.'
Gospođa koja je bila sekretarica je imala veću platu od mene i radila po osnovu ugovora o djelu, a na njeno mjesto sam došla jer mi drugi izbor nisu ostavili, a budući sam u periodu rada tamo, potpisala tonu dostavnica i internih knjiga, ukoliko bi ih neko pregledao, našao bi jasan dokaz mog prisustva tamo.
Znate li kojem pravniku bih mogla da se obratim za savjet?
Pitanje o pripravništvu
Moderator: _BataZiv_0809
-
hfaruk10
#2 Re: Pitanje o pripravništvu
Ako je u FBIH, Zakon o radu FBiH određuje: Za vrijeme obavljanja pripravničkog staža pripravnik ima pravo na 70% plaće utvrđene za poslove za koje se osposobljava.BadSanta wrote:Okej..
Zna li iko za slučaj u kojem je pripravnik tužio poslodavca?
Naime, na osnovu Ugovora o radu na određeno sastavljen mi je Plan osposobljavanja pripravnika
po kojem sam trebala proći kroz različite odsjeke/sektore i učiti poslove iz struke u roku od godinu dana.
Međutim, stavljena sam na mjesto sekretarice budući je gospođa koja je taj posao obavljala, otišla u penziju.
Moj plan osposobljavanja pripravnika nikada nije izmijenjen, no poslodavac od mene traži da pravim izvještaje o radu tzv. dnevnike rada
koji bi razni šefovi odsjeka/sektora potpisali kao dokaz da sam bila prisutna kod njih na obučavanju, iako kod njih nisam bila, iz razloga citiram 'da ne bi imali problema s revizijom.'
Gospođa koja je bila sekretarica je imala veću platu od mene i radila po osnovu ugovora o djelu, a na njeno mjesto sam došla jer mi drugi izbor nisu ostavili, a budući sam u periodu rada tamo, potpisala tonu dostavnica i internih knjiga, ukoliko bi ih neko pregledao, našao bi jasan dokaz mog prisustva tamo.
Znate li kojem pravniku bih mogla da se obratim za savjet?
Ugovor o djelu je ovdje nerelevantan jer gospođa sekretarica nije bila u radnom odnosu već u obligacionopravnom odnosu sa društvom.
Ako vam je u ugovoru o radu određeno da prođete razne sektore, ne znam po kojem osnovu bi vi da tužite? Prvo se obratite poslodavcu sa pismenim zahtjevom ukoliko smatrate da ne ispunjava oabveze iz ugovora o radu!
- BadSanta
#3 Re: Pitanje o pripravništvu
Pa gospodine, upravo zato jer nisam prošla kroz te iste sektore, a poslodavac pri tome traži od mene da pravim iznad spomenute 'dnevnike rada' kako bi mi se šefovi tih sektora potpisali u njih, kao dokaz da sam bila prisutna na obučavanju, a ne čamila na mjestu gospođe sekretarice cijelo vrijeme. Što je naravno, laž.hfaruk10 wrote: Ako vam je u ugovoru o radu određeno da prođete razne sektore, ne znam po kojem osnovu bi vi da tužite? Prvo se obratite poslodavcu sa pismenim zahtjevom ukoliko smatrate da ne ispunjava oabveze iz ugovora o radu!
Odnosno, da se izrazim laički i direktno - sa pripravništva odlazim potpuno neosposobljena u polju svoje struke, iz razloga što je trebalo 'začepiti rupu' odlaskom sekretarice, te sam time izgubila mnogo više, nego što sam dobila.
- Haris.ba
#4 Re: Pitanje o pripravništvu
I na isto se šutilo dok ne prođe vrijeme pripravništva. Naravno.
Imaš advokata, ne može pravnik nikakve tužbe da ti pravi. Isto ti je i za savjetovanje.
Ali, veoma ti je jednostavno. Ti ako ne vidiš da ćeš tu ostati, ti napravi izvještaje o radu kakvi jesu. Niko te ne može natjerati da napišeš nešta kako nije.
Nije mi jasno o kakvoj struci se radi. Nisi medicinar koji je bio sekretarica. Pretpostavljam da je u pitanju ekonomija ili nešta slično. Ništa drugo mi nema smisla.
Bori se za svoja prava, ali ne znam u kakvim si sektorima trebala biti. Ekonomskom, administrativnom? Ne bi ti ni tamo odmah dali da radiš. I tamo bi radila mnoge sekretarske poslove. A, na poslu sekretarice se možeš mnogo više opremiti znanjem nego da si ćamila u nekom sektoru.
Imaš advokata, ne može pravnik nikakve tužbe da ti pravi. Isto ti je i za savjetovanje.
Ali, veoma ti je jednostavno. Ti ako ne vidiš da ćeš tu ostati, ti napravi izvještaje o radu kakvi jesu. Niko te ne može natjerati da napišeš nešta kako nije.
Nije mi jasno o kakvoj struci se radi. Nisi medicinar koji je bio sekretarica. Pretpostavljam da je u pitanju ekonomija ili nešta slično. Ništa drugo mi nema smisla.
Bori se za svoja prava, ali ne znam u kakvim si sektorima trebala biti. Ekonomskom, administrativnom? Ne bi ti ni tamo odmah dali da radiš. I tamo bi radila mnoge sekretarske poslove. A, na poslu sekretarice se možeš mnogo više opremiti znanjem nego da si ćamila u nekom sektoru.
- BadSanta
#5 Re: Pitanje o pripravništvu
Harise, nije još prošlo vrijeme pripravništva.
- Haris.ba
#6 Re: Pitanje o pripravništvu
Imala si plan osposobljavanja. Ako je mimo plana, odmah se to kaze.BadSanta wrote:Harise, nije još prošlo vrijeme pripravništva.
Naravno da ti preostaje tuzba. Ali, nema tuzbe ako prvo pismeno ne obavjestis poslodavca sta je problem.
-
kuli1961
#7 Re: Pitanje o pripravništvu
prosto mi nije jasno o kakvoj je tuzbi ovdje rijec? sta bi bio sadrzaj tuzbenog zahtjeva?
mozda samo neka radnja- "osuda na cinidbu" u smislu da se tuzenom poslodavcu nalozi da te upiti da prodjes kroz sve sektore, upravo onako kako je definisano planom sposobljavanja? ne znam sta bi moglo drugo/trece biti?
stoga- tuzba- ne vidim osnova...
a posto od tebe traze da napises te izvjestaje, oni bi bili ocigledan falsifikat, pa se tako i izvlaci- "ne smijem, jer mi nije omoguceno da zaista prodjem kroz te sektore, pa bi zato bilo kakav izvjestaj bio falsifikat,prijeti mi zatvor ako to ucinim.."
treba uzeti u obzir i ovo- ako napises te lazne izvjestaje, i oni budu potpisani- kakve su ti sanse da budes primljena u stalni radni odnos? ako su polovicne ili manje od pola, ja takav izvjestaj ne bih ni mrtav sastavio. A sa druge strane- ko ti moze 100% garantovati da ces biti primljena nakon pripranvickog staza? koliko se razumijem u te stvari- niko.
prema tome...
mozda samo neka radnja- "osuda na cinidbu" u smislu da se tuzenom poslodavcu nalozi da te upiti da prodjes kroz sve sektore, upravo onako kako je definisano planom sposobljavanja? ne znam sta bi moglo drugo/trece biti?
a posto od tebe traze da napises te izvjestaje, oni bi bili ocigledan falsifikat, pa se tako i izvlaci- "ne smijem, jer mi nije omoguceno da zaista prodjem kroz te sektore, pa bi zato bilo kakav izvjestaj bio falsifikat,prijeti mi zatvor ako to ucinim.."
treba uzeti u obzir i ovo- ako napises te lazne izvjestaje, i oni budu potpisani- kakve su ti sanse da budes primljena u stalni radni odnos? ako su polovicne ili manje od pola, ja takav izvjestaj ne bih ni mrtav sastavio. A sa druge strane- ko ti moze 100% garantovati da ces biti primljena nakon pripranvickog staza? koliko se razumijem u te stvari- niko.
prema tome...
-
hfaruk10
#8 Re: Pitanje o pripravništvu
Ti uradi kako smatras da treba da uradiš. Ako si angažovana za rad u administraciji, naravno da bi trebala znati kako funkcioniše zaprimanje i otprema podnesaka, knjiga protokola i sl. što rade sekretarice. Ako radiš nešto što smatraš da ne može doprinijeti tvom znanju ili je izvan tvoje struke, kao što ti svi ovdje savjetujemo, uputi dopis poslodavcu, direktoru, šefu, da te prebace na tu i tu poziciju u skladu sa ugovorom o pripravničkom.
Mnogi dok volontiraju u organima uprave donose kafe starijim kolegama što opet nije u okvirima njihove struke (jer očigledno nisu kafe kuharice). Shvati da si pripravnik tu i da u biti ne znaš ništa o poslu, da se prvi put zapošljavaš i da treba da naučiš određene stvari. Što više znaš nije ti naodmet. Ako smatraš da poslodavac ne poštuje plan, uvijek ga možeš tužiti, samo je pitanje hoće li ti proći tužba. Svako svakoga može tužiti. Koliko sam shvatio ti nisi Inžinjer građevine ili informacionih sistema pa da ti je mjesto sekretarice izvan okvira tvoje struke. Ako si završila fakultet ekonomije, prava, uprave, menadžmenta i kako ga već nazivaju onda je po meni logično da te stave na poziciju sekretarice da vidiš kako sistem funkcioniše. A ti opet najbolje znaš. Svakako ako smatraš da te koriste kako bi prikrili ili tebe naveli da izvršiš krivično ili prekršajno djelo što prije reaguj.
Mnogi dok volontiraju u organima uprave donose kafe starijim kolegama što opet nije u okvirima njihove struke (jer očigledno nisu kafe kuharice). Shvati da si pripravnik tu i da u biti ne znaš ništa o poslu, da se prvi put zapošljavaš i da treba da naučiš određene stvari. Što više znaš nije ti naodmet. Ako smatraš da poslodavac ne poštuje plan, uvijek ga možeš tužiti, samo je pitanje hoće li ti proći tužba. Svako svakoga može tužiti. Koliko sam shvatio ti nisi Inžinjer građevine ili informacionih sistema pa da ti je mjesto sekretarice izvan okvira tvoje struke. Ako si završila fakultet ekonomije, prava, uprave, menadžmenta i kako ga već nazivaju onda je po meni logično da te stave na poziciju sekretarice da vidiš kako sistem funkcioniše. A ti opet najbolje znaš. Svakako ako smatraš da te koriste kako bi prikrili ili tebe naveli da izvršiš krivično ili prekršajno djelo što prije reaguj.
- Haris.ba
#9 Re: Pitanje o pripravništvu
Zakon je tu ostavio u biti jednu glavnu soluciju - tužba. Ima i inspekcija, ali ona ustanovi stanje, da kaznu, teško ona može ispravljati krive Drine.kuli1961 wrote:prosto mi nije jasno o kakvoj je tuzbi ovdje rijec? sta bi bio sadrzaj tuzbenog zahtjeva?
U biti, problem je i da dobije predmet - na šta može glasiti petit? Ponovno obavljanje pripravničkog?
MIslim, i luđe se stvari dešavaju u radu. I ponavljam, na strani sam radnika uvijek. Ali, ovdje se priča o tužbi, o nedovoljnoj obuci na radu - a izgleda nije se išlo na glavnu adresu - poslodavca (tj. direktora). Ne kontam.
Bio sam i volonter i pripravnik. I znam kako to funkcioniše. Ali, i to je dio radnog iskustva gdje naučiš ako ništa kako sa poslodavcem se komunicira.