Imam jedno pitanje vezao za dnevnice i porez na dohodak. Sjediste firme za koju radim je u Njemackoj i odredila je dnevnice u iznosu od 100 KM, kako bi imali iste kao i kolege u Srbiji. U isto vrijeme su nas poslali na sluzbeni put po BiH – 5 dana i platili nam smjestaj sa punim pansionom (dorucak, rucak, vecera). Sad mene interesuje, posto teta iz finasija nije sigurna kako to obracunati, jer su dnevnice vece od 48KM, koliko cu ja dobiti na ruke, a koliko moram platiti dzavi poreza. Teta mi je rekla da se nesto odbija kao 30% zbog hrane koja nam je placena bila.
Hvala
Pitanje o dnevnicama i porezu na dohodak
Moderator: anex
-
laks
#2 Re: Pitanje o dnevnicama i porezu na dohodak
Ako je firma registrovana u BiH, bez obzira što joj je sjedište u Njemačkoj, mora se pridržavati naših zakona. To znači da je maksimalna neoporeziva visina dnevnice propisana i kreće se oko 50 KM.
Ovo za hranu nisam siguran. Kako će eventualna porezna kontrola znati da li su tebi bila plaćena sva tri obroka. Meni se to nikad nije odbijalo, a redovno su mi je plaćena hrana. Doduše, na računima za spavanje to nije prikazano, jer su to drugi plaćali.
Ovo za hranu nisam siguran. Kako će eventualna porezna kontrola znati da li su tebi bila plaćena sva tri obroka. Meni se to nikad nije odbijalo, a redovno su mi je plaćena hrana. Doduše, na računima za spavanje to nije prikazano, jer su to drugi plaćali.
- djulba
#4 Re: Pitanje o dnevnicama i porezu na dohodak
Kao prvo. Promjeni tetu u finansijama.Tikvica wrote:Imam jedno pitanje vezao za dnevnice i porez na dohodak. Sjediste firme za koju radim je u Njemackoj i odredila je dnevnice u iznosu od 100 KM, kako bi imali iste kao i kolege u Srbiji. U isto vrijeme su nas poslali na sluzbeni put po BiH – 5 dana i platili nam smjestaj sa punim pansionom (dorucak, rucak, vecera). Sad mene interesuje, posto teta iz finasija nije sigurna kako to obracunati, jer su dnevnice vece od 48KM, koliko cu ja dobiti na ruke, a koliko moram platiti dzavi poreza. Teta mi je rekla da se nesto odbija kao 30% zbog hrane koja nam je placena bila.
Hvala
A što se tiče te tvoje dnevnice, 48 KM je neoporezivo i to je OK. Ostatak od 52 KM je tvoja plata nakon poreza, što znači da ta tvoja teta mora taj iznos preračunati na bruto i obračunati doprinose i poreze.
I još jedna informacija za tu tetu taj iznos preko neoporezivog je porezno nepriznat rashod.
- Tikvica
#5 Re: Pitanje o dnevnicama i porezu na dohodak
Hvala na odgovorima. Na zalost, tetu ne mogu promijeniti, jer ja sam tek pocela raditi i nemam takve ovlasti. Hranu smo imali placenu tako sto smo sa direktorom i poslovnim partnerima imali radne ruckove i vecere i to je sve prikazano kao reprezentacija.
Znaci, ako sam dobro razumjela, ja cu dobiti na ruke 94,80 KM kao dnevnicu.
-
laks
#6 Re: Pitanje o dnevnicama i porezu na dohodak
Kako si došla to cifre od 94,80 KM?Tikvica wrote:Hvala na odgovorima. Na zalost, tetu ne mogu promijeniti, jer ja sam tek pocela raditi i nemam takve ovlasti. Hranu smo imali placenu tako sto smo sa direktorom i poslovnim partnerima imali radne ruckove i vecere i to je sve prikazano kao reprezentacija.