Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

stari grad Visegrad

#26 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by stari grad Visegrad »

Medjunarodne morske vode su definisane. Sirina morskog koridora do sredine Jadrana/medjunarodne morske vode treba biti najmanje 1 pomorska milja, a to podrazumijeva suverenitet i zracnog i podvodnog prostora koridora. :dance:
cyprus

#27 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by cyprus »

stari grad Visegrad wrote:Medjunarodne morske vode su definisane. Sirina morskog koridora do sredine Jadrana/medjunarodne morske vode treba biti najmanje 1 pomorska milja, a to podrazumijeva suverenitet i zracnog i podvodnog prostora koridora. :dance:
To piše gdje?
stari grad Visegrad

#28 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by stari grad Visegrad »

cyprus wrote:
stari grad Visegrad wrote:Medjunarodne morske vode su definisane. Sirina morskog koridora do sredine Jadrana/medjunarodne morske vode treba biti najmanje 1 pomorska milja, a to podrazumijeva suverenitet i zracnog i podvodnog prostora koridora. :dance:
To piše gdje?
Medjunarodni zakoni o moru.
penkalaa

#29 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by penkalaa »

stari grad Visegrad wrote:
cyprus wrote:
To piše gdje?
Image
sigurno si to čuo od čuvenog pomorskog stručnjaka Buštalije :lol: :lol:
Last edited by penkalaa on 20/10/2012 01:42, edited 1 time in total.
cyprus

#30 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by cyprus »

@sgv, da, čuo sam i ja da to NAVODNO piše u konvenciji o međunarodnom pravu mora... međutim, nikada to nisam pronašao... Pa bih volio da ako to zaista znaš gdje je to, da citiraš ili daš link za tu odredbu...
penkalaa

#31 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by penkalaa »

cyprus wrote:@sgv, da, čuo sam i ja da to NAVODNO piše u konvenciji o međunarodnom pravu mora... međutim, nikada to nisam pronašao... Pa bih volio da ako to zaista znaš gdje je to, da citiraš ili daš link za tu odredbu...
ma malo zdrave logike je dovoljno u ovom slučaju, koju očito mnogi ne posjeduju :D
zašto nebi po tome imala pravo BiH i koridor do Slovenije kopnenim putem?
ista stvar kao i na moru :D
zlajo

#32 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by zlajo »

stari grad Visegrad wrote:
cyprus wrote:
To piše gdje?
:lol: :lol: stvarno si "strucan"

Granica teritorijalnih voda se proteze do 20 nautickih milja od najisturenijeg dijela kopna (sto ukljucuje i otoke). Teritorijalne vode BH nemaju izravan dodir sa Otvorenim morem (Medunarodnim vodama), vec se mora ploviti preko teritorijalnih voda Republike Hrvatske. Razlog tome je izrazita razvedenost hrvatske obale i pozicija BH obale.

S druge strane Hrvatska mora pruziti nesmetan prolaz do i iz Neuma ka Otvorenom moru. S tim da brodovi koji koriste tu rutu moraju prijaviti Hrvatskoj Kapetaniji vrijeme prolaz kao i vrstu tereta koja ce se prevoziti. Blokada prolaza je moguca samo u slucaju embarga, odnosno ako postoje opravdane kriminale sumnje po pitanju tereta. Samovoljna blokada ili blokada iz politickih razloga se smatra prekrsajem medunarodnog prava i osim ugledu moze jos i samo nanijeti materijalnu stetu Hrvatskoj (citaj, odsteta).

Sto se tice visine Peljeskog mosta (ako se ikada bude gradio) mora se uzeti u obzir visina i velicina brodova koje uplovljavaju u Neum, odnosno koju velicinu broda moze prihvatiti odredena luka. Ako postoje ozbiljni i razradjeni planovi o eventualnoj nadogradnji i prosiranju luke, onda se i ti planovi uzimaju u obzir pri odredjivanju visine mosta. A ako ne postoji nista, u razmatranje se samo uzima u obzir ono sto postoji.

Hrvatskoj nitko nemoze zabraniti gradnju hrvatskog mosta, koji ce povezivati dvije hrvatske obale, preko hrvatskih teritorijalnih voda, pod uvijetom da taj most nece blokirati "DALJNJI" slobodan prolaz prema luci Neum.
Jedino sto je moze sprijeciti je upravo ono sto je sprijecava i sada, a to je ekonomska kriza i nemogucnost finanaciranja tog velikog projekta.. A to je tad nesto vec drugo.
herturty

#33 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by herturty »

@Penkalaa

Zasto bas na svakoj temi provociras. Vrh Kleka i Mali i Veliki Skolj su DANAS i sve dok sud ne odluci drugacije u vlasnistvu drzave BiH. Znaci cak i ako RH ne ratificira to nikada ostaje da vazi dogovor Tudjman-Izetbegovic. Znaci mozes se na glavu popeti to ce tako ostati zauvijek. :evil:
gidora

#34 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by gidora »

Ja ne znam ko će tim mostom ići(ako ga naprave) kad i BiH uđe u EU ? :?
Pljusnuće tolike pare za qrčevo zdravlje
cyprus

#35 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by cyprus »

Još mi niko nije naveo... Gdje u međunarodnom morskom pravu piše da svaka pomorska država mora imati koridor do otvorenog mora sa suverenitetom nad njim?

Ja nisam još našao gdje to piše, a kontam da znam neke osnove o morskoj politici, naravno nisam ekspert, pa bih zato volio da mi neko da tu rečenicu, taj citat, link ili šta već, gdje to piše (čisto da se ne ofiram dalje). Hvala :)

PS Ako je to tačno, da BiH ima pravo na suverenitet nad tim famoznim koridorom, to onda praktično znači da hrvatski brodovi koji putuju npr. od Hvara do Korčule, moraju imati odobrenje Bosne i Hercegovine :oops: Zaista mi djeluje nestvarno, pa zato vapim, ako zaista piše to što tvrdi ovo Pomorsko društvo i pojedini forumaši, da se postavi dokaz o postojanju te međunarodne odredbe...
robert treniro

#36 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by robert treniro »

gidora wrote:Ja ne znam ko će tim mostom ići(ako ga naprave) kad i BiH uđe u EU ? :?

kako bolan ko ce ici?

ici ce svi koji ljetuju u orebicu, trpnju i korculi.
volta dzontra

#37 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by volta dzontra »

robert treniro wrote:
gidora wrote:Ja ne znam ko će tim mostom ići(ako ga naprave) kad i BiH uđe u EU ? :?

kako bolan ko ce ici?

ici ce svi koji ljetuju u orebicu, trpnju i korculi.
Most ce do tada biti amortiziran u cijelosti
Atridij

#38 Re: Pitanje Neuma je referendumsko pitanje

Post by Atridij »

hecimnadri wrote:Pitanje Neuma,gradnje pelješkog mosta,Velikog i malog Školja je referendumsko pitanje.
Nijedan političar nema pravo da napravi sporazum o ovim pitanjima prije negoli građani BiH daju svoj ogovor na ovo pitanje.
Dosta nam je da nam pojedini političari trguju državnom imovinom kako bi dobili neku vilu na Hrvatskom primorju.
Po meni nikakakav most nebi trebalo da se gradi jer je to ponovni udar na suverenitet BiH.
Što se tiče granica ni o tome nebi trebalo biti dileme.
Praviš slona od muhe... 8-)

Most je i više nego dovoljno visok da primi puno veće brodove od današnjih i predviđenih kapaciteta Neuma.

Ovakvo PMSanje samo šteti dobro susjedskim odnosima sa Hrvatskom koje smo uživali od Tuđmana.
Post Reply