kkatarina wrote:Postovani Bosanci i Hercegovci, draga braca.
Prvi put pisem na ovom forumu, iako vec odavno ga citam i saznala sam ovdje puno zanimljivih stvari.
Ukrajinka sam, ali jako volim Bosnu, vasu kulturu, i trudim se da je malo promovisem u nasoj zemlji. Ne znam, odakle mi je u stvari ta velika ljubav, ali – da ne lazem – moram reci da je postala za mene jedna od glavnih stvari u zivotu.
Naime, bas sada sa prijateljima zavrsavamo pripreme oko izgradnje web sajta, posvecenog Bosni, koja je prava Terra Incognita za vecinu Ukrajinaca. Na ovaj nacin, nadam se, ispravicemo to malo, upoznacemo ljudi ovdje sa bogatom bosanskom kulturom i pokazemo kako se moze je voljeti. Jer Bosna je, cini mi se, pravo srce Jugo-Istocne Europe, a imamo i puno slicnih zivotnih tema mi Ukrajinci, i vi, Bosanci.
Zbog toga i usudila sam zamoliti vas za savijet. Zamislite sebi jedan sajt na ukrajinskom jeziku, gdje se nalaze razlicite informacije o BiH, i recite mi, molim, sta bi to moralo biti prije svega, nesto znacajno, po vasem mislenju. Imam i ja svoje vlastito mislenje, neki globalni plan, ali zanima me sta bi Bosanci voljeli reci Ukrajincima preko ovakog sajta.
Hvala vama unaprijed, i molim da oprostite ako ima gresaka u onome sto pisem: trudim se, pa nema savrsenstva u ovom svijetu
S' postovanjem,
Katarina
Za početak Katarina, ti treba da kreiras dobru i primaljivu domenu za svoj sajt o Bosni. Također treba da odvagaš koliko želiš da košta tvoj sajt tj. pored domene, treba da se pobrineš o mogučem izgledu sajta, zanimljivom sadrzaju, o cestom mjenjanju istoga, njegovome prostoru, reklamiranju i td. Ideja sajta ti nije losa, samo trebas da racunas da sajt nema svrhe ako nije dovoljno izreklamiran i posjecen. Zato prvo trebas da se posvetis sadrzaju i da se stavis u poziciju jednog Ukrajinca koji nema pojma o Bosni i Hercegovini, ono sto ce njega privuci su reklama, pa potom detalji i dobar sadrzaj sajta i ti svoj sajt u tome konceptu treba da razvijas. Normalno kada vidis da zainteresovanost za sajt raste, tvoj sajt moze da preraste u neki profitabilni sajt, a tvoje mogucnosti ce biti vece, tako da ti mozes biti kljucna figura u stvaranju mostova prijateljstva izmedju u Ukrajinaca i Bosanaca.
Ono sto svakog stranca privuce nekoj zemlji, a poslje ga ucini i njenim posjetiocem, jeste adekvatna ponuda ispunjena sarenim detaljima o toj zemlji. Recimo jednog Ukrajinca ce zanimati uprostena historija ove zemlje, njena kultura, njeni spomenici, osobnost njenog stanovnistva, nacin na koji se taj narod zabavlja, prirodne ljepote... na kraju sta definitvno popravlja dojam toga Ukrajinca su rijeci nekoga ko je Bosnu posjetio, a nije Bosanac.
U zizu tvoga sajta, stavio bih recimo Sarajevo, Mostar, Bihac, Banja Luku, Pocitelj,Jajce, Kravice, Sutjesku, Kozaru i td. Bosna pored svojih prirodnih ljepota, ima dusu prepunu razlicitosti... Njena historija nosi elemente, razlicitih doba... tako da ima i jaku historijsku ponudu.
Samo Sarajevo i njegova bliza okolina tj. 4 olimpijske planine imaju da ponudo svijedocanstva historije od rimskog doba pa na ovamo. U Butmiru imamo arheolosko nalaziste iz rimskog doba, na Hrustemovcu imamo stecke, imamo prebogatu i prelijepu carsiju, koja je izgradjena za vrijeme Osmanlija, imamo i zgrade iz Austrougarskog doba, imamo i socijalisticku zaostavstinu koja je takodjer lijepa, imamo olimpijske spomenike, imamo spomen obiljezja ovoga rata i td. Svaki stranac zeli da se priblizi narodu kojeg posjecuje... tako da historija jedne zemlje i prirodne ljepote su dovoljno dobar mamac da neko pozeli da upozna i vidi tu zemlju. Kao kec na desetku ili zacin za kraj jeste to da se tim ljudima pokaze i nacin na koji se ljudi ovdje zabavljaju i jedan sareni i bogat program kroz recimo par videa ono best of the Bosnia....