PITANJE BOGU

Rasprave o vjerskim temama.
pojedinac

#76 Re: PITANJE BOGU

Post by pojedinac »

Malo off topic ali veoma poučno.
Poučna priča

Jednog je dana svetac imao priliku popričati s Bogom te Ga upita:
''Gospodine, bilo bi mi zadovoljstvo znati kako izgleda pakao i raj.''

Bog odvede sveca do dvoja vrata.

Otvori jedna od dvoja vrata i dozvoli mu da pogleda unutra.
Na sredini sobe, stajao je veliki okrugli sto.
Na sredini stola, nalazila se velika posuda sa jako finom i mirišljavom hranom.
Svetac osjeti kako mu naviru sline na usta.
Osobe koje su sjedile za stolom bile su izrazito mršave, ljubičaste boje i bolesnog izgleda. Izgledali su svi izgladnjelo. Imali su kašike s jako dugačkim drškama koje su bile pričvršćene na njihove ruke. Svi su mogli dohvatiti tanjur s hranom i uzeti malo, no kako je drška kašike bila duža od njihove ruke, nisu mogli staviti hranu u usta.

Sveti se čovjek stresao na sam pogled njihovog jada i njihovih patnji.
Bog reče: ''Upravo is vidio pakao.''

Bog i čovjek se uputiše prema drugim vratima.
Bog otvori druga vrata.
Scena koju je čovjek ugledao bila je identična prethodnoj.
Bio je tu veliki okrugli sto, posuda prepuna fine hrane, koja mu je opet natjerala slinu na usta. Osobe za stolom su isto imale kašike dugih drški. No ovaj su put osobe bile dobro nahranjene i sretne te su razgovarale međusobno zadovoljno se smješkajući.

Sveti čovjek reče Bogu: ''Ne razumijem!''

Jednostavno je, odgovori Bog, sve ovisi o jednoj vještini. Oni su naučili hraniti jedne druge, dok drugi ne misle ni na šta osim na sebe same...
travar

#77 Re: PITANJE BOGU

Post by travar »

Odosmo s teme :D
No, da odgovorim tranquilu
Govorim iz ugla Islama, šta se u/sa drugim religijama radi, to nije moje da pričam o tome.
Znaš da je temelj Islama Kur'an i Hadis.

Pod reformom se vjerovatno podrazumijeva prilagođavanje pravila, uzetih iz gore navedenih izvora, današnjem vremenu (tipa pokrivanje žena, alkohol i drugo)
Ono što je u Kur'anu naređeno, naređeno je za sva vremena, i mijenjanje tih naredbi znači izvrtanje Božije riječi =>veliki grijeh.
Što se tiče hadisa, neka pravila jesu podložna promjenama, ali generalno , ostaju ista.
Sad zamisli da se za svaki vremenski period mijenjalo neko pravilo koje ne odgovara ljudima u tom trenutku, šta bi ostalo od originala (imaš takvih primjera).

Što se tiče te braće iz primjera, da, tu si upravu da postoji različito shvatanje, ali, postoje neke stvari koje su nedvosmisleno definisane, i negiranje takvih stvari/naredbi/uputa (u većini slučajeva s namjerom) vodi zabludi i upitnosti vjere.
Ako negdje piše, karikiram, da je ograničenje 60, a neko vozi 90 pod izgovorom da se ona 6 mogla okrenuti, da li to znači da je taj neko upravu.
U slučaju, uslovno rečeno, dvosmislene naredbe, postoje tumači Kur'ana, koji analizirajući Hadis u sprezi sa ostatkom Kur'ana može protumačiti tu naredbu.

Dakle, to što hiljadu ljudi tumači Kur'an na hiljadu načina, nije nikakva garancija da su oni upravu i da bi trebali imati hiljadu mini-religija izvedenica Islama :D

Ono što je u Kur'anu, ostaje takvo, i pitanja tipa "a jooooj, što ne možemo piti alkohol u malim količinama" ne dolaze u obzir.
Možda nekome zvuči i "zatucano", ali tako je, uzmi ili ostavi, niko nikoga ne prisiljava.

I na kraju, uostalom, svak' nek radi šta hoće, tumači kako hoće, poziva na reformu.... na kraju ja odgovaram za svoja a on za svoja djela. :thumbup:
TheMule

#78 Re: PITANJE BOGU

Post by TheMule »

Chisum wrote:
Prolaznik wrote:Mislim da je pitanje Bogu pogrešno koncipirano. Po meni, On je učinio sve što je u Njegovoj moći da se postigne sporazum:

Omogućio je povoljne vremenske prilike da svi sigurni i zdravo stignu na odredište.
Omogućio im je spokojan san, hranu i toplotu da mogu da rade.
Omogućio im je sva sredstva koja su im bila potrebna: struja, voda, komunikacije
....

Dakle Bog je učinio SVE ali baš SVE što je u njegovoj moći. Na ljudsku svijest Bog nema uticaja. To je ono što on ocjenjuje i sudi kad mu se dođe.

Ovo me podsjeća na onaj vic kada je naišla poplava a veliki vjernik se popeo na krov i moli se Bogu da ga spasi. Komšija bio malo pametnij pa iz garaže uzeo čamac i smestio sebe i svoju porodicu pa još pozvao i komšiju da se ukrca. Ovaj odbio jer će njemu, kao vjerniku, Bog da pomogne. Voda rasla i dalje i normalno ovaj se utopi. Dođe Bogu na ispovjest i pita Ga: "Bio sam ti vjeran cijeli život ali što me nisi spasio?" Ovaj mu odgovri: "Budalo jedna, poslao sam ti čamac i komšiju da te spasi a ti si ga odbio."

Dakle, Bog utiče na prilike a nikako na svijest.
Kako, ba??

Ajde, kada vec isprica vic, kada vec banalizujemo, pa zar neko ko je svemoguc, neko ko stvori univerzum, pokrene kolo zivota itd, ne moze da ovlada mishevima poput ljudi, na jednoj od trilion planeta? A jedan priglupi Bush im se najebe svega po spisku samo jednim pritiskom na dugme, a svaki drugi dzukac, s malo vise love u dzepu, ne da vlada okruzenjem, nego se saseres od straha svaki put kada mu zakasnih na posao, kada ne uradis sto TI JE RECENO, jer ti je pedala s posla itd itd...

Ma daaaj... :-D

Ili je svemoguc, ili nije svemoguc. Ako jeste onda nema potrebe da nijemo posmatra nesto o cemu danas govorimo, a ako nije, onda znaci da ima nesto i iznad njega, neki zakon, princip ili sistem s kojim se on ne moze nositi.

Cesto mi bude komicno kako se maglovito o svemu ovome prica, kako se stvari po potrebi prilagodjavaju, te mi se juce jedan ovdje hvali na sva zvona kako je komunizam bio iskusenje od Boga - znaci - direktna manipulacija necijim zivotom i sudbinom, a ti mi danas govoris kako je bog na nivou dispechera koji svakog jutra na Hayatu javi ima li struje, vode, plina, a ostatak dana je na nama.

Sta znaci tvrdnja da Bog utjece na prilike, ali nikako na svijet?? Ne znam koje si vjere i kojoj frakciji pripadas, ali onaj ko je pokusao ovako nesto izgovoriti koju stotinu godina prije (a negdje u svijetu, bogami i danas) zavrsio bi okacen za muda na prvom visocijem drvetu. :)
Nemoj se naljutiti, ali ti nemas osnovnu koncepciju religije (ovdje pricam o Islamu), zasto smo tu, i zasto se desava sto se desava. To primjetim na svakoj temi o religiji od ljudi koji se bore protiv religije kroz tu neku svoju logiku, ali ne znaju protiv cega se bore. Prvo moras nauciti stivo, dobro ga analizirati, pa onda naci rupe ako ih ima i polemisati protiv njih. Ako ti ja kazem da je 12x12=144, ne mozes ti polemisati protiv te tvrdnje ako prije toga nisi naucio pravila za mnozenje i zasto ja mislim da je rezultat 144.

Prije nekih 200-300 godina neki ateisti su proveli decenije u izucavanju svih religija. Sve sto danasnji ateisti kazu nije nista novo (iako oni obicno misle da su izumjeli najbolji argumente protiv religije i da to niko prije nije ucinio), ustvari, obicno su danasnji ateisti slabiji od prijasnjih jer navode neke razloge (zbog ne znanja stiva) koji se lahko mogu povrgnuti. Kada am procito neke teze o religiji od starih ucenjaka ateista, vidio sam da danasnji arogantni "velikani", kao npr. Richard Dawkins, su jednostavno amateri koji koriste mase novopecenih ateista da se obogate, dok su ti nevini ljudi, pod uticajem danasnjih medija i ostalih pritisaka, kao ovce.

I naravno da je Bog svemoguc, a ovo gore, pogotovo sa bushem, ne razumijem.
Vares City

#79 Re: PITANJE BOGU

Post by Vares City »

tranquil wrote:
Vares City wrote:Jel' to ti SVOG nekog PRIVATNOG pitas :-)
A zar postoji drugačiji Bog u ljudskim umovima?

Ne ulazim u pitanje postojanja jednog apsolutnog Boga, ali ako on postoji, zar percepcija Njega u svakom čovjeku nije različita, čak i ako ljudi pripadaju istoj religiji?

Bog je riječ koja se koristi u dva smisla - jedan označava svjesnu svemoćnu pojavu koja postoji ili ne postoji - to je stvar vjerovanja, i ako takav Bog postoji, ima prirodu koje vjerovatno nije svjestan niko od nas, bez obzira na to kakvim ga mi smatrali.

Drugo značenje Boga je moćna društvena pojava koja sigurno postoji i koju je, priznali to ili ne, stvorio svaki čovjek za sebe, naravno pod uticajem okoline u kojoj se razvijao, i koju shodno tome svako osjeća na različit način, i svako joj se na drugačiji način obraća. Čak i oni koji ne vjeruju u stvarno postojanje "svemoćne sile" iz prethodnog pasusa, ponekad možda imaju potrebu da komuniciraju sa "svojim privatnim Bogom" iz sopstvenih razloga - možda u pitanju nije traženje odgovora na pitanja ili apel za pomoć, možda je u pitanju oslobođenje od straha od nečijeg tuđeg "privatnog Boga", straha nametnutog u ranijem periodu života od strane neke druge osobe ili okoline.

A možda je u pitanju samo traženje odgovora na pitanja gdje je i neodgovaranje na pitanje neka vrsta odgovora?
Za sve napisano si apsolutno u pravu,krajnje ispravno,...
Jedina stvar gdje ne mislimo isto je da nema privatnih Bogova, nego situacija gdje se ja,neko, NJEMU obraca privatno,da li je u pitanju molba ili cin zahvalnosti,...
Analiticar001

#80 Re: PITANJE BOGU

Post by Analiticar001 »

Pa svi su ljudi vijernici.Samo je ptanje u sto ili u koga vijeruju.I komunisti su bili vijrnici ekstremiste.Ubijali ljude u ime maksizma,lenjinizmz,staljinizma,...He,neki obozavaju sunce,neki djavla ...i cine u njegovo ime zlocine.I svi nalaze opravdanje za svoja zlodjela.Pa pobogu ljudi i naucnici su cinili zlocine u ime nauke i imali opravdanje za svoje zlocine.
Znanje istinsko,nije niposto skupo.Zlikovaca i idiota je uvijek bilo i bit ce.Beskrajni Gospodaru Ti meni pomozi da ja ne budem, uz moj trud, medju tim gubitnicima |Zlikovcimai idiotima|. Amen !
ljubav_aha

#81 Re: PITANJE BOGU

Post by ljubav_aha »

Analiticar001 wrote:Pa svi su ljudi vijernici.Samo je ptanje u sto ili u koga vijeruju.I komunisti su bili vijrnici ekstremiste.Ubijali ljude u ime maksizma,lenjinizmz,staljinizma,...He,neki obozavaju sunce,neki djavla ...i cine u njegovo ime zlocine.I svi nalaze opravdanje za svoja zlodjela.Pa pobogu ljudi i naucnici su cinili zlocine u ime nauke i imali opravdanje za svoje zlocine.
Znanje istinsko,nije niposto skupo.Zlikovaca i idiota je uvijek bilo i bit ce.Beskrajni Gospodaru Ti meni pomozi da ja ne budem, uz moj trud, medju tim gubitnicima |Zlikovcimai idiotima|. Amen !
zaboravio si spoenuti vjerske fanatike,koji ubijaju u Bozije ime
Analiticar001

#82 Re: PITANJE BOGU

Post by Analiticar001 »

Pa pobogu covjece vidis da ih nazivam zlikovcima i idiotima .Citas li ti uopste teks.Ili samo dio koji tise svidja za napad.
Analiticar001

#83 Re: PITANJE BOGU

Post by Analiticar001 »

Odnosi se na sva ljudska bica koja siju ekstremizam pa makar oni govorili da vjeruju u Boga ,demokratiju ,svoju zastitu i slicno.U ovu grupu sigurno ne spadaju ljudi koji se brane od napada,potlacenosti, vrijedjanja,pljacke ako se brane u istoj mjeri koliko su i napadnuti.Neki bi htjeli da se napadnuti i braniti nesmiju, a oni su OBAVEZNI stititi sebe, svoje porodice,svoju rodbinu i svoje prijatelje kao i svoju zemlju...Danas je prepuno lazi ,podvala i ekstrmizma na svim stranama.I svi srljaju u veliku propast a stalno pricaju da red uspostavljaju na zemlji a oni samo nered stvaraju.
KaraMfil

#84 Re: PITANJE BOGU

Post by KaraMfil »

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

I previse je dokaza u Kur'anu Svetom da je Kur'an zaista Bozija rijec , da bi se mogli opovrgnuti. Banalan primjer, kako je covjek (Muhammed SAWS) mogao izmisliti nesto poput danas vec dokazane teorije razvijanja djeteta. U Kur'anu Allah SWT nam u ajetima detaljno objasnjava nastanak i razvijanje djeteta u utrobi majke. Tad prije 1430-tak godina nije postojala ni struja, ni ultrazvuk niti ista slicno tome. To je ujedno i dokaz da Allah SWT Zna sta radi, i zasto, a mi ne znamo, vec nam je znanje ograniceno bez obzira na koeficijent inteligencije. Dakle teorija da je covjek izmislio Boga (neuzubillah) je i vise nego glupost. On je el-hajjul kajjum (zivi i vjecni). Svi cemo odgovore dobiti onda kad se sakupimo i budemo odgovarali za svoja djela ili nedjela, samo malo ce nas biti koji cemo pored svoje muke i grijeha imati na umu ikakvo pitanje. I sto neko rece, zaista sami smo sebi krivi za sve propasti a Allah SWT nece pomoci jedan narod, dok se taj narod ne osvijesti (ne promijeni). A Allah SWT najbolje zna.

Molim Allaha SWT da nam oprosti i uputi nas na ono sto je naj bolje za nas.
KaraMfil

#85 Re: PITANJE BOGU

Post by KaraMfil »

Luter wrote:O Boze,

ovaj Karanfil te moli da nam oprostis, doduse nista te ne pita, njemu je sve jasno, i ko si, i zasto si Ti tu, i zasto smo mi ovdje. Kao da smo ovce izasle iz malog cvijetnog pasnjaka da prohodamo po Zemlji i da se opet u pasnjak i Tebi vratimo. Bajkovito sto jes jes, mada se cini besmislenim tako zivot utrositi, ali eto ima ljudi koji hoce tu pricu i neka im bude, ali Boze problem je sto oni hoce da i mi u nju povjerujemo da oni nebi bili smjesni. Hoce da ti se molimo na tom jeziku koji ne razumijemo a ni oni, hoce da im saljemo djecu da ih oni mogu gnjaviti po mejtefima i crkvama, hoce da im placamo od rodjenja do smrti (krstenje, umrlice, ukope, krsne slave i vjencanja, podizanje crkvi i dzamija...)

Mnogo Boze, zasto Ti te cobane malo ne sredis, crce narod a oni nemaju mjere? Cuvaj se Boze narod ce i od tebe dici ruke, ako oni izgube mjeru "u ime Boga, to jes Allaha", tesko Tebi.
Ma to djuro legendoooo, nego ja sam iznijela svoje misljenje, ne "pljujuci" po tebi i ne nazivajuci te ovcom niti budalom (onaj ko radi nesto sto ne razumije), i ko ti kaze da ne razumijem(o)????? U vecini slucajeva covjek uci ono sto ga zanima, istrazuje to, bavi se tim. Ne razumijem toliku razocaranost i vrijedjanje sagovornika, mislim da mozemo i ljepse razgovarati.
Molim Allaha SWT da nas uputi, da nam da strpljenja i oprosti nam Amin
KaraMfil

#86 Re: PITANJE BOGU

Post by KaraMfil »

Tu smo da razmijenimo misljenja zar ne? Tvoje misljenje postujem ali se svog i dalje drzim :D
beautyfool

#87 Re: PITANJE BOGU

Post by beautyfool »

KaraMfil wrote: Molim Allaha SWT da nas uputi, da nam da strpljenja i oprosti nam Amin
Amin Ya Rabbi!
KaraMfil

#88 Re: PITANJE BOGU

Post by KaraMfil »

Luter wrote:Svakako, nego gdje crpis ideje za misljenje, cinejnice da gradis stav, mislis?
Od Boga? Sumljam. Iz knjiga? Njih pisu ljudi za ljude i njih treba razumjeti, put da se razumiju je citanje i to na jeziku koji razumijes i to je zakon svih zakona, boziji. Obracati se Bogu na jeziku koji ne razumijemo je nerazumljivo za sama Boga. Gdje je smisao? O Ljudi ucite, ali da razumijete, meni ne ostavljajte svoje ne znanje i ne razumjevanje, dosta mi je i moga, kaze Bog.
Eh, ponovo omalovazavas sugovornika (u ovom slucaju mene) premda me ne poznajes i ne znas sta razumijem a sta ne i koliko jezika i kojih govorim. I bez obzira na moje razumijevanje, Kru'an sveti je preveden na sve svjetske jezike, a kome nije dovoljan prevod, nek se potrudi oko ucenja arapskog jezika. Knjige velis, ljudi pisu, istina ali kakve? koje? Za Kur'an i Hadise izvor je poznat, i da odatle "crpim znanje", sto svakako moze biti i do percepcije, ali zato je tu i tefsir nekog poznatog ucenjaka u mom slucaju Ibn Kethira r.a. Allah SWT nas je stvorio i s namjerom On je stvorio razlicitosti da bi nam uputa bile, samim tim i razlicite jezike, pa zar ti to ne govori koliko On SWT razumije a mi ne??? Ponavljam nase znanje je zaista ograniceno. Da pojednostavim, ako ti Luter napravis odredjenu spravu ili masinu, dizajnirajuci svaki dio ponaosob, pa onda imajuci vec u planu svrhu iste, onda ces naravno ti biti taj koji ce o napravljenoj znati najvise. Samim tim Allah SWT je sve stvorio, poducio nas stvarima i dao im svrhu, pa ko si ti da odlucujes o Njegovom poznavanju svega stvorenog (jezika i razumijevanja)???
Za sad toliko i uz naj bolje namjere, nemoj ovo shvatiti kao bilo sta osim dobre namjere. Molim Allaha SWT da nas uputi i obogati znanjem i strpljenjem Amin.
skim

#89 Re: PITANJE BOGU

Post by skim »

Neznam na osnovu čega ljudi grade stav da je bog za nešto kriv,dali je to način na koji izražavaju svoje vjerovanje u boga ili zele da odvrate vjernike od vjere ili ima nešto što ja nemogu shvatiti.????
Neelix

#90 Re: PITANJE BOGU

Post by Neelix »

Šta ima? :D
Lakat Jebić

#91 Re: PITANJE BOGU

Post by Lakat Jebić »

onaj...ko daje ove odg na ova postavljena pitanja?? mislim konkretno na ovoj temi :-) :-) :-)
Ahmmed

#92 Re: PITANJE BOGU

Post by Ahmmed »

Lakat Jebić wrote:onaj...ko daje ove odg na ova postavljena pitanja?? mislim konkretno na ovoj temi :-) :-) :-)

Ma, evo....I ja se pitam :-) :-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#93 Re: PITANJE BOGU

Post by Chmoljo »

pa još niko od forumaša nije javio da je bio spržen munjom... :zjev:
frfi.

#94 Re: PITANJE BOGU

Post by frfi. »

ja mislim da se molimo na istom jeziku kako bi molitva bila tacna i ispravna, jer postoji mnogo nacina na koje mozes prevesti odredjene rijeci, time je Allah dž.š. oslobodio molitvu, Kur'an, svih nedoumica...
ja recimo volim biti prisutna i posvecena molitvi sto je vise moguce, i ako ucim neku suru obicno(ne uvijek), hvala Bogu, znam barem dio prevoda i na sta se odnosi...

dalje ne bih da ulazim u raspravu, posto se sve sto sam pokusala objasniti i reci protumaci na neki "neprijateljski" nacin....

sto se tice same teme, ja sam milion puta upitala "zasto Boze", i obicno sam i dobila odgovor...na ovaj ili onaj nacin....
Ahmmed

#95 Re: PITANJE BOGU

Post by Ahmmed »

frfi. wrote:ja mislim da se molimo na istom jeziku kako bi molitva bila tacna i ispravna, jer postoji mnogo nacina na koje mozes prevesti odredjene rijeci, time je Allah dž.š. oslobodio molitvu, Kur'an, svih nedoumica...
ja recimo volim biti prisutna i posvecena molitvi sto je vise moguce, i ako ucim neku suru obicno(ne uvijek), hvala Bogu, znam barem dio prevoda i na sta se odnosi...

dalje ne bih da ulazim u raspravu, posto se sve sto sam pokusala objasniti i reci protumaci na neki "neprijateljski" nacin....

sto se tice same teme, ja sam milion puta upitala "zasto Boze", i obicno sam i dobila odgovor...na ovaj ili onaj nacin....
frfi, lijepo i iz duše rečeno :thumbup:
frfi.

#96 Re: PITANJE BOGU

Post by frfi. »

slazem se da ako covjek nije prisutan na molitvi, pod upitnikom je kome ili cemu se moli....zato se uvijek ljutim na sebe kada odlutam...

sto se tice toga da se "Bog smije kada se molimo"....estagfirullah.... ja sam sigurna da nije tako.... sori ako sam te pogresno razumjela, sto je moguce zbog "pisane rijeci" :D

u vezi sa raznim "vjerskim" institucijama-mogu reci da me apsolutno ne zanimaju, moj izvor vjere u koji apsolutno vjerujem je iskljucivo Kur'an, dok sve ostalo sto je receno/napisano uzimam sa rezervom, jer je lanac prenosilaca upitan, jer su ljudi takvi kakvi jesu-da uvijek dodaju nesto svoje itd itd itd....nemojte me pogresno shvatiti-da ja sada nista drugo ne citam, ja jednostavno sumnjam u sve, i nista sto mi se kaze ne uzimam za 100%-osim navedenog....

u vezi sa postavljanjem pitanja, mislim da ljudi nisu u datim trenucima postavljanja pitanja dovoljno "zreli" da dobiju odgovor na iste..npr. ja sam prije godinu, dvije, postavila neka pitanja na koja sam tek jucer dobila odgovor(ne doslovno jucer :D )
11sumirp

#97 Re: PITANJE BOGU

Post by 11sumirp »

Boze,da li si i ti Mason? :skoljka:
bhxxl

#98 Re: PITANJE BOGU

Post by bhxxl »

ja mislim da ce ovo predavanje najbolje odgovoriti ... pa eto bujrum ko zna engleski ;)

http://video.google.com/videoplay?docid ... 763665672#
Fair Life

#99 Re: PITANJE BOGU

Post by Fair Life »

Sta ima boze ??
ljubav_aha

#100 Re: PITANJE BOGU

Post by ljubav_aha »

bhxxl wrote:ja mislim da ce ovo predavanje najbolje odgovoriti ... pa eto bujrum ko zna engleski ;)

http://video.google.com/videoplay?docid ... 763665672#

:lol: muzicar,koji je kasnije stupio u poslovanje sa arapom,i kasnije presao na Islam,polu-penzioniran status,odrastao u ortodoksnoj/ne pravolsavnoj,vec tradicionalnoj/porodici,sve u svemu,tip je odrastao u krajnostima,i danas upravo njeguje krajnost :-)
Locked