PITANJE BOGU
- Vares City
#1 Re: PITANJE BOGU
Bogu se ne postavljaju pitanja,..
Njemu se obraca,..moli,..
-
pure_love
#2 Re: PITANJE BOGU
imam puno pitanja u sebi ali sam svjestan toga da sam samo covjek i da ne mogu znati sve 
- Vares City
#3 Re: PITANJE BOGU
Ja,..i da su gospoda iz Kopenhagena iole vjernici ne bi se onako razisli 
- ljubav_aha
#4 Re: PITANJE BOGU
Vares City wrote:Bogu se ne postavljaju pitanja,..
Bogu se moze obratiti sa upitnikom
otkud tebi ideja da je taj proces iskljucen
- ljubav_aha
#5 Re: PITANJE BOGU
hoces reci, da pravi vjernici nisu aktivni u politiciVares City wrote:Ja,..i da su gospoda iz Kopenhagena iole vjernici ne bi se onako razisli
- Optimus Prime
#6 Re: PITANJE BOGU
Ne, u tom slucaju bi se medjusobno potukli zbog svadje cija religija je ekoloski gledano prihvatljivija.Vares City wrote:Ja,..i da su gospoda iz Kopenhagena iole vjernici ne bi se onako razisli
- Optimus Prime
#7 Re: PITANJE BOGU
Ne bih se bas zakleo u to.ljubav_aha wrote:hoces reci, da pravi vjernici nisu aktivni u politiciVares City wrote:Ja,..i da su gospoda iz Kopenhagena iole vjernici ne bi se onako razislisto je sa silnim religioznim organziacijama koej su usko ovisen i vezan o politickoj i ekonomskoj situaciji zemlje
Do nedavno smo imali lika u Bijeloj Kuci koji je vjerovao u zmije koje govore i istovremeno drzao prst na okidacu za lansiranje raketa sa atomskim bojevim glavama.
- ljubav_aha
#8 Re: PITANJE BOGU
pa ti si upravo opisao lika koji nije religiozan

- Optimus Prime
#9 Re: PITANJE BOGU
Evangelikalici kao G.W. Bush isto kao i muslimani vjeruju doslovno u ono sto u njihovoj svetoj knjizi pise.ljubav_aha wrote:pa ti si upravo opisao lika koji nije religiozan![]()
- ljubav_aha
#10 Re: PITANJE BOGU
pa znas li ti koliko vjernika u raznim religijama vjeruje doslovno u sve,sto je uopste tvoja poenta 
- Optimus Prime
#11 Re: PITANJE BOGU
U ovom slucaju je poenta ta da mi ne bi trebali dozvoliti pristup atomskom oruzju ljudima koji vjeruju da zmije mogu govoriti ili da ljudi na magarcima ili carobnom cilimu mogu letiti ka nebu.ljubav_aha wrote:pa znas li ti koliko vjernika u raznim religijama vjeruje doslovno u sve,sto je uopste tvoja poenta
- ljubav_aha
#12 Re: PITANJE BOGU
ljudi vjeruju u nesto,tako da ti je poenta malo klimavaOptimus Prime wrote:U ovom slucaju je poenta ta da mi ne bi trebali dozvoliti pristup atomskom oruzju ljudima koji vjeruju da zmije mogu govoriti ili da ljudi na magarcima ili carobnom cilimu mogu letiti ka nebu.ljubav_aha wrote:pa znas li ti koliko vjernika u raznim religijama vjeruje doslovno u sve,sto je uopste tvoja poenta
- NIN
- Prolaznik
#14 Re: PITANJE BOGU
Mislim da je pitanje Bogu pogrešno koncipirano. Po meni, On je učinio sve što je u Njegovoj moći da se postigne sporazum:
Omogućio je povoljne vremenske prilike da svi sigurni i zdravo stignu na odredište.
Omogućio im je spokojan san, hranu i toplotu da mogu da rade.
Omogućio im je sva sredstva koja su im bila potrebna: struja, voda, komunikacije
....
Dakle Bog je učinio SVE ali baš SVE što je u njegovoj moći. Na ljudsku svijest Bog nema uticaja. To je ono što on ocjenjuje i sudi kad mu se dođe.
Ovo me podsjeća na onaj vic kada je naišla poplava a veliki vjernik se popeo na krov i moli se Bogu da ga spasi. Komšija bio malo pametnij pa iz garaže uzeo čamac i smestio sebe i svoju porodicu pa još pozvao i komšiju da se ukrca. Ovaj odbio jer će njemu, kao vjerniku, Bog da pomogne. Voda rasla i dalje i normalno ovaj se utopi. Dođe Bogu na ispovjest i pita Ga: "Bio sam ti vjeran cijeli život ali što me nisi spasio?" Ovaj mu odgovri: "Budalo jedna, poslao sam ti čamac i komšiju da te spasi a ti si ga odbio."
Dakle, Bog utiče na prilike a nikako na svijest.
Omogućio je povoljne vremenske prilike da svi sigurni i zdravo stignu na odredište.
Omogućio im je sva sredstva koja su im bila potrebna: struja, voda, komunikacije
....
Dakle Bog je učinio SVE ali baš SVE što je u njegovoj moći. Na ljudsku svijest Bog nema uticaja. To je ono što on ocjenjuje i sudi kad mu se dođe.
Ovo me podsjeća na onaj vic kada je naišla poplava a veliki vjernik se popeo na krov i moli se Bogu da ga spasi. Komšija bio malo pametnij pa iz garaže uzeo čamac i smestio sebe i svoju porodicu pa još pozvao i komšiju da se ukrca. Ovaj odbio jer će njemu, kao vjerniku, Bog da pomogne. Voda rasla i dalje i normalno ovaj se utopi. Dođe Bogu na ispovjest i pita Ga: "Bio sam ti vjeran cijeli život ali što me nisi spasio?" Ovaj mu odgovri: "Budalo jedna, poslao sam ti čamac i komšiju da te spasi a ti si ga odbio."
- Chisum
#15 Re: PITANJE BOGU
Optimus Prime wrote:
- Chisum
#16 Re: PITANJE BOGU
Kako, ba??Prolaznik wrote:Mislim da je pitanje Bogu pogrešno koncipirano. Po meni, On je učinio sve što je u Njegovoj moći da se postigne sporazum:
....
Ajde, kada vec isprica vic, kada vec banalizujemo, pa zar neko ko je svemoguc, neko ko stvori univerzum, pokrene kolo zivota itd, ne moze da ovlada mishevima poput ljudi, na jednoj od trilion planeta? A jedan priglupi Bush im se najebe svega po spisku samo jednim pritiskom na dugme, a svaki drugi dzukac, s malo vise love u dzepu, ne da vlada okruzenjem, nego se saseres od straha svaki put kada mu zakasnih na posao, kada ne uradis sto TI JE RECENO, jer ti je pedala s posla itd itd...
Ma daaaj...
Ili je svemoguc, ili nije svemoguc. Ako jeste onda nema potrebe da nijemo posmatra nesto o cemu danas govorimo, a ako nije, onda znaci da ima nesto i iznad njega, neki zakon, princip ili sistem s kojim se on ne moze nositi.
Cesto mi bude komicno kako se maglovito o svemu ovome prica, kako se stvari po potrebi prilagodjavaju, te mi se juce jedan ovdje hvali na sva zvona kako je komunizam bio iskusenje od Boga - znaci - direktna manipulacija necijim zivotom i sudbinom, a ti mi danas govoris kako je bog na nivou dispechera koji svakog jutra na Hayatu javi ima li struje, vode, plina, a ostatak dana je na nama.
Sta znaci tvrdnja da Bog utjece na prilike, ali nikako na svijet?? Ne znam koje si vjere i kojoj frakciji pripadas, ali onaj ko je pokusao ovako nesto izgovoriti koju stotinu godina prije (a negdje u svijetu, bogami i danas) zavrsio bi okacen za muda na prvom visocijem drvetu.
- Prolaznik
#17 Re: PITANJE BOGU
Chisum wrote:
Kako, ba??
Ajde, kada vec isprica vic, kada vec banalizujemo, pa zar neko ko je svemoguc, neko ko stvori univerzum, pokrene kolo zivota itd, ne moze da ovlada mishevima poput ljudi, na jednoj od trilion planeta? A jedan priglupi Bush im se najebe svega po spisku samo jednim pritiskom na dugme, a svaki drugi dzukac, s malo vise love u dzepu, ne da vlada okruzenjem, nego se saseres od straha svaki put kada mu zakasnih na posao, kada ne uradis sto TI JE RECENO, jer ti je pedala s posla itd itd...
Ma daaaj...
Cesto mi bude komicno kako se maglovito o svemu ovome prica, kako se stvari po potrebi prilagodjavaju, te mi se juce jedan ovdje hvali na sva zvona kako je komunizam bio iskusenje od Boga - znaci - direktna manipulacija necijim zivotom i sudbinom, a ti mi danas govoris kako je bog na nivou dispechera koji svakog jutra na Hayatu javi ima li struje, vode, plina, a ostatak dana je na nama.
Ovo je moje skromno razmišljanje na temu. Mislim da nisi svatio njegovu poentu. Ja mislim da je ljudska svijest izvan domašaja Boga. Ona je individualna i svako se ponaša prema svojim kriterijima i standardima. Bog ne utiče na to hoću li ja biti ovakak ili onakav, već moji roditelji, sredina, životno iskustvo... Moja djela predstavljaju mene, a nikako Božije davanje ili Njegovo upravljanje mnom.
Zato tvrdim da učesnici foruma u Kopenhagenu su isključivo krivi, a nikako Bog, što planeta ode u helać.
- Chisum
#18 Re: PITANJE BOGU
Pazi, haveru... ja nemam nista protiv toga da ti razmisljas svojom glavom... cak sta vise, ti si ovim sto si napisao pretekao vecinu vijernika sa ovog foruma, cija se razmisljanja svode na cisto blejanje, bez grama sopstvene svijesti u rijecima koje izgovaraju, pa kad im procitam post, dva puta provjerim ko je napisao, jer svi zvuce identicno.Prolaznik wrote:Chisum wrote:
Kako, ba??
Ma daaaj...
Ovo je moje skromno razmišljanje na temu. Mislim da nisi svatio njegovu poentu. Ja mislim da je ljudska svijest izvan domašaja Boga. Ona je individualna i svako se ponaša prema svojim kriterijima i standardima. Bog ne utiče na to hoću li ja biti ovakak ili onakav, već moji roditelji, sredina, životno iskustvo... Moja djela predstavljaju mene, a nikako Božije davanje ili Njegovo upravljanje mnom.
Zato tvrdim da učesnici foruma u Kopenhagenu su isključivo krivi, a nikako Bog, što planeta ode u helać.
Ti si, ukoliko ti ova misao koju si danas napisao dobije krila pa se razvije u nesto vece od obicnog odgovora na forumu, koji je cesto nista vise do redanje rijeci u afektu, ti si, onda, prijatelju na putu hereze...
I imas svu moju podrsku!
Kada stvari pocnes objasnjavati svojim mozgom, sto se mene tice - zaradio si kredit.
Last edited by Chisum on 21/12/2009 10:41, edited 2 times in total.
- edinfidoris
#19 Re: PITANJE BOGU
Pitao ga ili ne isto ti dođe Bog ni habera.
-
teAMICA
#20 Re: PITANJE BOGU
malo mi smiješno dođe Njega ovo pitati... mi (ljudi) uništili zemlju, klimu, sjebasmo sve što se sjebati da... i onda da Boga pitamo "zašto"... Često čujem kako ljudi okrivljuju Boga za nešto (rat - započeli ljudi, klima - sjebali ljudi, itd) a za sve dobro što se desi pripisuju sebi.Luter wrote:Bili ste sigurno ne jednom u prilici da upitate "Zašto Bože, zašto?", ili "Bože ako te ima, zašto ovo gledaš, zašto ovo dozvoliš", hiljade (tisuće) situacija i isto toliko pitanja. Nemojte ovo shvatiti kao povod da diskutiramo temu "ima Boga ", "nema Boga" ili da dajete odgovore preuzimajući na sebe ulogu Stvoritelja, Boga, Alaha, Jehove... Pomoćićete ako samo ljudski, onako od srca postavite pitnje, ovoga puta upravo Njemu, BOGU. Može biti od značaja uopšte za opstanak svijeta ali i obično ljudsko, samo moje. Hvala, obično, samo moje.
Počinjem:
O Gospode, što sve vidiš i sve znaš, što Si ih pistio da se iz Kopenhagena raziđu a da se ne dogovore, da se uljude?
Ma dobar je Bog pa nas 'vake trpi
- edinfidoris
#21 Re: PITANJE BOGU
svaka častteAMICA wrote:malo mi smiješno dođe Njega ovo pitati... mi (ljudi) uništili zemlju, klimu, sjebasmo sve što se sjebati da... i onda da Boga pitamo "zašto"... Često čujem kako ljudi okrivljuju Boga za nešto (rat - započeli ljudi, klima - sjebali ljudi, itd) a za sve dobro što se desi pripisuju sebi.Luter wrote:Bili ste sigurno ne jednom u prilici da upitate "Zašto Bože, zašto?", ili "Bože ako te ima, zašto ovo gledaš, zašto ovo dozvoliš", hiljade (tisuće) situacija i isto toliko pitanja. Nemojte ovo shvatiti kao povod da diskutiramo temu "ima Boga ", "nema Boga" ili da dajete odgovore preuzimajući na sebe ulogu Stvoritelja, Boga, Alaha, Jehove... Pomoćićete ako samo ljudski, onako od srca postavite pitnje, ovoga puta upravo Njemu, BOGU. Može biti od značaja uopšte za opstanak svijeta ali i obično ljudsko, samo moje. Hvala, obično, samo moje.
Počinjem:
O Gospode, što sve vidiš i sve znaš, što Si ih pistio da se iz Kopenhagena raziđu a da se ne dogovore, da se uljude?
-
Karajic10
#22 Re: PITANJE BOGU
meni je isto postaviti pitanje bogu i listu orahovom. pitam ali cu se nacekati za odgovor..
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#23 Re: PITANJE BOGU
Nemojte ovo shvatiti kao povod da diskutiramo temu "ima Boga ", "nema Boga"
Evangelikalici kao G.W. Bush isto kao i muslimani vjeruju doslovno u ono sto u njihovoj svetoj knjizi pise.
- Optimus Prime
#24 Re: PITANJE BOGU
Pa po predanju nam je bog rekao da se razmnozavamo koliko mozemo.teAMICA wrote:malo mi smiješno dođe Njega ovo pitati... mi (ljudi) uništili zemlju, klimu, sjebasmo sve što se sjebati da... i onda da Boga pitamo "zašto"... Često čujem kako ljudi okrivljuju Boga za nešto (rat - započeli ljudi, klima - sjebali ljudi, itd) a za sve dobro što se desi pripisuju sebi.Luter wrote:Bili ste sigurno ne jednom u prilici da upitate "Zašto Bože, zašto?", ili "Bože ako te ima, zašto ovo gledaš, zašto ovo dozvoliš", hiljade (tisuće) situacija i isto toliko pitanja. Nemojte ovo shvatiti kao povod da diskutiramo temu "ima Boga ", "nema Boga" ili da dajete odgovore preuzimajući na sebe ulogu Stvoritelja, Boga, Alaha, Jehove... Pomoćićete ako samo ljudski, onako od srca postavite pitnje, ovoga puta upravo Njemu, BOGU. Može biti od značaja uopšte za opstanak svijeta ali i obično ljudsko, samo moje. Hvala, obično, samo moje.
Počinjem:
Ljudi su ga fino poslusali, pa im se broj u zadnjih 200 godina usedmostrucio, sa jedne milijarde na 7 milijardi. A uskoro ce nas biti preko 10 milijardi.
Definitivno previse za planetu zemlju.
Dakle posto je ocito zajebo stvar, onda bi bilo u redu da ispravi neke svoje greske.
Tu naravno ne podrazumjevam novu poplavu ili bilo koju vrstu armagedona.
- glade
#25 Re: PITANJE BOGU
Bog zna sve, sta je bilo, sta se desava, sta ce biti.
A stvori nas ovako agresivne i zatucane, pa se koljemo svakih 10, 20, 50 godina (kako gdje).
Meni se cini da je taj Bog malo sadistican.
p.s. Nemojte mi pocet sa slobodnom voljom, sto nas je uopste stvarao kad je znao gdje ce nas ta slobodna volja odvest? Malo je to ipak supacki od njega.
p.p.s. Stvarno nemam nista protiv vas vjernika, ali protiv vaseg boga (koji god da je i ako postoji) imam podosta toga.
p.p.p.s. Meni se cini da smo mi malo premasili Boga. On nema kontrolu nad ljudima, al zato Avaz kontrolise 2 miliona ljudi, HRT 5, SRNA 10, CNN haman citav svijet. Mozda bi se trebao ugledati na danasnje medije.
A stvori nas ovako agresivne i zatucane, pa se koljemo svakih 10, 20, 50 godina (kako gdje).
Meni se cini da je taj Bog malo sadistican.
p.s. Nemojte mi pocet sa slobodnom voljom, sto nas je uopste stvarao kad je znao gdje ce nas ta slobodna volja odvest? Malo je to ipak supacki od njega.
p.p.s. Stvarno nemam nista protiv vas vjernika, ali protiv vaseg boga (koji god da je i ako postoji) imam podosta toga.
p.p.p.s. Meni se cini da smo mi malo premasili Boga. On nema kontrolu nad ljudima, al zato Avaz kontrolise 2 miliona ljudi, HRT 5, SRNA 10, CNN haman citav svijet. Mozda bi se trebao ugledati na danasnje medije.
Last edited by glade on 21/12/2009 20:06, edited 1 time in total.