Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
vangogh87

#76 Re: Pitanje ateistima

Post by vangogh87 »

Epitop wrote:
vangogh87 wrote:To ti tvrdiš.
ne tvrdim to pise, sve govore o potopima i tim stvarima ako se ne varam?
Imaš pravo na svoje mišljenje i ja to poštujem, ali to ne znači da se i slažem sa tobom.[/quote]
ja ne trazim da se slozis sa mnom, samo te pitam da li te knjige govore o, necemo reci istim, ali bar slicnim stvarima i događajima?[/quote]
Ima dešavanja koja su opisana u svim knjigama, ali sa veoma različitim detaljima. Ja ne mogu govoriti o Bibliji i Tori i njihovoj autentičnosti, u ali Kur'anu je svaka riječ istina.[/quote]

da li ti znas kako se dijele monoteisticne religije prema starosti? ja nisam isao na vjeronauk ali jesam na historiju religija....
Epitop

#77 Re: Pitanje ateistima

Post by Epitop »

vangogh87 wrote:
Epitop wrote:
vangogh87 wrote:To ti tvrdiš.
ne tvrdim to pise, sve govore o potopima i tim stvarima ako se ne varam?
Imaš pravo na svoje mišljenje i ja to poštujem, ali to ne znači da se i slažem sa tobom.
ja ne trazim da se slozis sa mnom, samo te pitam da li te knjige govore o, necemo reci istim, ali bar slicnim stvarima i događajima?[/quote]
Ima dešavanja koja su opisana u svim knjigama, ali sa veoma različitim detaljima. Ja ne mogu govoriti o Bibliji i Tori i njihovoj autentičnosti, u ali Kur'anu je svaka riječ istina.[/quote]

da li ti znas kako se dijele monoteisticne religije prema starosti? ja nisam isao na vjeronauk ali jesam na historiju religija....[/quote]
Hipotetički ako uzmemo u obzir da je nešto prepisano, onda ti argument stoji. Ja za Kur'an ne tvrdim da je prepisan iz Tore ili Biblije tako da me one ne interesuju.
vangogh87

#78 Re: Pitanje ateistima

Post by vangogh87 »

Hipotetički ako uzmemo u obzir da je nešto prepisano, onda ti argument stoji. Ja za Kur'an ne tvrdim da je prepisan iz Tore ili Biblije tako da me one ne interesuju.[/quote]

ok ako je tako, ali onda se ne ulazi u ovakve diskusije ...pozz
Optimus Prime

#79 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Epitop wrote:
Ne nisam arogantan. Samo iznosim cinjenice.
U kuramo eksplicitno stoji da je bog napravio zemlju za 6 dana(sa biljkama i zivotinjama i ostalim stvarima) sto nikako ne odgovara cinjenicnom stanju.

Proces stvaranja zemlje je usko povezan sa stvaranjem suncevog sistema, to jest koncentraciji gasne materije usljed gravitacije u ovom djelu galaksije i taj proces stvaranja planeta suncevog sisma je trajao stotine miliona godina. Cak nakon sto je zemljin oblik bio kako tako formiran ,proces formiranja cvrstog tla to jest hladjenjenje zemljine kore trajalo je dodatno nekih 100 miliona godina. A prva ziva bica su se pojavila mnogo kasnije.

A sto se tice nuha u kuranu explicitno stoji da se nakon potopa njegova barka nasukala na brdu Ararat koje je visoko nekih 5200 metara.
@optimus prime izvini što nisam sinoć odogovorio ali nikada nije kasno.
Gdje to piše u Kur'anu, samo se govori se o stvaranju nebesa i zemlje i opet kažem to ne znači u današnjem obliku.
Što se tiče Nuha i potopa u Kur'anu nigdje ne piše da se čitava zemlja poplavila nego samo njegov narod je doživio potop.
To što si ti nabrojao u vezi potopa je dio jevrejske baštine i vjerovanja.
Zemlja nije stvorena za sest dana i to je sigurno, a nebesa moras prvo definisati jer moras razlikovati nebo kao svemir ili nebo kao gornji slojevi atmosfere. E sad svemir je nastao puno ranije a proces stvaranja atmosfere na zemlji je trajao vise miliona godina.
Po toj logici relativiziranja kuranskih ajeta dolazimo do totalnog haosa jer se onda sve moze interpretirati kako neko hoce.Pa ti je onda vjerovatno i dozvoljeno da jedes svinjsko meso jer se zabrana mozda odnosi samo na svinjski mozak.
Ili onih pet namaza dnevno postaju pet namaza u godini itd, a u paklu je vruce ali samo polarnim medvjedima.

A sto se tice Nuha predlazem ti da procitas suru ponovo i vidjeces da sam u pravu.
Epitop

#80 Re: Pitanje ateistima

Post by Epitop »

@optimus prime od tvojih tvrdnji da je bila poplavljena planeta zemlja do visine 8848 m (Mt. Everest), smanjio si na nekih 5000 m, a i 5000 m je upitno jer to ne znači da je planina do vrha bila poplavljena, a i nigdje u Kur'anu se ne tvrdi da je cijela Zemlja bila poplavljena.
Opet ti kažem da je dio Jevrejske baštine da je planeta Zemlja bila u potpunosti poplavljena to nigdje ne piše u Kur'anu.
Mislim da smo za nastanak nebesa i zemlje utvrdili da u Kura'nu nema teksta koji tvrdi da je u pitanju planet Zemlja u današnjem obliku.
Drago mi je da poznaješ Kur'an i vjerujem ako budeš i dalje čitao da ćeš shvatiti da se u njemu nalazi samo istina i ništa više.
nigdje.nikog

#81 Re: Pitanje ateistima

Post by nigdje.nikog »

muslim wrote: Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
Samo ovo pitanje objasnjava razliku izmedju Teista i Ateista.

Vi trazite da mi dokazemo nepostojanje necega cemu vi ne mozete dokazati postojanje !

Nije to nacin na koji mi (ateisti) promisljamo. I nas same opcinjava fenomen POSTOJANJA i znamo da ljudsko bice naprosto nije u stanju otkriti Veliku Tajnu.
Ali to veliko pitanje ne moze nikako biti razlogom da STVARI BANALIZUJEMO, sto religija upravo cini i sto joj je, ubjedjen sam u to, iskljucivi cilj - da na temelju Velike Tajne opravda veoma prizemnu misiju - kontrolu nad ljudskim dusama.
No dobro, da ne odem daleko zavrsicu sa jednim kontra pitanjem:

Na koji nacin vi teisti dokazujete nepostojanje Matrix-a ?!

Da se razumijemo, Matrix sam uzeo samo za primjer, jer je u tom filmu postavljena jedna veoma interesantna teza, ravna religijskim ucenjima, ali je, po meni, uvjerljivija!
A moze i ovako - postojanje crnih rupa se ne dokazuje nepostojanjem bijelih!
Optimus Prime

#82 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Epitop wrote:@optimus prime od tvojih tvrdnji da je bila poplavljena planeta zemlja do visine 8848 m (Mt. Everest), smanjio si na nekih 5000 m, a i 5000 m je upitno jer to ne znači da je planina do vrha bila poplavljena, a i nigdje u Kur'anu se ne tvrdi da je cijela Zemlja bila poplavljena.
Opet ti kažem da je dio Jevrejske baštine da je planeta Zemlja bila u potpunosti poplavljena to nigdje ne piše u Kur'anu.
Mislim da smo za nastanak nebesa i zemlje utvrdili da u Kura'nu nema teksta koji tvrdi da je u pitanju planet Zemlja u današnjem obliku.
Drago mi je da poznaješ Kur'an i vjerujem ako budeš i dalje čitao da ćeš shvatiti da se u njemu nalazi samo istina i ništa više.
Sura(11) Hud :
Ajet 6 : On je u sest dana nebesa i Zemlju stvorio – a Njegov prijesto je iznad vode bio – da bi vas iskusao koji ce od vas bolje postupati. Ako ti reknes: "Poslije smrti bicete doista ozivljeni", nevjernici ce sigurno reci: "Ovo nije nista drugo no ocita varka!"

Sto se tice Nuha znam da ima ajet koji govori da se njegov brod nakon sto se voda povukla nasukao na vrh brda Ararata u danasnjoj Turskoj.
Ne znam koji tacno posto je u kuranu sve izmiksano. Nuh se spominje u preko 20 sura.
Ali ono sto je bitno je to da je Ararat preko 5000 metara visok. Da bi poplavio vrh Ararata to implicira dakle povecanjenivoa mora za minimalno tih 5000 metara.
Nija da ti valjda i to moram objasanjavati.
A ti kao dobar musliman bi trebao znati da je bog unistio sve potomke Adema osim Nuha i njegove familije.
nezavisni

#83 Re: Pitanje ateistima

Post by nezavisni »

Kao sto je vec neko rekao, ne treba dokazivati da ne postoji, meni je dovoljan dokaz nedostatak dokaza da postoji. U principu se i ne moze dokazati da nesto ne postoji.
Prvi put čujem da se traže dokazi za ne postojanje nečega. Dokaze ne možeš naći ako nešto ne postoji. Mislim da si izvrčeš stvari, ne treba tražiti dokaze da bog ne postoji, nego tražiti dokaze da bog postoji, a s obzirom da istih nema, zaključak je da ne postoji.
Sto se tice ovih dokazivanja... nedostatak dokaza ne znaci da je pretpostavka netacna. U jednoj strogo egzaktnoj nauci kakva je matematika vrijedi sljedece: Kad se postavi neka hipoteza (pretpostavka, teorema, isl), ona se mora i dokazati. A moze se dokazati na dva nacina: ili da je istinita, ili da nije istinita. Sve dok se ne dokaze jedno ili drugo to ce biti samo pretpostavka. Drugim rijecima (a vezano za temu), do sada nije zvanicno dokazano ni da Bog postoji, a niti da ne postoji, pa shodno tome mozemo samo naginjati na jednu ili drugu stranu (sto se generalno zove vjerovanje ili nevjerovanje).
avicena

#84 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

Optimus Prime wrote:I da dodam.
Kuran je sigurno napisan od ljudi posto jedno sveznajuce bice sigurno nebi tvrdilo da je zemlja napravljena za 6 dana.

Sura As-Sagda(32)
Ajet 4 :4. Allah je nebesa i Zemlju i ono sto je izmedju njih u sest dana stvorio, a onda svemirom zagospodario; vi, osim Njega, ni zastitinika ni posrednika nemate, pa zasto se ne urazumite?
Zar i u Kur’anu nije također šest dana? U gornjim citatima izraz preveden kao dani može označavati, ne samo dane, nego duge periode vremana i nedefinisane periode vremena (koji su uvijek dugi).
Kur’an takođe govori o:
“Upravlja stvar od neba ka Zemlji, zatim se uspinje Njemu u danu čija je mjera hiljadu godina od onog šta računate.” (Kur’an, 32:5)
“Penju se meleci i Duh Njemu, u danu čija je mjera pedeset hiljada godina.” (Kur’an, 70:4)
Dugo vremena prije modernih ideja o dužini vremena stvaranja, komentatori Kur’ana su shvatali, kad Kur’an govori o šest dana stvaranja, da to ne znači šest naših dana, nego da je to šest perioda.

http://www.mlivo.com/k07-22.htm
avicena

#85 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

vangogh87 wrote:primjetio sam da se dosta vas poziva na Kur'an kao na neku knjigu koja je otkrila toplu vodu...shvatite Kur'an je prepisana Biblija, Biblija je prepisana Tora, Tora je prepisana iz neke druge knjige itd itd(naravno svi su malo dodavali malo oduzimali) ....
Teolozi i pisci historije religija obično raspravljaju o pojmu "VJERE" (vjera Ibrahimova, vjera jevreja, vjera islam). Svakog vjerovjesnika koji je imao vjerozakon oni smatraju donosiocem vjere. Također, i među narodom veoma je rasprostranjen ovaj termin.

Međutim, Kur'an ima poseban izraz i način govora, koji izvire iz njegovog specifičnog gledišta. Sa stanovišta Kur'ana, Božija vjera od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.), jedna je vjera. Svi poslanici, i oni koji su imali vjerozakon i oni koji ga nisu imali, pozivali su jednom učenju. Principi vjerovjesničkog učenja koji se nazivaju vjerom bili su jedno.

Razlike među nebeskim zakonima su počivale na dvije osnove: prva je bila u nizu sporednih, manje važnih, pitanja, koja su se razlikovala po vremenskim odrednicama i osobenostima sredine i naroda koji je pozivan. Svi su, pak, predstavljali različite oblike i različite dijelove jedne istine i svi su bili usmjereni ka istome cilju. Druga razlika se tiče nivoa podučavanja, jer su kasniji poslanici, ekvivalentno usavršavanju čovječanstva, svoje podučavanje, koje je imalo istu osnovu, izvršavali na višem nivou. Naprimjer, između poduka i učenja islama, vezano za početak, kraj, i svijet i učenja ranijih poslanika, sa stanovišta stepena složenosti problema, razlika je koliko od zemlje do neba. Drugim riječima kazano, ljudski rod, po pitanju podučavanja koje su vjerovjesnici vršili, sliči učeniku koji je proveden od prvog do posljednjeg razreda. To je bilo usavršavanje vjere, a ne diferenciranje između vjera. Kur'an nikada riječ vjera (din) nije naveo u množini (edjan). Sa kur'anskog stanovišta ono što je postojalo je vjera, a ne vjere. Jedna od razlika poslanika u odnosu na genije i velike filozofe zasniva se na činjenici da je svaki filozof imao svoje posebno učenje. Zbog toga su na svijetu uvijek postojale "filozofije", ne "filozofija". A Božiji poslanici su oduvijek potvrđivali jedan drugoga i podsticali. Nikada nisu jedan drugog negirali. Svaki od poslanika, ukoliko je živio na prostoru i u vremenu nekog drugog poslanika, donosio je zakone i naredbe poput njegovih.

Kur'an (a.š.), pojašnjava da poslanici čine jednu cjelinu. Raniji su najavljivali potonje, a kasniji su potvrđivali i pojačavali pređašnje. Kur'an (a.s.) jasno kazuje da su svi poslanici bili zaduženi da najavljuju i potvrđuju jedni druge i kaže:

"Allah je od svakog vjerovjesnika kome je Knjigu objavio i znanje dao - obavezu uzeo: 'Kada vam poslije dođe poslanik koji će potvrditi da je istina ono što imate, hoćete li mu sigurno povjerovati i sigurno ga pomagati? Da li pristajete i prihvatate da se na to Meni obavežete?' Oni su odgovorili: 'Pristajemo!'-'Budite onda svjedoci', rekao bi On, 'a i Ja ću s vama svjedočiti'." (Ali Imran, 81).

Kur'ani-kerim, koji Božiju vjeru, od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.) predstavlja kao kontinuiran tok, a ne nekoliko rukavaca, zove je jednim imenom ISLAM. Naravno, ne želi se reći da je Božija vjera u svim periodima objave imala ovaj naziv i da je među ljudima bila poznata pod njim, nego se želi reći da stvarnost vjere ima bit koja se najbolje definiše riječju islam, pa zato i kaže:

"Kod Allaha je jedina vjera-vjera islam." (Ali Imran, 19).

"Ibrahim nije bio ni jevrej, ni kršćanin, već pravi vjernik, vjerovao je u Boga jednoga." (Ali Imran, 67).
Optimus Prime

#86 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

To je tipicno za svete knjiga kada se radi o ocitim nebulozama da se onda vrsi reinterpretacija.
U biti se sve moze interpretirati kako nekom odgovara.

I Muhamed je vjervatno mislio da se namaz mora vrsiti pet puta u jednom vremenskom periodu a ne u jednom danu,
avicena

#87 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

Optimus Prime wrote:To je tipicno za svete knjiga kada se radi o ocitim nebulozama da se onda vrsi reinterpretacija.

I Muhamed je vjervatno mislio da se namaz mora vrsiti pet puta u jednom vremenskom periodu a ne u jednom danu,
Ima drugi izvor šerijata koji se zove Sunnet ( praksa i život Muhammeda a.s. ). Objašnjava se sa "od zore pa do zalaska sunca" kada govorimo o namazu i postu.
Ateista

#88 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

VanKlomp wrote:Ko o cemu, kurva o postenju. Sta boli koga ona stvar, vjeruje li neko u boga ili ne.
Ovo je forum, sluzi upravo zato da se iznose misljenja i raspravlja o njima.
Nikako ne razumijem neke ljude, zasto su agresivni kad neko raspravlja o ovome?
Ako se bojis da ce neko poljuljati tvoja religijaska uvjerenje (kakva god da su) ne moras ni citati. :thumbup:
Ateista

#89 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Epitop wrote:
vangogh87 wrote:primjetio sam da se dosta vas poziva na Kur'an kao na neku knjigu koja je otkrila toplu vodu...shvatite Kur'an je prepisana Biblija, Biblija je prepisana Tora, Tora je prepisana iz neke druge knjige itd itd(naravno svi su malo dodavali malo oduzimali) ....
To ti tvrdiš.
A sta ti tvrdis?

Skoro sam procitao neku knjizicu sa pricama iz kur'ana, i nisam mogao vjerovati koliko se poklapa sa pricama koje sam cuo da su iz biblije:
-Adam - Adem, prvi ljudi na zemlji, ono sa zabranjenim vocem zbog cega su istjerani iz raja, malo drugacije uobliceno ali podjonjeno
-Isus - Isa (cini mi se tako nesto) - obojica rodjeni od majke djevice, ubijeni i uskrsnuli, samo sto su u kuranu malo drugacije objasnili to uskrsnuce
-Mojsije - ne mogu se sjetiti kako se zove njegov dvojnik iz kurana, ali sta prica, faraoni ga odgojili, on objavio pravila ponasanja, ona prica sa teletom kojem su se molili a on pokusao da ih prosvijetli i slicno
-Nojeva arka - opet dvije skoro iste price, sad jeli unisten citav svijet ili samo jedan narod su detalji, ali poenta price je ista.

Ima ih vjerovatno jos. Nisam neki poznavalac ni biblije ni kur'ana (sto je vrlo ocigledno po mom nicku) pa su mi zapale za oci ove slicnosti, mogu misliti kad bih malo vise istrazio, sve samo djonjenje...
armin_tz

#90 Re: Pitanje ateistima

Post by armin_tz »

Ateista wrote:
Epitop wrote:
To ti tvrdiš.
A sta ti tvrdis?

Skoro sam procitao neku knjizicu sa pricama iz kur'ana, i nisam mogao vjerovati koliko se poklapa sa pricama koje sam cuo da su iz biblije:
-Adam - Adem, prvi ljudi na zemlji, ono sa zabranjenim vocem zbog cega su istjerani iz raja, malo drugacije uobliceno ali podjonjeno
-Isus - Isa (cini mi se tako nesto) - obojica rodjeni od majke djevice, ubijeni i uskrsnuli, samo sto su u kuranu malo drugacije objasnili to uskrsnuce
-Mojsije - ne mogu se sjetiti kako se zove njegov dvojnik iz kurana, ali sta prica, faraoni ga odgojili, on objavio pravila ponasanja, ona prica sa teletom kojem su se molili a on pokusao da ih prosvijetli i slicno
-Nojeva arka - opet dvije skoro iste price, sad jeli unisten citav svijet ili samo jedan narod su detalji, ali poenta price je ista.

Ima ih vjerovatno jos. Nisam neki poznavalac ni biblije ni kur'ana (sto je vrlo ocigledno po mom nicku) pa su mi zapale za oci ove slicnosti, mogu misliti kad bih malo vise istrazio, sve samo djonjenje...
Pa da... Mojsije-Musa
Abraham-Ibrahim
Noa-Nuh
Eva-Hava itd......
Ateista

#91 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

armin_tz wrote:
Pa da... Mojsije-Musa
Abraham-Ibrahim
Noa-Nuh
Eva-Hava itd......
:thumbup:

I ne samo imena, price su skoro iste, malo promijenjeni neki detalji ali sa istom poentom.
tranquil

#92 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

muslim wrote:Pretpostavljam da ce svi koji procitaju naslov prvo pomisliti da se ovo pitanje trebalo postaviti u rubrici "religija". . No, posto je vecina (gotovo svi) filozofa ateisticki nastrojena, smatram da je ovo pitanje naslo bas ovdje svoje pravo mjesto.

Zapravo radi se o tome da cesto imamo priliku cuti, od ljudi koji se izjasnjavaju kao ateisti, kako oni za razliku od "vjernika" mogu argumentovati svoj svjetonazor i zivotnu filozofiju. Dok se vjernici povode za mitovima, pretpostavkama i drevnim vjerovanjima, mi se oslanjamo na nauku, cinjenice...- tvrde oni.

Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???

Nadam se da ce odgovarati ljudi koji su dugo promisljali o ovoj i slicnim temama. Hvala.
Odgovoriću, nije problem, već sam pričao o ovome ranije, a moje mišljenje je čak već sadržano u nekim odgovorima drugih ovdje, ali spreman sam i da dodatno elaboriram, ali želim prije toga da znam zašto te zanima odgovor na ovo pitanje?
hepek071

#93 Re: Pitanje ateistima

Post by hepek071 »

ma isto se može datirati kako je i Tora poklepala priče iz još starijih kultura itd. Ustvari imamo konstantno jedan te isti proizvod, u novom pakiranju i pod novim logom, i gle čuda: prodaje se. Pa nek mi neko kaže da je marketing izum moderne?! Za referencu uzmite knjigu britanskog arheologa Leonarda Vulija "Početci civilizacije" gdje je objasni ovaj "transfer modela vjerovanja" u antičkom dobu kroz sisteme politeizma, a vjerujte isti taj transfer možete pronaći u ovom tzv. monoteizmu.

Kad već secirate religijske dogme onda je najbolje promatrati logiku unutar "svetih knjiga". Stavljam ovo pod navodnike jer bi u suštini, po religijskom učenju jedina sveta stvar trebao biti ljudski život, jer smo svi mi "Božija djeca". A koliko se "Božije djece" pobi u ime "prave vjere" i od strane "vjernika"? Šta više nema religije koja nema krvavoga traga u svojoj istoriji. Logika odstrela nevjernika nalaže da onda ima više bogova a ne samo jedan i da se kroz svoju djecu bore za prostor na zemlji. Čudno mi je da ako svi vjeruju u postojanje "jednog Boga", ubijaju jedni druge u ime "jednog Boga". Dakle , nismo još izašli iz politeizma dok se ne završe ova bogoljubna istrebljenja (prema S. Huntigtonu) i "jedan jedini Bog" odnese pobjedu i dokaže da ipak neku svoju djecu voli više od druge.

Tek tada ćemo iz ovog drugog politeizma sa više ve(A)rzija "jednog Boga" postati monoteizam sa "jednim i jedinim Bogom". Politički gledano ući ćemo u totalitarizam. :evil:

Živio drug Bog!
Optimus Prime

#94 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

avicena wrote:
Optimus Prime wrote:To je tipicno za svete knjiga kada se radi o ocitim nebulozama da se onda vrsi reinterpretacija.

Ima drugi izvor šerijata koji se zove Sunnet ( praksa i život Muhammeda a.s. ). Objašnjava se sa "od zore pa do zalaska sunca" kada govorimo o namazu i postu.
Naravno da znam ,pa bio sam i ja u mejtefu kao dijete.. Zato sam i spomenuo Muhameda a ne kuran u ovom kontekstu posto je on kazao ljudima kako da klanjaju, ali posto je vjerovatno dobio neke upute od Djibrila, moze biti da ih je pogresno interpretirao.

To od zalaska do izlaska sunca ne precizira o kojoj se planeti radi.
Ja to mogu interpretirati kao i izlazak i zalazak sunca na planeti merkur. Dan na merkuru traje 60 zemljinih dana.
Totalno glup primjer, ali nimalo gluplji od nekih drugih interpretacija kurana koje su postale opsteprihvatljive u islamskom svijetu.
avicena

#95 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

hepek071 wrote:... A koliko se "Božije djece" pobi u ime "prave vjere" i od strane "vjernika"? Šta više nema religije koja nema krvavoga traga u svojoj istoriji. Logika odstrela nevjernika nalaže da onda ima više bogova a ne samo jedan i da se kroz svoju djecu bore za prostor na zemlji. Čudno mi je da ako svi vjeruju u postojanje "jednog Boga", ubijaju jedni druge u ime "jednog Boga". Dakle , nismo još izašli iz politeizma dok se ne završe ova bogoljubna istrebljenja (prema S. Huntigtonu) i "jedan jedini Bog" odnese pobjedu i dokaže da ipak neku svoju djecu voli više od druge....
Evo trenutno muslimani ratuju u Palestini protiv jevreja, a jedno vrijeme su ratovali sa kršćanima za to isto područje. Da li tvrdiš da su ta oba sukoba motivisana vjerom i da je to rat Božije djece za Boga? :shock:
Optimus Prime wrote: To od zalaska do izlaska sunca ne precizira o kojoj se planeti radi.
Ja to mogu interpretirati kao i izlazak i zalazak sunca na planeti merkur. Dan na merkuru traje 60 zemljinih dana.
Totalno glup primjer, ali nimalo gluplji od nekih drugih interpretacija kurana koje su postale opsteprihvatljive u islamskom svijetu.
Ne moramo ići na Merkur. Na Zemlji imamo polarne dane i noći i zna se kada i koliko se u tim uvjetima klanja čime ulazimo u treći izvor šerijata Idžma. A kada već pričamo o vremenu, sjeti se Einsteina i njegove teorije. Zašto bi Božiji dan morao imati dužinu zemaljskog/ljudskog dana?
armin_tz wrote:
Pa da... Mojsije-Musa
Abraham-Ibrahim
Noa-Nuh
Eva-Hava itd......
Preskačete...
Božija vjera od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.), jedna je vjera. Svi poslanici, i oni koji su imali vjerozakon i oni koji ga nisu imali, pozivali su jednom učenju. Principi vjerovjesničkog učenja koji se nazivaju vjerom bili su jedno.

Razlike među nebeskim zakonima su počivale na dvije osnove: prva je bila u nizu sporednih, manje važnih, pitanja, koja su se razlikovala po vremenskim odrednicama i osobenostima sredine i naroda koji je pozivan. Svi su, pak, predstavljali različite oblike i različite dijelove jedne istine i svi su bili usmjereni ka istome cilju. Druga razlika se tiče nivoa podučavanja, jer su kasniji poslanici, ekvivalentno usavršavanju čovječanstva, svoje podučavanje, koje je imalo istu osnovu, izvršavali na višem nivou. Naprimjer, između poduka i učenja islama, vezano za početak, kraj, i svijet i učenja ranijih poslanika, sa stanovišta stepena složenosti problema, razlika je koliko od zemlje do neba. Drugim riječima kazano, ljudski rod, po pitanju podučavanja koje su vjerovjesnici vršili, sliči učeniku koji je proveden od prvog do posljednjeg razreda. To je bilo usavršavanje vjere, a ne diferenciranje između vjera. Kur'an nikada riječ vjera (din) nije naveo u množini (edjan).
bred=brot
God=Gott
Shoshana

#96 Re: Pitanje ateistima

Post by Shoshana »

A...... o cemu vi to ovdje filozofirate :?

:D
beautyfool

#97 Re: Pitanje ateistima

Post by beautyfool »

Ateista wrote:
Epitop wrote:
To ti tvrdiš.
A sta ti tvrdis?

Receno tvojim "kompjuterskim jezikom" Kuran je update svih objava :D , tj sve u jednom :) i normalno da se price o Poslanicim podudaraju kad se radi o istim ljudima i o istom zivotu koji su zivili.Poslanici su poslani raznim narodima da bi im dostavili uputu u vjerovanje u jednog Boga i cinjenju dobrih djela, dakle nema tu nista komplikovano da se shvati, samo sto je Kuran poslijednja Bozija objava i sto je ostao a i ostat ce nepromjenjen do Sudnjeg dana za razliku od ostalih objava :)
Vrlo jednostavno za shvatiti za ljude koji hoce da razmisljaju :)
amelino

#98 Re: Pitanje ateistima

Post by amelino »

Religije su stvorene da ni se mase drzale na okupu, da bi na kraju krajeva svi pripadnici 1 religije bili slozni i imali zajednicki interes, cilj..i tako svaka religija..

Zamislite kako bi bilo da nema kontrole koju omogucava 1 religija?

Nisam ateista...a nisam ni vjernik:) Agnostik sam..po meni postoji energija koja sve pokrece, nas i sve sto je je zivo..i da je ta energija neunistiva...a u religije koje je covijek izmislio radi svojih interesa ne vjerujem... BItna su zivotna nacela, a ona su jednaka u svakoj svetoj knjizi..i njih je covijek i izmislio - spoznao i napisao.. i tako su jednostavna i jasna svima...a malo koji tzv. vjernik ih se pridrzava:) od onih ne lazi...pa do onih ne ukradi, ne ubij i ne cini preljub:):)
Optimus Prime

#99 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

avicena wrote: Ne moramo ići na Merkur. Na Zemlji imamo polarne dane i noći i zna se kada i koliko se u tim uvjetima klanja čime ulazimo u treći izvor šerijata Idžma. A kada već pričamo o vremenu, sjeti se Einsteina i njegove teorije. Zašto bi Božiji dan morao imati dužinu zemaljskog/ljudskog dana?
Pusti demagogiju. Kuran je napisan za ljude a ne za boga.
A izmedju ostalog Bog je navodno izvan vremena, tako da po logici, jedinice za mjerenje vremena kao sto su dan, minuta itd. nemaju nikakvo znacenje za boga.
Odlucite se vise. Je li on izvan vremena ili nije.
avicena

#100 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

Optimus Prime wrote:
avicena wrote: Ne moramo ići na Merkur. Na Zemlji imamo polarne dane i noći i zna se kada i koliko se u tim uvjetima klanja čime ulazimo u treći izvor šerijata Idžma. A kada već pričamo o vremenu, sjeti se Einsteina i njegove teorije. Zašto bi Božiji dan morao imati dužinu zemaljskog/ljudskog dana?
Pusti demagogiju. Kuran je napisan za ljude a ne za boga.
A izmedju ostalog Bog je navodno izvan vremena, tako da po logici, jedinice za mjerenje vremena kao sto su dan, minuta itd. nemaju nikakvo znacenje za boga.
Odlucite se vise. Je li on izvan vremena ili nije.
Pa Bog i jeste u Kur'anu nama ljudima objasnio da je dan relativan pojam. Već sam ti spominjao:
“Upravlja stvar od neba ka Zemlji, zatim se uspinje Njemu u danu čija je mjera hiljadu godina od onog šta računate.” (Kur’an, 32:5)

“Penju se meleci i Duh Njemu, u danu čija je mjera pedeset hiljada godina.” (Kur’an, 70:4)
Locked