Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Optimus Prime

#51 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

velaxsa wrote:
vangogh87 wrote:
Optimus Prime wrote:
Ima samo jedan problem u tvojoj logici.
Evo recimo da pretpostavimo da postoji bog i da ce nagradjivati i kaznjavati ljude nakon smrti.
Kako ti znas da nije rijec o hinduistickom bogu koje ce te kazniti zato sto nisi izvrsavala hindusiticke obrede.
I Hindusima ne trebaju dokazi o postojanju njihovih bogova i vjeruju sa istim intenzitetom u njih kao i ti u Allaha.
Po tvom, te stotine miliona Indijaca zive u kolektivnoj zabludi kao i milioni hriscana kojima se Isus ukazuje makar jednom sedmicno.

A u principu oni vjeruju da si ti u zabludi i nije im jasno kako ne spoznas da je Brahma svuda oko nas posto su dokazi o njagovom postojanju svuda.

A sto se tice mene, ja sam ubjedjen da vi svi zajedno halucinirate.

haha :evil:
IzvrsavaO molicu :D
Iznio sam svoj stav bez namjere da isti namecem bilo kome :D i rekao sam i opet ponavljam da je svakome dozvoljena sloboda izbora. Sto se mene tice Bog je jedan i za mene je to isti Bog o kojem se prica i u drugim monoteistickim religijama, samo sto se vjerovanje razlikuje i ja mu ne pripisujem ono sto se spominje u drugim religijama.
Ne znam bas! Ako se ispostavi da su hinduisticka bozanstva Brahma, Shiva i Vishnu stvarni onda tebi kao nevjerniku koji je konzumirao govedje meso nista od dzeneta nego ti sljedi reinkarnacija u obliku mrava ili gusjenice.

Dobro salim se malo.
Ali u biti to sto sam napisao, nije bilo samo za tebe.
Ko je shvatio sta sam htio reci, shvatio je!
Ko nije, nije hebiga.
Ateista

#52 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

velaxsa wrote:Ne znam samo koja je sustina ovih tema i rasprava. Nakon svega , mislim da ce vjernici i dalje vjerovati a ateisti i dalje biti ateisti.U sustini, iz ugla Islama, Allah dz.s. je stvoritelj svega i dao je svakome mogucnost izbora. S jedne strane dokazi o postojanju Stvoritelja i uputa na pravi put i sa druge strane razna iskusenja koja vode s tog puta.Vjernicima dokazi nisu potrebni, a oni koji ne vjeruju nece vjerovati da im se donese bilo kakav dokaz. Pravi vjernici su uvijek pobjednici, bilo da im se desava lijepo ili ruzno. Ako dozive lijepo, uzivaju u tome, a ako dozive ruzno i strpe se, slijedi olaksanje i nagrada od Gospodara.Bog da je htio, svi bi bili vjernici ili da je htio ne bi bilo tuge, bolesti....Medjutim, Bog je sve ovo dao ljudima da bi ih iskusao i vidio kako ce da se ponasaju u svim tim situacijama. S jedne strane jaki,imucni,sve im ide lako.....s druge strane bijeda, jad,tuga.....ali u sustini i jedni i drugi na kraju umru i vrate se na pocetak. I bogatas i siromah na kraju ne ponesu nista sa sobom kad umru, samo ono sto su radili...Ne zelim da solim nikome pamet ovdje , a ni da nekog vrijedjam, samo pokusavam dati svoj odgovor na temu i povuci tezu izmedju teizma i ateizma.
Cuj slobodu izbora. Pogledaj temu PITANJE VJERNICIMA, pa ces vidjeti da nemamo slobodu izbora.

A dokazi, ja nikad nisam vidio ni jedan dokaz da bog postoji.

To da su vjernici pobjednici, samo u slucaju da ste u pravu. Posto ja mislim da niste, onda ste daleko od pobjednika, toliko nepotrebnih zabrana i rituala koji komplikuju zivot i oduzimaju dragocjeno vrijeme, umjesto da zivite i uzivate u zivotu... Ali sta cu, vas izbor, imate pravo na to. :-?
black

#53 Re: Pitanje ateistima

Post by black »

Ateista wrote:
Cuj slobodu izbora. Pogledaj temu PITANJE VJERNICIMA, pa ces vidjeti da nemamo slobodu izbora.

To da su vjernici pobjednici, samo u slucaju da ste u pravu. Posto ja mislim da niste, onda ste daleko od pobjednika, toliko nepotrebnih zabrana i rituala koji komplikuju zivot i oduzimaju dragocjeno vrijeme, umjesto da zivite i uzivate u zivotu... Ali sta cu, vas izbor, imate pravo na to. :-?
to hoces da kazes da vjernici nemaju kvalitetan zivot :roll: pun si predrasuda
Ateista

#54 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

black wrote:
Ateista wrote:

Nisam, to su cinjenice a ne predrasude, bar kad govorimo o vjernicima koji se drze svih propisa.

Sto se tice kvaliteta zivota, to je individualno, svako ima svoje kriterije sta je kvalitetan zivot.
Meni licno, prema mojim kriterijima, takav zivot je daleko od kvaliteta. Zivot je jedan i prekratak da bi trosili vrijeme, treba ga skoristiti i uzivati u svemu u cemu mozemo (dok nije na neciju stetu, naravno), a religija puno tih stvari uskracuje, ali kao sto sam vec rekao, tvoj izbor. Ako si ti zadovoljan - drago mi je.
Sit svega

#55 Re: Pitanje ateistima

Post by Sit svega »

Prvi put čujem da se traže dokazi za ne postojanje nečega. Dokaze ne možeš naći ako nešto ne postoji. Mislim da si izvrčeš stvari, ne treba tražiti dokaze da bog ne postoji, nego tražiti dokaze da bog postoji, a s obzirom da istih nema, zaključak je da ne postoji.
Enterprise88

#56 Re: Pitanje ateistima

Post by Enterprise88 »

Većina vjernika misli da Bog ispunjava molitve i da molitve imaju čudotvorno svojstvo pa bih postavio par pitanja.
1. Vjernici misle da Bog čini medicinska čuda i liječi bolesti poputa raka. Pitanje bi bilo zašto Bog ne liječi one s amputiranim udovima?

2.Na svijetu žive milijuni djece koja umiru od gladi. Zašto Bog njima ne ispunjava molitve, već se za njih brinu Caritas, Crveni Križ i slične organizacije UN-a. Dok s druge strane mnogi bogataši i ljudi kojima je dobro u životu zahvaljuju i hvale boga za njihova postignuća. Nije li to malo licemjerno. Znači li to da je Bog licemjeran? Jer zašto bi inače ispunjavao želje bogatašima, a ne djeci kojima je jedina da nebudu gladna.

3.I u Kuranu i u Bibliji Bog navodno kaže da određene ljude treba ubit. U Tori kaže da se trebaju ubiti oni koji rade subotom,oni koji se jebu prije braka, s druge strane Allah je puno krvaviji i stalno se spominje nekakav rat u ime Allaha.
Zašto bi dobri i milostivi Bog naređivao takve zločine???

4.Vi objašnjavate da je moralo postojati neko biće koje bi pokrenulo postanak svemira i svijeta. Mene zanima pogotovo za muslimane, ako je to biće i napravilo svijet i svemir, i stvaratelj je svega onda je očito da se tu radi o jednom svemoćnom biću koje može apsolutno sve. Zašto bi se onda to najintelignetnije , najsposobnije biće bavilo potpuno nebitnim stvarima kao nadziranjem svojih vjernika oko trivijalnog? Pri tome mislim na post, na klanjanje 5 puta, na zabranu konzumiranja određenih vrsta jela i pića.

5.Vi ste svi jednako uvjereni u postojanje jednog boga isto kao što su i pogani bili uvjereni u postojanje više njih. Koja je onda razlika između njih i vas, i što vama daje za pravo da kažete da je vaša religija prava a njihova kriva?
fixer

#57 Re: Pitanje ateistima

Post by fixer »

ja moram priznati da sam deista. :)
Bosanac sa dna kace

#58 Re: Pitanje ateistima

Post by Bosanac sa dna kace »

Ateista wrote:
black wrote:
Ateista wrote:

Nisam, to su cinjenice a ne predrasude, bar kad govorimo o vjernicima koji se drze svih propisa.

Sto se tice kvaliteta zivota, to je individualno, svako ima svoje kriterije sta je kvalitetan zivot.
Meni licno, prema mojim kriterijima, takav zivot je daleko od kvaliteta. Zivot je jedan i prekratak da bi trosili vrijeme, treba ga skoristiti i uzivati u svemu u cemu mozemo (dok nije na neciju stetu, naravno), a religija puno tih stvari uskracuje, ali kao sto sam vec rekao, tvoj izbor. Ako si ti zadovoljan - drago mi je.
:run: kako ono bjese: ''O ukusima se ne raspravlja....''
znas nekom je uzitak otici negdje u neku kafanu i citavu noc piti alokohol do zore....a nekom je uzitak sjediti citavu noc u vrucoj kuci i citati knjige do zore...ono 100 ljudi sto cudi...
Ateista

#59 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Bosanac sa dna kace wrote: :run: kako ono bjese: ''O ukusima se ne raspravlja....''
znas nekom je uzitak otici negdje u neku kafanu i citavu noc piti alokohol do zore....a nekom je uzitak sjediti citavu noc u vrucoj kuci i citati knjige do zore...ono 100 ljudi sto cudi...
..100 zena - 200 sisa, i ja to kazem. :lol: :lol:

Zato i kazem, PO MOJIM kriterijima je to nekvalitetan zivot, ako vjernicima nije, oni imaju svoje kriterije, stvarno mi je drago.
Ateista

#60 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Sit svega wrote:Prvi put čujem da se traže dokazi za ne postojanje nečega. Dokaze ne možeš naći ako nešto ne postoji. Mislim da si izvrčeš stvari, ne treba tražiti dokaze da bog ne postoji, nego tražiti dokaze da bog postoji, a s obzirom da istih nema, zaključak je da ne postoji.
:thumbup:
hepek071

#61 Re: Pitanje ateistima

Post by hepek071 »

ma ljudi odoste of topic.... nisu ni svi vjernici neki zadrti luđaci. Ja poštujem svakog iskrenog vjernika i u dosta situacija sam imao priliku sarađivati sa takvim ljudima i mogu reći sve pozitivno i nikada nisam sa iskrenim vjernicima imao loša iskustva.

stvarni problem, bilo da vjerujemo ili ne vjerujemo, jeste da od toga pravimo propagandu i namećemo to drugima. Ključ jeste poštovanje različitosti
Bosanac sa dna kace

#62 Re: Pitanje ateistima

Post by Bosanac sa dna kace »

hepek071 wrote:ma ljudi odoste of topic.... nisu ni svi vjernici neki zadrti luđaci. Ja poštujem svakog iskrenog vjernika i u dosta situacija sam imao priliku sarađivati sa takvim ljudima i mogu reći sve pozitivno i nikada nisam sa iskrenim vjernicima imao loša iskustva.
ma slazem se s tobom, al samo eto neki ateisti nesto.....
hepek071

#63 Re: Pitanje ateistima

Post by hepek071 »

hahahhahaha ma to ti je to drug moj...pitanje vjere u Bosni izaziva napaljenost ko Deep Throat :evil:
VanKlomp

#64 Re: Pitanje ateistima

Post by VanKlomp »

Ko o cemu, kurva o postenju. Sta boli koga ona stvar, vjeruje li neko u boga ili ne.
tarantula

#65 Re: Pitanje ateistima

Post by tarantula »

:zzzz: :skoljka:

"Bog je mrtav!" - Niče

"Niče je mrtav!" - Bog

:zzzz:
black

#66 Re: Pitanje ateistima

Post by black »

VanKlomp wrote:Ko o cemu, kurva o postenju. Sta boli koga ona stvar, vjeruje li neko u boga ili ne.
dobro si poceo :oops: :mrgreen:
Epitop

#67 Re: Pitanje ateistima

Post by Epitop »

Ne nisam arogantan. Samo iznosim cinjenice.
U kuramo eksplicitno stoji da je bog napravio zemlju za 6 dana(sa biljkama i zivotinjama i ostalim stvarima) sto nikako ne odgovara cinjenicnom stanju.

Proces stvaranja zemlje je usko povezan sa stvaranjem suncevog sistema, to jest koncentraciji gasne materije usljed gravitacije u ovom djelu galaksije i taj proces stvaranja planeta suncevog sisma je trajao stotine miliona godina. Cak nakon sto je zemljin oblik bio kako tako formiran ,proces formiranja cvrstog tla to jest hladjenjenje zemljine kore trajalo je dodatno nekih 100 miliona godina. A prva ziva bica su se pojavila mnogo kasnije.

A sto se tice nuha u kuranu explicitno stoji da se nakon potopa njegova barka nasukala na brdu Ararat koje je visoko nekih 5200 metara.
@optimus prime izvini što nisam sinoć odogovorio ali nikada nije kasno.
Gdje to piše u Kur'anu, samo se govori se o stvaranju nebesa i zemlje i opet kažem to ne znači u današnjem obliku.
Što se tiče Nuha i potopa u Kur'anu nigdje ne piše da se čitava zemlja poplavila nego samo njegov narod je doživio potop.
To što si ti nabrojao u vezi potopa je dio jevrejske baštine i vjerovanja.
downtoearth

#68 Re: Pitanje ateistima

Post by downtoearth »

Mislim da je pojam "bog" nastao kao posljedica ljudskog neznanja. Ocito je napredovanje ljudskog znanja direktno proporcionalno povecanju broja skeptika, ateista i agnostika. U davna vremena, kada je ljudsko drustvo jos uvijek bilo izuzetno primitivno u pogledu percepcije stvarnosti, udar groma, kisa, izlasci i zalasci sunca, zemljotresi, vulkani i slicne prirodne pojave bilo je najlakse objasniti povezivanjem tih pojava sa nekim vrhovnim bicem koje ih izaziva. To je ujedno bio i povod nastanku odbrambenog mehanizma pred strahom od pojedinih pojava: molitvi i zrtvi kao postupaka za koje se vjerovalo da ublazavaju gnjev vrhovnih, svemocnih, nevidljivih bica, a ujedno, samim cinom molitve ili prinosenja zrtve, ublazavao se i covjekov strah sukladno povecanju nade da ce cin izazvati odsustvo prijetnje. Tradicija i prenosenje s koljena na koljeno pomoglo je vjerovanjima da se ukorijene, "uspjeh" molitvi i prinosenja zrtve pomogao je sirenju vjerovanja, i prouzrokovalo institucionaliziranje vjerovanja u obliku religije. Sad se moze debatirati da li su religije kao institucije zasnovali oportunisti ili duboko predani ljudi...s obzirom na ljudsku prirodu, vjerovatnije je prvo...
Hvala što si skraćeno izrazio upravo ono što mislim. Samo bih dodao da kako ne osjećam taj strah niti potrebu da mi netko drugi (a pri tomu ne bolji od mene) govori kako da se ponašam i da ako se baš nisam dobro ponašao dam crkvi njeno i odmolim par zdravomarija (kojeg li licemjerja) bog će mi sve oprostiti!!! Svaka čast pojedincima i bosanskim franjevcima a ostali :run: :run: I da sam kadgod vjerovao u "nešto gore" zbog njih bi prestao
black

#69 Re: Pitanje ateistima

Post by black »

lord-executioner wrote:
Mislim da je pojam "bog" nastao kao posljedica ljudskog neznanja. Ocito je napredovanje ljudskog znanja direktno proporcionalno povecanju broja skeptika, ateista i agnostika. U davna vremena, kada je ljudsko drustvo jos uvijek bilo izuzetno primitivno u pogledu percepcije stvarnosti, udar groma, kisa, izlasci i zalasci sunca, zemljotresi, vulkani i slicne prirodne pojave bilo je najlakse objasniti povezivanjem tih pojava sa nekim vrhovnim bicem koje ih izaziva. To je ujedno bio i povod nastanku odbrambenog mehanizma pred strahom od pojedinih pojava: molitvi i zrtvi kao postupaka za koje se vjerovalo da ublazavaju gnjev vrhovnih, svemocnih, nevidljivih bica, a ujedno, samim cinom molitve ili prinosenja zrtve, ublazavao se i covjekov strah sukladno povecanju nade da ce cin izazvati odsustvo prijetnje. Tradicija i prenosenje s koljena na koljeno pomoglo je vjerovanjima da se ukorijene, "uspjeh" molitvi i prinosenja zrtve pomogao je sirenju vjerovanja, i prouzrokovalo institucionaliziranje vjerovanja u obliku religije. Sad se moze debatirati da li su religije kao institucije zasnovali oportunisti ili duboko predani ljudi...s obzirom na ljudsku prirodu, vjerovatnije je prvo...
:lol: :run:
vangogh87

#70 Re: Pitanje ateistima

Post by vangogh87 »

primjetio sam da se dosta vas poziva na Kur'an kao na neku knjigu koja je otkrila toplu vodu...shvatite Kur'an je prepisana Biblija, Biblija je prepisana Tora, Tora je prepisana iz neke druge knjige itd itd(naravno svi su malo dodavali malo oduzimali) ....
Epitop

#71 Re: Pitanje ateistima

Post by Epitop »

vangogh87 wrote:primjetio sam da se dosta vas poziva na Kur'an kao na neku knjigu koja je otkrila toplu vodu...shvatite Kur'an je prepisana Biblija, Biblija je prepisana Tora, Tora je prepisana iz neke druge knjige itd itd(naravno svi su malo dodavali malo oduzimali) ....
To ti tvrdiš.
vangogh87

#72 Re: Pitanje ateistima

Post by vangogh87 »

Epitop wrote:
vangogh87 wrote:primjetio sam da se dosta vas poziva na Kur'an kao na neku knjigu koja je otkrila toplu vodu...shvatite Kur'an je prepisana Biblija, Biblija je prepisana Tora, Tora je prepisana iz neke druge knjige itd itd(naravno svi su malo dodavali malo oduzimali) ....
To ti tvrdiš.
ne tvrdim to pise, sve govore o potopima i tim stvarima ako se ne varam?
Epitop

#73 Re: Pitanje ateistima

Post by Epitop »

vangogh87 wrote:
Epitop wrote:
To ti tvrdiš.
ne tvrdim to pise, sve govore o potopima i tim stvarima ako se ne varam?
Imaš pravo na svoje mišljenje i ja to poštujem, ali to ne znači da se i slažem sa tobom.
vangogh87

#74 Re: Pitanje ateistima

Post by vangogh87 »

To ti tvrdiš.[/quote]
ne tvrdim to pise, sve govore o potopima i tim stvarima ako se ne varam?[/quote]
Imaš pravo na svoje mišljenje i ja to poštujem, ali to ne znači da se i slažem sa tobom.[/quote]
ja ne trazim da se slozis sa mnom, samo te pitam da li te knjige govore o, necemo reci istim, ali bar slicnim stvarima i događajima?
Epitop

#75 Re: Pitanje ateistima

Post by Epitop »

vangogh87 wrote:To ti tvrdiš.
ne tvrdim to pise, sve govore o potopima i tim stvarima ako se ne varam?[/quote]
Imaš pravo na svoje mišljenje i ja to poštujem, ali to ne znači da se i slažem sa tobom.[/quote]
ja ne trazim da se slozis sa mnom, samo te pitam da li te knjige govore o, necemo reci istim, ali bar slicnim stvarima i događajima?[/quote]
Ima dešavanja koja su opisana u svim knjigama, ali sa veoma različitim detaljima. Ja ne mogu govoriti o Bibliji i Tori i njihovoj autentičnosti, u ali Kur'anu je svaka riječ istina.
Locked