Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Crimson wrote:
Nikad nisam listao/citao Kuran, Bibliju, Toru, ali sam dosta slusao i citao pisanja o njima.
Moj stav je da ga, na zalost, N E M A! ... {itd}
Mozda bi najbolje bilo da ih procitas, radije nego da slusas i citas o njima.
Nije valjda da se plasis da bi mogao postati vjernik
Knjige koje si naveo su ishodiste nacina zivota i kulture kojoj pripadamo i kakvu danas znamo. Nikome ne bi skodilo da se s njima neposredno upozna, i na tome gradi vlastiti stav.
Crimson wrote:
Nikad nisam listao/citao Kuran, Bibliju, Toru, ali sam dosta slusao i citao pisanja o njima.
Knjige koje si naveo su ishodiste nacina zivota i kulture kojoj pripadamo i kakvu danas znamo. Nikome ne bi skodilo da se s njima neposredno upozna, i na tome gradi vlastiti stav.
Ja sam malo citao, i vjeruj mi, stvarno ne kontam kako neko moze to ozbljno shvatati, nije ismijavanje vec najzbiljnije, toliko agresivnosti i tretiranja ljudi kao da su djeca nigdje nisam sreo.
PeroKosoric wrote:
Kad je u pitanju Kur'an, slazem se da se definitivno treba vise prevoditi i citati. Mislim da je jedan od osnovnih razloga sto je islamska dogma "jaca" od krscanske to sto je arapski jezik jos uvijek toliko dominantan. Vecina bosanskih muslimana nikad nije procitala Kur'an u cjelini i sa razumijevanjem. To je jedno od pitanja koje sam ja sebi postavljao, dok sam bio vjernik, kako je moguce da molitva moze biti ispravna a da pri tom i ne razumijem sta govorim? Kako je moguce da u islamu nije obavezno da se Kur'an procita i nauci sa razumijevanjem, a ne na arapskom?
Kad bi ljudi iskreno procitali te knjige, bez nekih tumaca koji opravdavaju danas neprihvatljive stavove, i bili dovoljno hrabri da se suoce sa nelogicnostima i kontradikcijama, mozda bi i uvidjeli da to nema smisla.
nowhere man wrote:
Kad bi ljudi iskreno procitali te knjige, bez nekih tumaca koji opravdavaju danas neprihvatljive stavove, i bili dovoljno hrabri da se suoce sa nelogicnostima i kontradikcijama, mozda bi i uvidjeli da to nema smisla.
Mnogi *iskreno* citaju knjige (evo, ja ). Radi se o tome da se zadovolje duhovne i spiritualne potrebe, a na tom polju, kao i na svakom drugom, vazi zakon jaceg.
Tako je bilo kad je Mojsije prisilio Izrael da vjeruje u Jahvea, Konstantin Rimsko carstvo da je Isus sin Boziji, a Muhamed muslimane o Allahu, pa sve do danasnjih dana.
Slicno je i sa vecinom drugih velikih religija -- svaka je podrsku "zaradjivala" oruzjem.
Crimson wrote:
po meni svi postojevci vjerski spisi su nesto kao "upustvo za upotrebu zivota". Nijedna od tih knjiga ne navodi na zlo (uglavnom), napominje se kako treba biti dobar, posten prema sebi i bliznjima, pomagati ljudima u nevolji, a sve je pritom slikovito prikazano dogadjajima iz zivota raznoraznih proroka da bi prosjecan covjek (kao ja) mogao razumjeti srz.
Ali, kako onda objasniti da svaka od tih knjiga izricito negira postojanje boga prikazanog u suparnickoj zbirci, po nasem "nije tako nego 'vako". Ko je u pravu? Ako su svi u pravu, onda smo svi nevjernici u odnosu na druge i svi idemo u pakao?
Navescu par zgodnih primjera koje bi trebali navesti na razmisljanje:
Mozda si imao priliku da pogledas film "Stigmata", koji je, svojevremeno, digao zestoku prasinu u Vatikanu.
Ukratko u filmu se radi da je pronadjeno staro jevandjelje (cini mi se po Tomi) u kojem se kaze da nema potrebne ici u crkvu i moliti se Bogu, vec se to moze bilo gdje, cak "i u sebi" ... dobro se sjecam citata iz tog drevnog jevandjelja u kome Bog porucuje: "Digni kamen i ja sam ispod njega". Zasto li se Vatikan ljutio?
Po meni, prica je zgodna poruka o tome da nema potrebe ici u crkvu, dzamiju, sinagogu i biti dobar covjek. Ljudi su ocigledno ovce koje vole biti stjerane u torove, gladovati mjesecima, bicevati se po ledjima, imati predodredjenu dijetu samo zarad nekih ideala i osjecaja pripadnosti masi.
Po meni najveci apsurd je da, po izvjesnim vjerskim knjigama, mogu i ubiti, silovati i ne znam ti ja sta, ali ako se "iskreno pokajem" idem u raj i nema problema. Covjece koje licemjerje?! Koliko ljudi je spaljeno, kamenovano, posipano katranom, muceno samo zato sto su razmisljali o Bogu na drugi nacin. Takvo vjerovanje za mene: neka, hvala!
Sve skorije jednobozacke knjige negiraju idolopoklonstvo. Sta rade onda one stotine hiljada ljudi pred Vatikanom klicajuci Papi, oni milioni sto se vrte oko kamena u Meki, slicna okupljanja u Indiji?
Ako je bog svemoguc ona ce znati da li sam i dobar covjek iste sekunde. Ali, ako mu imponuje da milioni rade kao hipnotisani nesto samo u njegovu cast, onda ce biti da je ipak strasno tast, ustvari personifikacija covjeka. A sam covjek je pisao, tj zapamtio pa poslije pricao, Bibliju i Kuran. Znaci?
Knjiga "Kontakt" - Carl Sagan
Ona je strastveni naucnik i ateista, nedavno izgubila oca za kojeg je bila vrlo vezana.
On je predstavnik crkve u vladi ... cini mi se da ima tituliu "velecasni" i shotno tome teista.
Na terasi gledaju u zvjezdano nebo ... ona navodi o postojanju vise milijardi galaksija sa milijarde suncevih sistema, i kako bi nepostojanje inteligentnog zivota u tom beskraju bio "zali boze prostora".
Ona naucnik - njemu vjerniku : "ako postoji Bog, onda dokazi"!
On daje odgovor pitanjem: "Da li si voljela svog oca"?
Ona: "Vise od svega"!
On: "Ajde dokazi"!
Ateista wrote:Ja ne znam koliko puta trebam ponoviti, ali ukljucivanje ateista u ove teme (bar kad govorim u svoje ime) ima cilj da napravi ravnotezu sa religijskom propagandom koja je previse izrazena. Treba malo razbti tabue i iznijei neke nelogicnosti religijskih stavova, vjernicima to nece nista znaciti i nece promijeniti misljenje, ali mozda hoce neki koji su na granici, ili ako nista, ohrabriti ostale ateiste da o tome javno i slobodno diskutuju.
Vjerovatno to nekima smeta? Treba da zivimo u drustvu u kojem niko nista ne smije reci protiv religije, gdje ce vaziti samo jedno misljenje a ostale ce spaljivati na lomaci?
Kakva religijska propaganda? Ako se odnosi na moj prethodni post, onda ja govorim da bilo kakva propaganda koja me ne interesuje, jednostavno je zanemarim i ignoriram. Ne znam zasto ateiste to toliko dotice.
Ntko je postavio pitanje zašto su kao vjernici netolerantniji prema ateistima, nego ateisti prema vjernicima. Iako je pitanje bilo upućeno vjernicima, evo, ja ću, a deklarirala sam se kao ateista (mada više mislim da sam agnostik), odgovoriti. Naime, postoji i ateistička histerija i dosta jaka. Vidi se i na ovoj temi, što nas napadaju, kako nas napadaju. to je virtualno. U stvarnom životu imam jako sjećenje iz moje bivše firme, jednog vjernika koji je uveo da se pozdravljamo sa sellam alejkum, pa smo onda kad uđemo u ured govorili sellam i dobro jutro. Pa kako kome. Meni to nije smetalo, jer zaista, nemam ništa protiv da nekom uputim pozdrav koji mu prija, a meni neće otpasti jezik. Sa druge strane smo imali koleginicu koja je umjesto sellam ili dobro jutro govorila kako je ateista, kako joj je porodica mješana nacionalno (nikad mi nije bilo jasno šta to o njoj govori, ali eto), kako je cool i progesivna, pa je u tom smislu nosila šorc na posao jer to kako pokazuje kako je napredna a inat je i suprotstavljanje religioznom (u ovom slučaju muslimanskom) odnosu prema odjeći. U toj svojoj zasljepljenosti nije jadna niti vidjela da bi u sred hrišćanske Europe ili bilo koje sekularne države bila opomenuta za neprikladno odjevanje na poslu. Hoću da kažem, da se ne slažem sa tim da vjernici napadaju ili samo vjernici napadaju. Napadaju i ateisti i te kako i često vrijeđaju vjernike. Mislim, možda griješim da ljudi imaju predispoziciju za konzumiranje alkohola, imaju talenta za muziku, isto tako da postoje ljudi koji imaju predispoziciju da budu vjernici. Lično i često sam puta zvidila vjernicima, jer nađu za mnoge stvari utjehu u vjeri, koju lično nisam pronalazila. Ipak, i dalje zastupam stav da vjeru ili ateizam ostavimo u intimnom kutku naših života. Tamo gdje i sex, na primjer. I da se tako toleriramo.
lala_sa wrote:
To su pitanja Ko smo mi; I kako smo nastali. Historija ti ukazuje da se o ovim pitanjima najviše razmišljalo, a naravno, najmanje se zna. U redu je da mi kažeš da ne shvatam suštinu vjere, ipak sam ja ateist, ali ako već kontriraš bio bi red da malo pojasniš taj svoj stav.
Slažem se da su to tri različita pojma, i ja apsolutno nemam ništa protiv miroljubivih vjernika. Naprotiv, svjesna sam činjenice kako je mnogima vjera u Boga pomogla da prevaziđu bruku nekih problema, i da bi bez nje odustali..Ali ne možeš da porekneš manipulisanje vjerom ili religijom u neke čak i monstrumske svrhe. Pa ću te još jednom pitati: Čemu slanje svetih knjiga ako su one mnogima glavni povod za ratovanje????
KAtegoriziranje pitanja kao najvaznijih za covjecanstvo necu genralizirati. Molim te nemoj ni ti.
Ukoliko procitas Kur'an, i tumacenje istog, onda ce ti biti mnogo toga jasnije sta je zapravo sustina vjerovanja. Isto se odnosi na Bibliju i ostale svete knjige. Ja se nazalost ne mogu pohvaliti time da sam procitao "ostale" svete knjige, nemarnost, nema se vremena, sta li. I dalje sam na stajalistu da dokazivanje postojanja/nepostojanja Boga nema smisla, jer svi imamo svoje dokaze. ovo ovdje postaje ubjedjivanje i automatski se dijelimo na 2 kategorije i nastajae svadja, vrijedjanje i netolerancija.
Miroljubivi vjernici su pravi vjernici. Oni koji bilo koju religiju koriste u svrhu nekog cilja koji nije u skladu sa propisima vjere, sigurno ne moze biti vjernik. najzalosnije je sto je Islam u svemu tome na udaru, zbog radikalista, samoubica, ubica koji ocito na pogresan nacin tumace i shvataju vjeru. Allah dz.s. je strogo zabranio ubistvo bez ikakvog razloga, s predumisljajem.
Allah je svete knjige slao preko svojih poslanika ljudima da bi im dao put koji ce ih dovesti do srece, ovozemaljske i onozemaljske. Kao sto ljudi donosse zakone o ponasanjau, kazni za prekrsaje, postavljaju sankcije.... Kur'an i ostale svete knjige su samo putokaz koji upucuje kako ljudi treba da zive. To sto su neki uzeli sebi za pravo da manipuliraju po principu Zavadi, pa vladaj, to nije sigurno u sluzbi bilo koje vjere.
Crimson wrote:
Ona je strastveni naucnik i ateista, nedavno izgubila oca za kojeg je bila vrlo vezana.
On je predstavnik crkve u vladi ... cini mi se da ima tituliu "velecasni" i shotno tome teista.
Na terasi gledaju u zvjezdano nebo ... ona navodi o postojanju vise milijardi galaksija sa milijarde suncevih sistema, i kako bi nepostojanje inteligentnog zivota u tom beskraju bio "zali boze prostora".
Crimson wrote:
To se zove perfektna ontoloska argumentacija, .
To se zove perfektna zamjena teza.
Pojam "voljeti" se moze eventualno porediti sa pojmom "vjerovati" a ne sa pojmom "postojati".
"Vjerovati u Boga nije dovoljan dokaz da on postoji, a otac postoji i ako ga ne volis!
lala_sa wrote:
To su pitanja Ko smo mi; I kako smo nastali. Historija ti ukazuje da se o ovim pitanjima najviše razmišljalo, a naravno, najmanje se zna. U redu je da mi kažeš da ne shvatam suštinu vjere, ipak sam ja ateist, ali ako već kontriraš bio bi red da malo pojasniš taj svoj stav.
Slažem se da su to tri različita pojma, i ja apsolutno nemam ništa protiv miroljubivih vjernika. Naprotiv, svjesna sam činjenice kako je mnogima vjera u Boga pomogla da prevaziđu bruku nekih problema, i da bi bez nje odustali..Ali ne možeš da porekneš manipulisanje vjerom ili religijom u neke čak i monstrumske svrhe. Pa ću te još jednom pitati: Čemu slanje svetih knjiga ako su one mnogima glavni povod za ratovanje????
KAtegoriziranje pitanja kao najvaznijih za covjecanstvo necu genralizirati. Molim te nemoj ni ti.
Ukoliko procitas Kur'an, i tumacenje istog, onda ce ti biti mnogo toga jasnije sta je zapravo sustina vjerovanja. Isto se odnosi na Bibliju i ostale svete knjige. Ja se nazalost ne mogu pohvaliti time da sam procitao "ostale" svete knjige, nemarnost, nema se vremena, sta li. I dalje sam na stajalistu da dokazivanje postojanja/nepostojanja Boga nema smisla, jer svi imamo svoje dokaze. ovo ovdje postaje ubjedjivanje i automatski se dijelimo na 2 kategorije i nastajae svadja, vrijedjanje i netolerancija.
Miroljubivi vjernici su pravi vjernici. Oni koji bilo koju religiju koriste u svrhu nekog cilja koji nije u skladu sa propisima vjere, sigurno ne moze biti vjernik. najzalosnije je sto je Islam u svemu tome na udaru, zbog radikalista, samoubica, ubica koji ocito na pogresan nacin tumace i shvataju vjeru. Allah dz.s. je strogo zabranio ubistvo bez ikakvog razloga, s predumisljajem.
Allah je svete knjige slao preko svojih poslanika ljudima da bi im dao put koji ce ih dovesti do srece, ovozemaljske i onozemaljske. Kao sto ljudi donosse zakone o ponasanjau, kazni za prekrsaje, postavljaju sankcije.... Kur'an i ostale svete knjige su samo putokaz koji upucuje kako ljudi treba da zive. To sto su neki uzeli sebi za pravo da manipuliraju po principu Zavadi, pa vladaj, to nije sigurno u sluzbi bilo koje vjere.
Moram priznati da je moje poznavanje tih ostalih knjiga svedeno na američke filmove . Međutim, što se Kur`ana tiče, potičem iz jedne izrazito muslimanske porodice, umjesto bajki su mi pričali religijske priče, učila sam Fatihu i druge sure kao trogodišnjakinja, išla sam na vjeronauku i u mekteb godinama, te sam jedno vrijeme poprilično intenzivno čitala prevode Knjige. Elem, nije mi jasnije...Što se tiče ostatka tvog posta, u velikoj mjeri podržavam tvoju logiku. Ali Bog sve zna, uključujući i sudbinu svakoga? Zašto bi stvarao vjeru ako je znao šta će se koristiti u njenu službu? Sama sam sebi više dosadna sa postanjem ovog pitanja, i obećavam da je ovo zadnji put
P. S. Definitivno si u pravu kada kažeš da generalizacija najvažnijih pitanja nije moguća. Tako da ću se ispraviti i reći ne da su najvažnija, nego da su jako važna. Može?
Naj veci paradoks je ljudski zivot.Radjas se da bi umro.LJudski strah od toga paradoksa je dug koliko i ljudski rod.vjerovati u zagrobni zivot je utopija.ali vjera onima koji nemogu,nece nezele ili su jako mali ubijedjeni da postoji ,,bog,, pomaze da to lakse prihvate.ali nikako ne dokazuje da on postoji, zivjeti po knjigama napisanim ko zna kad i u ovom vremenu je malo je reci APSURD,-----bog nema imena i prezimena,nema adresu, nema lika, nema telefonski broj--o e-mailu da ne govrimo.ZBOG NJEGA POBIJENI SU MILIJUNI LJUDI;u epruveti se napravi ono ono za ono a dijeci pricaju kako je neko rodjen poduhu svetom,MA NEMOJ- KADA DIJECA IMAJU 18 GODINA ONDA IM TO RECITE:::::::::IMA BOGA;;; JE UZRECICA
tvrko wrote:Naj veci paradoks je ljudski zivot.Radjas se da bi umro.LJudski strah od toga paradoksa je dug koliko i ljudski rod.vjerovati u zagrobni zivot je utopija.ali vjera onima koji nemogu,nece nezele ili su jako mali ubijedjeni da postoji ,,bog,, pomaze da to lakse prihvate.ali nikako ne dokazuje da on postoji, zivjeti po knjigama napisanim ko zna kad i u ovom vremenu je malo je reci APSURD,-----bog nema imena i prezimena,nema adresu, nema lika, nema telefonski broj--o e-mailu da ne govrimo.ZBOG NJEGA POBIJENI SU MILIJUNI LJUDI;u epruveti se napravi ono ono za ono a dijeci pricaju kako je neko rodjen poduhu svetom,MA NEMOJ- KADA DIJECA IMAJU 18 GODINA ONDA IM TO RECITE:::::::::IMA BOGA;;; JE UZRECICA
tvrko wrote:Naj veci paradoks je ljudski zivot.Radjas se da bi umro.LJudski strah od toga paradoksa je dug koliko i ljudski rod.vjerovati u zagrobni zivot je utopija.ali vjera onima koji nemogu,nece nezele ili su jako mali ubijedjeni da postoji ,,bog,, pomaze da to lakse prihvate.ali nikako ne dokazuje da on postoji, zivjeti po knjigama napisanim ko zna kad i u ovom vremenu je malo je reci APSURD,-----bog nema imena i prezimena,nema adresu, nema lika, nema telefonski broj--o e-mailu da ne govrimo.ZBOG NJEGA POBIJENI SU MILIJUNI LJUDI;u epruveti se napravi ono ono za ono a dijeci pricaju kako je neko rodjen poduhu svetom,MA NEMOJ- KADA DIJECA IMAJU 18 GODINA ONDA IM TO RECITE:::::::::IMA BOGA;;; JE UZRECICA
lala_sa wrote:
Moram priznati da je moje poznavanje tih ostalih knjiga svedeno na američke filmove . Međutim, što se Kur`ana tiče, potičem iz jedne izrazito muslimanske porodice, umjesto bajki su mi pričali religijske priče, učila sam Fatihu i druge sure kao trogodišnjakinja, išla sam na vjeronauku i u mekteb godinama, te sam jedno vrijeme poprilično intenzivno čitala prevode Knjige. Elem, nije mi jasnije...Što se tiče ostatka tvog posta, u velikoj mjeri podržavam tvoju logiku. Ali Bog sve zna, uključujući i sudbinu svakoga? Zašto bi stvarao vjeru ako je znao šta će se koristiti u njenu službu? Sama sam sebi više dosadna sa postanjem ovog pitanja, i obećavam da je ovo zadnji put
DA poikusam odgovoriti na oba posta. Bog postojao ili ne, a ja vjerujem da postoji, koja je bez obzira na to, svrha zivtota? Sta ako Bog ne postoji i ako sam ja u zabludi, koja je moja svrha postojanja, zasto sam ja nastao, je li DArwin bio u pravu, sta ce biti sa nama za milion godina, zasto se desilo to sto se desilo, zasto umiremo, ako se radjamo, zasto ne zivimo vjecno, kako to da se ovako slozeni procesi odvijaju svake milisekunde u nama, nasim atomima, a mi to nismo kreirali, ko stoji iza toga, kako se razvijao zivot iz nezivog, zasto su neki ostali majmuni, drugi nojevi, a mi ljudi.....
oldplague wrote:Valjda sav problem počinje sa čovjekovim uvjerenjem da njegov život prosto MORA imati smisla i svrhe.
Kao i sva ziva bica, covjek svoj osnovni smisao ispunjava sticanjem potomstva... Svi ostali aspekti nase duhovne nadgradnje samo zaokruzuju pricu...
Ako se smisao i svrha mora "potklocat" vjerovanjem u utvare i magiju, onda nam je 99,9% inteligencije koju smo stekli evolucijom, visak...
Čovjekov život nema nikakvog smisla ni svrhe i tu potomstvo ništa ne mijenja. Naime, i potomstvo će živjeti život bez smisla i svrhe. Život je sam sebi svrha, a mi smo samo njegov medij. Zanimljivo je da vjernici ateistima prebacuju da sebe smještaju u centar svijeta, međutim biti uvjeren da tvoj život mora nužno imati uzvišenu svrhu i smisao najočitiji je egocentrizam. Naravno, nema u tome ničega lošeg, neka svako živi kako mu je lakše, jer život je brate težak.
oldplague wrote:Valjda sav problem počinje sa čovjekovim uvjerenjem da njegov život prosto MORA imati smisla i svrhe.
Kao i sva ziva bica, covjek svoj osnovni smisao ispunjava sticanjem potomstva... Svi ostali aspekti nase duhovne nadgradnje samo zaokruzuju pricu...
Ako se smisao i svrha mora "potklocat" vjerovanjem u utvare i magiju, onda nam je 99,9% inteligencije koju smo stekli evolucijom, visak...
Ne bih baš rekla sticanjem potomstva, prije ostavljanjem traga. Jer šta je npr. sa ljudima koji su svjesno izabrali da ne žele da imaju djecu? Tako da je smisao po meni prije neka težnja da se ostavi bilo kakav trag: kroz potomke, umjetnost, nauku, zločine, itd.
anonimus19 wrote:
DA poikusam odgovoriti na oba posta. Bog postojao ili ne, a ja vjerujem da postoji, koja je bez obzira na to, svrha zivtota? Sta ako Bog ne postoji i ako sam ja u zabludi, koja je moja svrha postojanja, zasto sam ja nastao, je li DArwin bio u pravu, sta ce biti sa nama za milion godina, zasto se desilo to sto se desilo, zasto umiremo, ako se radjamo, zasto ne zivimo vjecno, kako to da se ovako slozeni procesi odvijaju svake milisekunde u nama, nasim atomima, a mi to nismo kreirali, ko stoji iza toga, kako se razvijao zivot iz nezivog, zasto su neki ostali majmuni, drugi nojevi, a mi ljudi.....
Odgovore na sva svoja pitanja mozes naci jedino ako ih zaista zelis pronaci jer oni postoje vec duze vrijeme i nalaze se u za to predvidjenoj literaturi! Onaj koji ih, s druge strane, ne zeli pronaci ni po koju cijenu on ce ih traziti u literaturi ispred dzamije gdje ih sigurno nece uspjeti naci; ...ali ce naci ono sto je ustvari i tazio - boga.
I da, kako kolega rece, nisu neki ostali majmuni a mi postali ljudi jer i oni i mi smo i dalje majmuni! Recimo, za lava, tigra ili jaguara ces ko iz topa reci da je macka jelde? Vidis, kad oni gledaju nas oni ce ko iz topa pomislit' "majmun, mmmmm...njam, njam." Mi smo, fakticki, samo jedna od vise vrsta visih majmuna (imas majmune i vise majmune ili covjekolike majmune, sto je isto - majmune karakteriziraju jos uvijek prisutan rep i jednostavniji socijalni mehanizmi dok visi majmuni nemaju rep, cesto su bipedalni i imaju izrazito velike mozgove sto znaci da imaju kompleksne socijalne mehanizme; takodjer, u engleskom jeziku podjela je konkretnija jer postoje zasebni termini za majmuna monkey i za viseg majmuna ape i u engleskom jeziku za sebe (ili mene, ako ti je draze) mozes komotno reci da si ape).
Dakle, racionalni odgovori na pitanja koja postavljas itekako da postoje i na dohvat su ruke. Trebas se samo dobro psihicki pripremiti.
NIN wrote:
Odgovore na sva svoja pitanja mozes naci jedino ako ih zaista zelis pronaci jer oni postoje vec duze vrijeme i nalaze se u za to predvidjenoj literaturi! Onaj koji ih, s druge strane, ne zeli pronaci ni po koju cijenu on ce ih traziti u literaturi ispred dzamije gdje ih sigurno nece uspjeti naci; ...ali ce naci ono sto je ustvari i tazio - boga.
I da, kako kolega rece, nisu neki ostali majmuni a mi postali ljudi jer i oni i mi smo i dalje majmuni! Recimo, za lava, tigra ili jaguara ces ko iz topa reci da je macka jelde? Vidis, kad oni gledaju nas oni ce ko iz topa pomislit' "majmun, mmmmm...njam, njam." Mi smo, fakticki, samo jedna od vise vrsta visih majmuna (imas majmune i vise majmune ili covjekolike majmune, sto je isto - majmune karakteriziraju jos uvijek prisutan rep i jednostavniji socijalni mehanizmi dok visi majmuni nemaju rep, cesto su bipedalni i imaju izrazito velike mozgove sto znaci da imaju kompleksne socijalne mehanizme; takodjer, u engleskom jeziku podjela je konkretnija jer postoje zasebni termini za majmuna monkey i za viseg majmuna ape i u engleskom jeziku za sebe (ili mene, ako ti je draze) mozes komotno reci da si ape).
Dakle, racionalni odgovori na pitanja koja postavljas itekako da postoje i na dohvat su ruke. Trebas se samo dobro psihicki pripremiti.
anonimus19 wrote: