Nisam bas previse upucen u biologiju i anatomiju, ne razumijem previse ovih izraza i ne mogu potvrditi tacnost vog clanka, to cu ostaviti nekome ko je malo vise u toku, ali ono sto mogu primijetiti je da se nigdje ne pominje kicma nida sperma nastaje iz kicme.nuraH wrote:evo ovdje ti sve fino pise: http://www.drstandley.com/bodysystems_malerepro.shtmlAteista wrote:Koji je to naucnik rekao odakle dolazi sperma i jajne celije?nuraH wrote: -----
"Stvoren je od tekućine koja se izbaci" – tj. koja se prospe u maternici, a to su sperma muškarca i žene. Čovjek je stvoren od njih. Ovdje su spomenute kao jedna voda zato što su pomiješane.
"koja između kičme i grudi izlazi" – misli se na kičmu muškarca i mjesta na grudima žene niz koje se spušta ogrlica. Dijete nastaje isključivo iz dvije tekućine.
moderna nauka potvrdjuje da "repromaterijal" iliti tekucina, od koje nastaju spermići izlazi (prvobitno nastaje) iz kicme muškarca, a tekucina od koje se fomira jajna celija zene izlazi iz grudi, te tako zena koja svojim mlijekom hrani bebu, nema ovulacije (sazrijevanja jajne celije u jajnicima), vec "repromaterijal" u grudima potice proizvodnju mlijeka u mlijecnim zlijezdama.
Istazivaci su tek prije nekih 100 -200 godina otkrili, da i jajna celija zene ucestvuje u pri zacecu (žensko jajašce je otkriveno tek 1827, X/Y kromosomi još kasnije) a do tada se smatralo da je čovjek u cijelosti prisutan u muškom sjemenu. Ženska utroba je tek tlo u koje muškarac "posadi" sjeme.
Danas mi znamo da se testisi kod muškaraca i jajnici kod žena u fazi dok su embrioni razvijaju se u odnosu na oblik odraslog čovjeka između kičme i grudi. Međutim, kasnije, kod odrasle osobe ovi organi se premještaju na druga mjesta, al u periodu dok su embrioni, nalaze se na mjestu o kojem Kur`an govori, između kičme i grudi. Čak i kad osoba odraste, ovi organi dobijaju krv i ostale potrebštine sa istog mjesta, između kičme i grudi.
Od kada zena ima spermu?![]()
pa malo uci i proucavaj!
naravno da zene nemaju tu ''spermu'' na koju ti mislis... misli se na ovaluaciju... zenske jajne celije... a ako nisi znao i to je isto kao i sperma tecnost!
EDIT:
posto ti je vjerovatno mrsko citat, evo ja cu ti pojasnitit:
Sperm, suspended in semen (seminal fluid), are ejaculated from the penis. Semen is the mixture of fluids from the different organs of the male reproductive tract. About 90 per cent of the ejaculated semen comes from the prostate gland and seminal vesicles. Only a small amount of fluid, which also contains the sperm, comes from the epididymis.
POGLEDAJ SLIKU I POGLEDAJ BOLDIRANE DIJELOVE I GDJE SE ONI NALAZE U ODNOSU NA KICMU!!!
Koliko ja znam, to vodi porijeklo iz starog narodnog vjerovanja (pogresnog) kada kazu "nemoj to raditi osusice ti se kicma".