Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#2326 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:
Ateista wrote:
nuraH wrote: -----

"Stvoren je od tekućine koja se izbaci" – tj. koja se prospe u maternici, a to su sperma muškarca i žene. Čovjek je stvoren od njih. Ovdje su spomenute kao jedna voda zato što su pomiješane.
"koja između kičme i grudi izlazi" – misli se na kičmu muškarca i mjesta na grudima žene niz koje se spušta ogrlica. Dijete nastaje isključivo iz dvije tekućine.

moderna nauka potvrdjuje da "repromaterijal" iliti tekucina, od koje nastaju spermići izlazi (prvobitno nastaje) iz kicme muškarca, a tekucina od koje se fomira jajna celija zene izlazi iz grudi, te tako zena koja svojim mlijekom hrani bebu, nema ovulacije (sazrijevanja jajne celije u jajnicima), vec "repromaterijal" u grudima potice proizvodnju mlijeka u mlijecnim zlijezdama.

Istazivaci su tek prije nekih 100 -200 godina otkrili, da i jajna celija zene ucestvuje u pri zacecu (žensko jajašce je otkriveno tek 1827, X/Y kromosomi još kasnije) a do tada se smatralo da je čovjek u cijelosti prisutan u muškom sjemenu. Ženska utroba je tek tlo u koje muškarac "posadi" sjeme.

Danas mi znamo da se testisi kod muškaraca i jajnici kod žena u fazi dok su embrioni razvijaju se u odnosu na oblik odraslog čovjeka između kičme i grudi. Međutim, kasnije, kod odrasle osobe ovi organi se premještaju na druga mjesta, al u periodu dok su embrioni, nalaze se na mjestu o kojem Kur`an govori, između kičme i grudi. Čak i kad osoba odraste, ovi organi dobijaju krv i ostale potrebštine sa istog mjesta, između kičme i grudi.
Koji je to naucnik rekao odakle dolazi sperma i jajne celije?
Od kada zena ima spermu? :? :?
evo ovdje ti sve fino pise: http://www.drstandley.com/bodysystems_malerepro.shtml
pa malo uci i proucavaj!
naravno da zene nemaju tu ''spermu'' na koju ti mislis... misli se na ovaluaciju... zenske jajne celije... a ako nisi znao i to je isto kao i sperma tecnost!

EDIT:
posto ti je vjerovatno mrsko citat, evo ja cu ti pojasnitit:

Image

Sperm, suspended in semen (seminal fluid), are ejaculated from the penis. Semen is the mixture of fluids from the different organs of the male reproductive tract. About 90 per cent of the ejaculated semen comes from the prostate gland and seminal vesicles. Only a small amount of fluid, which also contains the sperm, comes from the epididymis.
POGLEDAJ SLIKU I POGLEDAJ BOLDIRANE DIJELOVE I GDJE SE ONI NALAZE U ODNOSU NA KICMU!!!
Nisam bas previse upucen u biologiju i anatomiju, ne razumijem previse ovih izraza i ne mogu potvrditi tacnost vog clanka, to cu ostaviti nekome ko je malo vise u toku, ali ono sto mogu primijetiti je da se nigdje ne pominje kicma nida sperma nastaje iz kicme.

Koliko ja znam, to vodi porijeklo iz starog narodnog vjerovanja (pogresnog) kada kazu "nemoj to raditi osusice ti se kicma".
kukuruz_kokicar

#2327 Re: Pitanje ateistima

Post by kukuruz_kokicar »

nuraH wrote: hehehe... drug pogledaj film 'Grbavica'...
pa mi obijasni tu tvoju ljubav 'cetnika' dok je silovao 'Mirjanu Karanovic',
pa kad mi objasnis to... onda mi objasni ljubav tog istog 'cetnika' prema kcerki te iste 'Mirjane Karanovic'
Zdravstvujte drugarice Nuro :) .
U slucaju cetnicke 'ljubavi', vjerujem da je u doticnog kretena prevladao onaj sebicni faktor - tj. ljubav prema sebi i zelja da napravi jos puno malih on bez obzira na posljedice po druge ljude. Pri tome mu je 'Mirjana Karanovic' dobro dosla i kao objekat nad kojim se izive sve one gadosti kakve takva vrsta isfrustriranog bijednika nosi u sebi.
Ja vjerujem da su ovakve 'ljubavi' samo izuzeci one druge ljubavi u kojoj oba ucesnika ucestvuju dobrovoljno i kod koje se zajedno dive cudu zivota u obliku svog djeteta, umjesto da ga mrze i odbacuju kao u slucaju 'Mirjane'.
Da je drugacije, ko bi nas kao bebe hranio? Ko bi nam se smijao i igrao se sa nama? Ko bi nas naucio sta je dobro, a sta zlo?

Bog? ... mm ne. Bojim se da on nema bas vremena za ovakve 'dosadne' poslove. Istina mogao bi napraviti vrijeme, ali neko bi mogao i reci da ovako zeli da i nama pruzi bar dio tog uzitka stvaranja i odgajanja.

Da rezimiram ... da su 'cetnicke' ljubavi pravilo, a ne izuzetak, ne bi bilo ni nas.
nuraH

#2328 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

dr.Gonzo wrote:
ja ovdje ozbiljno vodim raspravu, a ti se sprdas!?
mozes li ti naci meni ijednu gresku u supermenovom stripu ???
halooo ba kakve veze sad to ima...
Gilgames je ''roman'' - NIJE RELIGIJSKA KNJIGA!!! i nema nikakvih naznaka da je to 'Bozija rijec'
to je roman u kojem se odvija radnja o 'Bogu' - i jel' sad, cim se spominje 'Bog' to je odma religijska knjiga i to je 'Bozija rijec'
nemoj bit smijesan...

... neki ljudi za svoju religiju uzimaju i George Lucas-ov 'STAR WARS' ???
a evo neki, recimo ti, uzimaju Gilgamesa...
i hajd sad ti meni reci da to nije smijesno!

'MAY THE FORCE BE WITH YOU'
Zadnja izmjena: nuraH; 10/12/2009 10:
Ja sam vrlo ozbiljan. Ne mozes dokazati da je Gilgames neispravan. Nije to matematicka teorema, nego knjiga, umjetnicko djelo. Tu nema ispravno i nesipravno. Ne mozes se svadjati sa metaforama, kad je ono sto one kazu slozeno, i ima puno dimenzija. Takve stvari se ne mogu koristiti kao dokazi jer nisu dovoljno precizne. U danasnje doba jednostavno ne mozes ocekivati da ce neko prihvatiti dokaze iz stihova koje ti citiras, isto kao sto ni ti ne bi prihvatio da ti ja sad citiram sintoisticke mitove iz knjige Kojiki (ni za njih se ne moze dokazati da su neispravni).
ni u jednom trenutku ja nisam rekao da su sve ostale 'knjige' neispravne i da je samo Kur'an ispravan!
ja sam samo rekao da jedino u Kur'an nema sumnje! zato sto je to jedina 'Bozija objava' koja nije izmijenjivana niti ce biti izmijenjena do sudnjeg dana - to je ono sto ja vjerujem!
a isto tako vjerujem da u svim religijskim knjigama postoje neke tacnosti - odnosno one stvari koje covjek nije zloupotrijebio i izmijenio!
tako da i u tvojoj 'Kojiki' ili mozda u knizi 'Veda (između 1000 B.C. i 500 B.C), mogu postojati istinite cinjenice o 'Stvoritelju i njegovim kazivanjima!
vec sam napomenuo da je kroz cjelokupnu historiju covjecanstva 'Stvoritelj' raznim narodima Slao hiljade i hiljade poslanika koji su prenosili Njegove objave!
neki narodi su ih odbacivali i bili kaznjavani zbog toga a neki su ih prihvatali i vremenom izmjenjivali kroz historiju.
Samo postojanje tolikog broja religijskih spisa u kojima postoje tolike brojne slicnosti je sam DOKAZ postojanja 'Stvoritelja'.
vec sigurno znas da 'krscanstvo' i biblija imaju brojne slicnosti sa drevnim religijama egipta, indije, grcke i kine... (npr. rodjene 'bozijeg sina' od strane djevice, i dr.) - nekome je to dokaz da je krscanstvo i biblija plagijat drevnih religija - za mene je to upravo dokaz da postoji NESTO I NEKO ko je 'Stvoritelj'
jer je nemoguce da u tolikom broju religija koje su se javljale u razlicitim vremenskim periodima i na razlicitim stranama svijeta (jos u vrijeme kad ljudi nisu ni znali da postoje drugi kontinenti) postoji toliko broj slicnosti a da neko 'Veci' ne stoji iza toga,
i nemoguce je da su svi jedni od drugih to prepisivali ... jer se u tom vremenu nije, kao sto rekoh, ni znalo za postojanje drugih kontinenata!
ono sto ja vidim u tome jeste: da nam je 'Stvoritelj' kroz citavu historiju pokusavao ukazati na svoje 'Postojanje' na razne nacine, kroz razne religijske spise.
A ljudi kao takvi su, posto vidim da i dan danas ima takvih, su to odbijali da prihvate, odbijali da vjeruju, cak su se usudili da i svoje prste umijesaju u to misleci da ce prevariti 'Stvoritelja' - izmjenjivajuci te spise - brisuci ono sto im nije odgovaralo i dodavajuci ono sto bi im padalo na pamet!!!

molio bih te da pazljivo ovo procitas i da bar malo razmislis o svemu...
ako nisi siguran u sve ovo... molim te pokusaj odvojiti malo vremena i istrazi ovo... kreni od najstarijih poznatih religija i spisa... pa sve do 'Kur'ana' - on je 'konkluzija' svega!
nuraH

#2329 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Ateista wrote: Nisam bas previse upucen u biologiju i anatomiju, ne razumijem previse ovih izraza i ne mogu potvrditi tacnost vog clanka, to cu ostaviti nekome ko je malo vise u toku, ali ono sto mogu primijetiti je da se nigdje ne pominje kicma nida sperma nastaje iz kicme.

Koliko ja znam, to vodi porijeklo iz starog narodnog vjerovanja (pogresnog) kada kazu "nemoj to raditi osusice ti se kicma".
''...IZMEĐU KICME I GRUDI...''

ti sam izmisljas sta pise u Kur'anu - pa de fino procitaj!
Kur'an je za one koju su umom obdareni!
neces ti to nikad razumijet!

nigdje ne pise da nastaje 'U KICMI'

ako zelis da znas... proizvodnja sperme pocinje iz ljudskog 'mozga'
uzmi malo pa proguglaj!
Ateista

#2330 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:@Ateista

Ja ti mogu naci dokaz za svaku tvoju ''sumnju'' u Kur'an,
ali kao sto i sam Kur'an kaze srca nekih nevjernika su zapecacena...
ma koliko ja tebi dokaza poredstavio ti ces i dalje sumnjati i to kategoricno odbijati!
ako ti i ovaj dokaz ne predstavlja nista... onda ja nemam vise sta da raspravljam s tobom.
tvoje srce je zapecaceno!!!
Meni jedna stvar nije jasna, sta ti mislis, zasto je neko ateista i zasto ne vjeruje u boga?
Kazes da je "moje srce zapecaceno", to je fraza iz kur'ana koju sam vec cuo, ali sta ti stvarno mislis da to znaci?

Hajmo ovako, kazes da mi mozes dati dokaze, i recimo da ja te dokaze stvarno vidim, i da oni stvarno jesu pravi naucni dokazi i da dokazuju postojanje boga, zar mislis da bih se ja ili bilo ko drugi igrao sa tim da to poricem?

Religije su strasno prijetece, niko ne bi bio lud da ne vjeruje u boga i dobije tu strasnu kaznu da stvarno ima tih dokaza o kojim govoris.
Jeli ti mislis da ja ovdje samo tjeram inat? Zasto bih i to radio, pisem svoje iskreno misljenje za koje imam razloge, dokaze, argumente i slicno. Mislim, nisam lud da radim protiv sebe i da poricem postojanje boga da postoje dokazi za njegovo postojanje. Poricem samo zato sto tih dokaza nema, cak sta vise, ima samo dokaza koji potvrdjuju da su religije laz.

Mislim da su najposteniji oni vjernici oji kazu da se religija ne moze dokazivati i objasnjavati logikom, naukom, dokazima, argumentima.
Vjerovanje u svojoj prirodi nije racionalno i ne moze se dokazati racionalnim dokazima.
Ateista

#2331 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:
Ateista wrote: Nisam bas previse upucen u biologiju i anatomiju, ne razumijem previse ovih izraza i ne mogu potvrditi tacnost vog clanka, to cu ostaviti nekome ko je malo vise u toku, ali ono sto mogu primijetiti je da se nigdje ne pominje kicma nida sperma nastaje iz kicme.

uzmi malo pa proguglaj!
Ali slika koju si postavio nije ni bliu grudi, tako da opis "izmedju kicme i grudi" nije ni priblizno tacan.
Ateista

#2332 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:
dr.Gonzo wrote:
ja ovdje ozbiljno vodim raspravu, a ti se sprdas!?
mozes li ti naci meni ijednu gresku u supermenovom stripu ???
halooo ba kakve veze sad to ima...
Gilgames je ''roman'' - NIJE RELIGIJSKA KNJIGA!!! i nema nikakvih naznaka da je to 'Bozija rijec'
to je roman u kojem se odvija radnja o 'Bogu' - i jel' sad, cim se spominje 'Bog' to je odma religijska knjiga i to je 'Bozija rijec'
nemoj bit smijesan...

... neki ljudi za svoju religiju uzimaju i George Lucas-ov 'STAR WARS' ???
a evo neki, recimo ti, uzimaju Gilgamesa...
i hajd sad ti meni reci da to nije smijesno!

'MAY THE FORCE BE WITH YOU'
Zadnja izmjena: nuraH; 10/12/2009 10:
Ja sam vrlo ozbiljan. Ne mozes dokazati da je Gilgames neispravan. Nije to matematicka teorema, nego knjiga, umjetnicko djelo. Tu nema ispravno i nesipravno. Ne mozes se svadjati sa metaforama, kad je ono sto one kazu slozeno, i ima puno dimenzija. Takve stvari se ne mogu koristiti kao dokazi jer nisu dovoljno precizne. U danasnje doba jednostavno ne mozes ocekivati da ce neko prihvatiti dokaze iz stihova koje ti citiras, isto kao sto ni ti ne bi prihvatio da ti ja sad citiram sintoisticke mitove iz knjige Kojiki (ni za njih se ne moze dokazati da su neispravni).
ni u jednom trenutku ja nisam rekao da su sve ostale 'knjige' neispravne i da je samo Kur'an ispravan!
ja sam samo rekao da jedino u Kur'an nema sumnje! zato sto je to jedina 'Bozija objava' koja nije izmijenjivana niti ce biti izmijenjena do sudnjeg dana - to je ono sto ja vjerujem!
a isto tako vjerujem da u svim religijskim knjigama postoje neke tacnosti - odnosno one stvari koje covjek nije zloupotrijebio i izmijenio!
tako da i u tvojoj 'Kojiki' ili mozda u knizi 'Veda (između 1000 B.C. i 500 B.C), mogu postojati istinite cinjenice o 'Stvoritelju i njegovim kazivanjima!
vec sam napomenuo da je kroz cjelokupnu historiju covjecanstva 'Stvoritelj' raznim narodima Slao hiljade i hiljade poslanika koji su prenosili Njegove objave!
neki narodi su ih odbacivali i bili kaznjavani zbog toga a neki su ih prihvatali i vremenom izmjenjivali kroz historiju.
Samo postojanje tolikog broja religijskih spisa u kojima postoje tolike brojne slicnosti je sam DOKAZ postojanja 'Stvoritelja'.
vec sigurno znas da 'krscanstvo' i biblija imaju brojne slicnosti sa drevnim religijama egipta, indije, grcke i kine... (npr. rodjene 'bozijeg sina' od strane djevice, i dr.) - nekome je to dokaz da je krscanstvo i biblija plagijat drevnih religija - za mene je to upravo dokaz da postoji NESTO I NEKO ko je 'Stvoritelj'
jer je nemoguce da u tolikom broju religija koje su se javljale u razlicitim vremenskim periodima i na razlicitim stranama svijeta (jos u vrijeme kad ljudi nisu ni znali da postoje drugi kontinenti) postoji toliko broj slicnosti a da neko 'Veci' ne stoji iza toga,
i nemoguce je da su svi jedni od drugih to prepisivali ... jer se u tom vremenu nije, kao sto rekoh, ni znalo za postojanje drugih kontinenata!
ono sto ja vidim u tome jeste: da nam je 'Stvoritelj' kroz citavu historiju pokusavao ukazati na svoje 'Postojanje' na razne nacine, kroz razne religijske spise.
A ljudi kao takvi su, posto vidim da i dan danas ima takvih, su to odbijali da prihvate, odbijali da vjeruju, cak su se usudili da i svoje prste umijesaju u to misleci da ce prevariti 'Stvoritelja' - izmjenjivajuci te spise - brisuci ono sto im nije odgovaralo i dodavajuci ono sto bi im padalo na pamet!!!

ako nisi siguran u sve ovo... molim te pokusaj odvojiti malo vremena i istrazi ovo... kreni od najstarijih poznatih religija i spisa... pa sve do 'Kur'ana' - on je 'konkluzija' svega!
Bas kada bi ti malo dublje istrazio sve te povezanosti, vidio bi da je to sve obicno djonjenje mitova.
Ateista

#2333 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Image

Ako su ovdje igdje pokazane grudi... :-)
nuraH

#2334 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Ateista wrote:

ma koliko ja tebi dokaza poredstavio ti ces i dalje sumnjati i to kategoricno odbijati!
ako ti i ovaj dokaz ne predstavlja nista... onda ja nemam vise sta da raspravljam s tobom.
Meni jedna stvar nije jasna, sta ti mislis, zasto je neko ateista i zasto ne vjeruje u boga?
Kazes da je "moje srce zapecaceno", to je fraza iz kur'ana koju sam vec cuo, ali sta ti stvarno mislis da to znaci?

Hajmo ovako, kazes da mi mozes dati dokaze, i recimo da ja te dokaze stvarno vidim, i da oni stvarno jesu pravi naucni dokazi i da dokazuju postojanje boga, zar mislis da bih se ja ili bilo ko drugi igrao sa tim da to poricem?

Religije su strasno prijetece, niko ne bi bio lud da ne vjeruje u boga i dobije tu strasnu kaznu da stvarno ima tih dokaza o kojim govoris.
Jeli ti mislis da ja ovdje samo tjeram inat? Zasto bih i to radio, pisem svoje iskreno misljenje za koje imam razloge, dokaze, argumente i slicno. Mislim, nisam lud da radim protiv sebe i da poricem postojanje boga da postoje dokazi za njegovo postojanje. Poricem samo zato sto tih dokaza nema, cak sta vise, ima samo dokaza koji potvrdjuju da su religije laz.

Mislim da su najposteniji oni vjernici oji kazu da se religija ne moze dokazivati i objasnjavati logikom, naukom, dokazima, argumentima.
Vjerovanje u svojoj prirodi nije racionalno i ne moze se dokazati racionalnim dokazima.
ja mislim da ti 'postavljas pogrsno pitanje'
tvoje istrazivanje se svodi na trazenje dokaza da 'Bog' ne postoji,
a trebao bi malo to okrenuti i poceti traziti dokaze da 'Bog' zaista postoji.
za one koji HOCE da vjeruju 'Bog' je izlozio jasne dokaze - a ti dokazi su za umom obdarene ljude!
a za one koji NECE da vjeruju - njih je pustio da svoj zivot - po mogucnosti sto duze - prozive na ovom svijetu,
i njihova srca je 'zapecatio'!!!
nije tuzno to sto ti 'tjeras' inat nama vec je tuzno sto pored toliko dokaza tjeras inat SVOM 'Stvoritelju'
umjesto da mu budes zahvalan za sve sto ti je dao i sto te je prije svega stvorio i dao ti priliku da zasluzis njegovu nagradu,
a njegova nagrada je zaista velika!!!
vjernik ne treba u svakoj rijeci traziti logiku... i u samom Kur'anu se kaze... da ako u nesto nisi siguran onda nemoj o tome ni raspravljati,
ili to prihvati ili nemoj - a Bog ce odluciti i presuditi o svemu!!!
Bog je zaista pravedan, jer nisu svi ljudi isti! neki ljudi su pametni i inteligentni a neki nisu - i nece Bog kazniti one sto nisu obdareni pamecu
zato sto nisu razumijeli da sperma dolazi između kicme i grudi - a i kako ce shvatiti!
kad velika vecina dokaza izlozena u Kur'anu je tek naucno dokazana u 19 stoljecu!

problem je u tome sto ti trazis logiku u dokazima koje ni sam ne razumijes!
spusti se na svoj nivo i pokusaj traziti dokaze za one stvari koje ne razumijes,
a za one stvari za koju ne mozes da nadjes logiku o njima nemoj ni raspravljati,
jer bi samo mogao na sebe navuci srdzbu 'Gospodara' svoga!
nuraH

#2335 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Ateista wrote:Image

Ako su ovdje igdje pokazane grudi... :-)
a jarane, izvini al moram rec da si fakat pretvrdoglav!
pa de procitaj fino SVE sto sam ti napisao!
PAZI SAD DOBRO I OVO SVE PROCITAJ I DESET PUTA AKO TREBA!!!

"Stvoren je od tekućine koja se izbaci" – tj. koja se prospe u maternici, a to su sperma muškarca i jajne celije žene. Čovjek je stvoren od njih. Ovdje su spomenute kao jedna voda zato što su pomiješane.
"koja između kičme i grudi izlazi" – misli se na kičmu muškarca i mjesta na grudima žene niz koje se spušta ogrlica. Dijete nastaje isključivo iz dvije tekućine.

tekucina od koje se fomira jajna celija zene izlazi iz grudi, te tako zena koja svojim mlijekom hrani bebu, nema ovulacije (sazrijevanja jajne celije u jajnicima), vec "repromaterijal" u grudima potice proizvodnju mlijeka u mlijecnim zlijezdama.

Istazivaci su tek prije nekih 100 -200 godina otkrili, da i jajna celija zene ucestvuje u pri zacecu (žensko jajašce je otkriveno tek 1827, X/Y kromosomi još kasnije) a do tada se smatralo da je čovjek u cijelosti prisutan u muškom sjemenu. Ženska utroba je tek tlo u koje muškarac "posadi" sjeme.
Macak U Cizmama

#2336 Re: Pitanje ateistima

Post by Macak U Cizmama »

Bog je po vjerskim knjigama stvorio covjeka !? Tehnoloski proces je opisan vrlo "detaljno", ...blato ( kao gradivni materijal) i budi ( naredba svevisnjeg) ( kao laboratorijski proces nepoznatog porijekla i tehnike).

Ko je stvorio ostale ljudske vrste , jedna od njih su npr. neandertalaci ? ( covjek i neandertalac su dvije ralicite ljudske vrste ) ?

nuraH,

Imas li ajete koji ovo objasnjavaju ?
nuraH

#2337 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Macak U Cizmama wrote:Bog je po vjerskim knjigama stvorio covjeka !? Tehnoloski proces je opisan vrlo "detaljno", ...blato ( kao gradivni materijal) i budi ( naredba svevisnjeg) (kao laboratorijski proces nepoznatog porijekla i tehnike).

Ko je stvorio ostale ljudske vrste , jedna od njih su npr. neandertalaci ? (covjek i neandertalac su dvije ralicite ljudske vrste ) ?

nuraH,

''Bog je po vjerskim knjigama stvorio covjeka !? Tehnoloski proces je opisan vrlo "detaljno", ...blato ( kao gradivni materijal) i budi ( naredba svevisnjeg) (kao laboratorijski proces nepoznatog porijekla i tehnike).'' - za ovo ces morati potraziti odgovor kod 'Stvoritelja', jer ja nisam On i ne znam kako ovo izvesti!
niti bilo ko na ovom svijetu zna osim Njega!

trazis od mene da ti dam dokaz i odgovore na pitanja na koja ne znaju odgovoriti ni najveci naucnici!

pronadjene su samo kosti neandertalca... sve ostalo su pretpostavke, kako je izgledao, sta je radio, jeo, itd...
to samo Bog zna!
i kao sto sam rekao gore, nemojte traziti logiku u stvarima koje su nepoznate i koje nauka jos uvijek ne moze da razjasni!
trazi dokaze i logiku u onome sto je poznato!
nije Kur'an enciklopedia pa da o svemu ima pojasnjenje!

«O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.» (Kur'an, Hudžurat/Sobe, 13.)

evo pa malo citaj, ako ne znas gdje gonis!

http://www.mullasadra.com/irfan/Poslanstvo3.html
Last edited by nuraH on 10/12/2009 12:30, edited 1 time in total.
Ateista

#2338 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:
za one koji HOCE da vjeruju 'Bog' je izlozio jasne dokaze - a ti dokazi su za umom obdarene ljude!
a za one koji NECE da vjeruju - njih je pustio da svoj zivot - po mogucnosti sto duze - prozive na ovom svijetu,
nije tuzno to sto ti 'tjeras' inat nama vec je tuzno sto pored toliko dokaza tjeras inat SVOM 'Stvoritelju'
umjesto da mu budes zahvalan za sve sto ti je dao i sto te je prije svega stvorio i dao ti priliku da zasluzis njegovu nagradu,
vjernik ne treba u svakoj rijeci traziti logiku... i u samom Kur'anu se kaze... da ako u nesto nisi siguran onda nemoj o tome ni raspravljati,
Bog je zaista pravedan, jer nisu svi ljudi isti! neki ljudi su pametni i inteligentni a neki nisu - i nece Bog kazniti one sto nisu obdareni pamecu
zato sto nisu razumijeli da sperma dolazi između kicme i grudi - a i kako ce shvatiti!
kad velika vecina dokaza izlozena u Kur'anu je tek naucno dokazana u 19 stoljecu!
Ne postavljam ja pogresno pitanje, a nije ni tovje pitanje bas pravo, evo kako ja na to gledam:

Ja nisam naucen da vjerujem, ali nisam naucen ni da ne vjerujem, jednostavno sam bio uvijek potpuno neutralan po tom pitanju.
Nemam razloga da krecem sa nekim stavom i da trazim dokaze da bog postoji ili da ne postoji, jer nisam emotivno vezan ni za jednu religiju niti obicaje neke religije, kao ni ateizma s obzirom da se ne moze biti emotivno vezan za ateizam jer nema rituala i obicaja.

Znaci, ja kada razmisljam o ovoj temi, razmisljam potpuno objektivno, otvoren sam za sva shvatanja, sve sto ima logike, potpuno nevezano za izvor, upravo zato sto ni za jednu religiju ni ideologiju nisam na taj nacin emotivno vezan kao sto su vjernici vezani za svoju religiju.

Ja ne znam mozes li ti to shvatiti, ali ja sam potpuno objektivan i polazim bez predrasuda, dok je to vjernicima puno teze upravo zato sto su emotivno vezani za svoju vjeru, to su i mnogi vjernici sami priznali.
Ateista

#2339 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:

uzmi malo pa proguglaj!
Ako cemo se vrijedjati, onda necemo ni razgovarati.
statix

#2340 Re: Pitanje ateistima

Post by statix »

Kao prvo ti ne mozes nista dokazati i to sto radis je tautologija, a tada ti ostaje samo mistika koja je po meni smjesna.
Postavljas stvrai kao da je sve krenulo od kurana, a sva istrazivanja i znanje prije toga su nebitni, treba da negiram postojanje Eratosthenes-a i prihvatim da na kuran nikakva ljudska inteligencija nije mogla imati uticaj, cak nikakva informacija o tadasnjim spoznajama.
Sta bi sa nojevim jajetom?
Mala matematicka nepravilnost planete zemlje ne dokazuje oblik jajeta. Cak je i normalna, jer da su potpuno jednake velicine dva precnika bilo bi vrlo moguce da postoji bog :D Posto nisu ti se tjesi nojevim jajetom.
Sve i da prihvatim tezu iz kurana, tamo ne pise zasto je zemlja sira na ekvatoru, zbog likvidnosti i okretanja oko svoje ose.
nuraH

#2341 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Ateista wrote:
nuraH wrote:
Ne postavljam ja pogresno pitanje, a nije ni tovje pitanje bas pravo, evo kako ja na to gledam:

Ja nisam naucen da vjerujem, ali nisam naucen ni da ne vjerujem, jednostavno sam bio uvijek potpuno neutralan po tom pitanju.
Nemam razloga da krecem sa nekim stavom i da trazim dokaze da bog postoji ili da ne postoji, jer nisam emotivno vezan ni za jednu religiju niti obicaje neke religije, kao ni ateizma s obzirom da se ne moze biti emotivno vezan za ateizam jer nema rituala i obicaja.

Znaci, ja kada razmisljam o ovoj temi, razmisljam potpuno objektivno, otvoren sam za sva shvatanja, sve sto ima logike, potpuno nevezano za izvor, upravo zato sto ni za jednu religiju ni ideologiju nisam na taj nacin emotivno vezan kao sto su vjernici vezani za svoju religiju.

Ja ne znam mozes li ti to shvatiti, ali ja sam potpuno objektivan i polazim bez predrasuda, dok je to vjernicima puno teze upravo zato sto su emotivno vezani za svoju vjeru, to su i mnogi vjernici sami priznali.
ne bih da te uvrijedim, ali si ti onda bas neka posebna sorta razumnog bica!
koliko ja znam svaki covjek kada pocne razmisljati o ovome svijetu, zivotu, prirodi, zivotinjama, kosmosu, nebu, suncu, planetama, ....
prvo pitanje koje sebi postavi jeste... kako je sve ovo nastalo, odakle ovo sve, ko je ovo dizajnirao, ko je ovo stvorio!
sto povlaci pitanje o postojanju Boga!!!
izgleda da samo ti ovako ne razmisljas!
nije tacno i ne moze biti tacno! - na tvoje razmisljanje su uticala razmisljanja drugih o nepostojanju Boga!
i ne mozes tvrditi da je to objektivno i neutralno i da je otvorenog uma!
ja priznajem da sam emotivno vezan za svoju vjeru - i naravno da je tako!
ali evo pokusavam da pricam otvoreno i na najljepsi nacin. i molim te izvini ako sam te uvrijedio - nije bila namjera!
mada se i ja pomalo osjecam uvrijedjenim jer mi postavljas 6 puta isto pitanje o kicmi i grudima
i ja ti 6 puta odgovaram a ti niti jednom nisi procitao do kraja! ili mozda jesi al nisi razumio!
a isto mislim da si i ti emotivno vezan za religiju odnosno za ateizam ... jer upravo je tvoja emocija da imas negativnu emociju o religiji i postojanju Boga!
Sir Amel

#2342 Re: Pitanje ateistima

Post by Sir Amel »

Evo sta mene muči.
1. Ako je Bog stvorio Ad(e)ama i Evu (Havu) kao prve ljude, je li to znači da ljudski rod posljedica incesta?
2. Ako je evolucija pogrešna kako onda postoje rase, tj. raličiti ljudi po boji kože i fizionoimiji?
3. Sta je stvoreno prije ljudi ili zivotinje?
statix

#2343 Re: Pitanje ateistima

Post by statix »

kukuruz_kokicar wrote:
nuraH wrote: hehehe... drug pogledaj film 'Grbavica'...
pa mi obijasni tu tvoju ljubav 'cetnika' dok je silovao 'Mirjanu Karanovic',
pa kad mi objasnis to... onda mi objasni ljubav tog istog 'cetnika' prema kcerki te iste 'Mirjane Karanovic'
Zdravstvujte drugarice Nuro :) .
U slucaju cetnicke 'ljubavi', vjerujem da je u doticnog kretena prevladao onaj sebicni faktor - tj. ljubav prema sebi i zelja da napravi jos puno malih on bez obzira na posljedice po druge ljude. Pri tome mu je 'Mirjana Karanovic' dobro dosla i kao objekat nad kojim se izive sve one gadosti kakve takva vrsta isfrustriranog bijednika nosi u sebi.
Ja vjerujem da su ovakve 'ljubavi' samo izuzeci one druge ljubavi u kojoj oba ucesnika ucestvuju dobrovoljno i kod koje se zajedno dive cudu zivota u obliku svog djeteta, umjesto da ga mrze i odbacuju kao u slucaju 'Mirjane'.
Da je drugacije, ko bi nas kao bebe hranio? Ko bi nam se smijao i igrao se sa nama? Ko bi nas naucio sta je dobro, a sta zlo?

Bog? ... mm ne. Bojim se da on nema bas vremena za ovakve 'dosadne' poslove. Istina mogao bi napraviti vrijeme, ali neko bi mogao i reci da ovako zeli da i nama pruzi bar dio tog uzitka stvaranja i odgajanja.

Da rezimiram ... da su 'cetnicke' ljubavi pravilo, a ne izuzetak, ne bi bilo ni nas.
Kada u tvoju pricu ubacim teoriju sebicnog gena kao aksiom, ima smisla. :D
kukuruz_kokicar

#2344 Re: Pitanje ateistima

Post by kukuruz_kokicar »

Vjerovati bezuslovno da Bog postoji tj. da je svijet nastao u nekoliko dana, da je zemlja ravna tj. okrugla (u stvari mozda je i kockasta jer sve je relativno zahvaljujuci bogatstvu arapskog jezika), da je boziji dan = 1000 dana, da je covjek stvoren od od misteriozne tecnosti sto nastaje u regiji izmedju pupka i supka ili da je iskrenost zene jednaka 1/2 iskrenosti muskarca ne trazi da budes umom obdaren. Bas naprotiv, razum i sumnja su otrov za religiju.
Sumnja da Bog ne postoji ili da je razlicit od stereotipa tjera da pazljivo posmatramo svijet oko sebe i trazimo naucno utemeljene (citaj mjerljive) odgovore. Cak i uz prijetnju vjecne kazne sto dolazi iz klubova poslanika.

I na kraju ... ne postoje pogresna pitanja. Postoje pogresni odgovori.
Last edited by kukuruz_kokicar on 10/12/2009 12:53, edited 1 time in total.
Macak U Cizmama

#2345 Re: Pitanje ateistima

Post by Macak U Cizmama »

nuraH wrote:
Macak U Cizmama wrote:Bog je po vjerskim knjigama stvorio covjeka !? Tehnoloski proces je opisan vrlo "detaljno", ...blato ( kao gradivni materijal) i budi ( naredba svevisnjeg) (kao laboratorijski proces nepoznatog porijekla i tehnike).

Ko je stvorio ostale ljudske vrste , jedna od njih su npr. neandertalaci ? (covjek i neandertalac su dvije ralicite ljudske vrste ) ?

nuraH,

''Bog je po vjerskim knjigama stvorio covjeka !? Tehnoloski proces je opisan vrlo "detaljno", ...blato ( kao gradivni materijal) i budi ( naredba svevisnjeg) (kao laboratorijski proces nepoznatog porijekla i tehnike).'' - za ovo ces morati potraziti odgovor kod 'Stvoritelja', jer ja nisam On i ne znam kako ovo izvesti!
niti bilo ko na ovom svijetu zna osim Njega!

trazis od mene da ti dam dokaz i odgovore na pitanja na koja ne znaju odgovoriti ni najveci naucnici!

pronadjene su samo kosti neandertalca... sve ostalo su pretpostavke, kako je izgledao, sta je radio, jeo, itd...
to samo Bog zna!
i kao sto sam rekao gore, nemojte traziti logiku u stvarima koje su nepoznate i koje nauka jos uvijek ne moze da razjasni!
trazi dokaze i logiku u onome sto je poznato!
nije Kur'an enciklopedia pa da o svemu ima pojasnjenje!

«O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.» (Kur'an, Hudžurat/Sobe, 13.)

evo pa malo citaj, ako ne znas gdje gonis!

http://www.mullasadra.com/irfan/Poslanstvo3.html
Nauka je itekako dokazala da su neandertalci postojali. Danas je 100% sigurno da se radi o drugacijoj ljudskoj vrsti. Besmislica je to stavljati pod upitnik.

Problem je sto nema nikakvih ajeta o njima u Kuranu i drugim vjerskim knjigama ? Jer, Kuran je iskljuciv, Alah je stvorio covjeka i samo covjeka . Ko je stvorio neandertalce posto su oni druga ljudska vrsta ? To je moje kljucno pitanje .

Ako je Kuran knjiga koja daje odgovor na sve , trebalo bi da da odgovor i na ovo pitanje.
Ateista

#2346 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:

repromaterijal" iliti tekucina, od koje nastaju spermići izlazi (prvobitno nastaje) iz kicme muškarca, a tekucina od koje se fomira jajna celija zene izlazi iz grudi,
Rekao si da nastaje iz kicme, to tamo nigdje ne pise, nije cak ni blizu kicme.

Razumijem sta hoces da kazes, da to "izmedju kicme i grudi" predstavlja metaforu za obje tecnosti, kao jedna nastaje u grudima, a druga iz kicme.
Osim sto smo dosli do zakljucka da sperma uopste ne nastaje u kicmi i da nema nikakve veze sa kicmom, dalje ne znam ni za podatak da jajne celije nastaju u grudima.

Da ne govorimo o tome koliko je to subjektivno i slobodno tumacenje, ni blizu precizno, mogla se smisliti puno bolja i tacnija metafora kojom bi bilo objasnjeno zacece, samo sto to u ta doba naravno niko nije znao kako nastaje pa i nije mogao.
nuraH

#2347 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

statix wrote:

Kao prvo ti ne mozes nista dokazati i to sto radis je tautologija, a tada ti ostaje samo mistika koja je po meni smjesna.
Postavljas stvrai kao da je sve krenulo od kurana, a sva istrazivanja i znanje prije toga su nebitni, treba da negiram postojanje Eratosthenes-a i prihvatim da na kuran nikakva ljudska inteligencija nije mogla imati uticaj, cak nikakva informacija o tadasnjim spoznajama.
Sta bi sa nojevim jajetom?
Mala matematicka nepravilnost planete zemlje ne dokazuje oblik jajeta. Cak je i normalna, jer da su potpuno jednake velicine dva precnika bilo bi vrlo moguce da postoji bog :D Posto nisu ti se tjesi nojevim jajetom.
Sve i da prihvatim tezu iz kurana, tamo ne pise zasto je zemlja sira na ekvatoru, zbog likvidnosti i okretanja oko svoje ose.
Mi u ovom Kur’anu objašnjavamo ljudima svakojake primjere, ali većina ljudi nikako neće da vjeruje (17:89)

U ovom Kur’anu Mi navodimo ljudima svakovrsne primjere. A kad bi im ti ne znam kakvo čudo donio, opet bi rekli oni koji neće da vjeruju: "Vi samo iznosite laži!" (30:58)

# oni u nj neće vjerovati dok ne dožive patnju nesnosnu, #
# koja će im iznenada doći, kad je najmanje budu očekivali, #
# pa će reći: “Hoće li nam se imalo vremena dati?” #
# Zašto oni kaznu Našu požuruju?! #
# Šta ti misliš, ako im Mi dopuštamo da godinama uživaju, #
# i naposljetku ih snađe ono čime im se prijeti, #
# zar će imati šta od slatkog života koji su provodili? #
# Mi nijedan grad nismo razorili prije nego su im došli oni koji su ih opominjali #
# da bi pouku primili; Mi nismo nepravedni bili. #
dr.Gonzo

#2348 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

i u jednom trenutku ja nisam rekao da su sve ostale 'knjige' neispravne i da je samo Kur'an ispravan!

Ja bih ti savjetovao da ne iznosis tvrdnje da je nesto nemoguce, ukoliko dovoljno ne poznajes materiju. Neozbiljno je.
Knjige i knjige su napisane o historiji religije, genezi modernih vjerovanja, porijeklu modernog morala itd. NIN je na nekoj od predhodnih stranica naveo par esencijalnih naslova. To sto ti nisi procitao niti jednu od tih knjiga nije nikakav problem. Problem je sto se ponasas kao da jesi. Isto vazi i za kreacionisticku kritiku evolucije. Njom se bave ljudi koji o evoluciji ne znaju gotovo nista. Ali svejedno misle da imaju pravo da je kritikuju, iako ne posjeduju ni elementarno znanje o tome sto pricaju. Ucbenik biologije za srednju skolu daje odgovore na mnoga zagonetna pitanja, i objasnjava kako su neke naizgled nemoguce stvari zapravo moguce, a cesto i neminovne.
nuraH

#2349 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Ateista wrote:
nuraH wrote:

repromaterijal" iliti tekucina, od koje nastaju spermići izlazi (prvobitno nastaje) iz kicme muškarca, a tekucina od koje se fomira jajna celija zene izlazi iz grudi,
Rekao si da nastaje iz kicme, to tamo nigdje ne pise, nije cak ni blizu kicme.

Razumijem sta hoces da kazes, da to "izmedju kicme i grudi" predstavlja metaforu za obje tecnosti, kao jedna nastaje u grudima, a druga iz kicme.
Osim sto smo dosli do zakljucka da sperma uopste ne nastaje u kicmi i da nema nikakve veze sa kicmom, dalje ne znam ni za podatak da jajne celije nastaju u grudima.

Da ne govorimo o tome koliko je to subjektivno i slobodno tumacenje, ni blizu precizno, mogla se smisliti puno bolja i tacnija metafora kojom bi bilo objasnjeno zacece, samo sto to u ta doba naravno niko nije znao kako nastaje pa i nije mogao.
# Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali; #
# onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im Mi budemo davali; #
# onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali. #
# Njima će Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti. #
# Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno – opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati. #
# Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema. #
Ateista

#2350 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:
Ateista wrote:
nuraH wrote:

ne bih da te uvrijedim, ali si ti onda bas neka posebna sorta razumnog bica!
koliko ja znam svaki covjek kada pocne razmisljati o ovome svijetu, zivotu, prirodi, zivotinjama, kosmosu, nebu, suncu, planetama, ....
prvo pitanje koje sebi postavi jeste... kako je sve ovo nastalo, odakle ovo sve, ko je ovo dizajnirao, ko je ovo stvorio!
sto povlaci pitanje o postojanju Boga!!!
izgleda da samo ti ovako ne razmisljas!
nije tacno i ne moze biti tacno! - na tvoje razmisljanje su uticala razmisljanja drugih o nepostojanju Boga!
i ne mozes tvrditi da je to objektivno i neutralno i da je otvorenog uma!
ja priznajem da sam emotivno vezan za svoju vjeru - i naravno da je tako!
ali evo pokusavam da pricam otvoreno i na najljepsi nacin. i molim te izvini ako sam te uvrijedio - nije bila namjera!
mada se i ja pomalo osjecam uvrijedjenim jer mi postavljas 6 puta isto pitanje o kicmi i grudima
i ja ti 6 puta odgovaram a ti niti jednom nisi procitao do kraja! ili mozda jesi al nisi razumio!
a isto mislim da si i ti emotivno vezan za religiju odnosno za ateizam ... jer upravo je tvoja emocija da imas negativnu emociju o religiji i postojanju Boga!
Ljudi jesu po svojoj prirodi znatizeljni, ali neki iz te znatizelje razviju teorije o bogu dok drugi iz te znatizelje istrazuju svijet oko sebe i stvore nauku, to su dva nacina razmisljanja, nisam jedini.

Ne kazem da sam ja naucnik, ali sam blizi tom nacinu razmisljanja nego pojdnostavljivanju svega i pripisivanju nekom svemogucem tvorcu.

Koliko god ti to mislio, ateizam nije ideologija da budem emotivno vezan za to, niti su me roditelji ucili da budem ateista, sto i nije moguce, opet kazem, nije ideologija. Ono cemu sam ucen to je da vjerujem dokazima, cinjenicama, argumentima, da imam kriticki nacin razmisljanja, a ostalo je doslo samo po sebi.

Sam priznajes da si ti emotivno vezan za svoju vjeru, to je ok, ali vjerovatno ti je zato tesko za shvatiti da neko nije emotivno vezan za neku religiju, ideologiju, bilo sta, makar to bio i ateizam. Moj ateizam je iskljucivo posljedica mog objektivnog i otvorenog posmatranja svijeta oko sebe. Ne mogu tvrditi da sam u svemu u pravu, ali mogu tvrditi da o ovoj temi ne razmisljam "srcem" vec razumom i logikom.
Locked