Epitop wrote:U pravu si za nauku i religiju da nisu ista kategorija, ali roblem je u tome kad vjernici pocnu da dokazuju religiju naukom, a kad im damo naucne dokaze koji pobijaju religiju onda se bune kako religija nema veze sa naukom, logikom i slicno, kako im kad odgovara.
Vec sam toliko puta ovo ponovio: bilo bi fino kad bi vjernici barem odlucili na kojoj su strani, da li po njihovom misljenju religija ima veze sa naukom ili ne, onda bi i ovi razgovori bili jednostavniji.
Malo se razbacuješ riječima @ateista jer do sad niko nije ponudio validne dokaze o nepostojanu Boga, a mnogi su pokušali. Ateizam je stvar čovjekova mišljenja, a ne stvar nauke kako ti želiš da prikažeš i još tvrdiš da postoje naučni dokazi koji to podupiru. Veliki umovi prošlosti i sadašnjosti nikada nisu dokazali nepostojanje Boga, a ako ti jesi pokaži nam svoje zaključke.
Pa vec smo o tome diskutovali - ne dokazuje se da nesto ne postoji vec da nesto postoji.
Po meni je dokaz nepostojanja boga, ako vec hoces, to sto su sve vjerske knjige kontradiktorne same sebi, o tome sam vec pisao na drugim temama. Dovoljno je i to sto se postavljaju kao nesto u sta se ne smije sumnjati i sto ne treba dokazivati, jer da je stvarno tacno, onda bogu ne bi smetalo da se stavi na analizu i dokaze tacnost.
Ateizam nije stvar nauke, ali poredim sa naukom zato sto ateisti (uglavnom) idu naucnim principom - vjeruju u ono za sta ima dovoljno dokaza ili bar dovoljno dobra teorija i kriticki gledaju na, tvoreni za nova svatanja i nove teorije, dok vjernici prihvataju nesto staro par hiljada godina kao apsolutnu istinu koju ne treba dokazivati i koja se ne smije stavljati na analizu.
Za laksu dalju komunikaciju, zamolio bih te, kao i ostale vjernike, da se izjasnite u koju grupu spadate od iduce dvije:
1. Vjernik koji apsolutno i slijepo vjeruje u svoju vjersku knjigu i smatra da religija nema veze sa naukom i logikom, da nista ne moze osporiti njenu tacnost i da to upste ne treba dokazivati.
Od ove grupe ljudi ne ocekujem odgovore na moja pitanja i dokaze jer razmisljamo u skroz drugim terminima i iako ne mogu shvatiti takav nacin razmisljanja, prihvatam taj stav, ali ocekujem i da ta grupa ljudi ne dokazuje postojanje boga i ne govore kako je "logicno vjerovati da bog postoji" - to je grupa ljudi koja samo VJERUJE i ne dovodi to u pitanje.
2. Vjernik koji vjeruje u svoju vjersku knjigu zato sto misli da to ima logike, da se te stvari mogu dokazati i da ima dosta dokaza o postojanju boga.
Od ove grupe ocekujem da analiticki i logicki mogu analizirati svoju religiju i postojanje boga, da su spremni da o tome na taj nacin razgovaraju i da ne misle da je to nesto sto ne treba dokazivati nego upravo suprotno - da treba i da ima dokaza za to. Od ove grupe isto tako ocekujem razmisli o mojim argumentima i da kad nema odgovora ne koristi frazu "religija nema veze sa naukom i logikom" i da su spremni priznati ako nesto nema logike ili je pobijeno naucnim dokazima, kao i da nece stavljati vjeru iznad nauke i logike.
Molio bih vas da se izjasnite, samo zbog lakse komunikacije.
Hvala.