Ateista wrote:Dozer wrote:Interesantno je to s majmunima, ali i ostalim zivotinjama, i nasom "razlikom" od zivotinja. Oni su, ocito, u nekim stvarima bolji od nas, takodjer imaju neku vrstu drustvene organizacije, vjerovatno bolju od nase, samo sto smo se mi nafurali da smo nesto extra (pogledajte samo mrave, bilo koje, sve ce vam biti jasno). Medjutim, mi se smtramo najinteligentnijom vrstom (takodjer zivotinjskom) na planeti, ali ako se samo malo spustimo na zemlju shvaticemo da se u vrlo malo stvari razlikujemo od bilo kojih najobicnijih zivotinja.
Mi gradimo zgrade, imamo tehnologije za sve i svasta, i sve to vidimo kao nesto sto je iznad svih ostalih vrsta. A nije tako, cak ni izbliza, jer mi u stvari vidimo samo nasu dimenziju, dok i sve ostale vrste imaju svoju dimenziju, koja je nerijetko puno bolje uredjena od nase, ljudske.
Pri tome, ne znam ni za jedan slucaj recimo zrtvovanja Bogu u zivotinjskom (po nama nesvjesnom) svijetu, dok kod nas postoji sve i svasta. Nivo svijesti? Ili nase nesvijesti?
Upravo tako. Mi imamo svoju percepciju svijeta po kojoj smo mi iznad drugih zivotinja zbog svijesti, tehnologije, "duhovnosti" (sta god to tacno znacilo), ali to je zato sto je to nama bitno. Iz njihovog ugla, to je vjerovatno sve besmisleno - cemu takva svijest (ko zna kakvu oni imaju), cemu ta tehnologija, cemu duhovnost i slicno... Svako ima svoju viziju savrsenstva.
Da nekog citiram, "najveca greska majmuna je sto je sisao sa drveta".
Ovo mi sve vise ima smisla, kad covjek malo razmisli, sta fali majmunima, ko je sretniji, mi ili oni? Opet, zavisi iz cijeg ugla gledas.

Postovanje ateista
Citam odgovore od reda, i i jedni i drugi namecete svoje misljenje trecim. To je cinjnica jer nametnuti ga jedni drugim ne mozete. Druga cinjenica je sa tvoje strane, a ta je da teorije uzimas zdravo za gotovo. Darvinovu teoriju evolucije na primjer ili drugi sto uzimaju teoriju o poplavi citavog svijeta i pronalazak Nuhove lade na planini Ararat u Turskoj. To su sve necije teorije a vasa ubjedenja, zato sto je u to naj lakse vjerovati, pa s'toga i vjerujete.
Cinjenica u drugu ruku je kada nema druge sumnje da nije tako. Teorija znaci nemoze biti cinjenica nego samo teorija. I teoriju mozes dokazati da su cinjenice ali ako odredenim ljudima, nebito zbog cega, nacina razmisljanja ovog i onog, oni je nece prihvatati kao cinjenicu.
Volite da pricate o religijama i kako ih nauka i spoznaja negira ili ih kontrira. Sto slucaj nije.
Isto kazete da su je svako vjerovanje poteklo od monoteizma, o politeizmu konkrentno. Nije istina. Svaka osoba ima potrebu da vjeruje u nesto, i ateisti, sto u prevodu znaci onaj koji ne vjeruje. Znaci svi ljudi imaju potrebu da vjeruju u nesto i da budu ubjedeni u nesto. Bila to fantazija, njihove maste ili maste drugih ili upute za monoteistima iz njihovih knjiga vodilja.
Citam vjernike iz monoteistickih religija, diskutuju, o svojoj religiji a ni sami je dovoljno ne poznaju da bi vodili diskusiju, pa se nadu uvrjedeni kada im ti nesto kazes, jer nemaju odgovora ili je odgovor tanak i zvucat ce glup i oni sa njim.
Ti kazes, da je Islam..Islam spominjem jer koliko sam vidio oko njega ste diskutovali..kazes da je ispunjen kontradikcijama. Istina je, ispunjen je kontradiktornim hadisima, koji cini se svaki dan pristizu. Kur'an, sto se njega tice, niti na jednom mjestu nije. Mozda jeste sa tvojim shvatanjem svijeta i svega oko tebe u pogledu na svijet, ali u samom sklopu Kur'ana sa ajetima niti na jednom mjestu nije. Ali tvoja stvar ne moja i da bi te ubjedivao u suprotno a da ne pitas za to.
Dosta znate o monoteistickim religijama da se primjetiti. I islamu, ali ne dovoljno da bi govorili nesto i nesto tako veliko poput ako je zemlja stvorena u odredenom broju dana, u prevodu dan 1000 godina, onda bi obavljati namaz znaci bilo obaveza svaku odredenu godinu u 1000 godina. Smjesno zar ne. Prvo upoznajte poruku svakog ajeta i zasto ta objava bas tada i kome se odnosila ne izuzimajuci redosljed ajeta u suri i o cemu govori. Za to vam preporucujem Tesfir koji je objasnjenje svake sure i ajeta u suri gdje je objavljen i gdje se dogodila objava sa ostalim informacijama. Samo ako vas interesuje i imate zelje i volje za novom spoznajom i citanjem. Ovo je bez zle namjere. I nikakva prisila, samo dobra volja ako ste zainteresovani da ucite, sirite znanje i svijest, ne samo o sebi nego i drugima. Prije nego sto pocnete omalovazavati bilo koga ili pripadnici Islama i monoteistickih religija druge ili drugi njih, bolje je da da se upute prije upustanja u takvo sto. Dobro i po njih i vas i drustvo u opste. Imam isto jedno pitanje za vas, odakle slicnosti u svemu stvorenom i da mikro i makro svijet budu identicnih formacija i sa istim principima? I sve ide po odredenim putanjama od atoma do galaksije do odredenog casa iz kojeg se opet nesto stvara. Mir i strpljenje sa vama i pozdrav
Selam aleikum we r. we b. ummetu i svim muslimanima pripadnicima islama koji Sellam prihvataju za njihov pozdrav