to bi joj sigurno bilo drago
kod nas na iftaru bude cijela porodica, neki čak slave bozic, a samo tata posti
i bude nam super
Finostatix wrote:Kako nemamo, ja slavim sve vjerske praznike...idealnaM wrote:Naša tradicija i običaji su mahom preuzeti od arapa i turaka, slabo da imamo nešto "bosansko"...statix wrote:Sve vise arapske tradicije i obicaja kod nas, kao da mi nemamo svoje.![]()
Bajram mi je posebno drag. Moja draga cak i posti, i ne zezem se s ovim.
*mima* wrote:idealnaM wrote:Naša tradicija i običaji su mahom preuzeti od arapa i turaka, slabo da imamo nešto "bosansko"...statix wrote:Sve vise arapske tradicije i obicaja kod nas, kao da mi nemamo svoje.
Jesi to ti na avataru?
Ko je ovu glupost napisao?idealnaM wrote: Međutim, dominantnost zapadnoevropske civilizacije, posebno kod muslimana, pretežno je vanjskog, odnosno formalnog značaja, dok su unutrašnji sadržaji kulture, prije svega mentalne osobine, rezultat složenih i dugotrajnih procesa u toku historijskog razvoja.
Jedno je prisutnost komponente, drugo je "Naša tradicija i običaji su mahom preuzeti od arapa i turaka, slabo da imamo nešto "bosansko"..."idealnaM wrote: Tu se prisutnost, islamsko-orijentalne komponente kod balkanskih muslimana u sferi vjere, psihe, tradicije, etičkim vrednovanjima, folkloru, običajima i jeziku i kulturi uopće ne može negirati. U nekim navedenim elementima to je prisutno i kod drugih naroda, ne samo muslimana.[/color]"
Ja ne sumnjam da on već klopa taj iftar zajedno s njom. Uostalom, poguzija će uvijek naći neko opravdanjezijancer wrote:a mogu napravit iftar i skupa klopati bez obzira ko posti
to bi joj sigurno bilo drago![]()
kod nas na iftaru bude cijela porodica, neki čak slave bozic, a samo tata posti
i bude nam super
Ovo postaje dosadno... Svakih par dana - barem jedna tema o ovim, samo sebi bitnim, ljudima.madner wrote:Polupismeni je pravi izraz.
Vidjeti pod evolucija i neke od izjava ovih sto sada grakcu.
S tim da nema smisla generalizovati da su svi vjernici takvi. Sasvim sigurno neki.
idealnaM wrote:Naša tradicija i običaji su mahom preuzeti od arapa i turaka, slabo da imamo nešto "bosansko"...
Pod pozitivnim(afirmativnim) mentalnim osobinama se podrazumjevaju:Ko je ovu glupost napisao?
"Unutrašnji sadržaji kulture, prije svega mentalne osobine "
Jedno je prisutnost komponente, drugo je "Naša tradicija i običaji su mahom preuzeti od arapa i turaka, slabo da imamo nešto "bosansko"...
Najveći užas je ograničenost i učmalost jednog podneblja, i njegovih žitelja koji misle da se planeta vrti oko njihove zadnjice.Vjerujem se da ce ova zemlja - a prezivjela mnoge uzase i zla i poshasti - prezivjeti i ovaj uzas... mozda i najbolje opisan ovim mrakom u glavi ucesnice foruma, s imenom idealnaM.

Biće da govoriš o kararuzijancer wrote:svođenje svih stvari na pravu mjeru
eto, izvornije ne može biti
Govorimo o kulturi.idealnaM wrote:Pod pozitivnim(afirmativnim) mentalnim osobinama se podrazumjevaju:Ko je ovu glupost napisao?
- Gaziluk
- Humanost
- Mudrost
- Moralnost
- Solidarnost
- Iskrenost
- Pravednost
- Plemenitost
- Darežljivost
- Bogobojaznost
- Čistoća – (duše i tijela)
- Ambicioznost
- Učenost (pismenost) - borba protiv neznanja
- Strpljivost
- Duhovitost
- Samilost - saosjećanje
E nemeRe tako, uletio si u kolo sad igraj kako znašBrave_lion wrote:Nevjerovatno koliko spama na religijskoj temi.Jasno mi je sad 100 % da vi samo ubijate dosadu na ovom forumu i prosipate vase gluposti,smijesan forum zaista.Na vecini hrvatskih i srpskih foruma o religiji se komentarise sa dozom postovanja i opreza,komentari su iskljucivo vezani za temu,a vi pravite cirkus od ne samo teme,nego od foruma cijelog.Da sam znao nikad nebi postavio temu,pa molim moderatore da izbrise
Pa niti jedan obicaj nije cisto bosanski, a niti jedan obicaj nije cisto arapski. To ti, ja mislim, treba biti jasno...idealnaM wrote:Pod pozitivnim(afirmativnim) mentalnim osobinama se podrazumjevaju:Ko je ovu glupost napisao?
- Gaziluk
- Humanost
- Mudrost
- Moralnost
- Solidarnost
- Iskrenost
- Pravednost
- Plemenitost
- Darežljivost
- Bogobojaznost
- Ambicioznost
- Strpljivost
- Duhovitost
- Samilost - saosjećanje
Jedno je prisutnost komponente, drugo je "Naša tradicija i običaji su mahom preuzeti od arapa i turaka, slabo da imamo nešto "bosansko"...Najveći užas je ograničenost i učmalost jednog podneblja, i njegovih žitelja koji misle da se planeta vrti oko njihove zadnjice.Vjerujem se da ce ova zemlja - a prezivjela mnoge uzase i zla i poshasti - prezivjeti i ovaj uzas... mozda i najbolje opisan ovim mrakom u glavi ucesnice foruma, s imenom idealnaM.
Uredu, onda me prosvijetlite i ukažite na jedan izvorno-bosanski običaj?
Za odjavu, par sličica koje volim lijepiti kad se počne raspredati o našoj tradiciji i kulturi, koja je tobože ugrožena uplivom stranih, prvenstveno arapskih elemenata.
Naše nene i djedovi, bradonje i nindže, vehabije i vehabinice.
E, glede toga, budući da ste vi obrazovani preporučujem vam tekst"O afirmativnom karakteru kulture" Herberta Marcusea.madner wrote:Govorimo o kulturi.idealnaM wrote:Pod pozitivnim(afirmativnim) mentalnim osobinama se podrazumjevaju:Ko je ovu glupost napisao?
- Gaziluk
- Humanost
- Mudrost
- Moralnost
- Solidarnost
- Iskrenost
- Pravednost
- Plemenitost
- Darežljivost
- Bogobojaznost
- Ambicioznost
- Strpljivost
- Duhovitost
- Samilost - saosjećanje
Pitam te koji kreten je napravio tu podjelu na unutrasnji vanjski sadrzaj kulture i pritome istoj pripisao ljudske epitete.
Kako da nije bosanski...Zelis uslovno receno bosanki obicaj? Proljevanje vode kad neko napusta kucu, da ga prati sreca!
zijancer wrote:nisam, čudim se kako će savladati tako komplikovanu materiju, ako nije u stanju pratiti gradivo 5 razreda osnovne.
Nije fer da mu prećutiš da hoda poderanih pantola.
Da bi nešto bilo običaj, mora zadovoljiti određene kriterije, prvenstveno one po pitanju vremena, u učestalosti određene pojave...dakleM, frekventnost i duži vremenski period..uz to i prihvatanje istog od žitelja na datom području.vedrank wrote: Pa niti jedan obicaj nije cisto bosanski, a niti jedan obicaj nije cisto arapski. To ti, ja mislim, treba biti jasno...![]()
Ljudi ovdje su prihvatili islam, ali ga drugacije tumace i zive od Arapa... To je sasvim normalno i prihvatljivo! Razlicite kulture i tradicije podrazumijevaju i razlicite ili bar izmjenjene obicaje. Kao sto je cudno i neprihvatljivo da muslimanka NEpokrivena hoda u S. Arabiji tako je cudno da muslimanka u BiH hoda pokrivena... Shvatas poentu?Ali ako mogu primijetiti da smo mi u ovim pitanjima malo fleksibilniji od Arapa, jbg naucili na suzivot, interkonfesionalnost i interkulturalnost...
Zelis uslovno receno bosanki obicaj? Proljevanje vode kad neko napusta kucu, da ga prati sreca!
Koja glupost.VedranK, moja nena cijeli život hoda pokrivena, a pola života je hodala i pokrivenog lica.Ona je ne prihvatljiva?Cudna?Kao sto je cudno i neprihvatljivo da muslimanka NEpokrivena hoda u S. Arabiji tako je cudno da muslimanka u BiH hoda pokrivena.
To se zove svojatanje obicaja. Kultura se ne razvija ispod staklenog zvona, sve je isprepleteno... Samim tim niko ne moze prisvojiti bilo koji obicaj kao vlastiti. Moze se samo identifikovati kao "korisnik" obicaja, ali kao tvorac NE!idealnaM wrote:Da bi nešto bilo običaj, mora zadovoljiti određene kriterije, prvenstveno one po pitanju vremena, u učestalosti određene pojave...dakleM, frekventnost i duži vremenski period..uz to i prihvatanje istog od žitelja na datom području.vedrank wrote: Pa niti jedan obicaj nije cisto bosanski, a niti jedan obicaj nije cisto arapski. To ti, ja mislim, treba biti jasno...![]()
Ljudi ovdje su prihvatili islam, ali ga drugacije tumace i zive od Arapa... To je sasvim normalno i prihvatljivo! Razlicite kulture i tradicije podrazumijevaju i razlicite ili bar izmjenjene obicaje. Kao sto je cudno i neprihvatljivo da muslimanka NEpokrivena hoda u S. Arabiji tako je cudno da muslimanka u BiH hoda pokrivena... Shvatas poentu?Ali ako mogu primijetiti da smo mi u ovim pitanjima malo fleksibilniji od Arapa, jbg naucili na suzivot, interkonfesionalnost i interkulturalnost...
Zelis uslovno receno bosanki obicaj? Proljevanje vode kad neko napusta kucu, da ga prati sreca!Koja glupost.VedranK, moja nena cijeli život hoda pokrivena, a pola života je hodala i pokrivenog lica.Ona je ne prihvatljiva?Cudna?Kao sto je cudno i neprihvatljivo da muslimanka NEpokrivena hoda u S. Arabiji tako je cudno da muslimanka u BiH hoda pokrivena.
Ne shvatam poantu, jer je u tvome postu i nema.Samo si još jednom dokazao svoju ograničenost.
i moja je nana nosila feredzu...i znas sta je rekla kada ju je skinula...da se ponovo rodila...onda mozes misliti kako joj je bilo "ugodno" da nosi taj oklop na sebiidealnaM wrote:Da bi nešto bilo običaj, mora zadovoljiti određene kriterije, prvenstveno one po pitanju vremena, u učestalosti određene pojave...dakleM, frekventnost i duži vremenski period..uz to i prihvatanje istog od žitelja na datom području.vedrank wrote: Pa niti jedan obicaj nije cisto bosanski, a niti jedan obicaj nije cisto arapski. To ti, ja mislim, treba biti jasno...![]()
Zelis uslovno receno bosanki obicaj? Proljevanje vode kad neko napusta kucu, da ga prati sreca!Koja glupost.VedranK, moja nena cijeli život hoda pokrivena, a pola života je hodala i pokrivenog lica.Ona je ne prihvatljiva?Cudna?Kao sto je cudno i neprihvatljivo da muslimanka NEpokrivena hoda u S. Arabiji tako je cudno da muslimanka u BiH hoda pokrivena.
Ne shvatam poantu, jer je u tvome postu i nema.Samo si još jednom dokazao svoju ograničenost.
Jeste, kod nekih.vedrank wrote:DA, taj obicaj ima korijene u ilirskoj kulturi...Generalno povezuje se sa mnogim plemenskim narodima.
U Bosni(kao i drugdje) mnogi arhaicni obicaji povezani sa mnogobozackim religijama su se upleli u muslimanske obicaje ali i katolicke obicaje!To je zivot, to je kultura, to je bogatstvo Bosne!
Jbg kod nas, na Balkanu, se Bajram uvijek slavio uz meku rakiju i pecenje... Nekima to smeta, ali ko ih *ebe!
Da, suživotaMi Bosanci smo malo "meksi", vise nam je stalo do suzivota i prihvatanja drugacijih.
Nena gledala "Azru"...i moja je nana nosila feredzu...i znas sta je rekla kada ju je skinula...da se ponovo rodila...onda mozes misliti kako joj je bilo "ugodno" da nosi taj oklop na sebi
Ti, ako mozes da tvrdis da su nam obicaju i tradicija jednaki onim arapskim, a da svojih nemamo - ili nemas pojma o arapskom svijetu, ili nemas ni trunke postovanja prema svojoj zemlji i svom narodu. Bice da je oboje. Tako to kod vas najcesce i ide.... Umet, pa sve drugo, je li tako?idealnaM wrote:Pod pozitivnim(afirmativnim) mentalnim osobinama se podrazumjevaju:Ko je ovu glupost napisao?
- Gaziluk
- Humanost
- Mudrost
- Moralnost
- Solidarnost
- Iskrenost
- Pravednost
- Plemenitost
- Darežljivost
- Bogobojaznost
- Ambicioznost
- Strpljivost
- Duhovitost
- Samilost - saosjećanje
Jedno je prisutnost komponente, drugo je "Naša tradicija i običaji su mahom preuzeti od arapa i turaka, slabo da imamo nešto "bosansko"...Najveći užas je ograničenost i učmalost jednog podneblja, i njegovih žitelja koji misle da se planeta vrti oko njihove zadnjice.Vjerujem se da ce ova zemlja - a prezivjela mnoge uzase i zla i poshasti - prezivjeti i ovaj uzas... mozda i najbolje opisan ovim mrakom u glavi ucesnice foruma, s imenom idealnaM.
Uredu, onda me prosvijetlite i ukažite na jedan izvorno-bosanski običaj?
Za odjavu, par sličica koje volim lijepiti kad se počne raspredati o našoj tradiciji i kulturi, koja je tobože ugrožena uplivom stranih, prvenstveno arapskih elemenata.
Naše nene i djedovi, bradonje i nindže, vehabije i vehabinice.
Najezda??? Gdje ti zivis??? Ja u Ferhadiji i Sarajevu ako sam vidio 20 pokrivenih, ruku dajem... Da je najezda i nije, ali etoidealnaM wrote:Jeste, kod nekih.vedrank wrote:DA, taj obicaj ima korijene u ilirskoj kulturi...Generalno povezuje se sa mnogim plemenskim narodima.
U Bosni(kao i drugdje) mnogi arhaicni obicaji povezani sa mnogobozackim religijama su se upleli u muslimanske obicaje ali i katolicke obicaje!To je zivot, to je kultura, to je bogatstvo Bosne!
Jbg kod nas, na Balkanu, se Bajram uvijek slavio uz meku rakiju i pecenje... Nekima to smeta, ali ko ih *ebe!
Zato imamo danas najezdu feredža ,hidžaba, brada, džamija, munara, tekija, ezana,hafiza Muhammeda...i to nekome smeta...al ko ih....da ih Allah uputiVatrena voda je možda pomogla da se iskorijene indijanci, ali muslimani bošnjaci su tvrd orah
Da, suživotaMi Bosanci smo malo "meksi", vise nam je stalo do suzivota i prihvatanja drugacijih...prihvatanja drugačijih...ali su ti pokrivene žene čudne,drugačije i nisu podobne za Bosnu...Koji si ti demokrata i štovalac različitosti
![]()
Nena gledala "Azru"...i moja je nana nosila feredzu...i znas sta je rekla kada ju je skinula...da se ponovo rodila...onda mozes misliti kako joj je bilo "ugodno" da nosi taj oklop na sebi