Pitanja za sve mrzitelje vehabija
-
Brave_lion
#1 Pitanja za sve mrzitelje vehabija
PRVO PITANJE
1.Ako se slijedi hanefijski mezheb,a klanja se npr po selefijskom,odnosno npr recimo dizu se ruke u 4 situacije,dali je to haram.Ako jeste kako moze biti haram nesto o cemu je Buhari cije hadise smatramo najboljim napisao posebno poglavlje bas o dizanju ruku.Ako kazes da je haram,ja te pitam kako moze biti haram nesto sto je sunnet,i nesto sto niko od ashaba nije ostavljao kako navodi Buhari?
2.Ako su Ahmed ibn Hanbel i Ebu hanifa obojica na istini,kako je zabranjeno uzeti nesto od jednog iako slijedis mezheb ovog drugog,u smislu jer je jace misljenje od tog drugog.Ako kazes da je to haram kako istina moze biti haram,i ko je rekao da se to nesmije?Jeli Ebu Hanife,Malik,Safija,Ahmed?Sta su oni rekli;
"Ne uzima se ni od mene ni od jednog od osnivaca pravnih skola,nego se uzima iz sunneta".kako tumacis ove rijeci
HOCU DA MI SE DETALJNO POJASNI,ZNACI DA OBJASNITE ZASTO JE OVO OVAKO,A ZASTO JE ONO ONAKO,NE ZANIME ME SAD OBICNE RIJECI ALIMA,NEGO NJHGOVI DOKAZI
p.s: Pitanja su samo za one koji imaju znanja o islamu,pacenici isfrustrirani nek ne prilaze temi
1.Ako se slijedi hanefijski mezheb,a klanja se npr po selefijskom,odnosno npr recimo dizu se ruke u 4 situacije,dali je to haram.Ako jeste kako moze biti haram nesto o cemu je Buhari cije hadise smatramo najboljim napisao posebno poglavlje bas o dizanju ruku.Ako kazes da je haram,ja te pitam kako moze biti haram nesto sto je sunnet,i nesto sto niko od ashaba nije ostavljao kako navodi Buhari?
2.Ako su Ahmed ibn Hanbel i Ebu hanifa obojica na istini,kako je zabranjeno uzeti nesto od jednog iako slijedis mezheb ovog drugog,u smislu jer je jace misljenje od tog drugog.Ako kazes da je to haram kako istina moze biti haram,i ko je rekao da se to nesmije?Jeli Ebu Hanife,Malik,Safija,Ahmed?Sta su oni rekli;
"Ne uzima se ni od mene ni od jednog od osnivaca pravnih skola,nego se uzima iz sunneta".kako tumacis ove rijeci
HOCU DA MI SE DETALJNO POJASNI,ZNACI DA OBJASNITE ZASTO JE OVO OVAKO,A ZASTO JE ONO ONAKO,NE ZANIME ME SAD OBICNE RIJECI ALIMA,NEGO NJHGOVI DOKAZI
p.s: Pitanja su samo za one koji imaju znanja o islamu,pacenici isfrustrirani nek ne prilaze temi
-
zijancer
#2 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
ne smije - odvoji
da li - odvoji
je li - odvoji
djfkjds, iza zareza hit space
molim te
da li - odvoji
je li - odvoji
molim te
- idealnaM
#3 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Vi ste lektor?zijancer wrote:ne smije - odvoji
da li - odvoji
je li - odvoji
molim te
Tipično za pdf religije..kad se nema kvalitetnih arugmenata, slijedi omalovažavanje diskutanata..
-
Brave_lion
#4 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Upravo sam to zelio reci.Allah te nagradio sestro!idealnaM wrote:Vi ste lektor?zijancer wrote:ne smije - odvoji
da li - odvoji
je li - odvoji
molim te
Tipično za pdf religije..kad se nema kvalitetnih arugmenata, slijedi omalovažavanje diskutanata..
-
zijancer
#5 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
nisam, čudim se kako će savladati tako komplikovanu materiju, ako nije u stanju pratiti gradivo 5 razreda osnovne.
Nije fer da mu prećutiš da hoda poderanih pantola.
-
Brave_lion
#6 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Dobro,sad dotakni se teme ili ne pisi komentare nevezane za ovu temu,ja kad bi se sikirao oko toga sta ce isfrustrirane osobe reci za nacin na koji napisem a ne sustinu i istinost onoga sto napisem davno bi bio u ludnicizijancer wrote:nisam, čudim se kako će savladati tako komplikovanu materiju, ako nije u stanju pratiti gradivo 5 razreda osnovne.
-
Brave_lion
#7 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Musliman nikad ne smije mrziti muslimana,naravno!lilla wrote:Evo ja ću probati o suštinimože li musliman mrziti muslimana?
Ako misliš da ne, molim te izbaci onaj poimeničeni glagol iz naziva teme
Tema i jeste za one koji ih mrze,a takvih ima na hiljade kod nas.ima i onih koji kazu da ih ne mrze a sve "simptome" mrznje prema njima posjeduju.I za njih je ova tema,ALI DA CITAJU,ne da diskutuju jer diskusija o ovoj temi zahtjeva znanje o doticnoj,pa ja cekam nekog ko ima dovoljno ilma(znanja) da mi odgovori na pitanja
-
zijancer
#8 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
eto to mi smeta
nastavite,
-
Brave_lion
#9 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
oki hvala,Allah te nagradio u zavisnosti od nijeta(namjere) tvoje kritike,a ja je prihvatamzijancer wrote:pa majka mu stara, da si knjigu pročitao od korica do korica, način pisanja bi se sam zalijepio za tebe
![]()
eto to mi smeta![]()
nastavite,
- john smith
#10 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Ja samo provirih da vidim koji je pačenik ifrustrirani postavio ovakav naslov teme. Inače, nemam pojma o islamu. Sellam!
- black
#11 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
evo da i ja tebe pitam, npr. sta mislis o antropomorfizmuBrave_lion wrote: Ako jeste kako moze biti haram nesto o cemu je Buhari cije hadise smatramo najboljim
- arzuhal
#12 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Smith? John Smith? Smith John Smith?john smith wrote:Ja samo provirih da vidim koji je pačenik ifrustrirani postavio ovakav naslov teme. Inače, nemam pojma o islamu. Sellam!
Ima, brate, mrzitelja...U mene u džematu ima jedan stariji čovjek, redovan klanjač, koji veli kako ih ne voli srest ni u putu. I nervira ga to što ljudi ulete na farz, a ne klanjaju sunnete, što se namirišu pa ne more dihat, itd...I on se tako sekira što ti ljudi ne klanjaju sunnete, a ne sekira se što u njega sin ne klanja nikako...Tuga, tuga kao brdo
- idealnaM
#13 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Ako smijem primjetiti..može itekako.lilla wrote:Evo ja ću probati o suštiniMože li musliman mrziti muslimana?
Ako misliš da ne, molim te izbaci onaj poimeničeni glagol iz naziva teme
A svakome samo njegovo breme.
Da vidimo...pa majka mu stara, da si knjigu pročitao od korica do korica, način pisanja bi se sam zalijepio za tebe
eto to mi smeta
nastavite,
Pa majka mu stara, da si knjigu pročitao od korica do korica, način pisanja bi se sam zalijepio za tebe.Eto to mi smeta.
Rečenicu počinjemo sa velikim slovom.Na koncu iste, stavimo tačku.
Fino si ovo rekao Arzuhal.Ima, brate, mrzitelja...U mene u džematu ima jedan stariji čovjek, redovan klanjač, koji veli kako ih ne voli srest ni u putu. I nervira ga to što ljudi ulete na farz, a ne klanjaju sunnete, što se namirišu pa ne more dihat, itd...I on se tako sekira što ti ljudi ne klanjaju sunnete, a ne sekira se što u njega sin ne klanja nikako...Tuga, tuga kao brdo
-
zijancer
#14 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
+, iza tačke isto tako ide space
- idealnaM
#15 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
E bravo...zijancer wrote:a klijentu ni riječ nećes uputiti?
+, iza tačke isto tako ide space
-
zijancer
#16 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
sretno i berićetno 
na našem... bistro
na našem... bistro
- Azamo
#17 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Brave_lion wrote:PRVO PITANJE
Mezhebi su pravci u islamu i kojim god da kreneš nećeš pogriješiti. Evo konkretan primjer: Kreneš na Elektrotehnički fakultet,položiš na njemu 1 ispit,a onda odeš na filozofski položiš drugi,pa na farmaciju treći,šta ćeš time postići? A sve su fakulteti....
-
Updated
#18 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Ispada da ko god da odgovori na temu - mrzi "vehabije".Kazu da "vehabije" ne postoje, to su samo muslimani. Postojali ili ne, ne mrzim ih, ali...
Mnogi ljudi kazu da im smeta kad neko pored njih u safu "mlatara rukama u nevakat". Remeti im red poteza u namazu na koji su nauceni i koji praktikuju od malih nogu. Te neuobicajene poteze ljudi razumiju kao da im se kaze: "vi ne znate kako se klanja, vas namaz ne valja." Umjesto da namaz smiruje ljude, ova pojava unosi razdor medju dzematlije, koji ocekuju da u dzamiji sretnu ljude slicne sebi.
Hajde da sad malo preformulisemo ovaj dio pitanja:
"1.Ako se slijedi hanefijski mezheb,a klanja se npr po selefijskom,odnosno npr recimo dizu se ruke u 4 situacije,dali je to haram."
Da li je haram u safu namjerno raditi nesto sto ostalim dzematlijama ometa namaz? Nije li farz ocuvati slogu dzemata,i nije li to mnogo prece od podizanja ruku u namazu, makar to i bio sunet?
Mnogi ljudi kazu da im smeta kad neko pored njih u safu "mlatara rukama u nevakat". Remeti im red poteza u namazu na koji su nauceni i koji praktikuju od malih nogu. Te neuobicajene poteze ljudi razumiju kao da im se kaze: "vi ne znate kako se klanja, vas namaz ne valja." Umjesto da namaz smiruje ljude, ova pojava unosi razdor medju dzematlije, koji ocekuju da u dzamiji sretnu ljude slicne sebi.
"1.Ako se slijedi hanefijski mezheb,a klanja se npr po selefijskom,odnosno npr recimo dizu se ruke u 4 situacije,dali je to haram."
Da li je haram u safu namjerno raditi nesto sto ostalim dzematlijama ometa namaz? Nije li farz ocuvati slogu dzemata,i nije li to mnogo prece od podizanja ruku u namazu, makar to i bio sunet?
- ikrime
#19 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Updated wrote:Ispada da ko god da odgovori na temu - mrzi "vehabije".Kazu da "vehabije" ne postoje, to su samo muslimani. Postojali ili ne, ne mrzim ih, ali...
- kamen spoticanja
#20 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
selam brate lion...postujuci tvoj ako Bog da iskren nijet zelio bih te zamoliti dvije stvari
prvo da pokusas komunicirat malo ljepse...dakle vise islamski,upravo onako kako je bio sunet Poslanika s.a.v.s...kad upadnes ovako s tri teme i uz stav "lomim preko koljena" prvo gubis konkretnost(a i po mom misljenju pitanje ti je opravdano)a drugo brate prepadas narod ...a to narod ne voli...nas posebno...to i jeste u sustini jedan od razloga zasto se kako ti kazes" mrze" ti koje ti "mrzitelji" zovu vehabijama...jer i oni znaju biti ko traktor takticni...uz svo duzno postovanje...
i drugo volio bih kad bi sva ova pitanja sa sve tri teme postavio recimo nekome ko je mudztehid i moze ti odgovorit...ovvde je profil forumasa sarolik od bankara do zubara...a vecina se koliko ja znam prema ovakvim temama ponasa onako kako su se ashabi ponasali...dakle na pitanje odgovor je ne znam...
znaci mozda da pitanja postavis na rijaset.ba pa kad dobijes odgovore podjelis ih s nama...jer tako smo svi na dobitku...a ovako ce rasprava zaista postati rasprava i onda smo svi ,nazalost, na gubitku...
ili ce pak prica otici u pravcu pravopisa
hajd Allah te nagradio
prvo da pokusas komunicirat malo ljepse...dakle vise islamski,upravo onako kako je bio sunet Poslanika s.a.v.s...kad upadnes ovako s tri teme i uz stav "lomim preko koljena" prvo gubis konkretnost(a i po mom misljenju pitanje ti je opravdano)a drugo brate prepadas narod ...a to narod ne voli...nas posebno...to i jeste u sustini jedan od razloga zasto se kako ti kazes" mrze" ti koje ti "mrzitelji" zovu vehabijama...jer i oni znaju biti ko traktor takticni...uz svo duzno postovanje...
i drugo volio bih kad bi sva ova pitanja sa sve tri teme postavio recimo nekome ko je mudztehid i moze ti odgovorit...ovvde je profil forumasa sarolik od bankara do zubara...a vecina se koliko ja znam prema ovakvim temama ponasa onako kako su se ashabi ponasali...dakle na pitanje odgovor je ne znam...
znaci mozda da pitanja postavis na rijaset.ba pa kad dobijes odgovore podjelis ih s nama...jer tako smo svi na dobitku...a ovako ce rasprava zaista postati rasprava i onda smo svi ,nazalost, na gubitku...
ili ce pak prica otici u pravcu pravopisa
hajd Allah te nagradio
Last edited by kamen spoticanja on 17/05/2010 00:58, edited 1 time in total.
-
strongwoman
#21 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
kamen spoticanja wrote:selam brate lion...postujuci tvoj ako Bog da iskren nijet zelio bih te zamoliti dvije stvari
i drugo volio bih kad bi sva ova pitanja sa sve tri teme postavio recimo nekome ko je mustehid i moze ti odgovorit...ovvde je profil forumasa sarolik od bankara do zubara...a vecina se koliko ja znam prema ovakvim temama ponasa onako kako su se ashabi ponasali...dakle na pitanje odgovor je ne znam...
ili ce pak prica otici u pravcu pravopisa![]()
hajd Allah te nagradio
- ikrime
#22 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Brave_lion wrote:PRVO PITANJE
we alejkumusselam
Oni koji imaju Znanje o islamu ( alimi ) sigurno ne čuče na sa-xu. I definitivno si an pogrešnom mjestu, pogotovo što tvoj upit nije baš u kategoriji: jel mi valjan abdest ako mi procuri krv iz nosa. Naši a i strani alimi, zahvaljujući blagodati interneta, su dobrim djelu dostupni. Ne moraš kamilom mjesecima putovat po Sahari da čuješ mišljenje onog ili ovo alima. Imaš rijeset.ba, --- NO LINKS ---, čak i šejhu Kardaviju na Islamonline.com, možeš postaviti ovo pitanje, te tako dobiti meritorne odgovore od ljudi koji imaju ilm, autoritet, itd.
- ikrime
#23 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Ovo tek uprati.HOCU DA MI SE DETALJNO POJASNI,ZNACI DA OBJASNITE ZASTO JE OVO OVAKO,A ZASTO JE ONO ONAKO,NE ZANIME ME SAD OBICNE RIJECI ALIMA,NEGO NJHGOVI DOKAZI
Dobro, mojne bratko kad se zahutka na sve strane, da pobjegneš.
- paja patak
#24 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
ikrime wrote:Ovo tek uprati.HOCU DA MI SE DETALJNO POJASNI,ZNACI DA OBJASNITE ZASTO JE OVO OVAKO,A ZASTO JE ONO ONAKO,NE ZANIME ME SAD OBICNE RIJECI ALIMA,NEGO NJHGOVI DOKAZI
Dobro, mojne bratko kad se zahutka na sve strane, da pobjegneš.
-
Brave_lion
#25 Re: Pitanja za sve mrzitelje vehabija
Samo je bitno da je taj pravac unutar ehlus sunneta,ali bolje je slijediti neki od mezheba,bolje i sigurnije,no tzv vehabije su vjernici kao i mi,mozda i vise od nas vecineAzamo wrote:Brave_lion wrote:PRVO PITANJE
Mezhebi su pravci u islamu i kojim god da kreneš nećeš pogriješiti. Evo konkretan primjer: Kreneš na Elektrotehnički fakultet,položiš na njemu 1 ispit,a onda odeš na filozofski položiš drugi,pa na farmaciju treći,šta ćeš time postići? A sve su fakulteti....
P.S za prethodne teme koje su zakljucane.
Obracam se moderatoru,kod teme o sumnjama o islamu jeste tekst kopiran jer taj tekst i treba da se kopira,sta ja sad treba da iz glave sve ono pisem a znam napamet,i tako izgubim vise od pola sata,a na kraju bi tekst bio isti.Mislim da nije bilo potrebe da zakljucavas temu,ali ok.sto se tice druge teme,samo da kazem bratu koji me uputio na RECRUITA koji poznaje hanefijski fikh da su njemu davno pitanja postavljena,i daleko je od poznavatelja fikha hanefijskog,on je umisljeni sufija po meni,koji naziva vehabije NEVJERNICIMA i poziva na ubistvo istih.Toliko!
Ne zelim da pravim nered,ako sam koga uvrijedio halalite