Pitanja za pravnike

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Adamir_

#1 Pitanja za pravnike

Post by Adamir_ »

Šta uraditi kada znate da je neko iz policije i sigurnosnih agencija DEBELO PREKRŠIO ovlasti, u smislu zloupotrebe položaja, zastrašivanja i maltretiranja nekoga ko je upoznat sa njegovim kriminalom? Znam da postoji unutrašnja kontrola, ali postoji mogućnost da je ona u prijateljskim odnosima sa tom osobom i da će samo zataškat slučaj. Dakle, kome je u tom slučaju najbolje prijaviti tu osobu (osobe) ?
drndalo

#2 Re: Pitanje za pravnike

Post by drndalo »

SIPA ? Zajebano pitanje...
Adamir_

#3 Re: Pitanje za pravnike

Post by Adamir_ »

drndalo wrote:SIPA ? Zajebano pitanje...
Rekao sam da su osobe iz policije i sigurnosnih agencija upletene u slučaj i da bi se u slučaju prijave unutrašnjoj kontroli vrlo vjerovatno međusobno štitili i zataškali slučaj, zato pitam, koja je druga opcija da se te osobe prijave, osim unutrašnje kontrole u policijskim i sigurnosnim agencijama?
JThomas

#4 Re: Pitanje za pravnike

Post by JThomas »

tužilaštvo.

IPTF.
Adamir_

#5 Re: Pitanje za pravnike

Post by Adamir_ »

JThomas wrote:tužilaštvo.

IPTF.
I osobe iz IPTF-a bi vrlo vjerovatno zataškale slučaj...vidiš, možda tužilađtvo direkt nije loša opcija. Još neki prijedlozi? Možda neki mediji koji bi jedva dočekali veliku priču o kriminalu i zloupotrebi položaja unutar policijskih i sigurnosnih agencija?
JThomas

#6 Re: Pitanje za pravnike

Post by JThomas »

tužilaštvo je svakako jedino nadležno za procesuiranje krivičnih djela. svi ostali samo njima proslijeđuju prijave.

medijski pritisak je uvijek dobar, ali u nas nezavisni mediji apsolutno ne postoje i ako novinama nije u računu, neće to ni objaviti. ako možeš naći nekoga da hoće, to je svakako dobro.
Adamir_

#7 Re: Pitanje za pravnike

Post by Adamir_ »

JThomas wrote:tužilaštvo je svakako jedino nadležno za procesuiranje krivičnih djela. svi ostali samo njima proslijeđuju prijave.

medijski pritisak je uvijek dobar, ali u nas nezavisni mediji apsolutno ne postoje i ako novinama nije u računu, neće to ni objaviti. ako možeš naći nekoga da hoće, to je svakako dobro.
Ma ovdje se radi o velikom internacionalnom slučaju tako da bi se lako našli mediji koji će se zabaviti slučajem.
JThomas

#8 Re: Pitanje za pravnike

Post by JThomas »

ne mora biti tako, baš ako je riječ o velikim ribama, jer velike ribe imaju i veliku podršku i zaštitu onih koji drže i novine.

ali ako može, to ti je svakako dobro.
Korisničkoime

#9 Re: Pitanje za pravnike

Post by Korisničkoime »

Adamir_ wrote:Šta uraditi kada znate da je neko iz policije i sigurnosnih agencija DEBELO PREKRŠIO ovlasti, u smislu zloupotrebe položaja, zastrašivanja i maltretiranja nekoga ko je upoznat sa njegovim kriminalom? Znam da postoji unutrašnja kontrola, ali postoji mogućnost da je ona u prijateljskim odnosima sa tom osobom i da će samo zataškat slučaj. Dakle, kome je u tom slučaju najbolje prijaviti tu osobu (osobe) ?
Tužiteljstvo kako reče kolega i OBAVEZNO sebi nađi advokata koji će te savjetovati šta i kako da radiš i koji će prisustvovati svakoj tvojoj radnji po tom pitanju prije svega da zaštitiš sebe od nekih prljavih igara. Advokat tačno zna (uzmi nekog kome je krivica težište u radu) šta kako kad može i treba tužiteljstvo da uradi, on može procjeniti na osnovu iskustava i znanja da li tužiteljstvo radi po ps-u ili zabušava. Ako bude zabušavalo onda znaš da imaš problem.
Pored toga pokušaj i sa nekom inostranom agencijom ili ako sam te dobro razumio da ima i inostranstvo veze sa cijelim slučajem sa ambasadom države koje se tiče.
Poison_Ivy

#10 Re: Pitanje za pravnike

Post by Poison_Ivy »

Evo i meni bi trebao savjet nekog pravnika, koje li cudo u danasnji vakat :wink:
Naime, prije nekoliko sam dana imala izuzetno neprijatnu situaciju na poslu gdje je jedan od mojih kolega mene licno optuzio, zaista neosnovano, da sam lopov, uvrijedio me na nacionalnoj osnovi, psovao mi i na kraju me jos pokusao i fizicki napasti, sto su druge kolege sprijecile tako da srecom nemam nikakvih fizickih povreda.
Ono sto mene interesuje jeste da prije nego li platim advokata saznam kojim je zakonom regulisan ovaj moj problem. Takodjer namjeravam podnijeti prijavu protiv njega i u samoj firmi tako da me interesuje na koji zakon se tu trebam pozvati.
Zaista se do sada nisam nikada nasla u ovakvoj situaciji, tako da mi je svaki savjet dobro dosao.
Unaprijed hvala
poznanik

#11 Re: Pitanje za pravnike

Post by poznanik »

Poison_Ivy wrote:...prije nekoliko sam dana imala izuzetno neprijatnu situaciju na poslu gdje je jedan od mojih kolega mene licno optuzio, zaista neosnovano, da sam lopov, uvrijedio me na nacionalnoj osnovi, psovao mi i na kraju me jos pokusao i fizicki napasti, sto su druge kolege sprijecile tako da srecom nemam nikakvih fizickih povreda.
Ono sto mene interesuje jeste da prije nego li platim advokata saznam kojim je zakonom regulisan ovaj moj problem. Takodjer namjeravam podnijeti prijavu protiv njega i u samoj firmi tako da me interesuje na koji zakon se tu trebam pozvati...
U kakvoj firmi radiš: privatnoj ili državnoj, odnosno - u kakvoj djelatnosti? Da li je pristup tvom radnom mjestu dozvoljen svima podjednako, bez posebnih ograničenja (mislim na nezaposlene u tvojoj firmi)?
Poison_Ivy

#12 Re: Pitanje za pravnike

Post by Poison_Ivy »

U drzavnoj firmi, uglavnom nije nedozvoljen ulazak, najava portiru i to je to otprilike. o detaljima zaista necu javno zbog mogucih daljnih problema, sorry.
super_woofer

#13 Re: Pitanje za pravnike

Post by super_woofer »

Hajd da i ja ovdje postavim svoj problem.
Operisao sam se u privatnoj klinici u Hrvatskoj, doktor tvrdi da je sve ok proslo.. medjutim ja sam radio magnetu prije operacije i par mjeseci poslije operacije i na magnetnoj se vidi da dio, koji je u otpusnom pismu napisao da je odstranio, nije odstranjen sto mi jos uvijek izaziva bolove.. eh sad da li da li da trazim advokate u Hrvatskoj koji ce pokrenuti tuzbu ili kod nas?? koliko uopste imam sanse ovdje??
Dao sam ogromne pare za ovu operaciju (koju sam mogao i kod nas napraviti) ali sam htio ici na sigurno, i iz tog inata ne zelim da sutim, zelim tuziti jer je evidentno da nije uradjeno dobro!!
poznanik

#14 Re: Pitanje za pravnike

Post by poznanik »

Poison_Ivy wrote:U drzavnoj firmi, uglavnom nije nedozvoljen ulazak, najava portiru i to je to otprilike. o detaljima zaista necu javno zbog mogucih daljnih problema, sorry.
Mislio sam da je druga djelatnost pa da se zakačiš za "javni red i mir", no, svakako imaš pravo na prijavu krivičnog djela za nasilničko ponašanje iz KZFBiH:
Ko grubim vrijeđanjem ili zlostavljanjem drugog, nasiljem prema drugom, izazivanjem tuče ili naročito drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava građanski mir, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
Adamir_

#15 Re: Pitanje za pravnike

Post by Adamir_ »

Korisničkoime wrote:
Adamir_ wrote:Šta uraditi kada znate da je neko iz policije i sigurnosnih agencija DEBELO PREKRŠIO ovlasti, u smislu zloupotrebe položaja, zastrašivanja i maltretiranja nekoga ko je upoznat sa njegovim kriminalom? Znam da postoji unutrašnja kontrola, ali postoji mogućnost da je ona u prijateljskim odnosima sa tom osobom i da će samo zataškat slučaj. Dakle, kome je u tom slučaju najbolje prijaviti tu osobu (osobe) ?
Tužiteljstvo kako reče kolega i OBAVEZNO sebi nađi advokata koji će te savjetovati šta i kako da radiš i koji će prisustvovati svakoj tvojoj radnji po tom pitanju prije svega da zaštitiš sebe od nekih prljavih igara. Advokat tačno zna (uzmi nekog kome je krivica težište u radu) šta kako kad može i treba tužiteljstvo da uradi, on može procjeniti na osnovu iskustava i znanja da li tužiteljstvo radi po ps-u ili zabušava. Ako bude zabušavalo onda znaš da imaš problem.
Pored toga pokušaj i sa nekom inostranom agencijom ili ako sam te dobro razumio da ima i inostranstvo veze sa cijelim slučajem sa ambasadom države koje se tiče.
Nemam para za advokata, tako da je ta opcija trenutno isključena. U svakom slučaju, radi se o teškoj povredi grđanskih prava i zloupotrebi položaja što bi moglo izazvati ogromnu internacionalnu aferu. Ja još uvijek pokušavam da se borim unutar samog sistema koji štiti te ljude, vidjećemo šta će dalje biti i da li će nastaviti sa prijetnjama i zastrašivanjem. Kako ono kažu...pravda je spora, ali dostižna.
Lady_Dragon

#16 Re: Pitanje za pravnike

Post by Lady_Dragon »

Ovako...za situaciju u kojoj se Adamir_ nalazi-
Najefikasnije i najadekvatnije bi bilo uputiti, kako i neke kolege pomenuse krivičnu prijavu, radi zloupotrebe ovlaštenja- protiv osobe/ili osoba koje su uključene u te zloupotrebe(čl.383.st.3. KZ FBiH) i u toj prijavi tačno naznačiti i kakvim krivičnim djelima se radi. Tu krivičnu prijavi predati Tužilaštvu Kantona Sarajevo-i oni ce nastaviti sa procesuiranjem i istraživanjem svih okolnosti i eventualno svih povezanosti sa domaćim i/ili stranim faktorima.
To je najjednostavnije i najjeftinije...E sad mozda se svodi na pribavljanje protivpravne imovinske koristi (koja je u osnovi svega sto si naveo..iz čl. 294KZFBiH ili nešto slično)...uglavnom ako želiš mogu ti poslati otprilike kako bi ta k.prijava izgledala.
pozdrav
Adamir_

#17 Re: Pitanje za pravnike

Post by Adamir_ »

Lady_Dragon wrote:Ovako...za situaciju u kojoj se Adamir_ nalazi-
Najefikasnije i najadekvatnije bi bilo uputiti, kako i neke kolege pomenuse krivičnu prijavu, radi zloupotrebe ovlaštenja- protiv osobe/ili osoba koje su uključene u te zloupotrebe(čl.383.st.3. KZ FBiH) i u toj prijavi tačno naznačiti i kakvim krivičnim djelima se radi. Tu krivičnu prijavi predati Tužilaštvu Kantona Sarajevo-i oni ce nastaviti sa procesuiranjem i istraživanjem svih okolnosti i eventualno svih povezanosti sa domaćim i/ili stranim faktorima.
To je najjednostavnije i najjeftinije...E sad mozda se svodi na pribavljanje protivpravne imovinske koristi (koja je u osnovi svega sto si naveo..iz čl. 294KZFBiH ili nešto slično)...uglavnom ako želiš mogu ti poslati otprilike kako bi ta k.prijava izgledala.
pozdrav
Radi se o zloupotrebi položaja u svrhu kompjuterskog kriminala i špijunaže, što je našim tužiocima jako teško shvatiti (iz iskustva znam koliko pojma nemaju o ovoj materiji) tako da bi se istraga opet vjerovatno vratila na organe na koje se upravo prijava odnosi. Začarani krug...Mobbing i zastrašivanja se nastavljaju, gubim strpljenje i nadu da se ovo može riješiti ljudski i u okviru sistema.
JThomas

#18 Re: Pitanje za pravnike

Post by JThomas »

na kraju se opet mora vratiti tužilaštvu jer jedino ono može otvoriti istragu, podići optužnicu i zastupati je na sudu. sve ostalo samo pomaže u tome.
_Reds_

#19 Pravna pitanja

Post by _Reds_ »

Ne znam u koju bi temu ovo stavio, pa sam otvorio novu.

1. Vidim u posljednje vrijeme, kad ase raspisuju konkursi pise jasno minmalno VSS ili prvi stepen visokoskolskog obrazovanja.

Eh sada mene zanima, koliko je recimo u drzavnim firmama veca plata kad neko ima master, odnosno kad ima bsc. ??
Mislim ako moze neko da napise tacno kako se obracunaje plata bio bih mu zahvalan.

2. Ima ovaj neko novi sakon o volonterskom radu, eh sada kako to ide. Ako neko ima recimo pola godine volonterskog rada, da li mu se to racuna kao radni staz, i da li onda mora raditi samo 6 mjeseci pripravnickog rada ??

U biti koja je razlike izmedju radnog iskustva i radnog staza, u konkursima negdje stoji, radni staz, negdje radno iskustvo ??
Adamir_

#20 Re: Pitanje za pravnike

Post by Adamir_ »

JThomas wrote:na kraju se opet mora vratiti tužilaštvu jer jedino ono može otvoriti istragu, podići optužnicu i zastupati je na sudu. sve ostalo samo pomaže u tome.
Sve što sam prijavio policiji, a navodno je proslijeđeno tužilaštvu, upotrijebljeno je samo da se slučaj pogorša i prijetnje pojačaju. Čini se kao da su iscrpljena "demokratska" sredstva sistema.
rendam

#21 Re: Pitanje za pravnike

Post by rendam »

Adamir_ wrote:
JThomas wrote:na kraju se opet mora vratiti tužilaštvu jer jedino ono može otvoriti istragu, podići optužnicu i zastupati je na sudu. sve ostalo samo pomaže u tome.
Sve što sam prijavio policiji, a navodno je proslijeđeno tužilaštvu, upotrijebljeno je samo da se slučaj pogorša i prijetnje pojačaju. Čini se kao da su iscrpljena "demokratska" sredstva sistema.
Ma medijima se obrati, kakav tužitelj u tom slučaju.
drndalo

#22 Re: Pitanja za pravnike

Post by drndalo »

Svem's'cini da se ALJazzera BAlkans ubila za jednog istrazivackog projekta...
Korisničkoime

#23 Re: Pitanje za pravnike

Post by Korisničkoime »

super_woofer wrote:Hajd da i ja ovdje postavim svoj problem.
Operisao sam se u privatnoj klinici u Hrvatskoj, doktor tvrdi da je sve ok proslo.. medjutim ja sam radio magnetu prije operacije i par mjeseci poslije operacije i na magnetnoj se vidi da dio, koji je u otpusnom pismu napisao da je odstranio, nije odstranjen sto mi jos uvijek izaziva bolove.. eh sad da li da li da trazim advokate u Hrvatskoj koji ce pokrenuti tuzbu ili kod nas?? koliko uopste imam sanse ovdje??
Dao sam ogromne pare za ovu operaciju (koju sam mogao i kod nas napraviti) ali sam htio ici na sigurno, i iz tog inata ne zelim da sutim, zelim tuziti jer je evidentno da nije uradjeno dobro!!
Tužbu podnosiš u Hrvatskoj ako je tako kao što kažeš tj. da je medicinski bilo neophodno odstraniti nešto a oni to nisu učinili i to se može vidjeti i dokazati putem magnetne onda ćeš skoro pa sigurno dobiti. Mišljenje specijaliste naravno pribavi prije nego što se upustiš u sve to kako bi sigurno utvrdio da ne postoji neko drugo objašnjenje za to što ti se dogodilo. Podnesi prijavu i ljekarskoj komori u RH.
Korisničkoime

#24 Re: Pitanje za pravnike

Post by Korisničkoime »

Adamir_ wrote:
Korisničkoime wrote:
Nemam para za advokata, tako da je ta opcija trenutno isključena. U svakom slučaju, radi se o teškoj povredi grđanskih prava i zloupotrebi položaja što bi moglo izazvati ogromnu internacionalnu aferu. Ja još uvijek pokušavam da se borim unutar samog sistema koji štiti te ljude, vidjećemo šta će dalje biti i da li će nastaviti sa prijetnjama i zastrašivanjem. Kako ono kažu...pravda je spora, ali dostižna.
Hmm ako je to toliko veliko kao što kažeš vjerujem da bi polovina advokata u Sa bila zainteresirana da se prihvati tog slučaja džaba radi reklame i profiliranja. Pogotovo ako imaju šanse da se vrte u medijama pogotovo na TV-u.
Pazi moraš biti svjestan da se igraš sa vatrom, mani se policije i toga da je sve proslijeđeno idi ti lično direktno u tužiteljstvo i slobodno posjeti i Kantonalno ali i Tužiteljstvo BiH. Pored toga sve što imaš predaj nekom novinaru. Dogovori se sa njim kad bi bilo najbolje da se priča napravi i objavi jer ako Tužiteljstvo bude zainteresirano za taj slučaj htjeti će radi istrage da se o tome ne informira niko a pogotovo ne šira javnost. Tužiteljstva imaju ljude koji se razumiju u navedenu materiju ako tužilac istu ne razumije što nije nikakvo čudo stoje mu na raspolaganju ljudi koji tu materiju poznaju bilo direktno u Tužiteljstvu, bilo u istražnim organima.
Korisničkoime

#25 Re: Pitanje za pravnike

Post by Korisničkoime »

Poison_Ivy wrote:Evo i meni bi trebao savjet nekog pravnika, koje li cudo u danasnji vakat :wink:
Naime, prije nekoliko sam dana imala izuzetno neprijatnu situaciju na poslu gdje je jedan od mojih kolega mene licno optuzio, zaista neosnovano, da sam lopov, uvrijedio me na nacionalnoj osnovi, psovao mi i na kraju me jos pokusao i fizicki napasti, sto su druge kolege sprijecile tako da srecom nemam nikakvih fizickih povreda.
Ono sto mene interesuje jeste da prije nego li platim advokata saznam kojim je zakonom regulisan ovaj moj problem. Takodjer namjeravam podnijeti prijavu protiv njega i u samoj firmi tako da me interesuje na koji zakon se tu trebam pozvati.
Zaista se do sada nisam nikada nasla u ovakvoj situaciji, tako da mi je svaki savjet dobro dosao.
Unaprijed hvala
Remećenje javnog reda i mira kako u Krivičnom zakonu tako i u oblasti prekršaja, međutim za to je trebala izaći policija na lice mjesta tj.morala si odmah pozvati policiju, pokušaj možda ni sada nije kasno. Zatim uzmi pravilnik o radu, budući da si u javnom sektoru tvoj firma/ustanova/institucija zasigurno navedeni ima i to pretpostavljam prilično solidan za razliku od privatnih firmi koje ga ili nemaju ili nije uvijek primjeren djelatnosti preduzeća koja ga koristi i pogledaj kakve ti je mogućnosti ostavio poslodavac po meni je to za disciplinskog postupka čak i da je u pravu (ne kažem da jeste) to nije način kojim se takve stvari rješavaju. Zbog uvrede, lažnih optužbi i sl. možeš podnjeti privatnu civilnu/građansku tužbu protiv kolege.
Post Reply