Pitanja za Peugeot

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Grga07

#1 Pitanja za Peugeot

Post by Grga07 »

ljudi imam pug 307 2.0hdi dw10td je motor, nema intercooler, pa me interesuje dali je moguce staviti intercooler na njega i dali bi imalo kakvih posljedica(negativnih) na vozilo? Nasao sam od berlinga jedan intercooler pa ak se moze kako uglavit
I jos nesto, jucer sam slucajno skidao cep od ulja od serva i vidim da nije ulje ni do min. ali vidim da ga ima u onm crijevu i zute je boje.. pa dali se ono moze samo dosuti ili treba ispustiti staro i koje ulje tu ide?
hvala unaprijed
drndalo

#2 Re: Pitanja za Peugeot

Post by drndalo »

Sipaj ulje za servo i ne brini...

Intecooler ti ne bi trebao praviti nikakav problem sam po sebi, ali ti ne bi puno ni donio...
laki1809

#3 Re: Pitanja za Peugeot

Post by laki1809 »

e ovako nadam se da cu ti pomoci:

Nisam bas puno informisan u francuze ali cisto sumnjam da 2,0 hdi nema intercooler provjeri jos jednom a ukoliko ga nema i ti ga zelis ugraditi neces imati nikakvih poslijedica 100% jer intercooler nije nista drugo nego lade luft cooler t.j
hladi zrako izduvnog sistema koji turbina usisava

Sto se tice servo ulja njega mozes i dosuti ali bolje je zamjniti ono stoji u sistemu i spada na min odnosno vraca se na max. kako ti pomjeras volan lijevo ili desno e jedino ako ti pusta negdje na semeringu na letvi volana ili negdje drugo onda moze biti da ga fali

pozz
Grga07

#4 Re: Pitanja za Peugeot

Post by Grga07 »

nisam primjetio da igdje pusta ulje niti ima mjehurica kada motam lijevo i desno, samo neznam koje ulje da dospem, u knjizi pise neko Fluide DA, dali moze neko "obicno" vidio sam OMV atf D II, ali recimo nema peugeota nabrojanog medju vozilima koja mogu koristi...
I dali mi neko moze obajsniti zasto je 1.6HDi 66kw dosta brzi i agresivniji nego moj 2.0HDi 66kw, znam da moj nema intercooler ali opet...
hvalaaaaa
citroen

#5 Re: Pitanja za Peugeot

Post by citroen »

Grga07 wrote:nisam primjetio da igdje pusta ulje niti ima mjehurica kada motam lijevo i desno, samo neznam koje ulje da dospem, u knjizi pise neko Fluide DA, dali moze neko "obicno" vidio sam OMV atf D II, ali recimo nema peugeota nabrojanog medju vozilima koja mogu koristi...
I dali mi neko moze obajsniti zasto je 1.6HDi 66kw dosta brzi i agresivniji nego moj 2.0HDi 66kw, znam da moj nema intercooler ali opet...
hvalaaaaa
Razlika:2.0HDI 90Ks 205Nm pri 1900 obrtaja/min, a 1.6HDI 16V 215Nm pri 1750 obrtaja/min nije nesto velika razlika u brojkama ali se osjeti u voznji..
tavustavus

#6 Re: Pitanja za Peugeot

Post by tavustavus »

potpisujem ovaj gore post ali je razlika i u tezini pa pezo 406 kojem ovi podaci odgovaraju je tezi od 307 i to ima udjela ali zato mislim da na auto putu ti imas veci brzinski spic od ovog...
citroen

#7 Re: Pitanja za Peugeot

Post by citroen »

tavustavus wrote:potpisujem ovaj gore post ali je razlika i u tezini pa pezo 406 kojem ovi podaci odgovaraju je tezi od 307 i to ima udjela ali zato mislim da na auto putu ti imas veci brzinski spic od ovog...
Brzinski spic,jel mislids da ovaj 2.0HDI 90ks ide brze od 1.6HDI 90ks ili :? A tezina,poredjenje 307 sa 2.0 hdi i 1.6 hDI je veoma mala,ovaj 1,6 hdi(307)je laksi za nekih 20 Kg od starije verzije
tavustavus

#8 Re: Pitanja za Peugeot

Post by tavustavus »

citroen evo pgledaj malo ovdje mada nema tih novih motora jos ukucanih...inace preporuka svima vama odlicna stranica karakteristike za sva auta fenomenalna stranica...

citroen
vidi ovo
pezo 406 2.0 hdi 90KS max brzina 180 pise
a ovaj pezo 307 1.6 16V sa 110 KS
znaci za 20 konja jaci i jos benzin i jos laksi i max brzina 190

http://www.cars-cat.com/cars/peugeot/40 ... _5manual_2
http://www.cars-cat.com/cars/peugeot/30 ... 6v_5manual

samo 10km/h zato ti velim mene su nekako ucili da konji odnosno kw znace snagu a kubici brzinu pa ce ti se gotovo uvijek desiti da auto koje ima vise kubika moze imati i veci brzinski spic malo pogledaj passate audije...

ali svasta je sad moguce sa ovim novim motorima ne velim ja nekad sam mislio da dizel ne moze biti sportista da ne moze prici benzincima a vidi samo audi le man razvaljuje ili sad te otpuse neki dizel sa 200 KS.. :dance: :dance: :run: :bih: :thumbup: :sax:
citroen

#9 Re: Pitanja za Peugeot

Post by citroen »

tavustavus wrote:citroen evo pgledaj malo ovdje mada nema tih novih motora jos ukucanih...inace preporuka svima vama odlicna stranica karakteristike za sva auta fenomenalna stranica...

citroen
vidi ovo
pezo 406 2.0 hdi 90KS max brzina 180 pise
a ovaj pezo 307 1.6 16V sa 110 KS
znaci za 20 konja jaci i jos benzin i jos laksi i max brzina 190

http://www.cars-cat.com/cars/peugeot/40 ... _5manual_2
http://www.cars-cat.com/cars/peugeot/30 ... 6v_5manual

samo 10km/h zato ti velim mene su nekako ucili da konji odnosno kw znace snagu a kubici brzinu pa ce ti se gotovo uvijek desiti da auto koje ima vise kubika moze imati i veci brzinski spic malo pogledaj passate audije...

ali svasta je sad moguce sa ovim novim motorima ne velim ja nekad sam mislio da dizel ne moze biti sportista da ne moze prici benzincima a vidi samo audi le man razvaljuje ili sad te otpuse neki dizel sa 200 KS.. :dance: :dance: :run: :bih: :thumbup: :sax:
Mislim da nisi u pravu,pogledaj samo ubrzanje ovog benzinca i diesela 406,vise od dvije sekunde je razlika u korist benzinca,a brzina za 10km veca,a taj motor moze i vise,imao sam isti takav peugeot 307 sa 110 benzinskih konja i mislim da ti je teorija pogresna,kubikaza da znaci brzina, a kw(KS) snaga
Qler

#10 Re: Pitanja za Peugeot

Post by Qler »

Ja bas mislim da je obrnuto, kubici snaga a KS brzina. Evo iz mog licnog primjera ja vozao Fiestu 1.25 75KS a stari Corsa 1.4 60KS. Po ravnom fiesta itekako brza, ne moze joj corsa nista. Krenemo uz brdo, stari ide 4. ja moram u 3 vracati jer nema kubika da "poguraju"... i osjetim kako corsa lakse podnosi brdo.
drndalo

#11 Re: Pitanja za Peugeot

Post by drndalo »

Ne budalesite, to nema direktne veze...

Pojednostavicu, kad kazete snaga, vjerovatno mislite na brzinu ubrzavanja, npr. 0-100 km/h za 9.8 sec. ? To je direktno zavisno od (stavicu najvaznije stvari, a one manje vazne, tipa otpora kotrljanja cu preskociti...):

1. Snage motora ( KS ili kW)
2. Prenosnog odnosa (mjenjac+diferencijal)

- "kraci" mjenjac ima kraci prenos, automobil brze ubrzava, naustrb max. brzine.
- "duzi" mjenjac ima duzi prenos, gubi nesto vremna na ubrzanju, ali mu je max. brzina visa...

Max. brzina zavisi najvise od:

1. Snage motora ( KS ili kW)
2. Prenosnog odnosa (mjenjac+diferencijal)
3. Otpora zraka za to vozilo

Sve skupa je jedan veliki kompromis onoga sto se zeli dobiti, i po kojoj cijeni...
Qler

#12 Re: Pitanja za Peugeot

Post by Qler »

to i ja kazem. Brzina zavisi od snage motora (i kao sto si rekao jos niza faktora, medju kojima je mjenjac najveci) a kubici "vuku". Burazer ima E klasu 300D, obicni, 113KS, ja sa mondeom od 115KS ga lopatom uzimam, ali kada bi trebalo povuci nesto ja bi mogao plakati pored njega :)
drndalo

#13 Re: Pitanja za Peugeot

Post by drndalo »

Tu si u pravu, pravi naziv za to je obrtni moment, i najlakse ga je objasniti polugom, kao kad ne mozes saraf na tocku da odvrnes jer je zapekao, ali kada umjesto poluge od 30 cm, imas od 1 metra, ide odmah...

To je proporcionalno zapremini motora, i ona je tu dominantna... Kao i tip motra, dizel zbog svoje prirode ima bolji obrtni moment od benzinca...
Qler

#15 Re: Pitanja za Peugeot

Post by Qler »

Joj mene jedino kod dizela obrtni momenat i odusevljava. Vozim benzinca 115KS privatno a dizel je sluzbeni isto 115KS, ali kad povuce, kontas ode :) a u stvari tu je sa mojim. Samo onaj osjecaj. Jedino sto na niskim obrtajima ko' mrtva krava (turbo rupa).

Zato kupis benzinca sa turbom :D i milina :D
madner

#16 Re: Pitanja za Peugeot

Post by madner »

Jah jah, u formuli za obrtni momentat se jedan od faktora jeste zapremina. Tsk tsk.
tavustavus

#17 Re: Pitanja za Peugeot

Post by tavustavus »

i sta na kraju rekosmo zasto sluzi kubikaza imal ko onako bas dobro pojasnjeno... nije mi bas jasno to da sluze za vucu samo pa nije traktor ipak mislim da imaneka druga kvaka...javice se vec neko...
sabanss

#18 Re: Pitanja za Peugeot

Post by sabanss »

tavustavus wrote:i sta na kraju rekosmo zasto sluzi kubikaza imal ko onako bas dobro pojasnjeno... nije mi bas jasno to da sluze za vucu samo pa nije traktor ipak mislim da imaneka druga kvaka...javice se vec neko...
Sluzi upravo za to, i za onaj osjecaj zakucavanja kad pritisnes gas. Kamion sa 220 KS vuce 15 tona, sa druge strane imamo nekog audija ili BMW-a koji to moze povuci samo u snu. Naravno imaju i preko 220 KS.
Grga07

#19 Re: Pitanja za Peugeot

Post by Grga07 »

veliku ulogu igrea i odnos brzina, dali ce zakucati za sjediste ili ce imati vecu snagu da vuce i sl, mada po meni kubici znace i "dugotrajnost" nekako mi se cini da motori iste snage a razlicite zapremine, oni vece zapremine da vise prelaze, mada nemora bit, moju teoriju vjerovatno pobijaju japanci :D:D
chelo

#20 Re: Pitanja za Peugeot

Post by chelo »

Grga07 wrote:nekako mi se cini da motori iste snage a razlicite zapremine, oni vece zapremine da vise prelaze, mada nemora bit, moju teoriju vjerovatno pobijaju japanci :D:D
I ja mislim da je tako. Klokocu jednako i poslije milion, zilaviji valjda. Pogotovo ako su bez turbina egrova, fapova, mafova...
Post Reply