Sunii wrote:ja fakat ne mogu da te skontam fia. ne razumijem sta radis? nemoj me pogresno shvatiti, ali sta pokusavas? saznati nesto vise o islamu ili samo da se diskutuje o necemu? da ja tebi postavim pitanje, koliko sam mogla upratiti nisi se izjasnila da li si ikad procitala prevod Kur'ana?
nemoj se uvrijediti al nekako si skroz nejasna po pitanju namjene (nijjeta).
neću se uvrijediti,
Stvarno mi nije jasno, šta tu nije jasno …
već na početku sam pisala, da sam stranac i živim u apsolutno drugoj sredini. Za vas koji ste odrastali u „multi-kulti“ je sve to normalno, več ste navikli na različite ponašanje, ražličite mišlenja prijatelja, komšija, radnih kolega, okruženi ste tim svim.
Ja živim u potpuno ateističkoj zemlji, ako ovdje ima vjernika, onda su to krščani./ .. ima i grupicu koja se označava kao muslimani, ali kad čitam njihove stavove, ima puno razlika od vas./
Kad mi komšija kaže nešto iz svog vjerskog života, večinom znam šta i kako misli, i prema nekoliko riječi otprilike znam „gdje ga smjestit“.
Kad govorim kod vas sa muslimanom, često mi se dešava da koristim izraz za koji mislim da je jasan i na kraju sam iznenadjena, jer on tu riječ shvača potpuno drugačije. /sad nema veze sa mojim bosanskim

/
Naravno mogu, i čitam puno toga „o“ islamu - ali ne tražim ja samo onu sliku islama, koja se predlaže u knjigama jedne ili druge strane. / sad mislim na one koji su islam prihvatili i na druge strane protivnike islama /. Niti kako se predlaže u „svjetovnim“ knjigama ateističkih historičara.
Želim znati šta je u ljudima, šta misle, zašto tako misle, zašto se ljute kad neko drugi kaže to ili ono. Kako oni shvačaju njihovu svetu Knjigu. Kakve su razlike u tumačenju, zašto se bore šite protiv sunita, šta „tjera“ neke da odgajaju svoje djece da se u 10 godina „oblače u bombe“ i uzdiže u zrak neku količinu ljudi zajedno sa sobom. Zašto to drugi vide drugačije, kad izlaze iz jednog izvora.
Zašto vehabije, sufije, sve te različite slike islama. Tražim, što je zajedničko sa krščankom vjerom, koji utjecaj ima na muslimane njihov duhovni vodja, koji utjecaj tu imaju medija. Ima tu za mene puno i puno pitanja. Jedna stvar su povijesne dogadjaje, druga je stvar mišljenje čovjeka.
Ako netko nije odrastao u vašoj sredini, vjerujte da ima puno i puno pitanja, koje naravno često izgledaju glupo, ali jedna stvar koju sam s vremenom naučila, je, da nema glupog pitanja.
Pitaš me, da li sam ikad pročitala prevod Kurana - da, pročitala. Nisam ga samo jedan put pročitala, ali sam nabavila i prevode na vašem jeziku, i još uvijek tražim razumijevanje stvarima i odgovore na moja pitanja u njemu. I uz to - vrlo plastičnu sliku mišlenja ljudi, koju mogu najbrže dobiti ovdje.
Je li tu nešto nejasno?