Pitanja oko mjenjača
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
SHOCK
#1 Pitanja oko mjenjača
Pozdrav. Imam Fiat Bravo 1,2 16v. Dešava mi se samo ponekad da kada hoću mjenač ubaciti u prvu brzinu da to ne ide baš lahko ili ne može nikako, pa moram pustiti kvačilo i nanovo pokušati. Onda obično uspije. Inače radi sasvim lijepo i "elegantno".
Također, zanima me koliko može biti za mjenjač ili nešto drugo štetna situacija recimo: Trebao sam krenuti u rikverc i nakon gasa skontam da sam zaboravio mjenjač ubaciti u rikverc. Onda nisam sačekao da se motor vrati u normalu i pokušao ubaciti u rikverc, tada se začuo jako neugodan zvuk nekakvog krčanja. Koliko ovo može biti štetno?
Također, zanima me koliko može biti za mjenjač ili nešto drugo štetna situacija recimo: Trebao sam krenuti u rikverc i nakon gasa skontam da sam zaboravio mjenjač ubaciti u rikverc. Onda nisam sačekao da se motor vrati u normalu i pokušao ubaciti u rikverc, tada se začuo jako neugodan zvuk nekakvog krčanja. Koliko ovo može biti štetno?
-
Vozdra_123
jesi li mjenjao kvacilo nedavno?
neka ti neko provjeri sajle od mjenjaca, i konektor na tranzmisiji
to krcanje, jednom dva put nece mu nista biti
neka ti neko provjeri sajle od mjenjaca, i konektor na tranzmisiji
to krcanje, jednom dva put nece mu nista biti
- manijak1
- manijak1
-
The_Flyer2002
cuj 10 40MRAVOJED wrote:ja u getribu sipam motorno uljeshell helix 10w40 polusintetika
napiso čika honda u manuelu da može ako nemamo honda mtfza getribicu
hahahaa
TO TI JE DO ULJA ko sto covije je vec reko u 2ili trecem postu.
stavi dobro sinteticki i vidjet ces kako ce to glatko ici.
ps.
nemoj slusati ovog vise mene. u mjenjac ide 75+ w , a najcesce 90w -ka
-
SHOCK
Hvala, hvala. Ma nadam se da mi se takvo nešto neće više desiti, jer sam bio u žurbi pa odmah htio ubaciti u rikverc. Neću više tako. Mene je zanimalo koliko to može biti štetno, jer me to malo i nasekiralo (skoro sam kupio auto:) ).
Ovo za prvu mi baš i ne smeta jer se rijetko dešava iako nije ugodno kad mi trube na semaforu a ja ne mogu da ubacim u prvu
Kad je mjenjana lamela ni bilo šta drugo i da li je, ne znam jer sam auto kupio prije 3-4 mjeseca. Prešao je 103 hiljade, 2000. godište, pa možda to ništa nije ni mjenjano.
Ovo za prvu mi baš i ne smeta jer se rijetko dešava iako nije ugodno kad mi trube na semaforu a ja ne mogu da ubacim u prvu
Kad je mjenjana lamela ni bilo šta drugo i da li je, ne znam jer sam auto kupio prije 3-4 mjeseca. Prešao je 103 hiljade, 2000. godište, pa možda to ništa nije ni mjenjano.
-
MRAVOJED
ti da si neki meštar onda bi znao da su 10w40 i recimo 70w90 gotovo iste gradacije samo je razlika u nekakvim aditivimaThe_Flyer2002 wrote:cuj 10 40MRAVOJED wrote:ja u getribu sipam motorno uljeshell helix 10w40 polusintetika
napiso čika honda u manuelu da može ako nemamo honda mtfza getribicu
hahahaa
TO TI JE DO ULJA ko sto covije je vec reko u 2ili trecem postu.
stavi dobro sinteticki i vidjet ces kako ce to glatko ici.
ps.
nemoj slusati ovog vise mene. u mjenjac ide 75+ w , a najcesce 90w -ka
ne znam za druge aute ali za hondu u HONDINOM MANUALU piše da ide hondaMTF ili obično motorno 10w40 ulje
frendu je tako ˝majstor˝ tupio da stavi to ulje za getribe ne znam koja gradacija mislim 80w90 ili tako nešto pa mu je za 3000km otišo sinkron druge brzine....opet se o hondi radi
a ti šok, proguglaj, nađi manual za svoj auto i pročitaj šta piše.
samo tako nećeš pogriješiti
ja vozim već 20000 kilometara sa gore navedenim uljem i šaltam ko po loju
-
The_Flyer2002
razlika u uljima je gustoca ulja. 10-40 je puno rijedje od recimo 90 ke. da si vidio 90 ku znao bi razliku.
pa imo sam hondu. mjenjo sam joj lamelu, i ulje. u manualu kaze da ulje mora biti 75w-90w koji je ovlasten od honde.
to sto kazes da ti koristis 10-40 bas i nije preporucljivo za hladno vrijeme a pogotovo u bosni gdje su promjene temarature drasticne.
NIJE SVAKO AUTO HONDA. honda zahtjeva kvalitet ali i zato je VEOMA zahvalno auto.
mravojed nadam se da mjenjas ulje cesce u toj transmisiji jer motorno ulje gubi viskozitet puno brze. nisi imo do sada problema, pa se zato ne sekiraj. auto je ionako (vjerovatno) starije od 15 godina tj auto je smece.
zasto se sekirat sta ce biti sutra?
pa imo sam hondu. mjenjo sam joj lamelu, i ulje. u manualu kaze da ulje mora biti 75w-90w koji je ovlasten od honde.
to sto kazes da ti koristis 10-40 bas i nije preporucljivo za hladno vrijeme a pogotovo u bosni gdje su promjene temarature drasticne.
NIJE SVAKO AUTO HONDA. honda zahtjeva kvalitet ali i zato je VEOMA zahvalno auto.
mravojed nadam se da mjenjas ulje cesce u toj transmisiji jer motorno ulje gubi viskozitet puno brze. nisi imo do sada problema, pa se zato ne sekiraj. auto je ionako (vjerovatno) starije od 15 godina tj auto je smece.
- bpsang
moze biti i druk lezaj, sinhron ,ako je ostecen nece u prvu, sjeca li se ko fice nije imao sinhron mjenjac i morao si zaustaviti vozilo da ubacis u prvu.Najbolje je otici na servis i pregledati jer ti se moze desiti da ti pukne potisna ploca a onda ti je belaj jos veci
-
c4dinamit
shock, i ja sam vozao brava 1,4 , valjda je to tu negdje mjenjac i te zezancije....ista stvar, jednostavno jako tesko ide u prvu, pogotovo ako ides nekom odredjenom brzinom...cesto i u mjestu nece...
kupi mercedesa, nova c klasa salta kako god ti volja...
:)
salu na stranu, taj fiat ima (bar meni) neobican mjenjac, raspored brzina (momenta), al mi cudno ono nesto kao "dvostepeno" kvacilo, stisnes do pola i izbacis iz brzine, pa moras jos "do poda" da ubacis u sljedecu brzinu...mislim....fakat....nemam pojma....
kupi mercedesa, nova c klasa salta kako god ti volja...
salu na stranu, taj fiat ima (bar meni) neobican mjenjac, raspored brzina (momenta), al mi cudno ono nesto kao "dvostepeno" kvacilo, stisnes do pola i izbacis iz brzine, pa moras jos "do poda" da ubacis u sljedecu brzinu...mislim....fakat....nemam pojma....
-
The_Flyer2002
ako imas vjestine netreba ti uopste kvacilo. cini se da je nemas pa neznas.dr.iver wrote:valjda kvacilo se pritisne do kraja, promijenis brzinu i pustis kvacilo, do pola pritiskati moze samo s*ebati sinhrone....
dokle god su obrtaji izjednaceni sa obratjima transmisije mozes saltat i bez kvacila. buraz ako ti tesko salta onda pokusaj da kada saltas u manju das vise gasa i onda presaltaj.
sto se tice rikverca. kada hoces da ga prebacis u rikverc uradi sl: izbaci iz brzine, pusti kvacilo, daj gasa i onda opet stisni kvacilo i malo gasa. trebalo bi da klizne ko podmazano.