1. Znam da ovo zavisi od marke do marke ali me zanima da li vecina marki svoje nove modele izbacuje u prosjeku svake godine ili ne, npr da li svake godine izlazi nova mazda 6, kia ceed, audi a4 itd?
2. Koliko (i da li uopste) procentualno opada cijena novom autu s vremenom, primjer, izasla nova mazda 6 i kosta 25k eura, da li ce isti taj model npr godinu i po dana kasnije kostati isto ili jeftinije, ako je jeftinije znali se otprilike koliko im pada cijena, nesto beznacajno ili prilicno?
3. Kad je izasao ovaj posljednji model audi A5 i kad se ocekuje sljedeci?
4. Koliko dugo se otprilike prodaje jedan model auta? Do izlaska novijeg modela? Dugo i nakon toga? Npr sad je izasao golf VII, da li je sad zvanicno moguce otici u auto kucu i kupiti nov Golf V, ne mislim ono u slucaju ako im je koje auto ostalo pa imas srece i kupis, nego zvanicno jel moguce? Ovo me opet vodi na ono pitanje dokad se prodaje stari model auta ako je novi model izasao i na to da li cijena starom modelu opadne i koliko pred izlazak novog modela?
5.) Primjer: Audi A5 i Mazda 6, prvo auto je od drugog skuplje za nekih 10k eura ako ne i vise, po vama, da li se u ovih dodatnih 10k eura plate velikom vecinom bolje i kvalitetnije stvari ili se velikim dijelom tih para plati ime? Ovdje sam mogao uzeti za primjer bilo koje auto iz vise i bilo koje auto iz nize klase, zanima me ta razlika u cijeni, da li se tom razlikom stvarno dobija daleko bolji kvalitet ili se pak dobije malo na kvaliteti a vecim dijelom platis ime?
6. Zasto su u konfiguratoru auta sa dizelskom varijantom motora uvijek skuplja za par hiljada eura?
7. Po vama, da li biste radje za isto para kupili novo auto jedne klase ili auto staro 1-3 godine iz vise klase, npr imate 20-25k, da li biste radje kupili nesto novo za tu cijenu ili nesto sto je novo kostalo 10-15k vise ali nakon 1-3 godine kosta 20-25k ?
Hvala