Pitanja o autima - sve i svasta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Op3r4t0r

#1 Pitanja o autima - sve i svasta

Post by Op3r4t0r »

Pozz, nisam nasao slicnu temu pa evo da otvorim kako bih ja pitao nesto sto me zanima a trebalo bi mi 3 dana dok bi to sve pronasao a ovdje sigurno ima ljudi koji to prate i znaju, a i drugi mogu pitati sve sto zele, valjda ce neko znati odgovor :)

1. Znam da ovo zavisi od marke do marke ali me zanima da li vecina marki svoje nove modele izbacuje u prosjeku svake godine ili ne, npr da li svake godine izlazi nova mazda 6, kia ceed, audi a4 itd?

2. Koliko (i da li uopste) procentualno opada cijena novom autu s vremenom, primjer, izasla nova mazda 6 i kosta 25k eura, da li ce isti taj model npr godinu i po dana kasnije kostati isto ili jeftinije, ako je jeftinije znali se otprilike koliko im pada cijena, nesto beznacajno ili prilicno?

3. Kad je izasao ovaj posljednji model audi A5 i kad se ocekuje sljedeci?

4. Koliko dugo se otprilike prodaje jedan model auta? Do izlaska novijeg modela? Dugo i nakon toga? Npr sad je izasao golf VII, da li je sad zvanicno moguce otici u auto kucu i kupiti nov Golf V, ne mislim ono u slucaju ako im je koje auto ostalo pa imas srece i kupis, nego zvanicno jel moguce? Ovo me opet vodi na ono pitanje dokad se prodaje stari model auta ako je novi model izasao i na to da li cijena starom modelu opadne i koliko pred izlazak novog modela?

5.) Primjer: Audi A5 i Mazda 6, prvo auto je od drugog skuplje za nekih 10k eura ako ne i vise, po vama, da li se u ovih dodatnih 10k eura plate velikom vecinom bolje i kvalitetnije stvari ili se velikim dijelom tih para plati ime? Ovdje sam mogao uzeti za primjer bilo koje auto iz vise i bilo koje auto iz nize klase, zanima me ta razlika u cijeni, da li se tom razlikom stvarno dobija daleko bolji kvalitet ili se pak dobije malo na kvaliteti a vecim dijelom platis ime?

6. Zasto su u konfiguratoru auta sa dizelskom varijantom motora uvijek skuplja za par hiljada eura?

7. Po vama, da li biste radje za isto para kupili novo auto jedne klase ili auto staro 1-3 godine iz vise klase, npr imate 20-25k, da li biste radje kupili nesto novo za tu cijenu ili nesto sto je novo kostalo 10-15k vise ali nakon 1-3 godine kosta 20-25k ?

Hvala :)
citroen xm

#2 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by citroen xm »

Op3r4t0r wrote:Pozz, nisam nasao slicnu temu pa evo da otvorim kako bih ja pitao nesto sto me zanima a trebalo bi mi 3 dana dok bi to sve pronasao a ovdje sigurno ima ljudi koji to prate i znaju, a i drugi mogu pitati sve sto zele, valjda ce neko znati odgovor :)

1. Znam da ovo zavisi od marke do marke ali me zanima da li vecina marki svoje nove modele izbacuje u prosjeku svake godine ili ne, npr da li svake godine izlazi nova mazda 6, kia ceed, audi a4 itd?

2. Koliko (i da li uopste) procentualno opada cijena novom autu s vremenom, primjer, izasla nova mazda 6 i kosta 25k eura, da li ce isti taj model npr godinu i po dana kasnije kostati isto ili jeftinije, ako je jeftinije znali se otprilike koliko im pada cijena, nesto beznacajno ili prilicno?

4. Koliko dugo se otprilike prodaje jedan model auta? Do izlaska novijeg modela? Dugo i nakon toga? Npr sad je izasao golf VII, da li je sad zvanicno moguce otici u auto kucu i kupiti nov Golf V, ne mislim ono u slucaju ako im je koje auto ostalo pa imas srece i kupis, nego zvanicno jel moguce? Ovo me opet vodi na ono pitanje dokad se prodaje stari model auta ako je novi model izasao i na to da li cijena starom modelu opadne i koliko pred izlazak novog modela?

5.) Primjer: Audi A5 i Mazda 6, prvo auto je od drugog skuplje za nekih 10k eura ako ne i vise, po vama, da li se u ovih dodatnih 10k eura plate velikom vecinom bolje i kvalitetnije stvari ili se velikim dijelom tih para plati ime? Ovdje sam mogao uzeti za primjer bilo koje auto iz vise i bilo koje auto iz nize klase, zanima me ta razlika u cijeni, da li se tom razlikom stvarno dobija daleko bolji kvalitet ili se pak dobije malo na kvaliteti a vecim dijelom platis ime?

6. Zasto su u konfiguratoru auta sa dizelskom varijantom motora uvijek skuplja za par hiljada eura?

7. Po vama, da li biste radje za isto para kupili novo auto jedne klase ili auto staro 1-3 godine iz vise klase, npr imate 20-25k, da li biste radje kupili nesto novo za tu cijenu ili nesto sto je novo kostalo 10-15k vise ali nakon 1-3 godine kosta 20-25k ?

Hvala :)
1. Nove generacije istog auta ne izlaze svake godine. Jedna generacija traje par godina, a u međuvremenu(obično na polovini staža) dobije jedan redizajn ili dva(zavisi od proizvođača i od toga koliko se ista generacija zadržava na tržištu).

2. Cijena najviše opada prve tri godine, a dalje se nastavlja pada, ali procentualno drastično manje nego prve tri goine. Dakle čim izvezeš auto iz salona na njemu si izgubio određeni procenat. Što je auto manje klase i jeftinije za održavanje, procentualno manje gubi jer skupa luksuzna auta iziskuju skupa održavanja pa je teže naći kupca i cijena im više pada.

3. Ovo neka kažu ljubitelji Audija koji bolje poznaju termine izlazaka audijevih modela.

4.U većini slučajeva do izlaska novog modela. Eventualno prodaju se još jednu godinu uporedo, ali obično karavan verzija prethodnog modela, pošto karavan verzija novog malo kasnije počinje sa proizvodnjom. postoje i modeli koji se dugo zadržavaju i prodaju uporedo sa novim ali pod nekom drugom oznakom i nižom cijenom( slučaj Oktavija Tour koja je prethodni model, a prodaje se već par godina uporedo sa novom).

5. Ta dva auta prije svega ciljaju različite grupe kupaca pa su između ostalog i zbog toga cijene različite. Usput Audi uzima razliku i na ime i na to što pripada premijum proizvođačima(proizvođači koji će naći kupca za isti proizvod kao konkurencija po većoj cijeni od konkurencije). U klasi Mazde većina proizvođača ima odlične materijale i kvalitet tako da nisu drastične razlike u kvalitetu.

6. To zavisi od proizvođača do proizvođača(kolika je razlika), ali u suštini dizeli su uvijek skuplji od benzinaca zbog komplikovanijeg motora i kasnijih ušteda u vožnji dizela.

7. To sve zavisi od afiniteta i potreba. Ali u suštini, novo je novo, ako hoćeš miran san. Imaš garanciju i 3 godine minimalno možeš da staviš prst u uho i voziš bez brige o skupim kvarovima.
Brdar

#3 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by Brdar »

/
Last edited by Brdar on 08/10/2012 19:30, edited 1 time in total.
citroen xm

#4 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by citroen xm »

Joj Volvo.... :lol:

Nema to veze sa dugotrajnosti već sa troškovima proizvodnje. Dizel motor je komplikovaniji i skuplji za proizvodnju. A o dugotrajnosti bi se dalo pričati....
Brdar

#5 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by Brdar »

@ citroen xm

dugotrajniji je jer radi na manje obrtaja, manje habanje, logika
preludezalude

#6 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by preludezalude »

Brdar, nisi u pravu. Nemoj biti uporan. Dizel kad radi na 2000 je slicno kao kad benzinac radi na 4000. Znaci i benzinac radi na niskim obrtajima kad se normalno vozi.
Op3r4t0r

#7 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by Op3r4t0r »

citroen xm wrote:2. Cijena najviše opada prve tri godine, a dalje se nastavlja pada, ali procentualno drastično manje nego prve tri goine. Dakle čim izvezeš auto iz salona na njemu si izgubio određeni procenat. Što je auto manje klase i jeftinije za održavanje, procentualno manje gubi jer skupa luksuzna auta iziskuju skupa održavanja pa je teže naći kupca i cijena im više pada.
Hvala na jako iscrpnom odgovoru, nego ovo drugo pitanje mislim da me nisi razumio, sva pitanja su se odnosila na nova auta pa i ovo drugo, da pojasnim na nekom primjeru sta sam mislio, ako je npr trenutno aktuelna mazda 6 izasla 2010 godine (nemam pojma kad je izasla) i nova u osnovnom modelu kostala lupam 25k eura, da li ista ta mazda sad 2012 godine pred izlazak sljedeg modela kosta isto kao prije dvije godine ili kosta manje, ako kosta manje koliko se otprilike procentualno smanjuje cijena u tom slucaju, ne mislim samo na ovaj model, on je samo primjer, nego uopsteno da li modeli od izlaska do izlaska novijeg modela zadrzavaju istu cijenu ili ne.

Jest da je ona nova u oba slucaja ali ipak vrijeme cini svoje, npr kad izadje novi iphone prvi mjesec kosta 1000 eura, 6 mjeseci kasnije 600, a godinu kasnije 400 eura nov (lupam cijene), pa me zanimalo kako to ide sa autima.

Cesto navodim mazdu 6 jer mi se extra svidja ova nova mazda sto treba izaci a i u nekoj blizoj buducnosti ako se neke stvari poklope trebao bi nabaviti neko auto, po prvi put novo, pa ne bih da se zaletim, npr izadje neko auto ja kupim, 7 mjeseci kasnije ono jeftinije 5k eura
Brdar

#8 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by Brdar »

/
Last edited by Brdar on 08/10/2012 19:31, edited 1 time in total.
Gray

#9 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by Gray »

Op3r4t0r wrote:
citroen xm wrote:2. Cijena najviše opada prve tri godine, a dalje se nastavlja pada, ali procentualno drastično manje nego prve tri goine. Dakle čim izvezeš auto iz salona na njemu si izgubio određeni procenat. Što je auto manje klase i jeftinije za održavanje, procentualno manje gubi jer skupa luksuzna auta iziskuju skupa održavanja pa je teže naći kupca i cijena im više pada.
Hvala na jako iscrpnom odgovoru, nego ovo drugo pitanje mislim da me nisi razumio, sva pitanja su se odnosila na nova auta pa i ovo drugo, da pojasnim na nekom primjeru sta sam mislio, ako je npr trenutno aktuelna mazda 6 izasla 2010 godine (nemam pojma kad je izasla) i nova u osnovnom modelu kostala lupam 25k eura, da li ista ta mazda sad 2012 godine pred izlazak sljedeg modela kosta isto kao prije dvije godine ili kosta manje, ako kosta manje koliko se otprilike procentualno smanjuje cijena u tom slucaju, ne mislim samo na ovaj model, on je samo primjer, nego uopsteno da li modeli od izlaska do izlaska novijeg modela zadrzavaju istu cijenu ili ne.

Jest da je ona nova u oba slucaja ali ipak vrijeme cini svoje, npr kad izadje novi iphone prvi mjesec kosta 1000 eura, 6 mjeseci kasnije 600, a godinu kasnije 400 eura nov (lupam cijene), pa me zanimalo kako to ide sa autima.

Cesto navodim mazdu 6 jer mi se extra svidja ova nova mazda sto treba izaci a i u nekoj blizoj buducnosti ako se neke stvari poklope trebao bi nabaviti neko auto, po prvi put novo, pa ne bih da se zaletim, npr izadje neko auto ja kupim, 7 mjeseci kasnije ono jeftinije 5k eura

Ovisi od proizvođača do proizvođača, ali recimo da većina modela traje izmešu 4-6 godina prije nego što dođe zamjena (mada ima i više, Volvo nije zamijenio XC90 preko 10 godina čini mi se). Korejci tu možda najbrže mijenjaju modele.

Za to vrijeme će uglavnom biti skoro ista cijena auta (razlike mogu biti zbog nekih privremenih akcija i sl) a tek će možda zadnjih godinu ili pola godine pred izlazak zamjenskog modela (obično kada se već najavi taj novi model) početi padati cijena starog modela jer vjerovatno hoće da prodaju zalihe.
citroen xm

#10 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by citroen xm »

Brdar care, oladi malo. Pogotovo sa Volom. Shvatili smo da ga voziš, ali nisi baš uvijek u pravu.

Kao prvo da odgovorim tebi za dizel motore. Nema to veze sa obrtajima, u dizel motorima je i kompresija mnogo veća nego na benzincima, pritisci, više komponenti........ Tako da ću ponovti opet da je dizel u startu skuplji od benzinca zbog komplikovanosti skuplje izrade između ostalog, a to da li je izdržljiviji od benzinca da se mnogo diskutovati. Ima mnogo faktora koji na to utiču.

Druga stvar, ja nisam u startu razumio čovjeka kod druge tačke, a ti izgleda ni posle njegovog objašnjenja i opet nisi u pravu. Pa pusti da kažem koju i na tu temu. Model koji se tek pojavi na tržištu ima određenu cijenu. Ona je obično tada mnogo viša nego za potpuno isti model NOV za par godina. Sve što je model stariji na tržištu cijena mu kroz određene akcije i popuste pada. Najveće pare se uvijek uzimaju na mušterijama koje hoće da imaju nešto "prvi u gradu". Kako taj model stari na tržištu i jača mu konkurencija, bliži se nasljednik, tako mu i cijena u salonima pada. Koji je to procenat zavisi od proizvođača i prodavaca određene marke jer nije kod svakoga ista politika. Uglavnom za isti model na početku i na zalasku karijere razlika u cijeni zna biti i do 30%(naravno govorim o novim autima iz salona).
AdnanSA

#11 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by AdnanSA »

Auta su roba kao i sve ostalo. Cijena moze ici gore i dole u zavisnosti od potraznje i ponude. Nissan Juke je kostao 33 hiljade prije dvije godine a sada se moze uzeti za 28000 Km. Neko auto moze i poskupiti u toku zivotnog vijeka proizvoda.
goran16v

#12 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by goran16v »

Proizvodjaci svoje modele u kompakt klasi, niza srednja klasa odnosno tzv C segment mijenja u prosjeku svakih 6 god.
Mr.Fundamental

#13 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by Mr.Fundamental »

Op3r4t0r wrote:
A5 je izašao 2007 godine, redizajn je bio prošle godine, idući dolazi 2015. Eto odgovor na zadnje pitanje :)
Melami

#14 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by Melami »

Brdar wrote:1. ne izlaze svake godine, npr. volvo s40 1. generacija se proizvodila od 1995- 2004 a 2000. je bio redizajn jel ti sad jasnije
6. dizeli su skuplji jer dobijas dugotrajnije masine :thumbup:
Djesi volvo boy.
Volvo s 40 ne ulazi u bilo kakvu statistiku, jer to nije samo auto, to je brod, avion, podmornica, kamion.......
Ovo je neekad bio volvo s40, ljudi ga malo redizajnirali.
eventide

#15 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by eventide »

Da li u Sarajevu postoji neka obuka za automehaničare ili sl. ?
ime123

#16 Re: Pitanja o autima - sve i svasta

Post by ime123 »

Op3r4t0r wrote:Pozz, nisam nasao slicnu temu pa evo da otvorim kako bih ja pitao nesto sto me zanima a trebalo bi mi 3 dana dok bi to sve pronasao a ovdje sigurno ima ljudi koji to prate i znaju, a i drugi mogu pitati sve sto zele, valjda ce neko znati odgovor :)
Posljednji A5, facelift i neke manje dorade je izasao ove godine (model 2013). A sljedeci ce izaci kad proizvodjac odluci.
Post Reply