Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jedna tamo

#151 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by jedna tamo »

na razgovoru za posao je samo bitno da imaš štelu
atko

#152 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by atko »

jedna tamo wrote:na razgovoru za posao je samo bitno da imaš štelu
stela ima raznih... npr mozes bit pravo ono stela u poslu za koji konkurises ;)
hurmasica

#153 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by hurmasica »

wewa wrote:nije zgoreg pomisliti i na prava djeteta - dijete ima pravo da je njegova majka uz njega dok je dojence. cuj vratiti se na posao poslije mjesec-dva :roll:

Dijete ima pravo da ima majku uz sebe, ali majka ima obavezu (kao i otac naravno) da prehrani to dijete. Ovo je ipak prioritet, bar meni. Ja ga radje necu ni imati da mi bude golo, boso i gladno.
kojeime

#154 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by kojeime »

Vidis, hurmasica, ja isto tako razmisljam. A togovori nesto o nasim "kapitalistima" to jeste koliko ozbiljno razmisljaju o poslu. Hipoteticki, postave takve uslove da ti, ja i drugi ne zelimo djecu jer ne zelimo da ih odgajamo u ovakvim uslovima. I prodje nase, odemo u penziju a imali smo srece da radimo. I sada treba novi radnik kod mog gazde jer ja idem u penziju a ono nema novih radnika. Nemamo djece, pa im nema ko raditi. I onda valja uvoziti radnu snagu.

Pojednostavljujem, ali da mi je upoznati gazdu koji razmislja o svom poslu u kategorijama 5, 10, 20 godina od danas.

Zamisli BiH kapitalistu da misli o tome kako ce mu firma raditi za 10 godina. Da misli o tome da stvori povjerenje u svoju firmu, pa da ima bazu kupaca koja mu je vjerna. Ne postoji takav. A kako ce i postojati kada neko kaze hoce da kupi ovo ili ono od nase firme, a neko mu isprica da tamo radi i kako ga gazda maltretira, ili mu neka djevojka kaze da je zezaju za trudnicko, dali joj otkaz ili nisu je zaposlili zbog trudnoce. Pa ako mi neko kaze da tamo radi i da ga gazda maltretira (kasni plata, krsi zakon, itd...) ja pomislim "Sacekaj malo. Gazda ima takav mentalni sklop da tako tretira ljude, svoje radnike. Ako gazda tako razmislja, u slucaju da ja kupim nesto, kako ce se prema meni ponasati ako iskrsne neki problem? Bolje da kupim kod nekoga drugog ko ima istoriju dobrih odnosa sa ljudima, jer cu kod takvih ljudi lakse rijesiti probleme. A i radnici su mu zadovoljni, pa sigurno ce bolje uraditi posao jer nece rizikovati gubitak dobrog radnog mjesta."
kockica_kockica

#155 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by kockica_kockica »

Sookie McSue wrote:
madner wrote:Pa objasni mi tu logiku ako sama kazes da
raspodjelom njenog posla (koji, da se razumijemo, nije malog obima) na ostale niko nije bio ni previše opterećen, ni oštećen u bilo kom smislu.
sto je definicija rationalizacije. Zasto bi ja sada trebao jos jednu osobu, kada vi niste previse optereceni?
pokušavam pokazati kako srećom postoje i poslodavci i sredine u kojima se trudnicama izlazi u susret i u kojima se zaposlenici ne tretiraju kao tegleća stoka, u smislu ako mogu njima navaljati i njen posao, šta će nam ona uopšte? to su vanredne okolnosti i nikom nije bilo problem preuzeti i dodatne obaveze kako bi ona mogla ostati s bebom onoliko koliko ima pravo na to. ne znam u čemu je tajna - možda u tome što nismo roboti?
niko ne kaze da trudnici treba uzeti pravo na porodiljno ili trudnicko...niko to ne osporava..
tema je da poslodavac kada te prima ima pravo pitati da li se mislis udavati ili ako si udata da li uskoro mislis roditi dijete....

fora je u tome da se poslodavci zele na neki nacin osigurati da mu ta zenska persona nece za 5-9 mjeseci otici na placeno odsustvo i time njemu opet napraviti posao trazenja zamjenske osobe... kad to gledas iz perspektive poslodavca je grubo i nehumano ali on stiti svoje interese, a kada gledas iz ugla te osobe je nepravda i zadiranje u privatnost te osobe i ta osoba svoje interese stiti...
kojeime

#156 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by kojeime »

kockica_kockica wrote:...tema je da poslodavac kada te prima ima pravo pitati da li se mislis udavati ili ako si udata da li uskoro mislis roditi dijete....

fora je u tome da se poslodavci zele na neki nacin osigurati da mu ta zenska persona nece za 5-9 mjeseci otici na placeno odsustvo i time njemu opet napraviti posao trazenja zamjenske osobe... kad to gledas iz perspektive poslodavca je grubo i nehumano ali on stiti svoje interese, a kada gledas iz ugla te osobe je nepravda i zadiranje u privatnost te osobe i ta osoba svoje interese stiti...
E, bas zato postoje zakoni na normalnim mjestima koji to ne dozvoljavaju. To jeste koji kazu da postoji veci interes od interesa poslodavca i da poslodavac mora svoj interes podciniti vecem interesu.
hurmasica

#157 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by hurmasica »

e pa onda poslodavac treba da u oglas stavi da trazi iskljucivo muskarca ili gospodju u zrelim godinama. Ali ne, oni zele da gledaju svaki dan u mladu, vitku i lijepu djevojku koja po mogucnosti ne bi trebala nikada da se udeblja i ostari. Ako predje 35 godina, nikad se vise zenska osoba ne zaposli. Pa eto ako ne zele buduce trudnice eto im zene u zrelijim godinama koje imaju odraslu djecu!!!
kojeime

#158 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by kojeime »

.
madner

#159 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

hurmasica wrote:e pa onda poslodavac treba da u oglas stavi da trazi iskljucivo muskarca ili gospodju u zrelim godinama. Ali ne, oni zele da gledaju svaki dan u mladu, vitku i lijepu djevojku koja po mogucnosti ne bi trebala nikada da se udeblja i ostari. Ako predje 35 godina, nikad se vise zenska osoba ne zaposli. Pa eto ako ne zele buduce trudnice eto im zene u zrelijim godinama koje imaju odraslu djecu!!!
To bi bila diskriminacija i kaznjivo zakonom. :D
drndalo

#160 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by drndalo »

Nek' stave onda u oglas uslov, min. 20 godina radnog staza upisanog u radnu knjizicu... To nije diskriminacija, jer je za to mjesto potrebno toliko iskustvo... :roll: I mirna bosna...
hurmasica

#161 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by hurmasica »

madner wrote:
hurmasica wrote:e pa onda poslodavac treba da u oglas stavi da trazi iskljucivo muskarca ili gospodju u zrelim godinama. Ali ne, oni zele da gledaju svaki dan u mladu, vitku i lijepu djevojku koja po mogucnosti ne bi trebala nikada da se udeblja i ostari. Ako predje 35 godina, nikad se vise zenska osoba ne zaposli. Pa eto ako ne zele buduce trudnice eto im zene u zrelijim godinama koje imaju odraslu djecu!!!
ne ovo je diskriminacija svih ostalih ljudi
kojeime

#162 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by kojeime »

madner wrote:
A poslodavci se strogo pridrzavaju zakona...
Post Reply