Pitanja/e za ucenjake ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
šarf

#51 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by šarf »

Islam, prirodna vjera.
Nije mi jasno što to tačno znači.Tražio sam ali ne postoji jasan odgovor jer ima mnogo neodgovorenih pitanja koja se u vezi s tim nameću.
Ali ideja,da se čovjek rađa u prirodnoj vjeri/islamu te da ga poslije roditelji odgoje u nekom drugom religijskom nazoru,besmislena je i oprečna normalnom ljudskom razumu.Naravno neko može vjerovati u tu besmislicu,jer ova ideja i jest u domenu vjerovanja ,a neka su vjerovanja uistinu besmislena.Pored toga što je oprečno ljudskom razumu ,u sukobu je i sa nekim islamskim vjerovanjima.
Na primjer ,određenje.Sudbina.
Kuran više puta govori ,da je islam prava vjera, no nigdje ne ne kaže da je islam prirodna vjera.
Taj izraz ,prirodna vjera,pominje jedino Buharijin hadis,nitko više.
Naravno reći i da je neka druga vjera prirodna također je pogrešno.

Nešto što je prirodno ili prirođeno čovjeku ,čovjek prihvata ,često bez napora.Sex,jesti,piti,spavati to su prirodne stvari,ali sa kim će se sexati,što će jesti ili piti,gdje će spavati to je stvar izbora ili ponekad prisile.
Vjerovati je također dio ljudske prirode ,ali što vjerovati ,to čovjek mora naučiti.Ne postoji nešto u što će čovjek prirodno vjerovati.
Ne postoji prirodna vjera.
Što ćemo vjerovati stvar je osobnog izbora ili ponekad prisile.
Naravno,naši su nas roditelji ili neko drugi odgojili u nekoj vjeri ili bez vjere,to nije prisila niti to znači da je neko "konvertiran",kako neko gore napisa.

Tvrditi da je islam prirodna vjera jednako je kao i tvrditi za neki jezik da je prirodan a da drugi nije,
kao što neki žele arapski proglasiti jezikom od Boga,božanskim, jer je Kuran pisan na tom jeziku.
U prirodi je čovjeka da može naučiti jedan ili više jezika,ali koji će naučiti ,nije stvar prirode.

Svakako bih volio znati što to znači da je islam prirodna vjera.
Smrcak15

#52 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

šarf wrote:Islam, prirodna vjera.
Nije mi jasno što to tačno znači.Tražio sam ali ne postoji jasan odgovor jer ima mnogo neodgovorenih pitanja koja se u vezi s tim nameću.
Ali ideja,da se čovjek rađa u prirodnoj vjeri/islamu te da ga poslije roditelji odgoje u nekom drugom religijskom nazoru,besmislena je i oprečna normalnom ljudskom razumu.Naravno neko može vjerovati u tu besmislicu,jer ova ideja i jest u domenu vjerovanja ,a neka su vjerovanja uistinu besmislena.Pored toga što je oprečno ljudskom razumu ,u sukobu je i sa nekim islamskim vjerovanjima.
Na primjer ,određenje.Sudbina.
Kuran više puta govori ,da je islam prava vjera, no nigdje ne ne kaže da je islam prirodna vjera.
Taj izraz ,prirodna vjera,pominje jedino Buharijin hadis,nitko više.
Naravno reći i da je neka druga vjera prirodna također je pogrešno.

Nešto što je prirodno ili prirođeno čovjeku ,čovjek prihvata ,često bez napora.Sex,jesti,piti,spavati to su prirodne stvari,ali sa kim će se sexati,što će jesti ili piti,gdje će spavati to je stvar izbora ili ponekad prisile.
Vjerovati je također dio ljudske prirode ,ali što vjerovati ,to čovjek mora naučiti.Ne postoji nešto u što će čovjek prirodno vjerovati.
Ne postoji prirodna vjera.
Što ćemo vjerovati stvar je osobnog izbora ili ponekad prisile.
Naravno,naši su nas roditelji ili neko drugi odgojili u nekoj vjeri ili bez vjere,to nije prisila niti to znači da je neko "konvertiran",kako neko gore napisa.

Tvrditi da je islam prirodna vjera jednako je kao i tvrditi za neki jezik da je prirodan a da drugi nije,
kao što neki žele arapski proglasiti jezikom od Boga,božanskim, jer je Kuran pisan na tom jeziku.
U prirodi je čovjeka da može naučiti jedan ili više jezika,ali koji će naučiti ,nije stvar prirode.

Svakako bih volio znati što to znači da je islam prirodna vjera.
da ima naklonost vjerovanju u jednog Boga, i da se islam prilagodjava prirodi covjeka, znaci flexibilan je.

evo sta je jos mozda objasnjanje sto je prirodna vjera

islam ti brani ono sto je stetno za covjekovu dusu, tijelo, drustvo i okolinu, a dozovljava ti sto je dobro za covjekovu dusu, tijelo, drustvo i okolinu.

covjek po prirido kloni se stetnih stvari, a hoce korisne stvari, pa i to je mozda jedan od razloga zasto je islam prirodna vjera.

jer nema smisla zvati islam prirodnom vjerom, recimo da zabrani jabuku, a jabuka korisna za covjeka...to bi bilo protivprirodan zakon.
JVC

#53 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
ako divljaci nesto rade protiv islamskih pravila, problem je i divljacima a ne u islamu.

ne poznato je meni to

druga stvar, da su muslimani silom gonili u islam, ne bi imali sad crkve i milione krscana u arapskom svijetu. tako da to nema logike

ti covjece na silu gonis nesto cega nema, a pravi istinsko tjeranje u krscanstvo tokom krscanskih ratova i spanske ikvizicije , na to se ne osvrces...

ovo je poput prostituke koja optuzuje casnu sestru ili pokreivenu muslimanku o postenju i moralu :lol:

islam nikad nikoga nije tjerao u islam, Muhammed nije to nikad radio, muslimanske vojske nikad to nisu rade jer im je to zabranjeno Kuranom, i dodje krscanin da optuzi muslimane za gonjenje u islam a imaju u historiji krizarske ratove i spansku inkviziciju :-) zemljo otvori se.

ti jarane trebas da se usutis, i dodjes ispred mene na koljena i kaze, druze smrle, daj da ucim islam, objasni i pojasni, a ne da ti muslimanima guras u usta nesto sto nikad nisu radili pod plastom vjere jer im to vjera ne dopusta.

Ja sam davno vec rekao da ti sa logikom nemas nikakve veze.
Ono sto ti pricas, i kada ja citam islamske izvore ne vidim tu toleranciju o kojoj govoris, ali eto, Alah zna najbolje.
Ili su ovi prvi muslimani zastranili odmah nakon smrti Muhameda ili je to uobicajena praksa, pitanje je sad?
Cuj da padnem na koljena ispred tebe? Zar to nije shirk dragi Smrle.
Spanska invkizicija, krstaski ratovi su zapisani u povijesti kao takvi i ja ih ne negiram.

Tolerancija i siroka ruka ili GETO i gradani drugog reda.

In the name of God, the Merciful and Compassionate.

This is a letter to the servant of God Umar [ibn al-Khattab], Commander of the Faithful, from the Christians of such-and-such a city. When you came against us, we asked you for safe-conduct (aman) for ourselves, our descendants, our property, and the people of our community, and we undertook the following obligations toward you:

We shall not build, in our cities or in their neighborhood, new monasteries, Churches, convents, or monks' cells; nor shall we repair, by day or by night, such of them as fall in ruins or are situated in the quarters of the Muslims.
We shall keep our gates wide open for passersby and travelers.
We shall give board and lodging to all Muslims who pass our way for three days.
We shall not give shelter in our churches or in our dwellings to any spy, nor hide him from the Muslims.
We shall not teach the Qur'an to our children.
We shall not manifest our religion publicly nor convert anyone to it.
We shall not prevent any of our kin from entering Islam if they wish it.
We shall show respect toward the Muslims, and we shall rise from our seats when they wish to sit.
We shall not seek to resemble the Muslims by imitating any of their garments, the qalansuwa, the turban, footwear, or the parting of the hair.
We shall not speak as they do, nor shall we adopt their kunyas (patronyms).
We shall not mount on saddles, nor shall we gird swords nor bear any kind of arms nor carry them on our persons.
We shall not engrave Arabic inscriptions on our seals.
We shall not sell fermented drinks.
We shall clip the fronts of our heads.
We shall always dress in the same way wherever we may be, and we shall bind the zunar round our waists.
We shall not display our crosses or our books in the roads or markets of the Muslims.
We shall use only clappers in our churches very softly. We shall not raise our voices when following our dead. We shall not show lights on any of the roads of the Muslims or in their markets.
We shall not bury our dead near the Muslims.
We shall not take slaves who have been allotted to Muslims.
We shall not build houses overtopping the houses of the Muslims.
(When I brought the letter to Umar, may God be pleased with him, he added, "We shall not strike a Muslim.")
Bloo
Globalna šefica

#54 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
islam nikad nikoga nije tjerao u islam, Muhammed nije to nikad radio, muslimanske vojske nikad to nisu rade jer im je to zabranjeno Kuranom, i dodje krscanin da optuzi muslimane za gonjenje u islam a imaju u historiji krizarske ratove i spansku inkviziciju :-) zemljo otvori se.

ti jarane trebas da se usutis, i dodjes ispred mene na koljena i kaze, druze smrle, daj da ucim islam, objasni i pojasni, a ne da ti muslimanima guras u usta nesto sto nikad nisu radili pod plastom vjere jer im to vjera ne dopusta.
1. Niko ne treba da kleci pred drugim covjekom.
2. Osmanlije koje su tvojim precima donijeli islam nisu to radili dijeljenjem zagrljaja i cokoladica, vec osvajanjem i metodom mrkve i stapa.

Ne provaljuj se.
triconja

#55 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by triconja »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

2. Osmanlije koje su tvojim precima donijeli islam nisu to radili dijeljenjem zagrljaja i cokoladica, vec osvajanjem i metodom mrkve i stapa.

Ne provaljuj se.
Zaboravljas otimanje djece od nemuslimanskih porodica da bi sluzili caru i prisilno preobracanje u pravu vjeru istih :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#56 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Bloo »

triconja wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Ne provaljuj se.
Zaboravljas otimanje djece od nemuslimanskih porodica da bi sluzili caru i prisilno preobracanje u pravu vjeru istih :mrgreen:
Nisu ni krscani nista bolji (Indijanci i ostali natives u obje Amerike).
Vjera se najbolje primi kad se bojis za vlastiti zivot.
JVC

#57 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by JVC »

Bloo wrote: Nisu ni krscani nista bolji (Indijanci i ostali natives u obje Amerike).
Preporucio bih gledanje. Govori bas o ovoj temi.
triconja

#58 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by triconja »

Bloo wrote: Nisu ni krscani nista bolji (Indijanci i ostali natives u obje Amerike).
Ne mislim na religije da je jedna bolja od druge ni na koji nacin :lol:

Cudno mi je kako vjernici mogu govoriti takve lazi stalno (pripadnici bilo koje religije) kad sve ima dokumentovano :mrgreen:
Smrcak15

#59 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Ne provaljuj se.
Osmanlije koje su tvojim precima donijeli islam nisu to radili dijeljenjem zagrljaja i cokoladica, vec osvajanjem i metodom mrkve i stapa
nikoga nisu natjeravali na silu na islam. pa zar vam povelja Fatiha nije dovoljan dokaz
Smrcak15

#60 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:
ako divljaci nesto rade protiv islamskih pravila, problem je i divljacima a ne u islamu.

ne poznato je meni to

druga stvar, da su muslimani silom gonili u islam, ne bi imali sad crkve i milione krscana u arapskom svijetu. tako da to nema logike

ti covjece na silu gonis nesto cega nema, a pravi istinsko tjeranje u krscanstvo tokom krscanskih ratova i spanske ikvizicije , na to se ne osvrces...

ovo je poput prostituke koja optuzuje casnu sestru ili pokreivenu muslimanku o postenju i moralu :lol:

Ja sam davno vec rekao da ti sa logikom nemas nikakve veze.
Ono sto ti pricas, i kada ja citam islamske izvore ne vidim tu toleranciju o kojoj govoris, ali eto, Alah zna najbolje.
Ili su ovi prvi muslimani zastranili odmah nakon smrti Muhameda ili je to uobicajena praksa, pitanje je sad?
Spanska invkizicija, krstaski ratovi su zapisani u povijesti kao takvi i ja ih ne negiram.

Tolerancija i siroka ruka ili GETO i gradani drugog reda.

In the name of God, the Merciful and Compassionate.

This is a letter to the servant of God Umar [ibn al-Khattab], Commander of the Faithful, from the Christians of such-and-such a city. When you came against us, we asked you for safe-conduct (aman) for ourselves, our descendants, our property, and the people of our community, and we undertook the following obligations toward you:

We shall not build, in our cities or in their neighborhood, new monasteries, Churches, convents, or monks' cells; nor shall we repair, by day or by night, such of them as fall in ruins or are situated in the quarters of the Muslims.
We shall keep our gates wide open for passersby and travelers.
We shall give board and lodging to all Muslims who pass our way for three days.
We shall not give shelter in our churches or in our dwellings to any spy, nor hide him from the Muslims.
We shall not teach the Qur'an to our children.
We shall not manifest our religion publicly nor convert anyone to it.
We shall not prevent any of our kin from entering Islam if they wish it.
We shall show respect toward the Muslims, and we shall rise from our seats when they wish to sit.
We shall not seek to resemble the Muslims by imitating any of their garments, the qalansuwa, the turban, footwear, or the parting of the hair.
We shall not speak as they do, nor shall we adopt their kunyas (patronyms).
We shall not mount on saddles, nor shall we gird swords nor bear any kind of arms nor carry them on our persons.
We shall not engrave Arabic inscriptions on our seals.
We shall not sell fermented drinks.
We shall clip the fronts of our heads.
We shall always dress in the same way wherever we may be, and we shall bind the zunar round our waists.
We shall not display our crosses or our books in the roads or markets of the Muslims.
We shall use only clappers in our churches very softly. We shall not raise our voices when following our dead. We shall not show lights on any of the roads of the Muslims or in their markets.
We shall not bury our dead near the Muslims.
We shall not take slaves who have been allotted to Muslims.
We shall not build houses overtopping the houses of the Muslims.
(When I brought the letter to Umar, may God be pleased with him, he added, "We shall not strike a Muslim.")
ne trazim da me obozavas i svetkujes , nego sam to napisao, iz zafrkancije, jer ne moze neko ko nije u islamu uciti mene o islamu koji sam u islamu 24 godine konstantnog izcitavanja i studiranja.
Idemedosumom

#61 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Idemedosumom »

Au, šta nas je učenjaka jbte :-D
Bloo
Globalna šefica

#62 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:Au, šta nas je učenjaka jbte :-D
Suti i kleci pred Smrckom...
Smrcak15

#63 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
ne zahebaji cojeka :D
HardcoreMX

#64 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by HardcoreMX »

JVC wrote:
HardcoreMX wrote:logicno da je to lazni 'hadis'..
Logicno :-D
славянин wrote: Moze se to prilagoditi :D tumacis drugacije i eto. :D
u principu slazem se sa vama..nije potrebna nikakva visa nauka..uz malo dedukcije lako skontati da taj 'hadis' nema veze sa vjerom...ko po pravilu na izmisljotine padaju levati ili sto bi rekli u narodu parafriziram..' tumacenje trebaju ili nepismeni ili glupani koji nece da razmisljaju pa onda razmisljaju tudjom pamecu'..ili oboje pa to dodje ko glup i gluplji..."Ništa nije grijeh osim gluposti." Oscar Wilde
Bloo
Globalna šefica

#65 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
ne zahebaji cojeka :D
Ne zajebavam.
Ti 24 godine izucavas islam i u islamu si.
Treba svi da klecimo i upijamo svaku tvoju ko da je Njegoseva.
JVC

#66 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
ne trazim da me obozavas i svetkujes , nego sam to napisao, iz zafrkancije, jer ne moze neko ko nije u islamu uciti mene o islamu koji sam u islamu 24 godine konstantnog izcitavanja i studiranja.
Ahhaaaaaaa znaci vako, ispravi me ako grijesim, please.
Onda ja isto tako mogu tebi reci da ti mene ne mozes uciti nista o krscanstvu, jer nisi u njemu tj. nemas pojma o istom i neizucavas ga dugo kao ja?
Smrcak15

#67 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: Ne zajebavam.

ma jok ba....nego barem cujte sta imam reci, a ne me smtrati kao nekoga ko je od jucer u islamu, kao da nista ne znam

jer stvarno je smijesno meni kada neko nepoznaje islam i mene uci tome, i jos nije musliman.
Smrcak15

#68 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:
Onda ja isto tako mogu tebi reci da ti mene ne mozes uciti nista o krscanstvu, jer nisi u njemu tj. nemas pojma o istom i neizucavas ga dugo kao ja?
a pa reci da neznam o krscanstvu je laganje samog sebe, jer sam imao zestoke okrsaje sa hrvatskim katolicima na forumima jos 2002/2003 godine

a da bi se upustio u diskusiju sa njima moras poznavati njihovu vjeru, doci nespreman , u diskusiju svaki oponent cce te pojesti zivoga.

ja nisam u krscanstvu ali sam ga studirao toliko dugo da poznaje krscnastvo bolje nego mnogi krscani, cak znam napamet dijelove biblije i gdje se nalaze u bibliji, pa onako kad me jehovini svjedoci susretnu u gradu da mi kazu koju O isusu, a ja njima iz glave pogledajte taj i taj stih broj taj i taj, a oni, cekaj malo da provjerim, pa onda listaju bibliju ispred mene :D komicna situacija musliman zna napamet dijelove knjige koje oni nose i pripovjedaju po gradu :-)
JVC

#69 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: Ne zajebavam.

ma jok ba....nego barem cujte sta imam reci, a ne me smtrati kao nekoga ko je od jucer u islamu, kao da nista ne znam

jer stvarno je smijesno meni kada neko nepoznaje islam i mene uci tome, i jos nije musliman.
Eto sad :D Mozda nisam trenutno, alir Irsar rece da sam rodenjem bio u istinskoj/pravoj vjeri. Drustvo i roditelji me kasnije iskvarili i odveli pogresnim putem.
Last edited by JVC on 26/11/2018 16:37, edited 3 times in total.
JVC

#70 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
a pa reci da neznam o krscanstvu je laganje samog sebe, jer sam imao zestoke okrsaje sa hrvatskim katolicima na forumima jos 2002/2003 godine

a da bi se upustio u diskusiju sa njima moras poznavati njihovu vjeru, doci nespreman , u diskusiju svaki oponent cce te pojesti zivoga.

ja nisam u krscanstvu ali sam ga studirao toliko dugo da poznaje krscnastvo bolje nego mnogi krscani, cak znam napamet dijelove biblije i gdje se nalaze u bibliji, pa onako kad me jehovini svjedoci susretnu u gradu da mi kazu koju O isusu, a ja njima iz glave pogledajte taj i taj stih broj taj i taj, a oni, cekaj malo da provjerim, pa onda listaju bibliju ispred mene :D komicna situacija musliman zna napamet dijelove knjige koje oni nose i pripovjedaju po gradu :-)
Uistinu si veliki ucenjak Smrle. Kapa do poda. Silly me, gdje krenu u minsko polje vako naivan.
Smrcak15

#71 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:

Uistinu si veliki ucenjak Smrle. Kapa do poda. Silly me, gdje krenu u minsko polje vako naivan.
ma jok ba, ja sam i dalje mali sitni smrle, daleko od toga da sam ucenjak, ali da znam nesto, znam druze....pa nisam veslo sisao 24 godine :lol:
JVC

#72 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
ma jok ba, ja sam i dalje mali sitni smrle, daleko od toga da sam ucenjak, ali da znam nesto, znam druze....pa nisam veslo sisao 24 godine :lol:
Bloo
Globalna šefica

#73 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
JVC wrote:
Smrcak15 wrote:

Pa eto ni ja ni JVC nismo u islamu, ali vec godinama imamo okrsaje sa ljudima poput tebe po forumima vec vise od deceniju, pa mozemo reci da poznajemo islam bolje od nekih vjernika.
MarlboroGold

#74 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: Pa eto ni ja ni JVC nismo u islamu, ali vec godinama imamo okrsaje sa ljudima poput tebe po forumima vec vise od deceniju, pa mozemo reci da poznajemo islam bolje od nekih vjernika.
touche :thumbup: :lol:
Smrcak15

#75 Re: Pitanja/e za ucenjake ?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: Pa eto ni ja ni JVC nismo u islamu, ali vec godinama imamo okrsaje sa ljudima poput tebe po forumima vec vise od deceniju, pa mozemo reci da poznajemo islam bolje od nekih vjernika.
samo sto ja daleko bolje poznajem krscanstvo nego vi zajedno islam.
Post Reply