Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
respo

#151 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by respo »

otkud golf kad pise SEAT CORDOBA :-)

al se slazem da je dzaba
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#152 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by corolla02 »

skoda= seat= golf(vw)= audi= porsche; ma sve isto :lol:
ljudozder

#153 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ljudozder »

corolla02 wrote:skoda= seat= golf(vw)= audi= porsche; ma sve isto :lol:
i za mene je isto, baš tako, s tim da bi prije sjeo u sve pobrojane, nego u audi il porsche, vozila čiju svrhu ne zna ni sam proizvođač :S
topcam
Vozim: uzbrdo

#154 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

whow wrote:
citroen wrote:
_tulumba_ wrote:Ako ima neko upucen sa cijenama, samo da mi kaze je li ovo realno i je su li cijene ovih dijelova "iole" prihvatljive ili nisu..
Radi se o Seat Cordoba 1.9 tdi, '99 god.

Zupcasti remen 55 KM
Španer zup. remena 83 KM
Vodena pumpa 68 KM
Kocioni cilindar (desni, nazad) 13 KM

Total: 219 KM

Je li ovo oke?
To je ok,prihvatljiva cijena i racunaj nekih 100KM za ruke sto opet nije skupo
To je dzaba , treb'o si majstoru ostavit cenera na kafu. Jesi li siguran da ti je stavio originalne VW djelove jer ovo mi stvarno zvuci prejeftino Ja sam radio isti servis na Hondi Ridgeline i samo djelovi su me dosli ;
Zupcasti ; $117 =160 km
Vodena $ 127= 180 km
Ruke su bile mislim oko 80-90 dollara pa satu znaci za remen i vodenu racunaj 6 sati.Posto sam ja radio jos neke sitnice covjek mi je dao mislim jedno 2 sata popusta u odnosu na knjige po kojima se to zaracunava Ti si prosao stvarno extra . 319 maruna za veliki servis na golfu je dzaba.
Ko kaze da nije ostavio cenera "mehanicaru". Majstor je svoje dobio. :wink:

Cijene su u redu, jer cu isto raditi ubrzo, osim Kocioni cilindar (desni, nazad), jedino vodena pumpa je
malo skuplja cca. 60 €.
Radim standardni paket. (vodena pumpa, zupcasti, Thermostat i Simmerring)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#155 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by corolla02 »

@whow; pa ti vazda nesta mijenjas na svojim vozilicama :D vazda ti nesta nepase :-D pa ti sve izgleda poskupo :lol:
shlauf

#156 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shlauf »

Image

Ode Fićo u staro željezooooooo samo da ih kamera ne ufati da su prefurali 61km/h :D

Aleee aleeeeeeee :dance:
holowey

#157 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by holowey »

pitanjce vezano za zadnje lezajeve: kako mogu provjeriti u kakvom su stanju? dignem auto pa zavrtim tocak i ako se nista ne cuje sve je ok?

mora li se to dici na onaj kran ili se moze onom prirucnom dizalicom dici prvo jedan kraj pa zavrtiti tocak a onda drugi?

u voznji na ravnom asfaltu se cuje neko kao hucanje sa zadnjeg kraja, a sjecam se da sam na starom autu cuo slican zvuk i rjesenje je bila zamjena zadnjih lezajeva, ali auto koje sad vozim ima nesto bolju zvucnu izolaciju tako da nisam siguran sta cujem, tj. do cega je...
milaa

#158 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by milaa »

holowey wrote:
u voznji na ravnom asfaltu se cuje neko kao hucanje sa zadnjeg kraja, a sjecam se da sam na starom autu cuo slican zvuk i rjesenje je bila zamjena zadnjih lezajeva, ali auto koje sad vozim ima nesto bolju zvucnu izolaciju tako da nisam siguran sta cujem, tj. do cega je...
A da odes provjerit sluh?!
Salim se :)
holowey

#159 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by holowey »

milaa wrote:
holowey wrote:
A da odes provjerit sluh?!
Salim se :)
:lol: :lol: :lol: :-P
chelo

#160 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by chelo »

shlauf wrote:Image

Ode Fićo u staro željezooooooo samo da ih kamera ne ufati da su prefurali 61km/h :D

Aleee aleeeeeeee :dance:
Mislim da bi Fico izvukao deblji kraj na radaru :D
Sam utovar je jos zanimljiviji...
The Nightwatchman

#161 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by The Nightwatchman »

moze li mi neko reci do cega moze biti da mi auto kad ubacim u 4 brzinu i vozim tako neko vrijeme (duze) na otvorenom sa istim gasom (znaci idem nekih 70 km/h), odjednom pocne ubrzavati bez da ja stiscem papucicu gasa.

znaci to su kao mali isprekidani trzaji, kao da se pocne ubrizgavati vise goriva odjednom. ovo traje sve dok ne vratim u 3 brzinu, pa iz trece opet u 4....inace auto je ford focus diesel 2001. god.
janje_

#162 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by janje_ »

The Nightwatchman wrote:moze li mi neko reci do cega moze biti da mi auto kad ubacim u 4 brzinu i vozim tako neko vrijeme (duze) na otvorenom sa istim gasom (znaci idem nekih 70 km/h), odjednom pocne ubrzavati bez da ja stiscem papucicu gasa.

znaci to su kao mali isprekidani trzaji, kao da se pocne ubrizgavati vise goriva odjednom. ovo traje sve dok ne vratim u 3 brzinu, pa iz trece opet u 4....inace auto je ford focus diesel 2001. god.
radi li ti klima pri tome?
The Nightwatchman

#163 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by The Nightwatchman »

janje_ wrote:
The Nightwatchman wrote:moze li mi neko reci do cega moze biti da mi auto kad ubacim u 4 brzinu i vozim tako neko vrijeme (duze) na otvorenom sa istim gasom (znaci idem nekih 70 km/h), odjednom pocne ubrzavati bez da ja stiscem papucicu gasa.

hm, pa najvjerovatnije da radi. mislim, ne mogu sad sa sigurnošću reći da je svaki put kad se to dešavalo radila, ali generalno je nikako i ne gasim, tako da je sigurno radila u većini slučajeva kad se to dešavalo.....

misliš da to može imati veze? možeš li mi pojasniti kako klima može ovo uzrokovati?
janje_

#164 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by janje_ »

The Nightwatchman wrote:
janje_ wrote:

hm, pa najvjerovatnije da radi. mislim, ne mogu sad sa sigurnošću reći da je svaki put kad se to dešavalo radila, ali generalno je nikako i ne gasim, tako da je sigurno radila u većini slučajeva kad se to dešavalo.....

misliš da to može imati veze? možeš li mi pojasniti kako klima može ovo uzrokovati?
pali i gasi klimu dok drzis konstantnu brzinu.. ako trza, ima veze s klimom..
whow

#165 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by whow »

holowey wrote:pitanjce vezano za zadnje lezajeve: kako mogu provjeriti u kakvom su stanju? dignem auto pa zavrtim tocak i ako se nista ne cuje sve je ok?

mora li se to dici na onaj kran ili se moze onom prirucnom dizalicom dici prvo jedan kraj pa zavrtiti tocak a onda drugi?

Pa to ti je generalno dobar metod da skontas lezaj , zavrtis slusas i to je to.
topcam
Vozim: uzbrdo

#166 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

holowey wrote:pitanjce vezano za zadnje lezajeve: kako mogu provjeriti u kakvom su stanju? dignem auto pa zavrtim tocak i ako se nista ne cuje sve je ok?

Otvori prozore :lol: :run:

Salu na stranu (u kojoj ima i istine).

Kad dignes auto okretanjem ces malo sta saznati, moras kipovati gumu, kao kad je skidas pa malo gore malo dole povuces (u suprotnim smijerovima). Ne bi smio nikakav "luft" osjetiti pod rukama.

Ili si zaboravio pa vozis jos uvijek na zimskim gumama, vrucine su pa se pored sto su ionako glasnije, jos jace cuju.
corolla02

#167 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by corolla02 »

nek te provozaju :D mislim, sijedi odpozadi prvo na lijevu stranu pa opet na desnu te uporedi zvuk; ako nije isti jedan od lezajeva je zaribo a ako je isti onda su sare na gumama ili vec nesto trece :wink:

takodjer, rijetkost je da oba uporedo budu u defektu!
respo

#168 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by respo »

@nightwitchman

da nije mozda toyota? :D
Phosphorus

#169 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Phosphorus »

...
Last edited by Phosphorus on 24/04/2020 11:52, edited 1 time in total.
whow

#170 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by whow »

BuckScrotum wrote:Pozdrav.

U pitanju je Golf 3, u voznji kada pustim gas auto trzne.
Jedino kada ono maksimalno polako pustam gas ne trza.
Do cega bi to moglo da bude ?

Hvala.
Meni je interesantno da se to desava samo u 4-tom stepenu prijenosa. Da li je u pitanju samo stepen prenosa ili se to trzanje javlja kada se vozilo krece pri odredenoj przini bez obzira na stepen prijenosa . Naprimjer trza pri 70 km/h u 3 , 4, i 5 . Ili samo u cetrvrtoj. Da je u pitanju klima to bi ti trzalo vjerovatno pri u svakom stepenu prijenosa a ne samo u 4toj. Meni ovo smrdi na neku zvrcku sa elektronikom neki senzor ili tako jer ne kontam kako auto trza pri 70km/h u cetrvrtoj a pri istoj brzini u recimo 5tom stepenu ne trza :-)
Phosphorus

#171 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Phosphorus »

...
Last edited by Phosphorus on 24/04/2020 11:52, edited 1 time in total.
holowey

#172 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by holowey »

topcam wrote:

Otvori prozore :lol: :run:

Salu na stranu (u kojoj ima i istine).

Kad dignes auto okretanjem ces malo sta saznati, moras kipovati gumu, kao kad je skidas pa malo gore malo dole povuces (u suprotnim smijerovima). Ne bi smio nikakav "luft" osjetiti pod rukama.

Ili si zaboravio pa vozis jos uvijek na zimskim gumama, vrucine su pa se pored sto su ionako glasnije, jos jace cuju.
ljetne su na autu, cak sam im napravio rokadu (prednje nazad prebacio) da bih provjerio jeli mozda do guma...i dalje se cuje ista huka... pokusacu sa tim cimanjem tocka... hvala na savjetu...
damirm

#173 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by damirm »

Zdravo svima!

S obzirom da sam totalni pocetnik, mozete se slobodno smijati :).

Vozim Renault Classic 98. Neki dan sam mu nasuo gorivo (bilo na rezervi). Od tad mi se cini da ga nesto gusi. Moram dodati extra gasa da auto kako-tako krene, a motor tokom voznje zvuci ko da je u buretu. Kad auto stoji npr. na semaforu, pocne da se trese i moram ga prebaciti u prvu i dodati gasa da prekinem tresnju i zvonjavu.

Volio bih cisto znati u cemu bi mogla biti stvar, prije nego ga odvedem kod majstora.

Hvala mehanicarima!

D.
Qler

#174 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Koje si gorivo nasuo? :)

Kada si radio servis? Mislim redovni, zamjena filtera goriva, zraka, ulja, zamjena ulja....??
janje_

#175 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by janje_ »

damirm wrote:... Volio bih cisto znati u cemu bi mogla biti stvar, prije nego ga odvedem kod majstora..
vjerovatno nesto nije u redu.. ;)
Post Reply