Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
radostan dan

#13576 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by radostan dan »

SHTEVELEC wrote:
Ja sebi kupio na piku i nisu neka sreca, poslije par skidanja krenu da se gule... U Majagume sam ih vidio prosle godine i cine mi se dosta kvalitetniji od ovih sto ja imam, nisu nesto ni skupi bili (60-ak KM cini mi se), pa probaj tamo
:thumbup:
moram prvo skontati dal mi ostali sarafi odgovaraju... :mrgreen:
auto je trenutno na 15-kama čelicnim, a alu su orginal skodine, 17-ke, 225/45/17.
čitam na forumu -vrele gume- da izgleda idu isti sarafi i na čelične 15 i na alu 17, e sad, jel to istina il neki zgubidan piše, bog će ga znati...
onda mi ova tabela što je ado postavio i ne pomaze...
walk_M-A-N

#13577 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by walk_M-A-N »

corolla02 wrote:najvjerovatnije da ima, ali bez odraska u kupovinu uradi slijedece;

stari trik: koristi gedoru i izolirban traku, to najvjerovatnije vec imas, zalijepi oko gedore i matice tek toliko da izolirban uzme obim matice; a ako je veca matica, stavi vise trake, saraf i sl
Naručio sam magnetni teleskop od 50 cm sa Aliexpessa. Jednostavnije naći iz Kine.
A da ne čekam, iskoristio sam napisano. Hvala, jednostavno je, ali baš korisno.

Zna li neko koliko staje ulja u kočnice?
Kaže prodavac ako se fino izvuče pumpom onda litar, a ako se samo ispusti onda pola litra.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#13578 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

zavisi koji je auto ,precnik klipova,velicina klijesta,duzina instalacije...0.5-0.75 litara u manje aute.izvlacenje vakuumom je bolja opcija
_ado_

#13579 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _ado_ »

radostan dan wrote:
SHTEVELEC wrote:
Ja sebi kupio na piku i nisu neka sreca, poslije par skidanja krenu da se gule... U Majagume sam ih vidio prosle godine i cine mi se dosta kvalitetniji od ovih sto ja imam, nisu nesto ni skupi bili (60-ak KM cini mi se), pa probaj tamo
auto je trenutno na 15-kama čelicnim, a alu su orginal skodine, 17-ke, 225/45/17.
čitam na forumu -vrele gume- da izgleda idu isti sarafi i na čelične 15 i na alu 17, e sad, jel to istina il neki zgubidan piše, bog će ga znati...
Link koji sam ja postavio ti pomaze da odredis "debljinu" sarafa i navoj. Npr. M14x1.5. E sad, duzina sarafa zavisi od vrste felge.
Na astri h isti (kratki) sarafi odgovaraju i za celicne felge 15" i za fabricke alu felge 16". Proslo ljeto kupio aftermarket alu felge i odmah morao kupovati duze sarafe.
Na pezou 206 fabricke alu felge i dugi sarafi, kupio celicne felge za zime i morao kupovati kratke sarafe. Sve zavisi od oblika felge.
amar1994

#13580 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

bitanga_sa_otesa wrote:zavisi koji je auto ,precnik klipova,velicina klijesta,duzina instalacije...0.5-0.75 litara u manje aute.izvlacenje vakuumom je bolja opcija
kad si vec kod toga , hoce li sta biti kocionom sistemu ako je pomijesan DOT4 i DOT 5.1 , dosipali su servisu jer su mislili da je do toga , evo od Septmebra kako je radjeno stoji na max i boja je normalna .

ako ne valja , da kupim DOT4 pa da se zamijeni :)
bitanga_sa_otesa

#13581 Re: Pitamo Mehanicare ?

dot 4 i dot 5.1 su na bazi glikola i mogu se mijesati jedino je temperatura kljucanja razlicita dot 4 -230 stepeni ,dot 5.1- 270 stepeni
amar1994

#13582 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

fala :thumbup:
radostan dan

#13583 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by radostan dan »

_ado_ wrote:
radostan dan wrote:
SHTEVELEC wrote:
Link koji sam ja postavio ti pomaze da odredis "debljinu" sarafa i navoj. Npr. M14x1.5. E sad, duzina sarafa zavisi od vrste felge.
Na astri h isti (kratki) sarafi odgovaraju i za celicne felge 15" i za fabricke alu felge 16". Proslo ljeto kupio aftermarket alu felge i odmah morao kupovati duze sarafe.
Na pezou 206 fabricke alu felge i dugi sarafi, kupio celicne felge za zime i morao kupovati kratke sarafe. Sve zavisi od oblika felge.
e da, tako i ovaj veselnik piše, da su mu orginal šarafi odgovarali i za čeličnu 15 i za alu 17, a čim je nabavio neke alu koje nisu bile orginal, morao je uzeti i šarafe...
nadam se da nisam naporan, znam dobro kakvi su -bizoni- i -stručnjaci- oko nas, ne gubi mi se glava zbog 10-20 maraka i nečije neodgovornosti, pa mi svako saznanje ovdje dobro dodje da pomenute -bizone- iskontrolišem šta rade...

edit -

Vehicle's recommended cold tire inflation pressure. It is measured in bars or PSI (pounds per square inch).
205/55R16 91V Rim 6.5Jx16 ET50 PCD 5x112 2.3
215/50R17 91V Rim 7Jx17 ET54 PCD 5x112 2.3
225/45ZR17 91W Rim 7.5Jx17 ET51 PCD 5x112 2.5

šta mu je Rim?
Last edited by radostan dan on 10/03/2018 22:32, edited 2 times in total.
MySQL_Connect

#13584 Zamajac ili nešto drugo?

Post by MySQL_Connect »

Pozdrav,

Ako može pitanje. Radi se o a4 b8.

Sve radi odlično, vuče kako treba međutim kvačilo je izgleda pri kraju (korpa, i moguće drug ležaj, lamela je dobra).

Ono što me zanima je zvuk nekog klepetanja sličan onom kad ode zamajac koliko sam uspio vidjeti na youtube/čitajući.

Dakle, prilikom vožnje nisam ništa primjetio ali kada je na "leru" čuje se ovaj zvuk, i najmanji pritisak papučice gasa i on nestaje. Ako stisnem umjesto papučice gasa kvačilo ništa se ne dogodi i dalje se čuje taj zvuk, dok na papučicu gasa više se ne čuje i radi normalno.

Dakle, zanima me, jel moguće ako je zamajac da se ovaj zvuk prestaje čuti pritiskom na papučicu gasa, a ne kvačila?

Dovoljno je pritisnuti jako malo gas - dodirnuti i odmah pustiti i to je to, nema zvuka više.

Osim zvuka nekad se osjete i vibracije unutar auta i mjenjaču kada se čuje ovaj zvuk.
bitanga_sa_otesa

#13585 Re: Pitamo Mehanicare ?

amar1994 wrote:fala :thumbup:
nista dot 5.0 je razlicit ,on se ne smije mijesati sa ostalim
bitanga_sa_otesa

#13586 Re: Zamajac ili nešto drugo?

kad gasis auto jel se cuje pojacan taj zvuk i da li se strese auto?
MySQL_Connect

#13587 Re: Zamajac ili nešto drugo?

Post by MySQL_Connect »

bitanga_sa_otesa wrote:kad gasis auto jel se cuje pojacan taj zvuk i da li se strese auto?
Ne čuje se pojačan, a auto nekad zna biti kao da strese kad se gasi.
bitanga_sa_otesa

#13588 Re: Zamajac ili nešto drugo?

onda je moguce,tesko je ovako napamet pisati, otidji prvo kod nekog majstora da ustanovi da li je to ..
_ado_

#13589 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _ado_ »

Ja sebi kupio na piku i nisu neka sreca, poslije par skidanja krenu da se gule... U Majagume sam ih vidio prosle godine i cine mi se dosta kvalitetniji od ovih sto ja imam, nisu nesto ni skupi bili (60-ak KM cini mi se), pa probaj tamo[/quote]

onda mi ova tabela što je ado postavio i ne pomaze...[/quote]
Na pezou 206 fabricke alu felge i dugi sarafi, kupio celicne felge za zime i morao kupovati kratke sarafe. Sve zavisi od oblika felge.[/quote]

e da, tako i ovaj veselnik piše, da su mu orginal šarafi odgovarali i za čeličnu 15 i za alu 17, a čim je nabavio neke alu koje nisu bile orginal, morao je uzeti i šarafe...
nadam se da nisam naporan, znam dobro kakvi -bizoni- i -stručnjaci- oko nas, ne gubi mi se glava zbog 10-20 maraka i nečije neodgovornosti, pa mi svako saznanje ovdje dobro dodje da pomenute -bizone- iskontrolišem šta rade...

edit -

Vehicle's recommended cold tire inflation pressure. It is measured in bars or PSI (pounds per square inch).
205/55R16 91V Rim 6.5Jx16 ET50 PCD 5x112 2.3
215/50R17 91V Rim 7Jx17 ET54 PCD 5x112 2.3
225/45ZR17 91W Rim 7.5Jx17 ET51 PCD 5x112 2.5

šta mu je Rim?[/quote]
Rim-felga. A sto se tice sarafa, ja imam pozitivno iskustvo sa Guma M i Unitrade. Meni su nudili da posude jedan saraf, da probam da li odgovara
MySQL_Connect

#13590 Re: Zamajac ili nešto drugo?

Post by MySQL_Connect »

bitanga_sa_otesa wrote:onda je moguce,tesko je ovako napamet pisati, otidji prvo kod nekog majstora da ustanovi da li je to ..
u ponedjeljak planiram otići da neko stručan baci pogled ali me zanimalo usputno dotad jel moguće da prestaje pritiskom gasa tj jel ima ikakve veze..
bitanga_sa_otesa

#13591 Re: Zamajac ili nešto drugo?

MySQL_Connect wrote: u ponedjeljak planiram otići da neko stručan baci pogled ali me zanimalo usputno dotad jel moguće da prestaje pritiskom gasa tj jel ima ikakve veze..
moguce je ,kad pritisnes gas motor se zavrti brze i povecas centrifugalnu silu..
amar1994

#13592 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

bitanga_sa_otesa wrote:
amar1994 wrote:fala :thumbup:
nista dot 5.0 je razlicit ,on se ne smije mijesati sa ostalim
NEOPLAN

#13593 Re: Zamajac ili nešto drugo?

Post by NEOPLAN »

Moze biti banalnost da ti se onaj lim sto je oblozen oko izduvnih cijevi ispod kabine malo popustio pa klepece na vibracijama na leru, cim malo dodas gasa vibracije se smire i prestane lupkanje... Ili same izduvne cijevi i lonci da lupkaju ako se negdje nesto popustilo, pukla neka gumica noseca ili slicno.... Mislim da nije zamajac jer zamajac se cuje na leru ali kad pritisnes kvacilo trebalo bi da prestane lupkati...
Travnički Noćni Šetač

#13594 Re: Zamajac ili nešto drugo?

Post by Travnički Noćni Šetač »

Ako nema promjene zvuka pritiskom na kvačilo onda ne bi trebalo da je zamajac... po tome kako reaguje na papučicu gasa ili je nosač motora ili je nešto otkačeno pa na manjem broju obrtaja vibrira a dok daš gas prestane vibrirati zbog promjene obrtaja... u svakom slučaju vjerujem da je neka banalnost koju ćeš vrlo lako otkriti ii ispod haube ili na dizalici...
MySQL_Connect wrote:Ne čuje se pojačan, a auto nekad zna biti kao da strese kad se gasi.
Jel gasiš motor sa pritisnutim kvačilom ili ne ? ... Radi zamajca je bolje gasiti sa pritisnutim kvačilom ( kao i paljenje ) ... No ako ne mijenja zvuk kad pritisneš kvačilo a strese se na gašenju i dalje je prva sumnja na nosač motora...
...
Amaterski posmatrano sa moje strane naravno...
Ned071

#13595 Re: Zamajac ili nešto drugo?

Post by Ned071 »

Strese se pri gasenju i kad je gotov nosac motora...
MySQL_Connect

#13596 Re: Zamajac ili nešto drugo?

Post by MySQL_Connect »

Travnički Noćni Šetač wrote:Ako nema promjene zvuka pritiskom na kvačilo onda ne bi trebalo da je zamajac... po tome kako reaguje na papučicu gasa ili je nosač motora ili je nešto otkačeno pa na manjem broju obrtaja vibrira a dok daš gas prestane vibrirati zbog promjene obrtaja... u svakom slučaju vjerujem da je neka banalnost koju ćeš vrlo lako otkriti ii ispod haube ili na dizalici...
MySQL_Connect wrote:Ne čuje se pojačan, a auto nekad zna biti kao da strese kad se gasi.
Jel gasiš motor sa pritisnutim kvačilom ili ne ? ... Radi zamajca je bolje gasiti sa pritisnutim kvačilom ( kao i paljenje ) ... No ako ne mijenja zvuk kad pritisneš kvačilo a strese se na gašenju i dalje je prva sumnja na nosač motora...
...
Amaterski posmatrano sa moje strane naravno...
Uglavnom da. Ovo za gašenje i trešenje ako je kvačilo pritisnuto morat ću probati.
MySQL_Connect

#13597 Re: Zamajac ili nešto drugo?

Post by MySQL_Connect »

NEOPLAN wrote:Moze biti banalnost da ti se onaj lim sto je oblozen oko izduvnih cijevi ispod kabine malo popustio pa klepece na vibracijama na leru, cim malo dodas gasa vibracije se smire i prestane lupkanje... Ili same izduvne cijevi i lonci da lupkaju ako se negdje nesto popustilo, pukla neka gumica noseca ili slicno.... Mislim da nije zamajac jer zamajac se cuje na leru ali kad pritisnes kvacilo trebalo bi da prestane lupkati...
Da je čak i neki lim nakon gasa bi nestao zvuk ali bi trebao opet se pojaviti kada pustim gas ili ne? U mom slučaju, jednom kada pritisnem gas više se ne čuje taj "zvuk" dok ne krenem i počnem mjenjati brzine i kada opet stanem u leru čuje se.
amar1994

#13598 Re: Zamajac ili nešto drugo?

Post by amar1994 »

koliko je preslo auto , ako je preko 120 hiljada , vrlo vjerovatno je zamajac , to je jednostavno tako na vecini VW/audi vozila :roll: , informacija od mehanicra iz ovlastenog servisa .

nesto sto mozes probati sam , ubacis u prvu , drzis kocnicu i odvajas , ako ti pocne trest i povecavat buku u autu , zamajac 90%

https://www.tokic.hr/TehnickeInformacij ... A1tete.pdf
dostavljac

#13599 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dostavljac »

Mozel ko dati vise info o ovom autu skoda fabia 1.4 mpi comfort 2003
Benzin... onako oz prve ruke druge ruke info... valja ne valja hvala na pomoći...
condy

#13600 Re: Zamajac ili nešto drugo?

Post by condy »

amar1994 wrote:koliko je preslo auto , ako je preko 120 hiljada , vrlo vjerovatno je zamajac , to je jednostavno tako na vecini VW/audi vozila :roll: , informacija od mehanicra iz ovlastenog servisa .

nesto sto mozes probati sam , ubacis u prvu , drzis kocnicu i odvajas , ako ti pocne trest i povecavat buku u autu , zamajac 90%
Zamajc strada od stila voznje. Nekome na 150 hiljada a nekome na 250 hiljada. Vjeruj on moze ici i preko 200 hiljada kod nekog ko zna voziti :wink:

Treba prvo provjeriti nosace motora. Oni prije stradaju.

E sad ovaj tvoj primjer zanimljiv je :thumbup:
Ima i drugi, spustis u trecoj brzini obrtaje nisko na 1200 obrtaja i poklopis gas do kraja. Ako se auto strese ne valja zamajac.
Post Reply