Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Throttle wrote:I kakva je procedura nakon tih iducih 60 hiljada?
Dok god ima lufta da se tanje do 2.175mm (to je najtanja fabricka plocica), tanjis i na taj nacin povecavas zazor ventila (izmedju bregaste i plocice). Kada dodje red da moras tanjiti ispod te mjere, na red dolazi skidanje glave, obrada sjedista ventila, novi ventili i nove (ovaj put deblje) plocice.
Na ovim trenutnim mjerama plocica ovim tempom trosenja ventila/siceva ima lufta za jos cca. dva istanjivanja (stelovanja). Znaci na nekih 240kkm, glava se mora skidati i obradjivati. Medjutim, ne berem brigu oko toga, jer ako sve bude po planu, tada cu uveliko voziti Vitaru.
Po servisnom planu, na ovom Suzukijevom 1.6VVT motoru kontrola zazora ventila je svakih 30.000km (svaki drugi redovni servis), i po potrebi stelovanje ako se ustanovi da je potrebno.
Plin doprinosi nesto brzem trosenju siceva/ventila, a koliko doprinosi, ne znam. Kada bi uporedo imali isti motor, isto vozen, samo na benzin, mogli bi govoriti o tome.
Zato je za zakon motor sa hidraulicnim podizacima ventila, i nemas nikakve brige oko stelovanja ventila, jer su samostelujuci.
Nije samo pitanje toga... To su minimalne razlike i tesko ih je primjetiti... Ventili osim zbog ljepseg rada trebaju biti nastelovani i da ne bi doslo do izgaranja nekog od ventila. U momentu kada zazor sidje u nulu, ventil je poslije par km gotov.
uskoro ću raditi na autu zamjenu ulja i filtera, vjerovatno zadnje diskove i čiceplo i još neke sitnice, i kontam odraditi i čišćenje egr, usisne ili šta već još ide. EGR je očišćen zadnji put prije nekih 20-30 hiljada km, pa mislim da bi i za to bilo vrijeme. E sada ako već to radim, zanima mi bi li bilo pametno odraditi i preventivno čišćenje turbine, auto je sada na nekih 140 hiljada km. Kažem prevetivno, sa turbinom nije nikada bilo nikakvih problema, nije popravljana i slično i odlično radi, auto je u super stanju i održavam ga kako treba i ovo bi radio za sebe, auto ne namjeravam prodati još sigurno koju godinu. Ima li potrebe za čišćenjem turbine, s jedne strane da održavam motor kako bi bilo najbolje s druge je li možda bespotrebno čačkati turbinu, skidati, ako je dobra.
Ulje i filter se mijenjaju svakih 10k km ili godinu, većinom ja vozim taj auto, nema gasanja hladnog motora i gašenja vrućeg.
ok neću, pitam samo za mišljenje šta je najbolje
a ne boj se, kada krećem sa naplatnih složim mu pun gas sve do nekih 140kmh, zavrti ga on do nekih 4000-4200 obrtaja u svakoj brzini, ali na to svakako nemam uticaja automatik je
Uvijek iz dobrih namjera izadje najgore...
Prvo taj neko kome kazes sta mislis da ocistimo egr i turbinu skontati ce da si idealan za klempiranje, drugo ako vec toliko drzis do auta i ako ga koristis kako treba nemas brige a i ako nemas sipmtoma sto da diras?
Na 1.6 tdi je problematican egr i hladnjak izduvnih gasova, skidao sam egr kad je tek kupljena ocistio kako je vozim nema sanse da u njemu ima ista
za to ne brini, vjeruj nisam nimalo naivan, ovaj ko mi radi auta, znamo se prilično dugo godina, ne samo kao majstora nego i prijateljski otprije,tako da sam sa te strane siguran 100 posto, i vjeruj ne bi nikome drugom otišao da mi zamjeni ulje a ne ovako neke ozbiljnije zahvate
hopi wrote:ok neću, pitam samo za mišljenje šta je najbolje
a ne boj se, kada krećem sa naplatnih složim mu pun gas sve do nekih 140kmh, zavrti ga on do nekih 4000-4200 obrtaja u svakoj brzini, ali na to svakako nemam uticaja automatik je
Turbinu je dobro preventivno ocistiti kao i usisnu granu, i to nije rizicno za raditi. Turbine odu upravo najcesce jer se nikad preventivno ne ociste. Zaprljaju se, sagoreno ulje je zacepi garez lopatice zaglave i gotova turbina. Da se cisti turbina svakih 150 hiljada ne bi joj bilo smrti. Ciscenje turbine i usisne grane u turbo servisu jedino. Taj ceh kosta oko 150 do 200 KM, i moja ti je preporuka ako to zelis raditi turbo servis ivan iz bile kod viteza.
Da ti neko u servisu pokaze jednu zaprljanu turbinu i sta bude sa lopaticama vidio bi onda nemoj dirat mecku. I kakve simptome mozes imati prije nego ode turbina ? U najboljem slucaju auto ce ici u safe mode i oduzet ce ti elektronika turbo / npr. Kod VW vozila / sve dok ne ugasis i ne upalis auto, da bi zezno elektroniku ali kratkog daha i tako u krug do vrlo brzog crkavanja turba. U svakom slucaju ocisti je prije nego sto dodjes do 200 hiljada km. Isplativa investicija.
Condy turbina je mehanicki dio, garez koju ti spominjes moze zezati geometriju samo a nikada ne moze ostetiti propelere i impelere.
Turbina strada radi neispravnog postupanja sa istom, zato se auto nikada ne gasi poslije ostre voznje....
Turbina daje znakove kada je zaprljana, posebno u domenu varijabilne geometrije i prepunjavanja kroz safe mode koji spominjes preko wastegate ventila. S druge strane simptomi dotrajalosti turbine su vidljivi pismenim ljudima.
I ne kolje se hladan, jer nema postenog podmazivanja turbo punjaca u tim momentima. Inace ne valja klati hladan motor, pa taman i atmosferca, jer ulje tada nema najvecu moc podmazivanja.
Modernog dizela se mora klati kad se optimiziraju okolnosti.
Ko ga vozi muski i kako treba nikada problema sa egr om i turbinom u smislu zaprljanja nece imati. S druge strane pak, petom na vrh gasa po gradu problemi sami stizu.
Bakir1 wrote:Modernog dizela se mora klati kad se optimiziraju okolnosti.
Ko ga vozi muski i kako treba nikada problema sa egr om i turbinom u smislu zaprljanja nece imati. S druge strane pak, petom na vrh gasa po gradu problemi sami stizu.
a pa normalno , svakako vecina najvecu ks razvije izmedju 3500-4000
smijel se klat drugom i trecom , mada ja koljem i cetvrtom na autoputu