Pitam vas...
-
Haman
#76 Re: Pitam vas...
Kakav ce neko biti obicno kazemo da zavio od nasledja, odgoja u porodici, skoli, uzoj i soroj socijalnoj sredini. A sad ono najvaznije. Sta nasledjujemo i od koga npr, sta nasledjujemo od oca a sta od majke, sta od djedova, pradjedova po ocu i majci, itd, sta od nene, pranene, po ocu i majci itd. Da li u svemnu ovome postoji neka zakonitost. Koliko ja znam jasne zakonitost nema.
Jedna od naslednih osobina je inteligencija, nju nasledjujemo od nasih predaka. Od kog pretka smo je naslijedili opet ne znamo. Moze covjek biti veoma, veoma inteligentan ali ako svoju inteligenciju ne oplemeni znanjem, on ostaje obican neznalica.
Da li ce neko oplemeniti svoju inteligenciju ili ne zavisi od osobina licnosti. Jedna od veoma vaznih osobna licnosti za oplemenjivanje inteligencije je motivacija. Ako nemas motivacije da ucis, da stices znanje, neces ga ni steci.
Pored motivacije vazno je imati jasno odredjen cilj. Ako nemas jasno odredjen cilj, onda ne znas ni sta ces uciti, ili ces sebi postavljati vise ciljiva, za cije ostvarenje treba puno vise motivacije, pa se na kraju dogodi da ni jedan od zacrtanih ciljeva ne bude ostavren ili da zacrtani ciljevi budu polovicno ili slabo ostvareni.
Za sad toliko, alo hoces i opsirnije mozemo nastaviti, da bi na kraju dosli do one moje tvrdnje o postojanju okvira?
Jedna od naslednih osobina je inteligencija, nju nasledjujemo od nasih predaka. Od kog pretka smo je naslijedili opet ne znamo. Moze covjek biti veoma, veoma inteligentan ali ako svoju inteligenciju ne oplemeni znanjem, on ostaje obican neznalica.
Da li ce neko oplemeniti svoju inteligenciju ili ne zavisi od osobina licnosti. Jedna od veoma vaznih osobna licnosti za oplemenjivanje inteligencije je motivacija. Ako nemas motivacije da ucis, da stices znanje, neces ga ni steci.
Pored motivacije vazno je imati jasno odredjen cilj. Ako nemas jasno odredjen cilj, onda ne znas ni sta ces uciti, ili ces sebi postavljati vise ciljiva, za cije ostvarenje treba puno vise motivacije, pa se na kraju dogodi da ni jedan od zacrtanih ciljeva ne bude ostavren ili da zacrtani ciljevi budu polovicno ili slabo ostvareni.
Za sad toliko, alo hoces i opsirnije mozemo nastaviti, da bi na kraju dosli do one moje tvrdnje o postojanju okvira?
- hrastov žižak
#77 Re: Pitam vas...
kad do tog dođeš, tek onda nastaju muke.
- fatamorgana
#79 Re: Pitam vas...
Naravno, ako je optičar dobar a izbor okvira odgovara licu!Haman wrote:Onda da se ne mucimo.
-
Haman
#80 Re: Pitam vas...
Ako zelis ozbiljnu razmijenu misljenja onda pisi ozbiljne komentare o genetici i odgoju. Pitanjem na pitanje dolazimo do onog sto sam vec napisao. Nisam pristalica mlacenja prazne slame po Forumu.

- apsidejzi
#81 Re: Pitam vas...
Mozes, ali neces. Nije da ti i dalje nemas izbor, nego neces da ga koristis. Nije ti niko kriv sto ti neces koristiti izbor. Hoves li se sutra probuditi na sabah namaz? Imas izbor u svkom slucaju, ali tvoje navike, promišljanja i djela su od tebe napravila osobu koja preferira idredjeni izbor. Prema tome: ako ja znam buducnost i ako ja zapisem sta ce se desiti, ti i dalje imas mogucnost da je promjenis; ali neces jer i u duhovnom svijetu vaze pravila kao i u materijalnom. Ako ne bacis kamen dovoljno velikim ubrzanjem u nebo on ce ti se vratiti. Ako ja znam da ces ga baciti manjim ubrzanjem od potrebnog onda ja mogu i zapisati da ce se kamen vratiti na zemlju. I dalje imas izbor da ga bacis jace, ali neces a razloge sam poznajes. Koji su tvoji razlozi da se sutra ne probudis na sabah? Ti razlozi definisu tvoj izbor.nemezis wrote:Hajde ovako, recimo da imaš uvid u budućnost, znaš šta ću uraditi i to što ću uraditi ti napišeš na papir. Mogu li ja uraditi drugačije od onoga što si napisao na papir?Towelie wrote:Kako privid? Hajde ovako, ako ja imam uvid u buducnost i znam sa sigurnoscu (teoretski, ja to ne mogu znati u stvarnosti) da ces ti odgovoriti na ovaj post, da li sam ja tebe naterao da odgovoris? Ako ti izaberes da ne odgovoris, ja cu opet to znati zbog uvida u buducnost, ali necu uticati na tvoju odluku.
-
Eniac
#82 Re: Pitam vas...
Hajdemo se sada naprdjivati mogu li ali necu ili ne mogu. Ako bog samo sve zna onda je mogu ali necu. Ali, osim sto sve zna, sve je od boga i on sve odredjuje. A u tom slucaju onda je ipak da ne mogu jer nemam izbor, vec je bog odredio sta cu i kako cu.apsidejzi wrote:Mozes, ali neces. Nije da ti i dalje nemas izbor, nego neces da ga koristis. Nije ti niko kriv sto ti neces koristiti izbor. Hoves li se sutra probuditi na sabah namaz? Imas izbor u svkom slucaju, ali tvoje navike, promišljanja i djela su od tebe napravila osobu koja preferira idredjeni izbor. Prema tome: ako ja znam buducnost i ako ja zapisem sta ce se desiti, ti i dalje imas mogucnost da je promjenis; ali neces jer i u duhovnom svijetu vaze pravila kao i u materijalnom. Ako ne bacis kamen dovoljno velikim ubrzanjem u nebo on ce ti se vratiti. Ako ja znam da ces ga baciti manjim ubrzanjem od potrebnog onda ja mogu i zapisati da ce se kamen vratiti na zemlju. I dalje imas izbor da ga bacis jace, ali neces a razloge sam poznajes. Koji su tvoji razlozi da se sutra ne probudis na sabah? Ti razlozi definisu tvoj izbor.nemezis wrote:Hajde ovako, recimo da imaš uvid u budućnost, znaš šta ću uraditi i to što ću uraditi ti napišeš na papir. Mogu li ja uraditi drugačije od onoga što si napisao na papir?Towelie wrote:Kako privid? Hajde ovako, ako ja imam uvid u buducnost i znam sa sigurnoscu (teoretski, ja to ne mogu znati u stvarnosti) da ces ti odgovoriti na ovaj post, da li sam ja tebe naterao da odgovoris? Ako ti izaberes da ne odgovoris, ja cu opet to znati zbog uvida u buducnost, ali necu uticati na tvoju odluku.
Boldirano. Ako ti znas buducnost i zapises je, a ja to promijenim i desi se suprotno od onoga sta si ti zapisao, to onda znaci da ti u stvari ne znas buducnost. Jer da znas moralo bi se desiti samo onako kako si zapisao. A ako se desi onako kako si zapisao, to onda znaci da ja ni u kom slucaju, koliko god mijenjao odluke, ne mogu uraditi drugacije od zapisanog. I to je opet dokaz u prilog nemogucnosti imanja slobodne volje.
A to znaci da bog ili ne zna sve (ako se desi suprotno od onoga sta je on zapisao) ili covjek nema slobodnu volju (ako se uvijek desi bas ono sta je on zapisao). Biraj sta ti se vise svidja.
- apsidejzi
#83 Re: Pitam vas...
Ti se naprdjivaj koliko hoces ali ti si svjestan da ako nisi ustao jutros na sabah namaz, to je tako jer nisi htio. Imao si izbor ali nisi htio. Niko te nije natjerao, a ti znas razloge zbog kojeg to nisi uradio. Isto tako i Bog zna (ako je sveznajuci) tvoje razloge i sta je tu problem? Zapise na osnovu tvojih razloga koje sam odredjujes.Eniac wrote: Hajdemo se sada naprdjivati mogu li ali necu ili ne mogu.
Ti vec sad znas da ni sutra neces ustati na sabah. Mozes komotno to i zapisati isto kao sto ja mogu zapisati da necu otici u crkvu na iducu misu. Nije da nemam izbor otici, ali necu. Imam svoje razloge i onaj ko me poznaje (a Bog bi trebao da nas poznaje bolje i od nas samih) moze zapisati i tu cinjenicu.
Kroz vrijeme, ljudi mijenjaju svoje razloge sto zbog eksternih sto zbog internih uticaja a Bog koji, ako je sveznajuci, bi trebao biti updateovan o svim okolnostima sto znaci da ti i dalje imas svoj vlastiti izbor ali se na taj izbor moze uticati, sto ti ne daje APSOLUTNU SLOBODNU VOLJU nego ogranicenu. Moguce, da te ovo buni jer se tvojim izborom diplomatski manipulise ili drugim rijecima, izlozen si iskusenjima. Mozda ti nije pravo da se tvojim izborom manipulise ali mene je moje iskustvo naucilo da je u pitanju manipulacija koja ima za cilj postizanje pozitivnih efekata u dugom roku. Mnogo puta sam bio izlozen neugodnosti u kratkom roku, ali se ispostavilo kao dobro u dugom roku.
Tema je opsirna i ako imas volju mozemo diskutovati a ako je tebi do naprdjivanja onda se ja zelim odjaviti.
-
Eniac
#84 Re: Pitam vas...
Ako je zapisano prije nego sto se desilo, onda je i odredjeno.apsidejzi wrote:Ti se naprdjivaj koliko hoces ali ti si svjestan da ako nisi ustao jutros na sabah namaz, to je tako jer nisi htio. Imao si izbor ali nisi htio. Niko te nije natjerao, a ti znas razloge zbog kojeg to nisi uradio. Isto tako i Bog zna (ako je sveznajuci) tvoje razloge i sta je tu problem? Zapise na osnovu tvojih razloga koje sam odredjujes.Eniac wrote: Hajdemo se sada naprdjivati mogu li ali necu ili ne mogu.
Ti vec sad znas da ni sutra neces ustati na sabah. Mozes komotno to i zapisati isto kao sto ja mogu zapisati da necu otici u crkvu na iducu misu. Nije da nemam izbor otici, ali necu. Imam svoje razloge i onaj ko me poznaje (a Bog bi trebao da nas poznaje bolje i od nas samih) moze zapisati i tu cinjenicu.
Kroz vrijeme, ljudi mijenjaju svoje razloge sto zbog eksternih sto zbog internih uticaja a Bog koji, ako je sveznajuci, bi trebao biti updateovan o svim okolnostima sto znaci da ti i dalje imas svoj vlastiti izbor ali se na taj izbor moze uticati, sto ti ne daje APSOLUTNU SLOBODNU VOLJU nego ogranicenu. Moguce, da te ovo buni jer se tvojim izborom diplomatski manipulise ili drugim rijecima, izlozen si iskusenjima. Mozda ti nije pravo da se tvojim izborom manipulise ali mene je moje iskustvo naucilo da je u pitanju manipulacija koja ima za cilj postizanje pozitivnih efekata u dugom roku. Mnogo puta sam bio izlozen neugodnosti u kratkom roku, ali se ispostavilo kao dobro u dugom roku.
Tema je opsirna i ako imas volju mozemo diskutovati a ako je tebi do naprdjivanja onda se ja zelim odjaviti.
I jos nesto. Ako bog zna sta cu ja uraditi ne samo prije nego sto sam uradio, i ne prije nego sto sam odlucio da to uradim, nego i prije nego sto sam ja rodjen, prije nego sto su moji roditelji rodeni, prije nego sto je svemir nastao, onda to znaci da slobodne volje nema. Kako ja mogu imati slobodnu volju ako je bog prije nastanka svemira znao da cu ja u ovom trenutku raditi ovo sta radim?
Ja mozda mogu imati privid slobodne volje, to jeste da ja mislim da sam sam odlucio da uradim ovo sto sada radim, ali slobodnu volju u punom smislu nemam jer mozda na ljudskom nivou ja odlucujem nezavisno od drugih ljudi, ali na apsolutnom nivou nisam nista odlucio nego je bog odlucio za mene.
A kako je pitanje slobodne volje nastalo zbog pitanja kaznjavanja zbog grijeha i potreba postojanja pakla i raja, ako nemam slobodnu volju onda nema smisla ni da postoje raj ili pakao. A bez toga dvoga nema niti vjere, niti potrebe za postojanjem boga. A ako nema potrebe za njim, onda ga i nema.
- S4mpion
#85 Re: Pitam vas...
Da bi shvatio pojam slobodne volje, moraš znati sve o vremenu, a ti o vremenu ne znaš ništa, a praviš se da znaš, ne ide to takoEniac wrote: Ako je zapisano prije nego sto se desilo, onda je i odredjeno.
I jos nesto. Ako bog zna sta cu ja uraditi ne samo prije nego sto sam uradio, i ne prije nego sto sam odlucio da to uradim, nego i prije nego sto sam ja rodjen, prije nego sto su moji roditelji rodeni, prije nego sto je svemir nastao, onda to znaci da slobodne volje nema. Kako ja mogu imati slobodnu volju ako je bog prije nastanka svemira znao da cu ja u ovom trenutku raditi ovo sta radim?
Ja mozda mogu imati privid slobodne volje, to jeste da ja mislim da sam sam odlucio da uradim ovo sto sada radim, ali slobodnu volju u punom smislu nemam jer mozda na ljudskom nivou ja odlucujem nezavisno od drugih ljudi, ali na apsolutnom nivou nisam nista odlucio nego je bog odlucio za mene.
A kako je pitanje slobodne volje nastalo zbog pitanja kaznjavanja zbog grijeha i potreba postojanja pakla i raja, ako nemam slobodnu volju onda nema smisla ni da postoje raj ili pakao. A bez toga dvoga nema niti vjere, niti potrebe za postojanjem boga. A ako nema potrebe za njim, onda ga i nema.
-
Eniac
#86 Re: Pitam vas...
E, zato ces mi ti, kao priznati i certifikovani ekspert za tu oblast, sada sve objasniti. Uostalom znam da vrijeme prije svemira nije ni postojalo, a to znaci da nije bilo vremenskog okvira u kojem bi bog mogao postojati, a to znaci da nije ni postojao bog koji je stvorio svemir, a to znaci da ga sigurno ni sada nema. Toliko o vremenu i postojanju vremena znam.S4mpion wrote:Da bi shvatio pojam slobodne volje, moraš znati sve o vremenu, a ti o vremenu ne znaš ništa, a praviš se da znaš, ne ide to takoEniac wrote: Ako je zapisano prije nego sto se desilo, onda je i odredjeno.
Ali cekam da mi ti kao priznati strucnjak za vrijeme i prostor, mozda si ti Ajnstajnu sapnuo koncept o prostor-vremenu i teoriju relativnosti, das mi ti sve objasnis.
A usput, naravno, ti znas kada je bog sta znao. On ti licno rekao "Da, tada sam to znao i ne tada to nisam znao"?
Samo da se udobno smjestim za lekciju koja ce me prosvijetliti i uputiti na pravi put.
- vatrogasac
#87 Re: Pitam vas...
Da je tako, ovi u nazovi šerijatskim društvima za svoja djela bi na sudu mogli se pozvati da mu je tako određeno od Boga i da on nije imao izbora kada je ubio, ukrao....itd, a znaš da to ne prolazi koliko god se pozivao na ajete o Kaderu.Eniac wrote: Ako je zapisano prije nego sto se desilo, onda je i odredjeno.
Napraviš jedan "Back to the future" i kada se vratiš napišeš knjigu i onda se kroz nekoliko decenija čovječanstvo počne tebi da divi kao što danas Leonardu da Vinčiju. Da li si ti svojim pisanjem odredio te događaje u budućnosti? Naravno da ovako smješteno u ljudske dimenzije sa ljudima akterima nije to to, ali samo pokušaj da ti se približi. Ima dio u Kaderu na koji mi ljudi ne možemo utjecati i on nema veze sa džennetom i džehennemom, a ti možeš se pokušati vaditi na Sudnjem danu da si postao ateista Božijom voljom samo svi znamo da to neće proći.
- vatrogasac
#88 Re: Pitam vas...
Eniac wrote:
E, zato ces mi ti, kao priznati i certifikovani ekspert za tu oblast, sada sve objasniti. Uostalom znam da vrijeme prije svemira nije ni postojalo, a to znaci da nije bilo vremenskog okvira u kojem bi bog mogao postojati, a to znaci da nije ni postojao bog koji je stvorio svemir, a to znaci da ga sigurno ni sada nema. Toliko o vremenu i postojanju vremena znam.
Bog nije nastao niti će nestati. Povlačiš znak jednakosti između Kreatora i kreacije.
- S4mpion
#89 Re: Pitam vas...
E pa vidiš, sve to što si ti naveo ne znaju ni naučnici, a kamo li tiEniac wrote:
E, zato ces mi ti, kao priznati i certifikovani ekspert za tu oblast, sada sve objasniti. Uostalom znam da vrijeme prije svemira nije ni postojalo, a to znaci da nije bilo vremenskog okvira u kojem bi bog mogao postojati, a to znaci da nije ni postojao bog koji je stvorio svemir, a to znaci da ga sigurno ni sada nema. Toliko o vremenu i postojanju vremena znam.
Ali cekam da mi ti kao priznati strucnjak za vrijeme i prostor, mozda si ti Ajnstajnu sapnuo koncept o prostor-vremenu i teoriju relativnosti, das mi ti sve objasnis.
A usput, naravno, ti znas kada je bog sta znao. On ti licno rekao "Da, tada sam to znao i ne tada to nisam znao"?
Samo da se udobno smjestim za lekciju koja ce me prosvijetliti i uputiti na pravi put.
Ja se mogu pomiriti sa činjenicom da nešto ne kontam i da mi ne može sve biti shvatljivo. Ako nešto ne znam, neću izigravat sveznalicu i lupat nešto napamet.
-
Eniac
#90 Re: Pitam vas...
"Da je tako, ovi u nazovi šerijatskim društvima za svoja djela bi na sudu mogli se pozvati da mu je tako određeno od Boga i da on nije imao izbora kada je ubio, ukrao....itd"
Upravo tako. Dakle, ako si religiozan pomiri se sa tim da su i oni koji ubijaju, kradu, siluju djecu takvi jer ih je bog takvim ucinio. Ili je to ili nema boga. Ne moze bog samo dobro, a za zlo krivi ljudi ili djavo.
Sampion, vatrogasac to i jeste smisao moga pisanja o slobodnoj volji, nasuprot vaseg koji zeli da boga ucini zasluznim za dobro ali osobodjenog krivice za zlo.
Upravo tako. Dakle, ako si religiozan pomiri se sa tim da su i oni koji ubijaju, kradu, siluju djecu takvi jer ih je bog takvim ucinio. Ili je to ili nema boga. Ne moze bog samo dobro, a za zlo krivi ljudi ili djavo.
Sampion, vatrogasac to i jeste smisao moga pisanja o slobodnoj volji, nasuprot vaseg koji zeli da boga ucini zasluznim za dobro ali osobodjenog krivice za zlo.
- vatrogasac
#91 Re: Pitam vas...
Ima to objašnjeno u Kur'anu u pripovijesti o Musa a.s. i Hidru.Eniac wrote:"Da je tako, ovi u nazovi šerijatskim društvima za svoja djela bi na sudu mogli se pozvati da mu je tako određeno od Boga i da on nije imao izbora kada je ubio, ukrao....itd"
Ljudi su pokušali da uđu u taj prostor i imaš ovakvih razmišljanja....
Živjeli otac i sin koji su bili vrlo siromašni, imali samo jednog konja sa kojim je sin zarađivao da bi se prehranili. Jednog dana pobjegne konj, a komšije počnu komentarisati: " Nesreća, stvarno nesreća!" Stari otac je prokomentarisao sa samo : "Nesreća, sreća, de znaj!"
Kroz tri dana vrati se konj sa krdom divljih konja i pravo u starčevu avliju. Opet eto komšija sa komentarom: "Ovo je stvarno sreća!" Starac opet po svom :" Sreća, nesreća, de znaj!"
Sutradan sin odmah uzjaše jednog konja da ga pripitomi, konj ga zbaci i sin slomi nogu. Eto opet komšija sa :" Nesreća, stvarno nesreća!" , a starac opet: "Nesreća, sreća, de znaj!"
Kroz nekoliko dana zarati se i krenu mobilizacija koja zaobiđe povrijeđenog starčevog sina, a komšije eto ih sa :" E ovo je stvarno tvoja sreća!". Starac i dalje po svom :" Sreća, nesreća, de znaj!".....
-
Eniac
#92 Re: Pitam vas...
Da, jednu verziju te price sam nedavno cuo. Ko zna zasto je sta dobro. Ili lose.vatrogasac wrote:Ima to objašnjeno u Kur'anu u pripovijesti o Musa a.s. i Hidru.Eniac wrote:"Da je tako, ovi u nazovi šerijatskim društvima za svoja djela bi na sudu mogli se pozvati da mu je tako određeno od Boga i da on nije imao izbora kada je ubio, ukrao....itd"
Ljudi su pokušali da uđu u taj prostor i imaš ovakvih razmišljanja....
Živjeli otac i sin koji su bili vrlo siromašni, imali samo jednog konja sa kojim je sin zarađivao da bi se prehranili. Jednog dana pobjegne konj, a komšije počnu komentarisati: " Nesreća, stvarno nesreća!" Stari otac je prokomentarisao sa samo : "Nesreća, sreća, de znaj!"
Kroz tri dana vrati se konj sa krdom divljih konja i pravo u starčevu avliju. Opet eto komšija sa komentarom: "Ovo je stvarno sreća!" Starac opet po svom :" Sreća, nesreća, de znaj!"
Sutradan sin odmah uzjaše jednog konja da ga pripitomi, konj ga zbaci i sin slomi nogu. Eto opet komšija sa :" Nesreća, stvarno nesreća!" , a starac opet: "Nesreća, sreća, de znaj!"
Kroz nekoliko dana zarati se i krenu mobilizacija koja zaobiđe povrijeđenog starčevog sina, a komšije eto ih sa :" E ovo je stvarno tvoja sreća!". Starac i dalje po svom :" Sreća, nesreća, de znaj!".....
- hrastov žižak
#93 Re: Pitam vas...
nađel ko tu slobodnu volju, da pričamo ko ljudi?
- S4mpion
#94 Re: Pitam vas...
Šta je zlo, to je dilema prava.Eniac wrote:"Da je tako, ovi u nazovi šerijatskim društvima za svoja djela bi na sudu mogli se pozvati da mu je tako određeno od Boga i da on nije imao izbora kada je ubio, ukrao....itd"