Pitam vas...
-
Sting47
#1 Pitam vas...
Imam 20. godina, student sam. Odrastao sam u jednoj prosječnoj bosanskoj porodici, srednja, radnička klasa. Osjetio sam to šta znači imati i nemati. Nosim muslimansko ime, u familiji imam par tih "većih vjernika" i hadžija od kojih se većina do prije 15-20 godina nije trijeznila, znate već o čemu govorim, 70% svog života pije, psuje, onda se jedno jutro probudi i kaže: "Nema boga 'sem Allaha", i onda počne svima da soli pamet kako je veliki musliman i slično. Moja porodica i ja nismo toliki vjernici. Otac nikad nije otišao da klanja Bajram, ja sam bio 3-4 puta, čisto onako da pronosam novo odijelo i "radi reda". Imam mnogo prijatelja koji su kršćani, pravoslavci, jevreji. Ispoštujem ih kad su njihovi praznici, pozivom na telefon, SMS porukom, čestitkom. Pročitao sam i Kur'an i Bibliju. Svi znamo da tu postoji toliko toga sličnog, a opet tako različitog. Proučavanjem filozofije i određenih filozofa, počeo sam i sam sebi da postavljam razna pitanja; Ko sam ja? Zbog čega sam tu? Šta je moj zadatak na ovom svijetu? Zbog čega postojim?
U Islamu se kaže da sve što se dešava, dešava se tom božijom voljom i određenjem, te da je sve već to negdje "zapisano". Onda većina ljudi može sebi postaviti pitanje tipa: Zbog čega da klanjam i molim se, ako mi je već unaprijed određeno to da ću završiti u Džennetu/Džehenemu, Raju/Paklu, nebitno? Kako i po čemu da ja znam ako sam pravoslavac npr., da je moja religija jedina prava i da je ispravnija i od vjere muslimana i katolika? Najlakše je reći "Tvoje je samo da vjeruješ u to i Bog će da te nagradi.". Kako vjerovati nekome ako sumnjaš u tu osobu?
Ja jednostavno tražim određene dokaze i argumente i postavljam pitanja. Riješio sam da to postavim ovdje na forum u nadi da će neko dati neke konkretne odgovore na sva ova pitanja. Šta je bilo sa onim ljudima koji su živjeli i prije jevreja, kršćana, muslimana? Jesu li i oni imali samo jednog Boga i išli u Pakao ili Raj zbog svojih postupaka? Da li je religija samo izmišljena zbog mogućnosti manipulacije nad što većim brojem ljudi? Sistem - zavadi pa vladaj? Kakav je to milostivi Bog i kakva je to ispravna vjera ukoliko moraš proliti krv drugog čovjeka da bi tako širio istinu i sve ljepote i čari svoje vjere?
Da li je to način ograničavanja mogućnosti razmišljanja i zaključivanja kod što većeg broja ljudi?
"Za koji život treba da se rodim, za koji Sudnji dan treba da živim? I kojem Bogu treba da se molim, koju ženu treba da volim ja?" - Dado Topić.
Ja sam agnostik. Vjerujem u Boga, ali ne praktikujem nijednu od tih religija. Molio bih vas za normalne i ozbiljne odgovore, ponašajmo se kao odrasli i zreli ljudi. Pozdrav.
U Islamu se kaže da sve što se dešava, dešava se tom božijom voljom i određenjem, te da je sve već to negdje "zapisano". Onda većina ljudi može sebi postaviti pitanje tipa: Zbog čega da klanjam i molim se, ako mi je već unaprijed određeno to da ću završiti u Džennetu/Džehenemu, Raju/Paklu, nebitno? Kako i po čemu da ja znam ako sam pravoslavac npr., da je moja religija jedina prava i da je ispravnija i od vjere muslimana i katolika? Najlakše je reći "Tvoje je samo da vjeruješ u to i Bog će da te nagradi.". Kako vjerovati nekome ako sumnjaš u tu osobu?
Ja jednostavno tražim određene dokaze i argumente i postavljam pitanja. Riješio sam da to postavim ovdje na forum u nadi da će neko dati neke konkretne odgovore na sva ova pitanja. Šta je bilo sa onim ljudima koji su živjeli i prije jevreja, kršćana, muslimana? Jesu li i oni imali samo jednog Boga i išli u Pakao ili Raj zbog svojih postupaka? Da li je religija samo izmišljena zbog mogućnosti manipulacije nad što većim brojem ljudi? Sistem - zavadi pa vladaj? Kakav je to milostivi Bog i kakva je to ispravna vjera ukoliko moraš proliti krv drugog čovjeka da bi tako širio istinu i sve ljepote i čari svoje vjere?
Da li je to način ograničavanja mogućnosti razmišljanja i zaključivanja kod što većeg broja ljudi?
"Za koji život treba da se rodim, za koji Sudnji dan treba da živim? I kojem Bogu treba da se molim, koju ženu treba da volim ja?" - Dado Topić.
Ja sam agnostik. Vjerujem u Boga, ali ne praktikujem nijednu od tih religija. Molio bih vas za normalne i ozbiljne odgovore, ponašajmo se kao odrasli i zreli ljudi. Pozdrav.
-
zapamti
#2 Re:
Tvoj post nisam čitao čitav tj. na preskok sam čitao. Tražiš dokaz...
Pod uslovom da je istina to što si napisao ili da nisi pisao sa namjerom da "živneš" ovaj podforum, reći ću ti nešto.
Obrati se Njemu direktno. On je Onaj koji sve čuje. On je Onaj koji sve zna.
Razum, sluh, vid, srce je ono što imaš. Dijelovi tijela ili svaki dio tijela ima svoju svrhu. Pa nemoj misliti da ono što se uz tijelo nalazi (duhovne osobine ili ono što se ne vidi, ali se djelovanje toga nevidljivog vidi) ili ti kao takav čovjek sa tijelom i duhovnim osobinama živiš bez da imaš svrhu.
Obratio ti se Stvoritelj Kur'anom. Od ljudi je izabrao čovjeka Muhammeda sallahu alejhi we sellem, da ti dostavi Svoj Govor.
Njegov Govor zapisan naziva se El-Kitab. Kada se izgovara ili ono što se čuje je Kur'an.
Ti imaš pitanja koja te zaokupiraju više ili manje.
Ne možeš ti postaviti pitanje koje već neko prije tebe nije postavio od ljudi.
Hoćeš li ti biti od upućenih koji shvaćaju Pravi Put, zavisi od tebe ili tvog odnosa prema Uputi. Budi iskren prema Njemu, znaj da ništa sakriti ne možeš od Njega; zamoli Stvoritelja da te uputi.
Koristi ono što posjeduješ od tjelesnih i duhovnih svojstava.
Pod uslovom da je istina to što si napisao ili da nisi pisao sa namjerom da "živneš" ovaj podforum, reći ću ti nešto.
Obrati se Njemu direktno. On je Onaj koji sve čuje. On je Onaj koji sve zna.
Razum, sluh, vid, srce je ono što imaš. Dijelovi tijela ili svaki dio tijela ima svoju svrhu. Pa nemoj misliti da ono što se uz tijelo nalazi (duhovne osobine ili ono što se ne vidi, ali se djelovanje toga nevidljivog vidi) ili ti kao takav čovjek sa tijelom i duhovnim osobinama živiš bez da imaš svrhu.
Obratio ti se Stvoritelj Kur'anom. Od ljudi je izabrao čovjeka Muhammeda sallahu alejhi we sellem, da ti dostavi Svoj Govor.
Njegov Govor zapisan naziva se El-Kitab. Kada se izgovara ili ono što se čuje je Kur'an.
Ti imaš pitanja koja te zaokupiraju više ili manje.
Ne možeš ti postaviti pitanje koje već neko prije tebe nije postavio od ljudi.
Hoćeš li ti biti od upućenih koji shvaćaju Pravi Put, zavisi od tebe ili tvog odnosa prema Uputi. Budi iskren prema Njemu, znaj da ništa sakriti ne možeš od Njega; zamoli Stvoritelja da te uputi.
Koristi ono što posjeduješ od tjelesnih i duhovnih svojstava.
- shmizlica
#3 Re: Re:
daaaa, a on baš ima običaj da odgovorizapamti wrote: Obrati se Njemu direktno.
mislim da ti niko ovdje neće dati odgovor koji tražiš. mislim da niko i ne može. odgovor ćeš naći jedino u sebi. ovdje će ti, uglavnom, svi braniti svoja stajališta, a tema će se izroditi u čerupanje između vjernika i ateista
-
zapamti
#4 Re: Re:
shmizlica wrote:daaaa, a on baš ima običaj da odgovorizapamti wrote: Obrati se Njemu direktno.
Stvoritelj naš, Tvorac naš, zna kakve nam je osobine dao. Poznaje nas bolje od nas samih.
Obratio nam se Kur'anom.
Da ponovim, ni jedan čovjek ili bilo kakvo stvorenje, ništa ne može sakriti od Njega Uzvišenog.
Hoćeš li se praviti slijepom, gluhom, bezrazumski, ili praviti da nisi saznao ili čuo da ti se Stvoritelj obratio, to je tvoj takav odnos.
- Leo_alfa
#5 Re: Pitam vas...
Bas kako je shmizlica napisala, bravo
.
A ako te zanima bas misljenje drugih prelistaj temu ateizam, tamo ces naici na milion ovakvih pitanja i raznih odgovora. Od prepirke, besmislenih stvari do svakakvih tumacenja, pa proberi
.
Tako da vjerovatno neces dobiti odgovor kojim bi bio zadovoljan, ali postavljanje pitanja, kritika, razmisljanje ce te sigurno negdje dovesti u odnosu na cistu poslusnost.
A ako te zanima bas misljenje drugih prelistaj temu ateizam, tamo ces naici na milion ovakvih pitanja i raznih odgovora. Od prepirke, besmislenih stvari do svakakvih tumacenja, pa proberi
Tako da vjerovatno neces dobiti odgovor kojim bi bio zadovoljan, ali postavljanje pitanja, kritika, razmisljanje ce te sigurno negdje dovesti u odnosu na cistu poslusnost.
-
zapamti
#6 Re: Pitam vas...
Čistu poslušnost možeš nazvati šejtansko nagovaranje ili njegovo slijeđenje bez da čovjek iskreno i objektivno razmotri ono što je došlo do njega. Pri slijeđenju šejtana mislim na negiranje bez prethodnog ispitivanja. Pa čak i nakon što se čovjek uvjeri, onda ako odbije da prizna, to je oholost.
Znači, ispitaj prvo! A ne poslušnost u negiranju ili da poslušaš negiranje a da nisi uvjeren iskreno prema sebi u tome što to tako radiš. Ili da pak slijediš nešto, a da nisi dobro ispitao to što radiš, zašto to radiš i trebaš li to raditi.
Znajte dobro da ništa Njemu skriveno nije. Ako mislite da ćete od Njega sakriti ono što vam se nalazi u prsima, varate se i to debelo se zavaravate ili obmanjujete.
Znači, ispitaj prvo! A ne poslušnost u negiranju ili da poslušaš negiranje a da nisi uvjeren iskreno prema sebi u tome što to tako radiš. Ili da pak slijediš nešto, a da nisi dobro ispitao to što radiš, zašto to radiš i trebaš li to raditi.
Znajte dobro da ništa Njemu skriveno nije. Ako mislite da ćete od Njega sakriti ono što vam se nalazi u prsima, varate se i to debelo se zavaravate ili obmanjujete.
-
perpetuus
#7 Re: Pitam vas...
Ja nekako ne volim kad agnostik kaze da "vjeruje u Boga". Agnostik u tome ne moze biti tako iskljuciv. Zasto se recimo ne smatras deistom ako vjerujes u Boga na takav nacin?
- Leo_alfa
#8 Re: Pitam vas...
Tako je (mislim na prva dva pasusa), samo sto postoji razlog zasto se kod vjerovanja u boga upravo koristi termin "vjerovanja". Potrebno je biti ubjedjen u to. A ako to prihvatas kao istinu onda je to zaludjenost.zapamti wrote:Čistu poslušnost možeš nazvati šejtansko nagovaranje ili njegovo slijeđenje bez da čovjek iskreno i objektivno razmotri ono što je došlo do njega. Pri slijeđenju šejtana mislim na negiranje bez prethodnog ispitivanja. Pa čak i nakon što se čovjek uvjeri, onda ako odbije da prizna, to je oholost.
Pokusaj prepadanja u zadnjem pasusu mislim da nije potreban.
- shmizlica
#9 Re: Pitam vas...
to nije pokušaj prepadanja, to jeste prepadanje.....vrlo često se koristi, bajdvej 
- Leo_alfa
#10 Re: Pitam vas...
Pa dobro, vjerovatno nekome jeste, meni je samo suvisno u razgovoru
.
-
Tarasov23
#11 Re: Pitam vas...
Dobro je da si ti sa svojih 20 godina vec na neki nacin svjestan vjere i pitas se oko tih stvari..to je vec mali napredak.Eh sad sto si rekao cemu svrha da se ti molis cinis dobra djela i ostalo ako je Bog,tj.dragi Allah unaprijed odlucio gdje ces ti da zavrsis.Evo probacu malo vise da pisem i nek mi Allah oprosti na eventualnim greskama..istina je da dragi Allah zna sve sta je bilo i sta ce biti,e sada na svakom od nas je da se trudi da bude sto bolji da jaca svoju vjeru i da iskreno vjeruje u Allaha i ne pripisuje Mu druga.Svako nase lose djelo je zapisano kao i dobro i nece nam se uciniti koliko ni trun nepravde.Allah te poznaje bolje nego ti sam sebe i svaku tvoju dobru i losu misao On zna i normalno da na osnovu toga dolazimo do zakljucka da dragi Allah zna sta ce s nama biti samo razlika je sto svakim novim danom On nam daje priliku da se ispravimo nekim svojim dobrim djelom,ili pokajanjem.Znaci ako je covjek i nevjernik nikad u zivotu ne smije da se preda i prepusti sudbini jer Allah je milostiv i prasta grijehe..isto tako ako je covjek vjernik ne smije nikad da pomisli da je siguran.Ovaj svijet je samo prolazan i vjeruj mi da to sto si pricao kako da npr.Jevrej ili Krscanin ili Musliman zna da je njegova vjera prava sve ces naci u Kur'anu.Ja sam inace po rodjenju krscanin,ali pogledaj kako ti sad govorim i ovdje pisem.Ne dopusti brate samo da ti srce bude nemarno i da ne znas za Allaha,trudi se biti sto bolji i nikad se ne predaj jer On prasta i milostiv je.Nemoj nikad da sumnjas jer sumnja vodi losem.Istrazi i prouci sta god zelis,ali vjeruj da je istina samo jedna,nikad nije kasno da se preokrenes,budes bolji covjek,vjernik tako da ne osudjuj drugog zbog toga kako ti kazes ''pametovanja'' nego probaj da popravis sebe brate,a vjeruj da u vjeri je spas,Pozdravljam te.
-
Googlerica
#12 Re: Pitam vas...
Sting47
na narednom linku imas kartu sa objasnjenjima religija svijeta ( na engleskom jeziku)
http://www.religionfacts.com/big_religion_chart.htm
Prva "religiozna" ponasanja covjeka pocinju iz kamenog/ih perioda (npr. Krapnski covjek) kao i druge iskopine grobova iz ranijih perioda,pa do danas,su upravo jedan od "izvora" analizranja ljudskih zajednica koje su vjerovale u zagrobni zivot.Organizirane religije su nastale prije ~12 000 hiljada godina . Vecina istrazivaca su zakljucili da se ljudska svijest o spiritulanom zivotu razvijala u skladu sa evolucijom covjeka i zajednica / drustva.
na narednom linku imas kartu sa objasnjenjima religija svijeta ( na engleskom jeziku)
Prva "religiozna" ponasanja covjeka pocinju iz kamenog/ih perioda (npr. Krapnski covjek) kao i druge iskopine grobova iz ranijih perioda,pa do danas,su upravo jedan od "izvora" analizranja ljudskih zajednica koje su vjerovale u zagrobni zivot.Organizirane religije su nastale prije ~12 000 hiljada godina . Vecina istrazivaca su zakljucili da se ljudska svijest o spiritulanom zivotu razvijala u skladu sa evolucijom covjeka i zajednica / drustva.
-
zapamti
#13 Re:
Čovjek po prirodi svojoj treba da nešto slijedi. Da mu nešto bude vodilja.
Hoće li čovjek biti nepravedan prema sebi tako što će slijediti tuđu uputu bez da je prvobitno ispitao je li to ispravno ili tačno. Zatim, gdje će ga takvi njegovi postupci na kraju dovesti. To su pitanja koja čovjek treba da prvo ispita temeljito prije nego li bude nešto slijedio.
Znači, uzmimo trenutni primjer demokratije. Tu su mnogi ljudi slijepci u slijeđenju krajnje odvratnog sistema koji vlada među ljudima. Mehanizam kao i svaki drugi mimo vjere, gdje ljudi robuju nekome drugom. Gdje su ljudi poslušne sluge ili robovi na ponižavajući način tj. onako kako im ne pristaje.
U ovom primjeru ljudi su druge ljude uzeli za božanstva (njima robuju). Obraduju im se kad ih vide, streme kada ih vide, poslušni su im, u njih se nadaju, od njih strahuju, na njih računaju, oni im propisuju zakone, itd. itd. Na kraju krajeva, za njih glasaju... Pa naravno tu ljudi imaju više svojih bogova ili božanstava, pa neki kukaju na svoje bogove, misle da su tuđi bolji itd. svakakvih još nebuloza. To ti je stvarnost, koju možeš provjeriti ako nisi do sada.
Uglavnom, kao i svaki drugi sistem mimo vjere, služi da ljudima vlada nešto od stvorenog. Dok su umjesto da nosioci takvih sistema kažu da oni su tu da bi ljudima upravljali i njima manipulisali, ne, oni umjesto toga kažu da će im vjera biti ono što ih čini ispranog mozga ili kako se izraze, opijeni opijumom za vladanje masama. Jeste u jednu ruku ako se pozivaš na Boga a iskrivljenu ili lažnu poruku od Njega nudiš ljudima. Onda je i to također jedan od sistema /religija/ manipulacije.
Dok Islam ti je vjera u kojoj čovjek ne robuje nikome ili ničemu od stvorenog, već robuje samo Allahu Stvoritelju svih stvorenja. Baš kako i dolikuje čovjeku. Sve je stvoreno mimo Stvoritelja. Naš je Stvoritelj čist od bilo kakave manjkavosti ili nedostatka, tako da nemoj nasjedati na nebuloze da se u nama nalazi dio Boga. Mi smo nesavršeni, a našem Stvoritelju to ne dolikuje. Čist je i Uzvišen od onoga što mu neznalice pripisuju (ovo spominjem radi sektaških tumačenja /od grčkih filozofa/ koja se mogu naći a nastoje pripisati Islamu).
Allah, Uzvišeni, kaže, kao što stoji u prijevodu značenja: “Reci: ‘Ovo je put moj, ja pozivam k Allahu, imajući jasne dokaze (s oštroumnošću), ja, i svaki onaj koji me slijedi, i neka je hvaljen Allah, ja Njemu nikoga ne smatram ravnim.’” (Jusuf, 108)
Eh eto, ako ne nađeš jasne dokaze u Islamu, onda slobodno produži dalje. A ako nađeš jasne dokaze, te ih ne porekneš već kad se uvjeriš ili shvatiš, pa ti oni budu vodilja u tvome životu, budi siguran da ćeš onda moći prepoznati nosioce Istine kao i one koji su izabrali put negiranja te Istine.
Zato se kaže, upoznaj prvo Istinu pa ćeš onda znati ko je od ljudi slijedi a ko je sa tog puta skrenuo više ili manje.
Nosioci Istine ili Njezini slijedbenici se bore istinom, dok suprotna strana lažima ili smutnjom (miješaju istinu i neistinu).
Na forumu ćeš nerijetko naći ljude koji su 'preobučeni kao muslimani', ali komentarisanjem unose nered među ljude u cilju borbe protiv Istine.
Jer postoje ljudi koji priznaju Istinu i oni ljudi koji tu Istinu negiraju ili poriču.
Na ovom svijetu neizbježno, a to je borba između Istine i neistine. Borba između imana i kufra (vjerovanja i poricanja Istine).
Ta borba je sastavni dio na ovom svijetu ili zakon koji je postavljen od našeg Stvoritelja kao što je i na primjer da Sunce izlazi i zalazi (ne postavljaš sebi pitanje hoće li sutra izaći). Znači, jedan od zakona na ovom svijetu je borba između Istine i neistine, pa samim tim i borba između nosioca obje strane.
Zato forum nemoj uzimati za zdravo jer je gotovo ti ponuđeno, tj. nemoj biti lahko povodljiv; već ako već si došao tu, onda budi razborit i ne dozvoli da neko smišljenom igrom riječi (ili pak linkovima), sa biranim riječima tobom upravlja. Riječima ili izrazima kojima želi da kod tebe izazove reakciju koja te navodi da postupiš onako kako on to želi, a ti ako se povedeš za tim, nisi postupio pravedno najprije prema sebi, jer si se poveo bez da si temeljito provjerio.
Zato sad opet provjeri jesam li ti poštenu ponudu ponudio.
Hoće li čovjek biti nepravedan prema sebi tako što će slijediti tuđu uputu bez da je prvobitno ispitao je li to ispravno ili tačno. Zatim, gdje će ga takvi njegovi postupci na kraju dovesti. To su pitanja koja čovjek treba da prvo ispita temeljito prije nego li bude nešto slijedio.
Znači, uzmimo trenutni primjer demokratije. Tu su mnogi ljudi slijepci u slijeđenju krajnje odvratnog sistema koji vlada među ljudima. Mehanizam kao i svaki drugi mimo vjere, gdje ljudi robuju nekome drugom. Gdje su ljudi poslušne sluge ili robovi na ponižavajući način tj. onako kako im ne pristaje.
U ovom primjeru ljudi su druge ljude uzeli za božanstva (njima robuju). Obraduju im se kad ih vide, streme kada ih vide, poslušni su im, u njih se nadaju, od njih strahuju, na njih računaju, oni im propisuju zakone, itd. itd. Na kraju krajeva, za njih glasaju... Pa naravno tu ljudi imaju više svojih bogova ili božanstava, pa neki kukaju na svoje bogove, misle da su tuđi bolji itd. svakakvih još nebuloza. To ti je stvarnost, koju možeš provjeriti ako nisi do sada.
Uglavnom, kao i svaki drugi sistem mimo vjere, služi da ljudima vlada nešto od stvorenog. Dok su umjesto da nosioci takvih sistema kažu da oni su tu da bi ljudima upravljali i njima manipulisali, ne, oni umjesto toga kažu da će im vjera biti ono što ih čini ispranog mozga ili kako se izraze, opijeni opijumom za vladanje masama. Jeste u jednu ruku ako se pozivaš na Boga a iskrivljenu ili lažnu poruku od Njega nudiš ljudima. Onda je i to također jedan od sistema /religija/ manipulacije.
Dok Islam ti je vjera u kojoj čovjek ne robuje nikome ili ničemu od stvorenog, već robuje samo Allahu Stvoritelju svih stvorenja. Baš kako i dolikuje čovjeku. Sve je stvoreno mimo Stvoritelja. Naš je Stvoritelj čist od bilo kakave manjkavosti ili nedostatka, tako da nemoj nasjedati na nebuloze da se u nama nalazi dio Boga. Mi smo nesavršeni, a našem Stvoritelju to ne dolikuje. Čist je i Uzvišen od onoga što mu neznalice pripisuju (ovo spominjem radi sektaških tumačenja /od grčkih filozofa/ koja se mogu naći a nastoje pripisati Islamu).
Allah, Uzvišeni, kaže, kao što stoji u prijevodu značenja: “Reci: ‘Ovo je put moj, ja pozivam k Allahu, imajući jasne dokaze (s oštroumnošću), ja, i svaki onaj koji me slijedi, i neka je hvaljen Allah, ja Njemu nikoga ne smatram ravnim.’” (Jusuf, 108)
Eh eto, ako ne nađeš jasne dokaze u Islamu, onda slobodno produži dalje. A ako nađeš jasne dokaze, te ih ne porekneš već kad se uvjeriš ili shvatiš, pa ti oni budu vodilja u tvome životu, budi siguran da ćeš onda moći prepoznati nosioce Istine kao i one koji su izabrali put negiranja te Istine.
Zato se kaže, upoznaj prvo Istinu pa ćeš onda znati ko je od ljudi slijedi a ko je sa tog puta skrenuo više ili manje.
Nosioci Istine ili Njezini slijedbenici se bore istinom, dok suprotna strana lažima ili smutnjom (miješaju istinu i neistinu).
Na forumu ćeš nerijetko naći ljude koji su 'preobučeni kao muslimani', ali komentarisanjem unose nered među ljude u cilju borbe protiv Istine.
Jer postoje ljudi koji priznaju Istinu i oni ljudi koji tu Istinu negiraju ili poriču.
Na ovom svijetu neizbježno, a to je borba između Istine i neistine. Borba između imana i kufra (vjerovanja i poricanja Istine).
Ta borba je sastavni dio na ovom svijetu ili zakon koji je postavljen od našeg Stvoritelja kao što je i na primjer da Sunce izlazi i zalazi (ne postavljaš sebi pitanje hoće li sutra izaći). Znači, jedan od zakona na ovom svijetu je borba između Istine i neistine, pa samim tim i borba između nosioca obje strane.
Zato forum nemoj uzimati za zdravo jer je gotovo ti ponuđeno, tj. nemoj biti lahko povodljiv; već ako već si došao tu, onda budi razborit i ne dozvoli da neko smišljenom igrom riječi (ili pak linkovima), sa biranim riječima tobom upravlja. Riječima ili izrazima kojima želi da kod tebe izazove reakciju koja te navodi da postupiš onako kako on to želi, a ti ako se povedeš za tim, nisi postupio pravedno najprije prema sebi, jer si se poveo bez da si temeljito provjerio.
-
mujke82
#14 Re: Pitam vas...
Evo malo osnove, procitaj i razumi i ja molim Allaha da nas sve uputi na pravi put amin
Imâm Ibn Bâz objašnjava ”Lâ ilâhe illallâh”
Autor: Imâm ´Abdul-´Azîz bin Bâz
Izvor: Komentar na Šerh el-´Aqîdah et-Tahâvijja, str. 109-110
Reći da ‘Lâ ilâhe illallâh’ znači da ne postoji drugi bog mimo Allâha je pogrešno. Dešava se da ljudi obožavaju mnoge bogove pokraj Allâha. Moguće je da osoba kaže:
“Kako možete reći da to znači da nema boga osim Allâha, kad Allâh sam potvrđuje da mnogobošci imaju mnogo bogova?”
Allâh kaže:
وَمَا ظَلَمْنَاهُمْ وَلَكِن ظَلَمُواْ أَنفُسَهُمْ فَمَا أَغْنَتْ عَنْهُمْ آلِهَتُهُمُ الَّتِي يَدْعُونَ مِن دُونِ مِن شَيْءٍ لِّمَّا جَاء أَمْرُ رَبِّكَ وَمَا زَادُوهُمْ غَيْرَ تَاللّهِتْبِيبٍ
“Mi nismo prema njima bili nepravedni, već oni sami prema sebi. I kad bi pala naredba Gospodara tvoga, ništa im nisu pomogla božanstva njihova koja su mimo Allaha molili, samo bi im propast njihovu povećali.” [1]
On (subhânehu) kaže:
فَلَوْلَا نَصَرَهُمُ الَّذِينَ اتَّخَذُوا مِن دُونِ اللَّهِ قُرْبَانًا آلِهَةً بَلْ ضَلُّوا عَنْهُمْ وَذَلِكَ إِفْكُهُمْ وَمَا كَانُوا يَفْتَرُونَ
“A zašto im nisu pomogli oni koje su, pored Allaha, prihvatili da im budu posrednici i bogovi? Ali, njih nije bilo. A to je bila njihova laž i ono što su izmišljali.” [2]
Jedini način na koji se čovjek može riješiti ove nesuglasice i razjasniti ovaj ogromni pojam monoteizma koji iskorjenjuje božanstva mnogobožaca, te ono obožavanje koje posvećuju drugima pored Allâha, je tako da se objasni šta ta riječ podrazumijeva i koje je njezino istinsko značenje.
Ova riječ pojašnjava lažnost svih božanstava te da jedini istinski bog koji zaslužuje da biva obožavan jeste Allâh Jedini. Ovo pitanje su promatrali mnogi učenjaci a neki od njih su Ebûl-´Abbâs bin Tejmijja i njegov učenik Ibn-ul-Kajjim. Dokaz za ovu tvrdnju su Njegove (te´âlâ) Riječi:
ذَلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ وَأَنَّ مَا يَدْعُونَ مِن دُونِهِ هُوَ الْبَاطِلُ وَأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْعَلِيُّ الْكَبِيرُ
“To je zato što je Allah – Istina, a oni koje oni, pored Allaha, mole – laž, i zato što je Allah Uzvišen i Veliki.” [3]
Ovdje On (subhânehu) razjašnjava da je jedino On Istina dok sve ostalo što biva obožavano pokraj Njega je laž. Primjer tome su ona božanstva koja se obožavaju umjesto Allâha kao što su ljudi, meleki, demoni i druga stvorenja. Uprkos tome razjašnjeno je da je On jedini Taj koji zaslužuje da biva obožavan.
Zato su mnogobošci odbili da potvrde ovaj pojam jer su znali da će to poništiti njihova božanstva. Oni su razumjeli da bi ovaj pojam odbacio božantvo (lažnih) božanstava. Dakle, oni su rekli našem Poslaniku Muhammedu (sallallâhu ´alejhi ve sellem) kad im je on govorio: “Reci: ‘Nema istinskog boga osim Allâha’:
أَجَعَلَ الْآلِهَةَ إِلَهًا وَاحِدًا إِنَّ هَذَا لَشَيْءٌ عُجَابٌ
“Zar on da bogove svede na Boga jednog? To je, zaista, nešto veoma čudno!” [4]
Oni su također rekli:
وَيَقُولُونَ أَئِنَّا لَتَارِكُوا آلِهَتِنَا لِشَاعِرٍ مَّجْنُونٍ
“…i govorili: ‘Zar da napustimo božanstva naša zbog jednog ludog pjesnika?!’” [5]
Sa razumijevanjem ovih riječi prestaju dvosmislenosti dok tražena istina biva razjašnjena – a Allâh je Taj Koji daruje uspjeh.
(Zaključak: Značenje riječi ‘Lâ ilâhe illallâh’ jeste: ‘Ne postoji božanstvo koje istinski zaslužuje da biva obožavano, osim Allâha’ .)
[1] 11:101
[2] 46:28
[3] 22:62
[4] 38:5
[5] 37:36
Svjedočenje (šehadet) i njegovi uvjeti
Prvi uslov Šehâdeta – Znanje
Drugi uslov Šehâdeta – Uvjerenje
Treći uslov Šehâdeta – Prihvatanje
Četvrti uslov Šehâdeta – Pokornost
Peti uslov Šehâdeta – Istinitost
Šesti uslov Šehâdeta – Iskrenost
Sedmi uslov Šehâdeta – Ljubav
Imâm Ibn Bâz objašnjava ”Lâ ilâhe illallâh”
Autor: Imâm ´Abdul-´Azîz bin Bâz
Izvor: Komentar na Šerh el-´Aqîdah et-Tahâvijja, str. 109-110
Reći da ‘Lâ ilâhe illallâh’ znači da ne postoji drugi bog mimo Allâha je pogrešno. Dešava se da ljudi obožavaju mnoge bogove pokraj Allâha. Moguće je da osoba kaže:
“Kako možete reći da to znači da nema boga osim Allâha, kad Allâh sam potvrđuje da mnogobošci imaju mnogo bogova?”
Allâh kaže:
وَمَا ظَلَمْنَاهُمْ وَلَكِن ظَلَمُواْ أَنفُسَهُمْ فَمَا أَغْنَتْ عَنْهُمْ آلِهَتُهُمُ الَّتِي يَدْعُونَ مِن دُونِ مِن شَيْءٍ لِّمَّا جَاء أَمْرُ رَبِّكَ وَمَا زَادُوهُمْ غَيْرَ تَاللّهِتْبِيبٍ
“Mi nismo prema njima bili nepravedni, već oni sami prema sebi. I kad bi pala naredba Gospodara tvoga, ništa im nisu pomogla božanstva njihova koja su mimo Allaha molili, samo bi im propast njihovu povećali.” [1]
On (subhânehu) kaže:
فَلَوْلَا نَصَرَهُمُ الَّذِينَ اتَّخَذُوا مِن دُونِ اللَّهِ قُرْبَانًا آلِهَةً بَلْ ضَلُّوا عَنْهُمْ وَذَلِكَ إِفْكُهُمْ وَمَا كَانُوا يَفْتَرُونَ
“A zašto im nisu pomogli oni koje su, pored Allaha, prihvatili da im budu posrednici i bogovi? Ali, njih nije bilo. A to je bila njihova laž i ono što su izmišljali.” [2]
Jedini način na koji se čovjek može riješiti ove nesuglasice i razjasniti ovaj ogromni pojam monoteizma koji iskorjenjuje božanstva mnogobožaca, te ono obožavanje koje posvećuju drugima pored Allâha, je tako da se objasni šta ta riječ podrazumijeva i koje je njezino istinsko značenje.
Ova riječ pojašnjava lažnost svih božanstava te da jedini istinski bog koji zaslužuje da biva obožavan jeste Allâh Jedini. Ovo pitanje su promatrali mnogi učenjaci a neki od njih su Ebûl-´Abbâs bin Tejmijja i njegov učenik Ibn-ul-Kajjim. Dokaz za ovu tvrdnju su Njegove (te´âlâ) Riječi:
ذَلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ وَأَنَّ مَا يَدْعُونَ مِن دُونِهِ هُوَ الْبَاطِلُ وَأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْعَلِيُّ الْكَبِيرُ
“To je zato što je Allah – Istina, a oni koje oni, pored Allaha, mole – laž, i zato što je Allah Uzvišen i Veliki.” [3]
Ovdje On (subhânehu) razjašnjava da je jedino On Istina dok sve ostalo što biva obožavano pokraj Njega je laž. Primjer tome su ona božanstva koja se obožavaju umjesto Allâha kao što su ljudi, meleki, demoni i druga stvorenja. Uprkos tome razjašnjeno je da je On jedini Taj koji zaslužuje da biva obožavan.
Zato su mnogobošci odbili da potvrde ovaj pojam jer su znali da će to poništiti njihova božanstva. Oni su razumjeli da bi ovaj pojam odbacio božantvo (lažnih) božanstava. Dakle, oni su rekli našem Poslaniku Muhammedu (sallallâhu ´alejhi ve sellem) kad im je on govorio: “Reci: ‘Nema istinskog boga osim Allâha’:
أَجَعَلَ الْآلِهَةَ إِلَهًا وَاحِدًا إِنَّ هَذَا لَشَيْءٌ عُجَابٌ
“Zar on da bogove svede na Boga jednog? To je, zaista, nešto veoma čudno!” [4]
Oni su također rekli:
وَيَقُولُونَ أَئِنَّا لَتَارِكُوا آلِهَتِنَا لِشَاعِرٍ مَّجْنُونٍ
“…i govorili: ‘Zar da napustimo božanstva naša zbog jednog ludog pjesnika?!’” [5]
Sa razumijevanjem ovih riječi prestaju dvosmislenosti dok tražena istina biva razjašnjena – a Allâh je Taj Koji daruje uspjeh.
(Zaključak: Značenje riječi ‘Lâ ilâhe illallâh’ jeste: ‘Ne postoji božanstvo koje istinski zaslužuje da biva obožavano, osim Allâha’ .)
[1] 11:101
[2] 46:28
[3] 22:62
[4] 38:5
[5] 37:36
Svjedočenje (šehadet) i njegovi uvjeti
Prvi uslov Šehâdeta – Znanje
Drugi uslov Šehâdeta – Uvjerenje
Treći uslov Šehâdeta – Prihvatanje
Četvrti uslov Šehâdeta – Pokornost
Peti uslov Šehâdeta – Istinitost
Šesti uslov Šehâdeta – Iskrenost
Sedmi uslov Šehâdeta – Ljubav
-
edys
#15 Re: Pitam vas...
Moja preporuka ti je da procitas Kur'an ali sa Tefsirom, tj. sa komentarom onoga sto pise u njemu. Drugo, skoro je izasla knjiga koja se zove Vjera za sva vremena koju je napisao Dr.Zakir Naik.Mozes je nabaviti gotovo svugdje i kosta oko 25KM. i Moja treca preporuka ti je da odes na youtube i potrazis predavanja od istog autora Zakir Naika, ima dosta njegovih stvari prevedeno na nas jezik, ao poznajes engleski tim bolje ima jos vise.
- Russki
#16 Re: Pitam vas...
sad ce tebi riki na PP odgovorit na to pitanje 
- brrrm
#17 Re: Pitam vas...
Evo odgovora na jedno od tvojih pitanja.
- SmokingMan
#18 Re: Pitam vas...
Traži i odaberi šta misliš da je za tebe najbolje.Ne raspravljaj se puno sa onima koji bi da se o vjeri nadvikuju,ti malo znaju,puno raspravljaju,i suviše se prave pametni.I ne slijedi ono što ti srce ne želi slijediti.
- fatamorgana
#19 Re: Pitam vas...
I nemoj samo u vehabije, 
-
Avetinho
#20 Re: Re:
Ja sam stao na tvom postu kod prve recenice.zapamti wrote:Tvoj post nisam čitao čitav tj. na preskok sam čitao. Tražiš dokaz...
(itd)
Kako mozes covjeku odgovarati a nisi citao post, valjda je samo tebi jasno.
-
Avetinho
#21 Re: Re:
Evo ga jos jedan sto voli prosipati pamet, ali ne voli citati tudje postove.zapamti wrote:Čovjek po prirodi svojoj treba da nešto slijedi. Da mu nešto bude vodilja.
-
bosanka hercegovic
#22 Re: Pitam vas...
Ti si duhovno stvorenje zarobljeno u zemljanoj košuljici, koja je od biti zemlje stvorena. Iz te svoje košujice duša doŽIVljava sebe i svijet oko sebe.Ko sam ja? Zbog čega sam tu? Šta je moj zadatak na ovom svijetu? Zbog čega postojim?
Stvoritelj je sve stvorio da bi očitovao Svoju moć. Čovjek je jedini koji može da osjeti Njegovu moć i Višu Silu koja se ogleda u svakom našem otkucaju srca u....... svakom našem dahu......
Ti si stvoren da posvjedočiš da je Stvoritelj Apsolutni Gospodar Svega znanog i nezanog...
...kada sBd iskreno posvjedočiš mene ćeš doživljavati kao sebe jer iz istog smo Izvora...
....nećeš činiti meni ni javno ni tajno ono što ne bi želio da drugi učine tebi ...
...shvatićeš suštinu Jednoće-Tevhida...
....aBd Allahovog zadvoljstva radi bit ćeš pravedan i pažljiv prema Njegovim stvorenjima....u tome će se ogledati tvoja vjera.....tada će ti biti potreban šerijat... jer bez njega nećeš znati kako da pravedno i mirno živiš....
....kad jednom( milošću Božijom) posvjedočiš-šehadet osjetićeš snažnu potrebu da veličaš svoga Gospodara iz Ljubavi prema Njemu( namazom, zikrom, dobrim djelima)....Ljubav prema Njemu će ti biti važnija od bilo čega...... u toj Ljubavi ćeš pronaći svoj mir i smisao svoga postojanja....
-
bosanka hercegovic
#23 Re: Pitam vas...
par stihova u prethodni post.....
Srce je Božija kuća
Postojanje ovog svijeta je samo jedna vizija,
Nebo i zemlja su samo posuda jedne vizije
U svemu što postoji, malom i velikom,
nalazi se Jedan
Svoj opstanak u ništavilu prikaza
onaj koji nema znaka.
Tvoji izrazi "ja" i "ti" su samo jedna vizija,
I što god Ti rekneš samo je vizija u viziji.
Prema tome samo tvoje postojanje je
vizija u viziji.
Ono što u Tebi kaže "ti" nije li
očevidno samo riječ?!
Ako Gospodar riječi Tebi oduzme svoju riječ,
šta će ostati?
Kad se riječ izgubi budi uvjeren da
će se izgubiti i oblik.
Veliki Poslanik je srce nazvao Božijom kućom.
I u tome je ponos svijeta otkrio mnoge tajne,
A na njegovu se licu pokaza tajna (odredbe)
"Budi, pa bi".
Abdurrahman Sirri
Srce je Božija kuća
Postojanje ovog svijeta je samo jedna vizija,
Nebo i zemlja su samo posuda jedne vizije
U svemu što postoji, malom i velikom,
nalazi se Jedan
Svoj opstanak u ništavilu prikaza
onaj koji nema znaka.
Tvoji izrazi "ja" i "ti" su samo jedna vizija,
I što god Ti rekneš samo je vizija u viziji.
Prema tome samo tvoje postojanje je
vizija u viziji.
Ono što u Tebi kaže "ti" nije li
očevidno samo riječ?!
Ako Gospodar riječi Tebi oduzme svoju riječ,
šta će ostati?
Kad se riječ izgubi budi uvjeren da
će se izgubiti i oblik.
Veliki Poslanik je srce nazvao Božijom kućom.
I u tome je ponos svijeta otkrio mnoge tajne,
A na njegovu se licu pokaza tajna (odredbe)
"Budi, pa bi".
Abdurrahman Sirri
- Teea
#24 Re: Pitam vas...
i neki su evoluirali i skontali neki su i dalje poput pecinskih, doduse malo moderniji i to moderniji zbog ovih sto su evoluirali.Znaju da koriste daljinski za TV,a pitaj na kom principu funkcionise ,ne zna.Culi su za bakterije, culi su za nake neurone protone , mozdane celije, nake cestice , al i dalje vjeruju u sihire dzine i azdaje.Googlerica wrote:Sting47
-
kerima1
#25 Re: Pitam vas...
samo?fatamorgana wrote:I nemoj samo u vehabije,
ni u sufije,sije,hanefije,ni sa kim i sa cim,u islamu nema sektasenja,nego bi trebalo biri razumijevanja i sloge.