Pitam vas...

Rasprave o vjerskim temama.
Towelie

#51 Re: Pitam vas...

Post by Towelie »

Ti ne razumješ ili ne želiš da razumiješ moja pitanja. Ne pričam o odgovornosti nego o kontradikciji. Idemo ponovo.

Ako bog sada zna šta ću napraviti sutra u 12:00, može li to on zapisati? Valjda može jer je svemoguć? Dakle, bog danas zapiše to šta ću ja uraditi. Imam li ja u periodu od sada do sutra u 12:00 izbor da odlučim šta da uradim? Ako imam izbor, mogu li postupiti drugačije od onoga što je bog danas zapisao? Alo postupim drugačije, bog nije znao šta ću uraditi.
Ja imam osecaj da ti ovde ne vidis sasvim primenu Bozijeg sveznanja. Da li moze biti zapisana sudbina svih ljudi? Moze, i to se zove Levhi-Mahfuz i tu se nalaze sudbine svih zivih bica od Adema pa do Sudnjeg dana. Ja sam ti odgovorio na prva dva pitanja ranije danas, pa cu sad samo na trece.

Ako imam izbor, mogu li postupiti drugačije od onoga što je bog danas zapisao? Alo postupim drugačije, bog nije znao šta ću uraditi

Imas izbor, ali ti previdjas Bozije sveznanje i mogucnost sagledavanja buducnosti. Bog ce svakako znati tvoj izbor sta ces uciniti, bez obzira koliko se puta ti premisljao. Konacna tvoja odluka je Njemu vec poznata jer je to uslov sveznanja. Ako kazemo da Bog nesto nije znao, tada negiramo njegovu osobinu sveznanja, a time i samog Njega. I tu onda prestaje prica o Bogu kao apsolutu, a pocinje antromorfizovana verzija.
Towelie

#52 Re: Pitam vas...

Post by Towelie »

hrastov žižak wrote:
Towelie wrote:
Nisam to pitao. Ako sam ja danas u 12:00 nešto uradio, je li bog to jučer u 12:00 znao? Ako sam ja u periodu od 12:00 jučer do 12:00 danas imao izbor da uradim šta želim, šta je bog znao jučer u 12:00?
Bog je znao juce sta ces ti uraditi danas. Sta je Bog znao juce? Pa znao je izbor koji ces napraviti. Slicno kao primer sa profesorom, samo je znanje apsolut i nema greske.
A kad se on upliće u ovaj svijet? Koliko je meni poznato monoteistički bog(ovi) se upliću u svijet, u islamu npr. iskrenom dovom se može uticati na boga da on promjeni određenje. Šta je sa kada i kader ilitiga predestinacijom, zar ovi teološki koncepti ne podrazumijevaju da bog, ne samo da zna šta će se desiti, nego je on to i odredio? Ja stvarno ne vidim kako uspijevate ugurati slobodnu volju tamo gdje ju je nemoguće logički dokazati.
Jeste istina da dova menja sudbine ali je to sve vec poznato u okviru Bozijeg sveznanja pa zajedno s tim i ta dova koja ce promeniti neciju sudbinu i produziti nekome zivot ili povecati nafaku.
hrastov žižak

#53 Re: Pitam vas...

Post by hrastov žižak »

Šta je Allah unaprijed odredio, a šta nije? Koliko ja znam, u islamu se tvrdi da je Allah stvorio moju dušu, kad je došo vakat napuho je njome moje tijelo, a zatim me poslao u svijet. Iz svog sveznanja i svemogoći on je također odredio kakav ću ja biti, valjda onda kad je stvorio moju dušu? Jel ovako nekako?
Towelie

#54 Re: Pitam vas...

Post by Towelie »

hrastov žižak wrote:Šta je Allah unaprijed odredio, a šta nije? Koliko ja znam, u islamu se tvrdi da je Allah stvorio moju dušu, kad je došo vakat napuho je njome moje tijelo, a zatim me poslao u svijet. Iz svog sveznanja i svemogoći on je također odredio kakav ću ja biti, valjda onda kad je stvorio moju dušu? Jel ovako nekako?
Abdullah ibn Mes'ud, radijallahu anhu, rekao je: ''Pričao nam je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, a on je onaj koji istinu govori i kome istina dolazi:'Zaista se stvaranje svakog od vas skuplja u utrobi njegove majke četrdeset dana, zatim isto toliko bude aleka (ugrušak – zakvačka), zatim isto toliko bude mudga (komad mesa), zatim Allah pošalje meleka kome se naredi da zapiše četiri odredbe: njegovo djelo, opskrbu, konac života i da li će biti sretan ili nesretan. Zatim se u njega udahne duša. Uistinu, neko od vas čini djela tako da između njega i Dženneta ostane samo koliko podlaktica, a onda ga preduhitri određenje i nastavi činiti djela stanovnika Vatre, i čini djela tako da između njega i Vatre ostane samo koliko jedna podlaktica, a onda ga preduhitri odredba i nastavi činiti djela stanovnika Dženneta."' (Ovo predanje bilježi Buharija, knjiga: Početak stvaranja, poglavlje: Spomen meleka, br. 3208)
hrastov žižak

#55 Re: Pitam vas...

Post by hrastov žižak »

Towelie wrote:
hrastov žižak wrote:Šta je Allah unaprijed odredio, a šta nije? Koliko ja znam, u islamu se tvrdi da je Allah stvorio moju dušu, kad je došo vakat napuho je njome moje tijelo, a zatim me poslao u svijet. Iz svog sveznanja i svemogoći on je također odredio kakav ću ja biti, valjda onda kad je stvorio moju dušu? Jel ovako nekako?
Abdullah ibn Mes'ud, radijallahu anhu, rekao je: ''Pričao nam je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, a on je onaj koji istinu govori i kome istina dolazi:'Zaista se stvaranje svakog od vas skuplja u utrobi njegove majke četrdeset dana, zatim isto toliko bude aleka (ugrušak – zakvačka), zatim isto toliko bude mudga (komad mesa), zatim Allah pošalje meleka kome se naredi da zapiše četiri odredbe: njegovo djelo, opskrbu, konac života i da li će biti sretan ili nesretan. Zatim se u njega udahne duša. Uistinu, neko od vas čini djela tako da između njega i Dženneta ostane samo koliko podlaktica, a onda ga preduhitri određenje i nastavi činiti djela stanovnika Vatre, i čini djela tako da između njega i Vatre ostane samo koliko jedna podlaktica, a onda ga preduhitri odredba i nastavi činiti djela stanovnika Dženneta."' (Ovo predanje bilježi Buharija, knjiga: Početak stvaranja, poglavlje: Spomen meleka, br. 3208)
Super je pričica :thumbup: Melek uredno zapiše šta će s mene bit. Njegov zapis je potvrda božjeg sveznanja. Međutim, ima mali problem. Zapis je ujedno i odredba. On me kontroliše, ja se ponašam prema njemu. Jasno piše uhvati ga odredba, znači moje ponašanje se sinhronizuje s njome. I paf, niđe slobodne volje. Odnijela je odredba.
Towelie

#56 Re: Pitam vas...

Post by Towelie »

hrastov žižak wrote:
Towelie wrote:
Super je pričica :thumbup: Melek uredno zapiše šta će s mene bit. Njegov zapis je potvrda božjeg sveznanja. Međutim, ima mali problem. Zapis je ujedno i odredba. On me kontroliše, ja se ponašam prema njemu. Jasno piše uhvati ga odredba, znači moje ponašanje se sinhronizuje s njome. I paf, niđe slobodne volje. Odnijela je odredba.
Ovo je trazenje izgovora. Nisam ja kriv, zla sudba je. Melek je zapisao tvoju odredbu po Allahovom nadahnucu. Ti ne znas tu odredbu. Radis po sopstvenoj volji i donosis odluke. Te odluke su Bogu vec poznate. Tebi nije eliminisana slobodna volja da uradis ovo ili ono. Nece nikome pomoci da se krije iza kadera i tako opravda svoju pasivnost prema Islamu.
Ako vec verujes da ti je sve predodredjeno onda nemoj ici na posao, jer nafaka ce ti doci pa makar sve vreme bio u krevetu i gledao TV. Sigurno da neces postupiti tako.
hrastov žižak

#57 Re: Pitam vas...

Post by hrastov žižak »

Towelie wrote:
hrastov žižak wrote:
Towelie wrote: Abdullah ibn Mes'ud, radijallahu anhu, rekao je: ''Pričao nam je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, a on je onaj koji istinu govori i kome istina dolazi:'Zaista se stvaranje svakog od vas skuplja u utrobi njegove majke četrdeset dana, zatim isto toliko bude aleka (ugrušak – zakvačka), zatim isto toliko bude mudga (komad mesa), zatim Allah pošalje meleka kome se naredi da zapiše četiri odredbe: njegovo djelo, opskrbu, konac života i da li će biti sretan ili nesretan. Zatim se u njega udahne duša. Uistinu, neko od vas čini djela tako da između njega i Dženneta ostane samo koliko podlaktica, a onda ga preduhitri određenje i nastavi činiti djela stanovnika Vatre, i čini djela tako da između njega i Vatre ostane samo koliko jedna podlaktica, a onda ga preduhitri odredba i nastavi činiti djela stanovnika Dženneta."' (Ovo predanje bilježi Buharija, knjiga: Početak stvaranja, poglavlje: Spomen meleka, br. 3208)
Ovo je trazenje izgovora. Nisam ja kriv, zla sudba je. Melek je zapisao tvoju odredbu po Allahovom nadahnucu. Ti ne znas tu odredbu. Radis po sopstvenoj volji i donosis odluke. Te odluke su Bogu vec poznate. Tebi nije eliminisana slobodna volja da uradis ovo ili ono. Nece nikome pomoci da se krije iza kadera i tako opravda svoju pasivnost prema Islamu.
Ako vec verujes da ti je sve predodredjeno onda nemoj ici na posao, jer nafaka ce ti doci pa makar sve vreme bio u krevetu i gledao TV. Sigurno da neces postupiti tako.
Traženje izgovora? Pa te tvoje mantre upravo poštuju ljudi koji vjeruju u sudbinu. Ja ne vjerujem, pa se i ponašam u skladu s tim. Ali tema nisam ja, nego logički ćorsokak koji se otkriva u teološkom konceptu kade i kadera ilitiga predestinacije. Ti kažeš da su bogu poznate ljudske odlike. Zaboravljaš i drugi dio koncepta, ne samo da su mu poznate, nego ih je on i odredio. Bog je sve odredio, pa tako i moje djelovanje, što znači da ja nemam slobodnu volju, barem po teizmu.
Towelie

#58 Re: Pitam vas...

Post by Towelie »

Ima razlike u tome sto je su Bogu poznati tvoji buduci postupci i toga da si ti lisen slobodne volje. Primer sa profesorom to objasnjava, ima pre stranu-dve.
nemezis

#59 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Towelie wrote:Ima razlike u tome sto je su Bogu poznati tvoji buduci postupci i toga da si ti lisen slobodne volje. Primer sa profesorom to objasnjava, ima pre stranu-dve.
Je li treba opet da diskutujemo o profesoru? Taj primjer ništa ne objašnjava jer profesor ne zna hoće li student pasti. To što on misli tako ne znači da će se tako i desiti.

Ako su bogu poznati moji sutrašnji postupci sada, kako ja mogu promijeniti ono što je njemu poznato sada?
hrastov žižak

#60 Re: Pitam vas...

Post by hrastov žižak »

Towelie wrote:Ima razlike u tome sto je su Bogu poznati tvoji buduci postupci i toga da si ti lisen slobodne volje. Primer sa profesorom to objasnjava, ima pre stranu-dve.
Bilo bi razlike kad bi bogu samo bili poznati, ali ne, bog ih je i odredio. On nije samo neutralni posmatrač, nego glavni odgovorni u kreiranju svijeta i bića u njemu.
Primjer sa profesorom je loš, jer profesor predpostavlja, za razliku od boga koji zna.
Towelie

#61 Re: Pitam vas...

Post by Towelie »

Je li treba opet da diskutujemo o profesoru? Taj primjer ništa ne objašnjava jer profesor ne zna hoće li student pasti. To što on misli tako ne znači da će se tako i desiti.

Ako su bogu poznati moji sutrašnji postupci sada, kako ja mogu promijeniti ono što je njemu poznato sada?
Bilo bi razlike kad bi bogu samo bili poznati, ali ne, bog ih je i odredio. On nije samo neutralni posmatrač, nego glavni odgovorni u kreiranju svijeta i bića u njemu.
Primjer sa profesorom je loš, jer profesor predpostavlja, za razliku od boga koji zna.
Primer sa profesorom sa modifikacijom da je profesoru data moc apsolutnog znanja zarad diskusije jer nista nije uporedivo sa Bogom. U takvoj situaciji, profesor ne bi morao da predpostavlja, on bi zaista sigurno znao.
nemezis

#62 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Ti ne razumješ ili ne želiš da razumiješ moja pitanja. Ne pričam o odgovornosti nego o kontradikciji. Idemo ponovo.

Ako bog sada zna šta ću napraviti sutra u 12:00, može li to on zapisati? Valjda može jer je svemoguć? Dakle, bog danas zapiše to šta ću ja uraditi. Imam li ja u periodu od sada do sutra u 12:00 izbor da odlučim šta da uradim? Ako imam izbor, mogu li postupiti drugačije od onoga što je bog danas zapisao? Alo postupim drugačije, bog nije znao šta ću uraditi.
Ja imam osecaj da ti ovde ne vidis sasvim primenu Bozijeg sveznanja. Da li moze biti zapisana sudbina svih ljudi? Moze, i to se zove Levhi-Mahfuz i tu se nalaze sudbine svih zivih bica od Adema pa do Sudnjeg dana. Ja sam ti odgovorio na prva dva pitanja ranije danas, pa cu sad samo na trece.

Ako imam izbor, mogu li postupiti drugačije od onoga što je bog danas zapisao? Alo postupim drugačije, bog nije znao šta ću uraditi
Imas izbor, ali ti previdjas Bozije sveznanje i mogucnost sagledavanja buducnosti. Bog ce svakako znati tvoj izbor sta ces uciniti, bez obzira koliko se puta ti premisljao.
Ovdje u mjesto "bog će znati" ide valjda "bog zna". U tom slučaju on zna i sva moja premišljanja ali to je onda samo privid slobodne volje.
Towelie wrote:Konacna tvoja odluka je Njemu vec poznata jer je to uslov sveznanja.
Kakva je ovo argumentacija? Pa ja i sporim sveznanje. Nije sveznanje dokazano pa da njime možeš dokazivati druge stvari.
Towelie wrote:Ako kazemo da Bog nesto nije znao, tada negiramo njegovu osobinu sveznanja, a time i samog Njega. I tu onda prestaje prica o Bogu kao apsolutu, a pocinje antromorfizovana verzija.
Ne možeš reći da nije znao damne bi negirao sveznanje? Pa ja i negiram sveznanje. Ovo je besmisleno.

Ja i dalje pitam, ako bog sada zna šta ću uraditi sutra, kako ja mogu uradti drugačije?
nemezis

#63 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Towelie wrote:

Primer sa profesorom sa modifikacijom da je profesoru data moc apsolutnog znanja zarad diskusije jer nista nije uporedivo sa Bogom. U takvoj situaciji, profesor ne bi morao da predpostavlja, on bi zaista sigurno znao.
Ali profesor nema moć apsolutnog znanja te je primjer neprimjenjiv ovdje. Taj primjer prolazi kod neukog čovjeka.
hrastov žižak

#64 Re: Pitam vas...

Post by hrastov žižak »

Ma zanemarimo narativ o profesoru, davno je ta pričica raskrinkana kao falična i apsolutno neprijemčiva za logičko pitanje o slobodnoj volji. Meni je simptomatično kako teisti iz jednačine o slobodnoj volji vazda izbacuju koncept predestinacije, ističući onaj dio o božjem znanju. Kao da je bog neutralni posmatrač, a ne neko ko je i odredio ljudsko djelovanje zbog kojeg će njima u konačnici biti suđeno.
Towelie

#65 Re: Pitam vas...

Post by Towelie »

Imas izbor, ali ti previdjas Bozije sveznanje i mogucnost sagledavanja buducnosti. Bog ce svakako znati tvoj izbor sta ces uciniti, bez obzira koliko se puta ti premisljao.
Ovdje u mjesto "bog će znati" ide valjda "bog zna". U tom slučaju on zna i sva moja premišljanja ali to je onda samo privid slobodne volje.
Kako privid? Hajde ovako, ako ja imam uvid u buducnost i znam sa sigurnoscu (teoretski, ja to ne mogu znati u stvarnosti) da ces ti odgovoriti na ovaj post, da li sam ja tebe naterao da odgovoris? Ako ti izaberes da ne odgovoris, ja cu opet to znati zbog uvida u buducnost, ali necu uticati na tvoju odluku.
Kakva je ovo argumentacija? Pa ja i sporim sveznanje. Nije sveznanje dokazano pa da njime možeš dokazivati druge stvari.
Ko zeli biti musliman, on prihvata Boga koji sve zna, jedno od njegovih svojstava je Ilm - znanje. To je prva stepenica i ako sporis sveznanje onda se da razgovarati o pripadnosti Islamu takve osobe. Ti si ateista i razumem da ti ne priznajes postojanje Boga, ali da bi se bilo muslimanom i obaveza prihvatanja Boga kao apsoluta je must-do.
Ne možeš reći da nije znao damne bi negirao sveznanje? Pa ja i negiram sveznanje. Ovo je besmisleno.

Ja i dalje pitam, ako bog sada zna šta ću uraditi sutra, kako ja mogu uradti drugačije?
Isti je odgovor kao i ranije, ti mozes uraditi kako hoces i promeniti misljenje milion puta, ali to nikako neces "iznenaditi" Boga svojim postupkom, niti mocu uciniti nesto sto On ne zna.
nemezis

#66 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Towelie wrote:Kako privid? Hajde ovako, ako ja imam uvid u buducnost i znam sa sigurnoscu (teoretski, ja to ne mogu znati u stvarnosti) da ces ti odgovoriti na ovaj post, da li sam ja tebe naterao da odgovoris? Ako ti izaberes da ne odgovoris, ja cu opet to znati zbog uvida u buducnost, ali necu uticati na tvoju odluku.
Hajde ovako, recimo da imaš uvid u budućnost, znaš šta ću uraditi i to što ću uraditi ti napišeš na papir. Mogu li ja uraditi drugačije od onoga što si napisao na papir?
Towelie

#67 Re: Pitam vas...

Post by Towelie »

nemezis wrote:
Towelie wrote:Kako privid? Hajde ovako, ako ja imam uvid u buducnost i znam sa sigurnoscu (teoretski, ja to ne mogu znati u stvarnosti) da ces ti odgovoriti na ovaj post, da li sam ja tebe naterao da odgovoris? Ako ti izaberes da ne odgovoris, ja cu opet to znati zbog uvida u buducnost, ali necu uticati na tvoju odluku.
Hajde ovako, recimo da imaš uvid u budućnost, znaš šta ću uraditi i to što ću uraditi ti napišeš na papir. Mogu li ja uraditi drugačije od onoga što si napisao na papir?
Hajde ovako, sada je 19:31. ti u 19:35h mislis napisati post na forumu. U 19:34h se predomislis i ugasis kompjuter. Ne napises post u 19:35h. Ja poznavajuci buducnost napisem u 19:31h da ti neces napisati post u 19:35h. Sada se i ja i ti vratimo kroz vreme u 19:31. Ti me pitas da li mozes uraditi drugacije od onoga sto sam napisao. Ja kazem ne. Ja tebe pitam jesam li ti igde uskratio slobodu volje? Ako si fer, i ti ces reci ne.
nemezis

#68 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Towelie wrote:
nemezis wrote:
Hajde ovako, sada je 19:31. ti u 19:35h mislis napisati post na forumu. U 19:34h se predomislis i ugasis kompjuter. Ne napises post u 19:35h. Ja poznavajuci buducnost napisem u 19:31h da ti neces napisati post u 19:35h. Sada se i ja i ti vratimo kroz vreme u 19:31. Ti me pitas da li mozes uraditi drugacije od onoga sto sam napisao. Ja kazem ne. Ja tebe pitam jesam li ti igde uskratio slobodu volje? Ako si fer, i ti ces reci ne.
Ne, ne, nećemo se vraćati nigdje. U 19:32, nakon što si napisao na papir, ja pitam mogu li uraditi drugačije. Ako mogu, ti nemaš sveznanje, ako ne mogu, ja nemam slobodnu volju.
Haman

#69 Re: Pitam vas...

Post by Haman »

Zasto vjerovanje. Vjerujemo u nesto jer to egzaktno ne mozemo dokazati. Da li je subinu svakom covjeku odredio Bog. Ja mislim da nije, jer Bog nikad ne bi odredio sudbinu da neko bude kriminalac, ubica, pa i ubica svojih roditelja. Ja vjerujem da je Bog odredio okvirnu sudbinu, a u tom okviru prepustio je covjeku da gradi svoju pozeljnu sudbinu, znaci dao mu je sirok prostor djelovanja da izgradi svoju sudbinu po svom nahodjenju. Tako neko u tom okviru gradi pozitvnu, neko negativnu sudbinu. Oni koji grade negativnu sudbinu, u kojoj ce biti nasilnici, kriminalci, ubice, odgovarat ce pred Bogom jer nisu iskoristili datu mogucnost da sebe i svoju sudbinu ucine pozitivnom.

:izet: :izet: :izet: :izet:
fatamorgana

#70 Re: Pitam vas...

Post by fatamorgana »

Haman wrote:Zasto vjerovanje. Vjerujemo u nesto jer to egzaktno ne mozemo dokazati. Da li je subinu svakom covjeku odredio Bog. Ja mislim da nije, jer Bog nikad ne bi odredio sudbinu da neko bude kriminalac, ubica, pa i ubica svojih roditelja. Ja vjerujem da je Bog odredio okvirnu sudbinu, a u tom okviru prepustio je covjeku da gradi svoju pozeljnu sudbinu, znaci dao mu je sirok prostor djelovanja da izgradi svoju sudbinu po svom nahodjenju. Tako neko u tom okviru gradi pozitvnu, neko negativnu sudbinu. Oni koji grade negativnu sudbinu, u kojoj ce biti nasilnici, kriminalci, ubice, odgovarat ce pred Bogom jer nisu iskoristili datu mogucnost da sebe i svoju sudbinu ucine pozitivnom.

Ovo je pojednostavljen i vrlo uprošćen, banalan pristup toj problematici a suština je kao ta da su kriminalci, nasilici i sl. potpuno sami krivi za vlastiti izbor dok znamo koliko geni porodica odgoj društvo i zemlja igraju ulogu u formiranju svakog pojedinca.
K'o biva nije bog ništa kriv, on pere ruke k'o Poncije Pilat i zato će ovi u pakao jer su sami odabrali da budu "zloćesti" .... E moj izete ....:roll:
Leo_alfa

#71 Re: Pitam vas...

Post by Leo_alfa »

Svi se mozemo sloziti da se postojanje boga ne moze dokazati, pa u tom kontekstu nema puno smisla raspravljati o tome. Ali ne razumijem kad neki vjernici navode za razloge svog vjerovanja odredjene "dokaze" ili licna iskustva koja opet neki nazivaju "prosvjetljenjem", "spoznajom" i slicnim terminima, kao da su uspjeli saznati istinu o problematici za koju smo vec ustanovili da nema dokaza koji ce potvrditi odnosno opovrgnuti tvrdnju. Tu se ljudi onda vrte u krug.
Mozda bi vise imalo smisla postaviti pitanje o kakvoj se potrebi radi da se vjeruje u boga? U pravom smislu potrebi, jer se radi o vjerovanju, a ne znanju.
Bas nema smisla na pitanje zasto neko vjeruje dati odgovor u kojem je "dokaz" iz svetih knjiga, tu odma nema nikakve logike i nema dalje smisla razgovarati na taj nacin.
Eniac

#72 Re: Pitam vas...

Post by Eniac »

Towelie wrote:Isti je odgovor kao i ranije, ti mozes uraditi kako hoces i promeniti misljenje milion puta, ali to nikako neces "iznenaditi" Boga svojim postupkom, niti mocu uciniti nesto sto On ne zna.
U tome i jeste sustina price. Ti ne mozes iznenaditi boga ne zato sto on samo zna sve sta ces uraditi, nego i zato sto sve sta uradis on je vec odredio da ces uraditi. A to znaci da nemas slobodnu volju. A to cini onda pakao i raj nepotrebnim jer ne mozes biti nagradjen ili biti kaznjen zato sto radis ono sta ti je predodredjeno da radis.

Bog je entitet koji svojim postojanjem ponistava potrebu da postoji.
fatamorgana

#73 Re: Pitam vas...

Post by fatamorgana »

Eniac wrote:
Towelie wrote:Isti je odgovor kao i ranije, ti mozes uraditi kako hoces i promeniti misljenje milion puta, ali to nikako neces "iznenaditi" Boga svojim postupkom, niti mocu uciniti nesto sto On ne zna.
U tome i jeste sustina price. Ti ne mozes iznenaditi boga ne zato sto on samo zna sve sta ces uraditi, nego i zato sto sve sta uradis on je vec odredio da ces uraditi. A to znaci da nemas slobodnu volju. A to cini onda pakao i raj nepotrebnim jer ne mozes biti nagradjen ili biti kaznjen zato sto radis ono sta ti je predodredjeno da radis.

Bog je entitet koji svojim postojanjem ponistava potrebu da postoji.
Još jedan entitet? .... :roll: .... :lol:
Haman

#74 Re: Pitam vas...

Post by Haman »

Ovo je pojednostavljen i vrlo uprošćen, banalan pristup toj problematici a suština je kao ta da su kriminalci, nasilici i sl. potpuno sami krivi za vlastiti izbor dok znamo koliko geni porodica odgoj društvo i zemlja igraju ulogu u formiranju svakog pojedinca.
K'o biva nije bog ništa kriv, on pere ruke k'o Poncije Pilat i zato će ovi u pakao jer su sami odabrali da budu "zloćesti" .... E moj izete
Naravno, da literatura i nauka kazuju sta se nasledjuje od predaka, a sta se stice tokom zivota, bilo kroz odgoj u porodici, skoli ili drustvu. To je jedan pristup koji ne pominje vjeru, a predhodni komentatori su govorili " da li sudbinu odredjuje Bog, ili je i mi sami na neki nacin oblikujemo". U tom kontekstu sam i napisao uproscen komentar. Ja vjerujem, naglasavam vjerusjem da Bog nikad ne bi jednoj osobi namijenio losu sudbinu, i iz tog mog vjerovanja nastalo je ono moje drugo vjerovanje, da je Bog odredio okvir koji daje mogucnost svakoj osobi da oblikuje svoju sudbinu.

fatamorgana

#75 Re: Pitam vas...

Post by fatamorgana »

Haman wrote:
... Ja vjerujem, naglasavam vjerujem da Bog nikad ne bi jednoj osobi namijenio losu sudbinu, i iz tog mog vjerovanja nastalo je ono moje drugo vjerovanje, da je Bog odredio okvir koji daje mogucnost svakoj osobi da oblikuje svoju sudbinu.

Praktično u gornjoj rečenici sve nastaje iz tvog vjerovanja, :izet:
Post Reply