Pitam vas...

Rasprave o vjerskim temama.
Teea

#26 Re: Pitam vas...

Post by Teea »

kerima1 wrote:
fatamorgana wrote:I nemoj samo u vehabije, :wink:
samo?
ni u sufije,sije,hanefije,ni sa kim i sa cim,u islamu nema sektasenja,nego bi trebalo biri razumijevanja i sloge.
Mozda ne bi trebalo biti sektasenja,a da ga nema ima ga i te kako,jos od smrti Muhameda pa do danas,mislim da si permutovala pojmove u recenici.
Vrhunac apsurda kada sljedbenik vehabijske ideologije prica o toleranciji.
kerima1

#27 Re: Pitam vas...

Post by kerima1 »

Teea wrote:
kerima1 wrote:
fatamorgana wrote:I nemoj samo u vehabije, :wink:
samo?
ni u sufije,sije,hanefije,ni sa kim i sa cim,u islamu nema sektasenja,nego bi trebalo biri razumijevanja i sloge.
Mozda ne bi trebalo biti sektasenja,a da ga nema ima ga i te kako,jos od smrti Muhameda pa do danas,mislim da si permutovala pojmove u recenici.
Vrhunac apsurda kada sljedbenik vehabijske ideologije prica o toleranciji.
Apsurdna si sama po sebi jer ocjenjujes bez veze ono sto ne znas.po cemu si to ti tolerantna,a ja nisam?
Ja i jesam rekla da ne treba biit sektasenja upravo sto je to glavni problem jer razjedinjuje,a ne ujedinjuje.
i ne obracaj mi se molim te kad ne znas komunicirati kao insan.
Teea

#28 Re: Pitam vas...

Post by Teea »

kerima1 wrote: Apsurdna si sama po sebi jer ocjenjujes bez veze ono sto ne znas.po cemu si to ti tolerantna,a ja nisam?
Ja i jesam rekla da ne treba biit sektasenja upravo sto je to glavni problem jer razjedinjuje,a ne ujedinjuje.
vehabije jedno pricaju drugo misle trece rade ;) Al ne krivim ja tebe kerimice vec ideologija koju slijedis radi na tom principu,.I Mevlid je bio fin momak dok nije upao u vrtlog te bolesne ideologije ne znajuci vise ni ko je ni sta je.
kerima1

#29 Re: Pitam vas...

Post by kerima1 »

Teea wrote:
kerima1 wrote: Apsurdna si sama po sebi jer ocjenjujes bez veze ono sto ne znas.po cemu si to ti tolerantna,a ja nisam?
vehabije jedno pricaju drugo misle trece rade ;) Al ne krivim ja tebe kerimice vec ideologija koju slijedis radi na tom principu,.I Mevlid je bio fin momak dok nije upao u vrtlog te bolesne ideologije ne znajuci vise ni ko je ni sta je.
Tako je srećice :wink: :kiss: :)
Arata

#30 Re: Pitam vas...

Post by Arata »

Sting47 wrote: Ja sam agnostik. Vjerujem u Boga, ali ne praktikujem nijednu od tih religija. Molio bih vas za normalne i ozbiljne odgovore, ponašajmo se kao odrasli i zreli ljudi. Pozdrav.
Druže ti si deista, nisi agnostik. Agnostik ne zna postoji li bog i nikad ti neće reći da vjeruje da postoji, dok deista vjeruje da bog postoji ali ne vjeruje u svete knjige i nije član nijedne religije :)

http://bs.wikipedia.org/wiki/Deizam
Teea

#31 Re: Pitam vas...

Post by Teea »

Sting47 wrote:
Ja sam agnostik. Vjerujem u Boga, ali ne praktikujem nijednu od tih religija. Molio bih vas za normalne i ozbiljne odgovore, ponašajmo se kao odrasli i zreli ljudi. Pozdrav.
jarane budi to sto jesi i mani se corava posla.Covjek kad zapadne u neka nezadovoljstva u neobjasnjivo onda gleda da pobegne od sebe,i nadje neku furku, neku uhtjehu,novi imidz,akohol novu ljubav,nadju velikog brata boga iii.Neki kad ih popusti ta euforija skontaju da to nije to pa opet traze nesto trece,il se vrati na staro (oni malo jaci). Religije su zapravo i nastsle bezanjem covjeka od stvarnosti od bezizlaza, nepoznatog,trazeci spokoj.
jedna kompletna religija kao struktura je zapravo zakon koji je covjek tokom zivljenja stvarao,naravno gradeci sebi bolju buducnost.Kao npr. da je Ibrahim /Abraham rekao da mu je bog reka da ne trba da kolje sina kao zrtvu ,jer mu ga bilo zao vec da uzme ovcu i tako sacuvao svoje dijete,te se time ukida vjerski obicaj klanja sinova kao zrtve prinosene bogu(vjerovanje rpije judizma) te nastaje i dan danas klanje kurbana kao cin vjerovanja.Ali ima i stvari u svetim knjigama koje su danasnjem covjeku ne logicne ne realne ne moralne,sto je za to vrjeme kad se je pisao taj zakon bile sasvim regulara,kao ono da je Allahu da imas seksualni odnos sa ratnom zarobljenicom sasvim ok.Sto je danas nemoralno i jadno.
Ako imas kakvih problema gledaj kako da ih eliminises svedi iventuru sam sa sobom pusti se laganja samoga sebe. :)
Fudo Bosna

#32 Re: Pitam vas...

Post by Fudo Bosna »

Sting47 wrote:Imam 20. godina, student sam. Odrastao sam u jednoj prosječnoj bosanskoj porodici, srednja, radnička klasa. Osjetio sam to šta znači imati i nemati. Nosim muslimansko ime, u familiji imam par tih "većih vjernika" i hadžija od kojih se većina do prije 15-20 godina nije trijeznila, znate već o čemu govorim, 70% svog života pije, psuje, onda se jedno jutro probudi i kaže: "Nema boga 'sem Allaha", i onda počne svima da soli pamet kako je veliki musliman i slično. Moja porodica i ja nismo toliki vjernici. Otac nikad nije otišao da klanja Bajram, ja sam bio 3-4 puta, čisto onako da pronosam novo odijelo i "radi reda". Imam mnogo prijatelja koji su kršćani, pravoslavci, jevreji. Ispoštujem ih kad su njihovi praznici, pozivom na telefon, SMS porukom, čestitkom. Pročitao sam i Kur'an i Bibliju. Svi znamo da tu postoji toliko toga sličnog, a opet tako različitog. Proučavanjem filozofije i određenih filozofa, počeo sam i sam sebi da postavljam razna pitanja; Ko sam ja? Zbog čega sam tu? Šta je moj zadatak na ovom svijetu? Zbog čega postojim?

U Islamu se kaže da sve što se dešava, dešava se tom božijom voljom i određenjem, te da je sve već to negdje "zapisano". Onda većina ljudi može sebi postaviti pitanje tipa: Zbog čega da klanjam i molim se, ako mi je već unaprijed određeno to da ću završiti u Džennetu/Džehenemu, Raju/Paklu, nebitno? Kako i po čemu da ja znam ako sam pravoslavac npr., da je moja religija jedina prava i da je ispravnija i od vjere muslimana i katolika? Najlakše je reći "Tvoje je samo da vjeruješ u to i Bog će da te nagradi.". Kako vjerovati nekome ako sumnjaš u tu osobu?

Ja jednostavno tražim određene dokaze i argumente i postavljam pitanja. Riješio sam da to postavim ovdje na forum u nadi da će neko dati neke konkretne odgovore na sva ova pitanja. Šta je bilo sa onim ljudima koji su živjeli i prije jevreja, kršćana, muslimana? Jesu li i oni imali samo jednog Boga i išli u Pakao ili Raj zbog svojih postupaka? Da li je religija samo izmišljena zbog mogućnosti manipulacije nad što većim brojem ljudi? Sistem - zavadi pa vladaj? Kakav je to milostivi Bog i kakva je to ispravna vjera ukoliko moraš proliti krv drugog čovjeka da bi tako širio istinu i sve ljepote i čari svoje vjere?
Da li je to način ograničavanja mogućnosti razmišljanja i zaključivanja kod što većeg broja ljudi?

"Za koji život treba da se rodim, za koji Sudnji dan treba da živim? I kojem Bogu treba da se molim, koju ženu treba da volim ja?" - Dado Topić.

Ja sam agnostik. Vjerujem u Boga, ali ne praktikujem nijednu od tih religija. Molio bih vas za normalne i ozbiljne odgovore, ponašajmo se kao odrasli i zreli ljudi. Pozdrav.

Što se tiče konstatacije da je sve unaprijed određeno tu si samo djelimično u pravu, jer i profesor za studenta/ đaka koji ne uči, zna da će pasti na kraju godine, ali to nije uzrok neuspjeha učenika nego njegov osobni nerad. Slično je i sa religijom,To što Stvoritelj u svome apsolutnom znanju zna da mi svojim radom nećemo zaslužiti oprost grijeha nije „krivica“ Boga nego plod našeg nevjerovanjai loših djela prema Bogu i ljudima. O ovome, o sudbini možeš više saznati u knjizi: „Dijalog sa prijateljem“, autor Mustafa Mahmud, mislim da imaš naći za free donwland a ima i u knjižarama sa islamskom literaturom, tu imaš pojašnjenje sudbine!

Ovo kad kažeš šta je bilo prije islama, kršćanstva , jeduizma, nije bilo ništa jer je prvi čovjek na zemlji, Adem as/Adam , ujedno i prvi musliman i svi Poslanici su bili muslimani i : Ademas /Adam, i Nuh as/Noja , Abraham Ibrahim as , i Isus/Isa as i svi ostali do Posljednjeg Muhammeda as, to je učenje islama pa malo prouči ako želiš da više saznaš o ovoij vjeri. Toplo preporučujem da pogledaš i ovaj klip:

http://www.youtube.com/watch?v=2HSdPSmv1Fo

Da li je islam vjera istine?( Da li su Poslanici/po kršćanskom Proroci, prije Muhammedasaws bili muslimani?)

„Allah dž.š. u više ajeta obavještava Muhammeda a.s. da se njemu, kao posljednjem Poslaniku (hatemu-l-enbija/Pečatu poslanika), objavljuje kao što je objavljivano i poslanicima prije njega i da on ne propovijeda nikakvu novu religiju: „Recite (muslimani): ‘Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu/Abrahamu, i Ismailu/Jišmaelu, i Ishaku/Izaku, i Jakubu/Jakovu i unucima, i u ono što je dato Musau/Mojsiju i Isau/Isusu, i u ono što je dano vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima, i mi se samo Njemu (Jednome Bogu) pokoravamo.“ (El-Bekara, 136)
Muslimani vjeruju da je Božja Objava bila prenesena u Tori (Tevrat, objavljen Musau a.s.), Psalmima (Zebur, objavljen Davudu a.s.), Evanđeljima (Indžil, objavljen Isau a.s.) i Kur’anu (objavljen Muhammedu a.s.): „Poslije njih smo Isaa, sina Merjemina, poslali, koji je priznavao Tevrat/Toru prije njega objavljen, a njemu smo dali Indžil/Evanđelje, u kome je bilo uputa i svjetlo, i da potvrdi Tevrat/Toru prije njega objavljen, u kome je također bila uputa i pouka onima koji su se Allaha bojali.“ (El-Maida, 46)“

Znači u blizini Mekke na Arefatu je obelisk mjesto sastanka Adama i Eve, Adema as i Have. Bili su muslimani.
Na Mini kod Mekke , imaš mjesta gdje je Ibrahim as/Abraham, klao kurban , a Kjabu u Mekki je gradio sa sinom Ismailom...

To je učenje islama pa razmisli. Imaš potpunu slobodu odabira, a svatko je kovač svoje sreće tj. budućnosti !

Srdačan pozdrav!!!
hrastov žižak

#33 Re: Pitam vas...

Post by hrastov žižak »

Što se tiče konstatacije da je sve unaprijed određeno tu si samo djelimično u pravu, jer i profesor za studenta/ đaka koji ne uči, zna da će pasti na kraju godine, ali to nije uzrok neuspjeha učenika nego njegov osobni nerad. Slično je i sa religijom,To što Stvoritelj u svome apsolutnom znanju zna da mi svojim radom nećemo zaslužiti oprost grijeha nije „krivica“ Boga nego plod našeg nevjerovanjai loših djela prema Bogu i ljudima.
Mene nešto zanima. Ako ovako postavimo stvari: Bog ima apsolutno znanje. Bog ima apsolutnu svemoć. Ako je bog stvorio sve i zna šta će sa svime biti, gdje vi tu pokušavate strpat slobodnu volju? Koje su granice njegovog uplitanja u moje postupke. Npr. postoje neke genetske osobine koje mogu uticati na moja djela, na to kakav ću čovjek postat. Poznato je da na čovjekov razvoj ogroman kognitivni uticaj imaju faktori na koje on nikako nije mogao uticati, djetinjstvo npr. Postoji mnogo varijabli koje određuju ljudsko biće da je nemoguće odrediti gdje počinje slobodna volja, a gdje određenost vanjskim faktorima. Ko je odredio da ja imam loše djetinjstvo, zbog kojeg ću biti ogorčen do kraja života i zbog čega ću npr. postat psihotičar koji će ubiti drugog čovjeka? Ko je odredio genetske predispozicije koje znatno mogu uticati na moje ponašanje u svijetu? Kako će suditi nama za nešto što je on sam odredio? Ko je kriv za moje predispozcije, biološke i društvene?
Haman

#34 Re: Pitam vas...

Post by Haman »

Kako vi gledate na ovaj problem?

Egipatski imam: Ne rizikujte život u odbrani časti žene

Image
KAIRO - Egipatski imam Jaser Burami objavio je fatvu, prema kojoj je silovanje poput pljačke i suprug ne treba da rizikuje svoj život, štiteći čast svoje životne saputnice.
Burami, koji je potpredsjednik "Salafističkog poziva" - vjerskog ogranka konzervativne stranke "Nur", uporedio je silovanje sa pljačkom, ističući da niko ne treba da ugrozi svoj život zbog novca.
"U ovom slučaju suprug je primoran da je preda silovatelju i nije u obavezi da je brani", rekao je Burami, prenosi egipatski dnevnik "Al Arabija".
Buramijeve komentare oštro su kritikovali drugi imami i aktivisti u Egiptu.
"Svaki musliman ima pravo da štiti svoju čast, pa čak ukoliko će ga to odvesti u zatvori ili smrt. Žrtva za zaštitu časti žene, vjerska je obaveza", rekao je zvaničnik Asaid Muhamed Ali.
Nekadašnji predsjedavajući komiteta za fatve Šeik Ali Abu al Hasan rekao je da je Buramijeva fatva "neosnovana u šerijatu" i da je zaštita časti žene obaveza njenog supruga i rodbine.
http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... 42330.html
nemezis

#35 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Fudo Bosna wrote:Što se tiče konstatacije da je sve unaprijed određeno tu si samo djelimično u pravu, jer i profesor za studenta/ đaka koji ne uči, zna da će pasti na kraju godine, ali to nije uzrok neuspjeha učenika nego njegov osobni nerad. Slično je i sa religijom,To što Stvoritelj u svome apsolutnom znanju zna da mi svojim radom nećemo zaslužiti oprost grijeha nije „krivica“ Boga nego plod našeg nevjerovanjai loših djela prema Bogu i ljudima.
Ovo nije isto. Vi u ovim primjerima jednostavno preletite preko jedne rečenice nadajući se da će tako i vaši slušatelji. Profesor ne zna da će učenik pasti, on to može samo smatrati ali može griješiti iz raznih razloga. Možda će učenik varati na ispitu, možda je učio zadnjih 10 dana...
Fudo Bosna

#36 Re: Pitam vas...

Post by Fudo Bosna »

nemezis wrote:
Fudo Bosna wrote:Što se tiče konstatacije da je sve unaprijed određeno tu si samo djelimično u pravu, jer i profesor za studenta/ đaka koji ne uči, zna da će pasti na kraju godine, ali to nije uzrok neuspjeha učenika nego njegov osobni nerad. Slično je i sa religijom,To što Stvoritelj u svome apsolutnom znanju zna da mi svojim radom nećemo zaslužiti oprost grijeha nije „krivica“ Boga nego plod našeg nevjerovanjai loših djela prema Bogu i ljudima.
Ovo nije isto. Vi u ovim primjerima jednostavno preletite preko jedne rečenice nadajući se da će tako i vaši slušatelji. Profesor ne zna da će učenik pasti, on to može samo smatrati ali može griješiti iz raznih razloga. Možda će učenik varati na ispitu, možda je učio zadnjih 10 dana...

To je samo jedan primjer, naravno kod stvorenja, koje je po nama, vjernicima, koliko god imaju znanja ipak je ono manjkavo u odnosu na Boga koji ima sve znanje, tu možeš napistati nekoliko varijacija na primjer, umro profesor-nije ni doživio kraj studija učenika, umro učenik, učenik se „snašao“ prepisivao , učenik učio zadnjih dana pa položio, ali to naravno nije poenta priče.

Poenta je da ni profesor, ako kaže studentu da neče položiti, i to sa velikim procentom vjerovatnoče pogodi, ili roditelj djetetu, koje se drogira, ne uči, neposlušno je, krade, kaže da će završiti u zatvoru i ono tamo , sa velikom vjerovatnočom i završi, da nije njihova krivica, njihovo, u ovom slučaju ljudsko /nesavršeno znanje , nije ničim prouzročilo sudbinu/kader, studenta odnosno djeteta , koji nisu slušali profesora, odnosno roditelja. Nije bukvalan primjer, nego pokušaj da se kroz primjer iz života približi pitanje sudbine. Dakle, po islamskome učenju ta relativna sloboda volje, koju čovjek posjeduje, ona nije ugrožena Božijim apsolutnim znanjem. Mi sami biramo vjeru ili nevjerovanje, da li čemo raditi dobra djela, prema komšiji, bližnjem svom, ljudima opčenito, i time se, svojim djelovanjem, približiti Bogu, ili se udaljiti od Njegovog oprosta...

Mi naravno nečemo biti pitani, zbog rase, zašto smo rođeni crni ili bijeli, zašto smo tog i tog porijekla, zašto smo tu i tu rođeni i /ili slično:
"Allah nijednu osobu ne op¬terećuje preko mogućnosti njene; njoj u ko¬rist pripada ono što je stekla(dobra), a protiv nje je što je stekla (zla)! "…/286/El Bekare/Kuran

Ako smo maloumni ili malodobni, po islamu nemamo odgovornost ili ako smo u situaciji da zdravstveno nismo u mogučnosti, npr. otiči na molitvu u džamiju, ili smo zarobljeni, pa ne možemo činiti molitve ili dobra djela, ili živimo pod ateističkim režimom koji nam javno ispovjedanje vjere zabranjuje, ali smo , ako imamo pamet, dužni srcem barem vjerovati, ni jedan režim nam ne kontroliše srca itd…

E sad, ima ljudi, koji su neiskreni prem sebi, pa kažu: “Zašto da vjerujem, zašto da radim dobra djela, pa ako mi je zapisano, da neču vjerovati i ako će mi kraj biti u paklu, uzalud sav trud?” Ali, nisu iskreni prema sebi, jer upisali su fakultet, prijavili ispit, ali nema onda prepuštanja sudbini i onom što je Bog ionako več znao, da čemo /ili ne pasti/proči, ljudi se “satraše” učeći, zašto se i ovdje ne “prepusti stihiji”, kao po pitanju vjere. Ili na primjer, lopov ti ukrao novčanik, Bog je znao da če ti se to desiti. Zašto ne kažeš,” E to mi je bilo suđeno, ja tebe lopove prepuštam Bogu, neču te ni prijaviti, tja ,to je več određeno” i slično…Znači, Božije znanje nije opravdanje, jer zašto se onda liječimo, ako se razbolimo, zašto se školujemo, zašto radimo, kada je opskrba več određena,...!!!

O tome sam, na drugoj temi, več postao nekoliko redaka pa da dodam:

"Dakle, ko god upita , „zašto vjerovati i činiti dobra djela ako Bog zna našu sudbinu“? Odgovor je;
Zašto raditti, kada je nafaka unaprijed određena, zašo učiti , ako Bog zna da čemo u 25-godini, mi/tj. osoba xy, biti dipl ing ili ljekar, ta več je zapisano, čemu trud? To je več u Božijem znanju a ja ču do 25-npr, „plandovati“ i igrati igrice, izlaziti sa drugarima, neka drugi uče i trude se? Ne, „za divno čudo“, mi čemo se „satrati“ da zaradimo - plaču ili da položimo ispit - zbog diplome, a kada nam se kaže, „ a zašto ne vjerujete“, onda nam je izgovor, pa to je več unaprijed određeno, dvoličnost , zar ne? Znači nismo dosljedni!

Božije znanje ne amnestira naše nevjerovanje/nečinjenje! Sami sebe , ako ovako tvrdimo, demantujemo, svojim postupcima u životu!

I na koncu: kažu da je neki pobožnjak klanjao i Boga ibadet čino, dugo dugo godina. Kada je več ušao u duboku starost, iskušan je tako što je Bog poslao meleka , da mu kaže da taj ibadet/molitve nije primljen i da mu je mjesto u džehenemu? Čovjeka to nije nimalo pokolebalo, i nastavio je uz komentar: „ Mi smo Bogu Stvoritelju dužni vjerovati ga i ibadetiti mu, bez obzira na to, hoče li nas kazniti ili nam se smilovati!“

Na kraju mu je Bog Uzvišeni oprostio i rečeno je da če uči u džennet/raj !!! “
nemezis

#37 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Fudo Bosna wrote:
nemezis wrote:

To je samo jedan primjer, naravno kod stvorenja, koje je po nama, vjernicima, koliko god imaju znanja ipak je ono manjkavo u odnosu na Boga koji ima sve znanje, tu možeš napistati nekoliko varijacija na primjer, umro profesor-nije ni doživio kraj studija učenika, umro učenik, učenik se „snašao“ prepisivao , učenik učio zadnjih dana pa položio, ali to naravno nije poenta priče.

Poenta je da ni profesor, ako kaže studentu da neče položiti, i to sa velikim procentom vjerovatnoče pogodi, ili roditelj djetetu, koje se drogira, ne uči, neposlušno je, krade, kaže da će završiti u zatvoru i ono tamo , sa velikom vjerovatnočom i završi, da nije njihova krivica, njihovo, u ovom slučaju ljudsko /nesavršeno znanje , nije ničim prouzročilo sudbinu/kader, studenta odnosno djeteta , koji nisu slušali profesora, odnosno roditelja. Nije bukvalan primjer, nego pokušaj da se kroz primjer iz života približi pitanje sudbine. Dakle, po islamskome učenju ta relativna sloboda volje, koju čovjek posjeduje, ona nije ugrožena Božijim apsolutnim znanjem. Mi sami biramo vjeru ili nevjerovanje, da li čemo raditi dobra djela, prema komšiji, bližnjem svom, ljudima opčenito, i time se, svojim djelovanjem, približiti Bogu, ili se udaljiti od Njegovog oprosta...

Mi naravno nečemo biti pitani, zbog rase, zašto smo rođeni crni ili bijeli, zašto smo tog i tog porijekla, zašto smo tu i tu rođeni i /ili slično:
"Allah nijednu osobu ne op¬terećuje preko mogućnosti njene; njoj u ko¬rist pripada ono što je stekla(dobra), a protiv nje je što je stekla (zla)! "…/286/El Bekare/Kuran

Ako smo maloumni ili malodobni, po islamu nemamo odgovornost ili ako smo u situaciji da zdravstveno nismo u mogučnosti, npr. otiči na molitvu u džamiju, ili smo zarobljeni, pa ne možemo činiti molitve ili dobra djela, ili živimo pod ateističkim režimom koji nam javno ispovjedanje vjere zabranjuje, ali smo , ako imamo pamet, dužni srcem barem vjerovati, ni jedan režim nam ne kontroliše srca itd…

E sad, ima ljudi, koji su neiskreni prem sebi, pa kažu: “Zašto da vjerujem, zašto da radim dobra djela, pa ako mi je zapisano, da neču vjerovati i ako će mi kraj biti u paklu, uzalud sav trud?” Ali, nisu iskreni prema sebi, jer upisali su fakultet, prijavili ispit, ali nema onda prepuštanja sudbini i onom što je Bog ionako več znao, da čemo /ili ne pasti/proči, ljudi se “satraše” učeći, zašto se i ovdje ne “prepusti stihiji”, kao po pitanju vjere. Ili na primjer, lopov ti ukrao novčanik, Bog je znao da če ti se to desiti. Zašto ne kažeš,” E to mi je bilo suđeno, ja tebe lopove prepuštam Bogu, neču te ni prijaviti, tja ,to je več određeno” i slično…Znači, Božije znanje nije opravdanje, jer zašto se onda liječimo, ako se razbolimo, zašto se školujemo, zašto radimo, kada je opskrba več određena,...!!!

O tome sam, na drugoj temi, več postao nekoliko redaka pa da dodam:

"Dakle, ko god upita , „zašto vjerovati i činiti dobra djela ako Bog zna našu sudbinu“? Odgovor je;
Zašto raditti, kada je nafaka unaprijed određena, zašo učiti , ako Bog zna da čemo u 25-godini, mi/tj. osoba xy, biti dipl ing ili ljekar, ta več je zapisano, čemu trud? To je več u Božijem znanju a ja ču do 25-npr, „plandovati“ i igrati igrice, izlaziti sa drugarima, neka drugi uče i trude se? Ne, „za divno čudo“, mi čemo se „satrati“ da zaradimo - plaču ili da položimo ispit - zbog diplome, a kada nam se kaže, „ a zašto ne vjerujete“, onda nam je izgovor, pa to je več unaprijed određeno, dvoličnost , zar ne? Znači nismo dosljedni!

Božije znanje ne amnestira naše nevjerovanje/nečinjenje! Sami sebe , ako ovako tvrdimo, demantujemo, svojim postupcima u životu!

I na koncu: kažu da je neki pobožnjak klanjao i Boga ibadet čino, dugo dugo godina. Kada je več ušao u duboku starost, iskušan je tako što je Bog poslao meleka , da mu kaže da taj ibadet/molitve nije primljen i da mu je mjesto u džehenemu? Čovjeka to nije nimalo pokolebalo, i nastavio je uz komentar: „ Mi smo Bogu Stvoritelju dužni vjerovati ga i ibadetiti mu, bez obzira na to, hoče li nas kazniti ili nam se smilovati!“

Na kraju mu je Bog Uzvišeni oprostio i rečeno je da če uči u džennet/raj !!! “
Ako primjer nije adekvatan, zašto ga navodiš? Zato što kod vjernika prolazi?

Pitanje: Ako sam ja danas u 12:00 uradio nešto, da li je bog jučer u 12:00 imao saznanje da ću ja to uraditi i da li sam ja imao izbor da postupim drugačije?
Towelie

#38 Re: Pitam vas...

Post by Towelie »

Jeste primer adekvatan. Kakav god entitet naveli, njegovo znanje je ograniceno, i moguce su manipulacije kao sa profesorom iz primera. Bog je apsolut i zna sve i za njega ne vaze ljudska pravila. Nas primer sa profesorom treba samo da pokaze sam princip predvidjanja buducnosti bez uplitanja u ishod, ali se analogija ne moze do kraja sprovesti jer Bogu nije nista slicno, pa se tako ne moze ni uporedjivati. Da bi analogija bila potpuna, profesor bi morao imati apsolutno znanje o buducnosti, a to nije moguce, vec samo predpostavljamo da bi se bolje razumela analogija.
Pitanje: Ako sam ja danas u 12:00 uradio nešto, da li je bog jučer u 12:00 imao saznanje da ću ja to uraditi i da li sam ja imao izbor da postupim drugačije?
Bilo sta da uradis, Bog zna za to. Ti si imao izbor da juce u 12h uradis drugaciju stvar, ali bi opet Bog znao kako ces postupiti.
nemezis

#39 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Jeste primer adekvatan. Kakav god entitet naveli, njegovo znanje je ograniceno, i moguce su manipulacije kao sa profesorom iz primera. Bog je apsolut i zna sve i za njega ne vaze ljudska pravila. Nas primer sa profesorom treba samo da pokaze sam princip predvidjanja buducnosti bez uplitanja u ishod, ali se analogija ne moze do kraja sprovesti jer Bogu nije nista slicno, pa se tako ne moze ni uporedjivati. Da bi analogija bila potpuna, profesor bi morao imati apsolutno znanje o buducnosti, a to nije moguce, vec samo predpostavljamo da bi se bolje razumela analogija.
Bilo sta da uradis, Bog zna za to. Ti si imao izbor da juce u 12h uradis drugaciju stvar, ali bi opet Bog znao kako ces postupiti.
Nisam to pitao. Ako sam ja danas u 12:00 nešto uradio, je li bog to jučer u 12:00 znao? Ako sam ja u periodu od 12:00 jučer do 12:00 danas imao izbor da uradim šta želim, šta je bog znao jučer u 12:00?
Towelie

#40 Re: Pitam vas...

Post by Towelie »

Nisam to pitao. Ako sam ja danas u 12:00 nešto uradio, je li bog to jučer u 12:00 znao? Ako sam ja u periodu od 12:00 jučer do 12:00 danas imao izbor da uradim šta želim, šta je bog znao jučer u 12:00?
Bog je znao juce sta ces ti uraditi danas. Sta je Bog znao juce? Pa znao je izbor koji ces napraviti. Slicno kao primer sa profesorom, samo je znanje apsolut i nema greske.
nemezis

#41 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Bog je znao juce sta ces ti uraditi danas. Sta je Bog znao juce? Pa znao je izbor koji ces napraviti. Slicno kao primer sa profesorom, samo je znanje apsolut i nema greske.
Ako je on znao šta ću napraviti, je li to mogao zapisati? Ako zapiše, imam li ja opet izbor?
Fudo Bosna

#42 Re: Pitam vas...

Post by Fudo Bosna »

nemezis wrote:
Towelie wrote:
Ako je on znao šta ću napraviti, je li to mogao zapisati? Ako zapiše, imam li ja opet izbor?

Da drugar ,Božije apsolutno znanje o svemu, tebe ili mene ili bilo koga, a to ti je več i pojašnjeno, ne oslobađa nas naše individualne odgovornosti? To su dvije relacije, Božije savršenstvo i naše , ograničeno znanje, ali i sloboda volje!

Naravno sloboda je djelimična, ali i to sam ti pojasnio u ranijem postu. Zašto? Ne odgovaraš što si npr. rođen u Europi a ne u USA. Ne odgovaraš što nisi rođen bogat ili što si suprotno, npr. rođen bogat. Ti ne odgovaraš što ti je komšija iz begovske porodice a tvoj rođak vodi porijeklo od nekog grofa, a ti recimo iz radničke porodice, neče Bog reči, bio si „slabijeg“ porijekla, pa te zato pozvati na odgovornost, ili zašto si rođen crnac a ne bijelac?

Ali isto tako, ako je neko rođen npr. sa ograničenim razumom,nije ni mukelef, - (nije obveznik vjerovanja), i neče odgovarati za djela i vjerovanje/nevjerovanje, kao što i dijete nije odgovorno za počinjeno loše djelo pred Bogom i slično. U zatvoru si,nečeš odgovarati što nisi bio na molitvi i dao milostinju siromašnim. Živiš pod represivnim režimom,post i milostinja npr, zakonski zabranjeni , ne odgovaraš ,samo si ,dužan, npr. u tom slučaju, nositi vjeru u Boga u srcu i činiti dobro,onoliko koliko objektivno možeš. Citirao sam ti i dio Kuranskoga ajeta u svezi sa tim...

Ali ako se vadiš za nevjerovanje jer je, več eto zapisano tako ,tada praviš grešku koju je napravio i sotona,npr u islamskoj tradiciji, kada se za svoju nepokornost Bogu ,pokušao opravdati riječima, citiram dio Sure iz Kur`ana:

• “ Gospodaru moj," - reče (Sotona)- "zato što si me u zabludu doveo, ja ću njima
na Zemlji poroke lijepim predstaviti i potrudiću se da ih sve zavedem,
• osim među njima Tvojih robova iskrenih."
• "Ove ću se istine Ja držati" - reče O¬n:
• "Ti nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim, osim nad o¬nima koji te budu slijedili, od o¬nih zalutalih."
• Za sve njih mjesto sastanka Džehenem/(Pakao) će biti,
• o¬n će sedam kapija imati i kroz svaku će određen broj njih proći".
(Kur'an, dio Sure-El-Hidžr)

Tebe Bog ničim ne sprječava da Ga vjeruješ.Mene Bog ničim ne tjera da ga vjerujem, imamo, tu konkretno , 100% slobodu izbora ! A ovi ljudi koji npr. kažu,to je sudbina, ne mogu ja tu ništa, ne mogu vjerovati i davati milostinu, (ili ako nemaju za milostinje uputiti lijepu riječ, pomoči susjedu), i slično, jer mi je tako suđeno,pa kao, „ne mogu“? Zašto ne oproste lopovu jer je i njegova krađa zapisana, pa se i lopov može pozvati na sudbinu, a mi bi trebali biti dosljedni i reči: „Opraštam ti nakrađi /halalim, tja.pa tebi je lopove ta opskrba/nafaka propisana u mom novčaniku i to je več određeno?“ Ili zašto ne kažemo: „Neču učiti , ako je odredba da postanem inžinjer , ja ču postati, to je zapisano.“

Več naprotiv, tuže lopova, "satraše" se da nauče i polože, nigdje tu da se pozovu na sudbinu i nemoć , pred Bogom?

Znači ljudi koji neče da vjeruju, a pravdaju se sudbinom su licemjerni !!!
nemezis

#43 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Fudo Bosna wrote:
nemezis wrote:
Towelie wrote: Bog je znao juce sta ces ti uraditi danas. Sta je Bog znao juce? Pa znao je izbor koji ces napraviti. Slicno kao primer sa profesorom, samo je znanje apsolut i nema greske.

Da drugar ,Božije apsolutno znanje o svemu, tebe ili mene ili bilo koga, a to ti je več i pojašnjeno, ne oslobađa nas naše individualne odgovornosti? To su dvije relacije, Božije savršenstvo i naše , ograničeno znanje, ali i sloboda volje!

Naravno sloboda je djelimična, ali i to sam ti pojasnio u ranijem postu. Zašto? Ne odgovaraš što si npr. rođen u Europi a ne u USA. Ne odgovaraš što nisi rođen bogat ili što si suprotno, npr. rođen bogat. Ti ne odgovaraš što ti je komšija iz begovske porodice a tvoj rođak vodi porijeklo od nekog grofa, a ti recimo iz radničke porodice, neče Bog reči, bio si „slabijeg“ porijekla, pa te zato pozvati na odgovornost, ili zašto si rođen crnac a ne bijelac?

Ali isto tako, ako je neko rođen npr. sa ograničenim razumom,nije ni mukelef, - (nije obveznik vjerovanja), i neče odgovarati za djela i vjerovanje/nevjerovanje, kao što i dijete nije odgovorno za počinjeno loše djelo pred Bogom i slično. U zatvoru si,nečeš odgovarati što nisi bio na molitvi i dao milostinju siromašnim. Živiš pod represivnim režimom,post i milostinja npr, zakonski zabranjeni , ne odgovaraš ,samo si ,dužan, npr. u tom slučaju, nositi vjeru u Boga u srcu i činiti dobro,onoliko koliko objektivno možeš. Citirao sam ti i dio Kuranskoga ajeta u svezi sa tim...

Ali ako se vadiš za nevjerovanje jer je, več eto zapisano tako ,tada praviš grešku koju je napravio i sotona,npr u islamskoj tradiciji, kada se za svoju nepokornost Bogu ,pokušao opravdati riječima, citiram dio Sure iz Kur`ana:

• “ Gospodaru moj," - reče (Sotona)- "zato što si me u zabludu doveo, ja ću njima
na Zemlji poroke lijepim predstaviti i potrudiću se da ih sve zavedem,
• osim među njima Tvojih robova iskrenih."
• "Ove ću se istine Ja držati" - reče O¬n:
• "Ti nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim, osim nad o¬nima koji te budu slijedili, od o¬nih zalutalih."
• Za sve njih mjesto sastanka Džehenem/(Pakao) će biti,
• o¬n će sedam kapija imati i kroz svaku će određen broj njih proći".
(Kur'an, dio Sure-El-Hidžr)

Tebe Bog ničim ne sprječava da Ga vjeruješ.Mene Bog ničim ne tjera da ga vjerujem, imamo, tu konkretno , 100% slobodu izbora ! A ovi ljudi koji npr. kažu,to je sudbina, ne mogu ja tu ništa, ne mogu vjerovati i davati milostinu, (ili ako nemaju za milostinje uputiti lijepu riječ, pomoči susjedu), i slično, jer mi je tako suđeno,pa kao, „ne mogu“? Zašto ne oproste lopovu jer je i njegova krađa zapisana, pa se i lopov može pozvati na sudbinu, a mi bi trebali biti dosljedni i reči: „Opraštam ti nakrađi /halalim, tja.pa tebi je lopove ta opskrba/nafaka propisana u mom novčaniku i to je več određeno?“ Ili zašto ne kažemo: „Neču učiti , ako je odredba da postanem inžinjer , ja ču postati, to je zapisano.“

Več naprotiv, tuže lopova, "satraše" se da nauče i polože, nigdje tu da se pozovu na sudbinu i nemoć , pred Bogom?

Znači ljudi koji neče da vjeruju, a pravdaju se sudbinom su licemjerni !!!
To nije odgovor na moje pitanje. Ne pitam za odgovornost nego za kontradiktornost sveznanja i slobodne volje. Dakle, ponovo. Ako je bog jučer u 12:00 znao šta ću napraviti danas u 12:00, je li to mogao jučer u 12:00 zapisati? Ako zapiše, imam li ja u periodu od 12:00 jučer do 12:00 danas izbor da odlučim šta da uradim? Ako imam, mora li se moj postupak slagati sa zapisanim?
hrastov žižak

#44 Re: Pitam vas...

Post by hrastov žižak »

Towelie wrote:
A kad se on upliće u ovaj svijet? Koliko je meni poznato monoteistički bog(ovi) se upliću u svijet, u islamu npr. iskrenom dovom se može uticati na boga da on promjeni određenje. Šta je sa kada i kader ilitiga predestinacijom, zar ovi teološki koncepti ne podrazumijevaju da bog, ne samo da zna šta će se desiti, nego je on to i odredio? Ja stvarno ne vidim kako uspijevate ugurati slobodnu volju tamo gdje ju je nemoguće logički dokazati.
Fudo Bosna

#45 Re: Pitam vas...

Post by Fudo Bosna »

@nemezis

Normalno da je znao. Nije kontradiktornost! Kontradiktornost bi bila da je Stvoritelj, neuzubillah , neko manjkav, ali on nije stvorenje, on je Stvoritelj, zato je Bog Jedan, a svi mi ostali smo stvorenja, sa našim vrlinama i manama!

Citiraću ti @Towelia: „Bilo sta da uradis, Bog zna za to. Ti si imao izbor da juce u 12h uradis drugaciju stvar, ali bi opet Bog znao kako ces postupiti.“

Znači nije ti Bog zavezao ruke, pa te natjerao da to i to uradiš ili ne uradiš, do tebe je bilo, tvoj izbor! A ako tebe smeta što Bog nije čovjek pa zna sve , za razliku od nas, to je problem tebe kao stvorenja...Ne možeš Stvoritelja i stvorenja staviti u istu ravan! To je tvoja greška, Božije znanje nije razlog naših loših/dobrih postupaka.Sotona je Boga optužio za sudbinu, ali ga to nije amnestiralo od odgovornosti za neposluh i griješenje ! I on je imao slobodu volje i izbora pa je samim tim i odgovoran!!!
nemezis

#46 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Fudo Bosna wrote:@nemezis

Normalno da je znao. Nije kontradiktornost! Kontradiktornost bi bila da je Stvoritelj, neuzubillah , neko manjkav, ali on nije stvorenje, on je Stvoritelj, zato je Bog Jedan, a svi mi ostali smo stvorenja, sa našim vrlinama i manama!

Citiraću ti @Towelia: „Bilo sta da uradis, Bog zna za to. Ti si imao izbor da juce u 12h uradis drugaciju stvar, ali bi opet Bog znao kako ces postupiti.“

Znači nije ti Bog zavezao ruke, pa te natjerao da to i to uradiš ili ne uradiš, do tebe je bilo, tvoj izbor! A ako tebe smeta što Bog nije čovjek pa zna sve , za razliku od nas, to je problem tebe kao stvorenja...Ne možeš Stvoritelja i stvorenja staviti u istu ravan! To je tvoja greška, Božije znanje nije razlog naših loših/dobrih postupaka.Sotona je Boga optužio za sudbinu, ali ga to nije amnestiralo od odgovornosti za neposluh i griješenje ! I on je imao slobodu volje i izbora pa je samim tim i odgovoran!!!
Ja ne znam kome ti odgovaraš, ali to što pišeš nije odgovor na moje pitanje. Citiram šta sam pitao.
Ako je bog jučer u 12:00 znao šta ću napraviti danas u 12:00, je li to mogao jučer u 12:00 zapisati? Ako zapiše, imam li ja u periodu od 12:00 jučer do 12:00 danas izbor da odlučim šta da uradim? Ako imam, mora li se moj postupak slagati sa zapisanim?
Dakle, tri pitanja na koja tražim odgovor.
Fudo Bosna

#47 Re: Pitam vas...

Post by Fudo Bosna »

nemezis wrote:

Ja ne znam kome ti odgovaraš, ali to što pišeš nije odgovor na moje pitanje. Citiram šta sam pitao.
Ako je bog jučer u 12:00 znao šta ću napraviti danas u 12:00, je li to mogao jučer u 12:00 zapisati? Ako zapiše, imam li ja u periodu od 12:00 jučer do 12:00 danas izbor da odlučim šta da uradim? Ako imam, mora li se moj postupak slagati sa zapisanim?

Ne nije juče to zapisano, to Bog zna od tvoga rođenja!

Imaš apsolutnu slobodu da uradiš šta hočeš,(a ako nemaš nečeš odgovarati što si ili nisi nešto uradio) a i to je zapisano, a ti si odgovoran za ono što si mogao a nisi htjeo !

Naravno da se slaže sa zapisanim odnosno Božijim sveznanjem, to što se tvoj npr,loš postupak, slaže sa ranijim znanjem, Boga o tvom postupku, ne amnestira te za npr loš postupak jer si , predpostavimo, imao slobodu da odlučiš. Ako nisi, to sam ti ranije napomenuo,ne odgovaraš! Npr. kanio si pomoći komšiji ali te zdravstveni problemi ili sl.sprječili nečeš ni odgovarati što nisi pomogao komšiji ili otišao na obaveznu molitvu u džamiju,npr. Ako si mogao nešto učiniti ali nisi namjerno, jer je komšija katolik/židov/crnac, pa ti znaš da imaš , kao musliman obavezu da mu pomogneš, ali nečeš jer ti nije susjed baš „ simpa“ , Bog če te pozvati na odgovornost !!!
Last edited by Fudo Bosna on 28/04/2014 15:45, edited 1 time in total.
nemezis

#48 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Fudo Bosna wrote:
nemezis wrote:

Imaš i tvoj izbor je ono što je več u Božijem znanju. Imaš pravo izbora, a Bog ima znanje o svemu .

1.Ti imaš izbor!

2.Bog ima znanje o tvom izboru!

3.Bog te nije ničim natjerao na taj izbor!
Ovo opet nisu odgovori na moja tri pitanja.
Fudo Bosna wrote: P.S.
Ako ti ovo nije jasno zaista ne mogu više, izvini, meni je ovo jasno, a ako tebi nije ili imaš primjedbu pitaj druge i čak i van foruma, mada sumnjam da ti je cilj odgovor
Ja tražim odgovore a ti ih ne daješ i kažeš da meni nije cilj odgovor?
Fudo Bosna wrote: , cilj ti je deskriditacija sagovornika, ali opet, radi šta hočeš, tvoja volja , ali češ , na drugom svijetu biti odgovoran za svoje postupke...

Pa ti radi šta ti je volja !!!
Naravno, po običaju ne znaš odgovor i napuštaš diskusiju.
Fudo Bosna

#49 Re: Pitam vas...

Post by Fudo Bosna »

1.Ne, nije juče to zapisano, to Bog zna od prije tvoga rođenja, ponavljam; "On je Stvoritelj, mi stvorenja"!

2.Imaš apsolutnu slobodu da uradiš šta hočeš,(a ako nemaš nečeš odgovarati što si ili nisi nešto uradio) a i to je zapisano, a ti si odgovoran za ono što si mogao a nisi htjeo !

3.Naravno da se slaže sa zapisanim odnosno Božijim sveznanjem, to što se tvoj npr,loš postupak, slaže sa ranijim znanjem, Boga o tvom postupku, ne amnestira te za npr loš postupak jer si , predpostavimo, imao slobodu da odlučiš. Ako nisi, to sam ti ranije napomenuo,ne odgovaraš! Npr. kanio si pomoći komšiji ali te zdravstveni problemi ili sl.sprječili nečeš ni odgovarati što nisi pomogao komšiji ili otišao na obaveznu molitvu u džamiju,npr. Ako si mogao nešto učiniti ali nisi namjerno, jer je komšija katolik/židov/crnac, pa ti znaš da imaš , kao musliman obavezu da mu pomogneš, ali nečeš jer ti nije susjed baš „ simpa“ , Bog če te pozvati na odgovornost !!!

Još jedino da nacrtam... :-)
nemezis

#50 Re: Pitam vas...

Post by nemezis »

Fudo Bosna wrote:1.Ne, nije juče to zapisano, to Bog zna od prije tvoga rođenja, ponavljam; "On je Stvoritelj, mi stvorenja"!

2.Imaš apsolutnu slobodu da uradiš šta hočeš,(a ako nemaš nečeš odgovarati što si ili nisi nešto uradio) a i to je zapisano, a ti si odgovoran za ono što si mogao a nisi htjeo !

3.Naravno da se slaže sa zapisanim odnosno Božijim sveznanjem, to što se tvoj npr,loš postupak, slaže sa ranijim znanjem, Boga o tvom postupku, ne amnestira te za npr loš postupak jer si , predpostavimo, imao slobodu da odlučiš. Ako nisi, to sam ti ranije napomenuo,ne odgovaraš! Npr. kanio si pomoći komšiji ali te zdravstveni problemi ili sl.sprječili nečeš ni odgovarati što nisi pomogao komšiji ili otišao na obaveznu molitvu u džamiju,npr. Ako si mogao nešto učiniti ali nisi namjerno, jer je komšija katolik/židov/crnac, pa ti znaš da imaš , kao musliman obavezu da mu pomogneš, ali nečeš jer ti nije susjed baš „ simpa“ , Bog če te pozvati na odgovornost !!!

Još jedino da nacrtam... :-)
Ti ne razumješ ili ne želiš da razumiješ moja pitanja. Ne pričam o odgovornosti nego o kontradikciji. Idemo ponovo.

Ako bog sada zna šta ću napraviti sutra u 12:00, može li to on zapisati? Valjda može jer je svemoguć? Dakle, bog danas zapiše to šta ću ja uraditi. Imam li ja u periodu od sada do sutra u 12:00 izbor da odlučim šta da uradim? Ako imam izbor, mogu li postupiti drugačije od onoga što je bog danas zapisao? Alo postupim drugačije, bog nije znao šta ću uraditi.
Post Reply