Pitam se ...
Moderator: _BataZiv_0809
- repeater
#1 Pitam se ...
Zasto grad sa najjacim filmskim festivalom u x-yu nema kino sa stalnim programom alternativnih filmova?
- The Nightwatchman
hahahaahahahahahahahahahahahahahahahahah
što me nasmija slatko.........
pa haaaaaaloooo čovječe, osvrni se malo oko sebe, pa nismo u stanju autobusnu stanicu imati kako spada, dvije željezničke linije imamo dnevno..............ljudi jedu iz kontejnera, javašluk, jad i sranje svuda oko nas........
a ti bi kino sa alternativnim filmovima........
uostalom, dobili smo epitet filmskog centra regiona samo iz sažaljenja
što me nasmija slatko.........
pa haaaaaaloooo čovječe, osvrni se malo oko sebe, pa nismo u stanju autobusnu stanicu imati kako spada, dvije željezničke linije imamo dnevno..............ljudi jedu iz kontejnera, javašluk, jad i sranje svuda oko nas........
a ti bi kino sa alternativnim filmovima........
uostalom, dobili smo epitet filmskog centra regiona samo iz sažaljenja
- pitt
Koliko god da je vazna fizicka egzistencija, i kultura je veoma vazan dio (zdravog) zivota. Kinodvorana moze biti u privatnom vlasnistvu i kao tako prikazivati ono sto gazde zele, dok je zeljeznicka stanica, penzioni sistem i zaposljavanje nesto o cemu drzava treba da vodi brigu.
Sto se tice potraznje, demand za takve filmove je u opadanju haman pa svugdje. jebiga, holivud je kriv za sve.....narod hoce veselo sa dosta krvi i srceparajucih izmisljotina
Umjetnost nije vazna
:D
Sto se tice potraznje, demand za takve filmove je u opadanju haman pa svugdje. jebiga, holivud je kriv za sve.....narod hoce veselo sa dosta krvi i srceparajucih izmisljotina
- Daphna
Zasto alternativni filmovi bolje prolaze na festivalu a ne i u kinima? Vrlo jednostavan odgovor: Sarajevo je grad snobova!!!!!!!!!repeater wrote:da pitt, nisi daleko od istine. samo, nije mi jasno zasto ti filmovi prolaze odlicno na festivalu a ne i u kinima?
Svi hrle na festival samo da bi bili vidjeni, da bi se poslije hvalili kako su oni toboze obrazovani, kulturni ljudi, koji obozavaju takve manifestacije. I sjedit ce sat i pol 2, gledati u ono platno a pojma nema sta gleda. Cast izuzetcima i stvarnim ljubiteljima alternativne kulture uopste.
A kada ti jedan alternativni film dodje u kino to jednostavno nije masovno, i samim tim nije zanimljivo!
-
water
ma nije to samo tako u SA. Tako ti je manje vise svugdje.Daphna wrote:Zasto alternativni filmovi bolje prolaze na festivalu a ne i u kinima? Vrlo jednostavan odgovor: Sarajevo je grad snobova!!!!!!!!!repeater wrote:da pitt, nisi daleko od istine. samo, nije mi jasno zasto ti filmovi prolaze odlicno na festivalu a ne i u kinima?
Svi hrle na festival samo da bi bili vidjeni, da bi se poslije hvalili kako su oni toboze obrazovani, kulturni ljudi, koji obozavaju takve manifestacije. I sjedit ce sat i pol 2, gledati u ono platno a pojma nema sta gleda. Cast izuzetcima i stvarnim ljubiteljima alternativne kulture uopste.
A kada ti jedan alternativni film dodje u kino to jednostavno nije masovno, i samim tim nije zanimljivo!
- Daphna
Ja se apsolutno slazem sa tim, ali on je pitao za Sarajevo. Sada zamisli, kada je tako u najvecem gradu u nasoj zemlji, kako li je tek u manjim gradovima...water wrote:ma nije to samo tako u SA. Tako ti je manje vise svugdje.Daphna wrote:Zasto alternativni filmovi bolje prolaze na festivalu a ne i u kinima? Vrlo jednostavan odgovor: Sarajevo je grad snobova!!!!!!!!!repeater wrote:da pitt, nisi daleko od istine. samo, nije mi jasno zasto ti filmovi prolaze odlicno na festivalu a ne i u kinima?
Ista stvar ce se desiti i sa Jazz festom. Svi ce pricati o tome dok fest traje, a poslije... kao da nikada nije ni bilo. Takva smo nacija...
- repeater
dobro. hadje da podjemo od njih. na koji nacin se njihove zelje manifestuju u ovom gradu. ili ova kultura nije dovoljno jaka da bi joj se izaslo u susret?Daphna wrote: Cast izuzetcima i stvarnim ljubiteljima alternativne kulture uopste
- pitt
Izac u susret treba svakako, samo je problem kako to ostvariti. Nije jeftino a o d koga mozes ocekivati pomoc? na kraju zavisis od posjetitelja i ako je bas ovako crno kao sto daphne kaze (gore no sto sam ja zamisljao) onda fakat moras biti mazohista pa se upustiti u takav projekat. DOk se ljudi malo kulturno ne uzdignu i pocnu glasno traziti ovakav vd umjetnosti, nista d toga.
- johnnykola
problem je u tome sto bi te filmove, kad bi se takovo
sto i pokrenulo pustali likovi minimum 50 godina stari.
pa bi mladi alternativci dosli jednom i vidjeli nako crno-bijelo
sranje u bojama
i rekli: svaka vama cast,
odoh ja nastaviti filmove s interneta skidat. *ebali se
vi i vasi filmovi iz pedesetih i sezdesetih!
takovo sto moras imati u sebi pa ces naci ljudove s kojima ces to
podijelit i s kojima ces otici na koncert (u publici stajat
s jos eventualno 5-6 likova i likica) i ako nista super
se zabaviti, a ne umrijeti od dosade u hladnoj
kino dvorani slusajuci predavanje nakog nazovi profesora
koji tvrdi da u filmu nista ne valja od sedamdesetih
na ovamo. jednom nazebo i nikad vise!!!
sto i pokrenulo pustali likovi minimum 50 godina stari.
pa bi mladi alternativci dosli jednom i vidjeli nako crno-bijelo
sranje u bojama
odoh ja nastaviti filmove s interneta skidat. *ebali se
vi i vasi filmovi iz pedesetih i sezdesetih!
takovo sto moras imati u sebi pa ces naci ljudove s kojima ces to
podijelit i s kojima ces otici na koncert (u publici stajat
s jos eventualno 5-6 likova i likica) i ako nista super
se zabaviti, a ne umrijeti od dosade u hladnoj
kino dvorani slusajuci predavanje nakog nazovi profesora
koji tvrdi da u filmu nista ne valja od sedamdesetih
na ovamo. jednom nazebo i nikad vise!!!
- Daphna
Definitivno, sve sto nosi prefiks alternativno u ovoj drzavi nema svijetlu buducnost. Podjimo od muzike, alternativno, underground... Spomeni to nekome i gledaju te kao da si pao s Marsa, jos te pita na kojim si drogama. Sve dok se kulturno ne prosvijetlimo, ovom "normalnom" kulturom, nema od alter nista!repeater wrote:dobro. hadje da podjemo od njih. na koji nacin se njihove zelje manifestuju u ovom gradu. ili ova kultura nije dovoljno jaka da bi joj se izaslo u susret?Daphna wrote: Cast izuzetcima i stvarnim ljubiteljima alternativne kulture uopste
Milion puta mi se desilo da predlozim kolegama sa faksa da odemo na neku predstavu, a oni me pitaju jesam li ja normalna. A to su sve relativno mlade osobe, 23-25 god. To je zalosno i porazavajuce. I pitam se postoji li neko rjesenje za ovu nezainteresovanost mladih za kulturna desavanja u gradu?
-
EI Presidente
Alternativa je uvijek djelovala iz ilegale, s malo love i puno entuzijazma. Alternativu rijetko pomaze drzava, i cesto se svodi na privatne inicijative. Potrebni su entuzijasti koji se razumiju u umjetnost i nije im mrsko da zrtvuju svoje vrijeme (cesto i pare) kako bi svoju ideju pomakli s mrtve tacke.
- Daphna
Da, samo sto je takvih entuzijasta jako, jako malo. A i kada ih ima jedva ih lupom nadjes, jer se i oni izgube u masi ovih "pseudo kulturnih" gradjana. Za alternativu moras biti strasno uporan i strasno zaljubljen u nju.EI Presidente wrote:Alternativa je uvijek djelovala iz ilegale, s malo love i puno entuzijazma. Alternativu rijetko pomaze drzava, i cesto se svodi na privatne inicijative. Potrebni su entuzijasti koji se razumiju u umjetnost i nije im mrsko da zrtvuju svoje vrijeme (cesto i pare) kako bi svoju ideju pomakli s mrtve tacke.
- pitt
U normalnom okruzenju da, al kod nas je sve daleko od normaleEI Presidente wrote:Alternativa je uvijek djelovala iz ilegale, s malo love i puno entuzijazma. Alternativu rijetko pomaze drzava, i cesto se svodi na privatne inicijative. Potrebni su entuzijasti koji se razumiju u umjetnost i nije im mrsko da zrtvuju svoje vrijeme (cesto i pare) kako bi svoju ideju pomakli s mrtve tacke.
- van Basten
situacija je takva da bi ti filmovi u našem gradu imali publiku za ne više od 3-4 dana prikazivanja a to se nikome ne isplati. Osim ako u toj alternativi nema nekim čudom kakvog Gere-a , Pitt-a, Monica-e... i sl.
Festival je drugo... za festival u kina pohrli i neko ko inače ostatak godine ni ne zna da postoje kina u gradu, zatim tu su 1-2 projekcije filma za šta se uvijek nađe 200-300 interesanata... a one masovnije projekcije tipa Metalac (pogotovo Metalac) ionako se ne mogu uzeti za ozbiljno jer je tu postalo najbitnije biti viđen
Festival je drugo... za festival u kina pohrli i neko ko inače ostatak godine ni ne zna da postoje kina u gradu, zatim tu su 1-2 projekcije filma za šta se uvijek nađe 200-300 interesanata... a one masovnije projekcije tipa Metalac (pogotovo Metalac) ionako se ne mogu uzeti za ozbiljno jer je tu postalo najbitnije biti viđen
-
alek
neka publika postoji, mozda mali broj ali ipak postoje ljudi za koje vrijedi praviti program. istina je da je napravljen dobar posao sa holivudskom produkcijom i da takvi filmovi uvijek i bilo gdje imaju najbrojniju publiku, ali ako je neko pratio program u trasi s pocetka... bilo je tu zanimljivih stvari koje vjerovatno covjek nigdje drugdje (u SA) ne bi mogao pogledati... i dolazilo je svijeta. apsolutno SVE ima neku svoju publiku. kod nas je valjda problem sto se u svemu podilazi ukusu vecine.
rjesenje je edukacija publike
ali ne znam metod 
rjesenje je edukacija publike
- manijak1
Pitaš se ?
Meni ne valja ništa i to bi trebalo značiti da sam educiran ?

Meni ne valja ništa i to bi trebalo značiti da sam educiran ?
-
water
je li jos u kralja tomislava. Ja sta sam ih se nagledo tamo. jebes svaku alternativu, kad izvuku neki juznoafricki iz sezdesetih, a ja sam u kinu, i nakon 5 minua eto Rame operatora (ili je Ramo iz nekog drugog kina) jarane hajde da zatvorimo ovo neces valjda sam gledati, hajde da ranije kuci idemo 
- danas
kakvog bolan kralja tomislava?water wrote:je li jos u kralja tomislava. Ja sta sam ih se nagledo tamo. jebes svaku alternativu, kad izvuku neki juznoafricki iz sezdesetih, a ja sam u kinu, i nakon 5 minua eto Rame operatora (ili je Ramo iz nekog drugog kina) jarane hajde da zatvorimo ovo neces valjda sam gledati, hajde da ranije kuci idemo