nakon što sam se prijavio za IT posao na konkurs u Njemačkoj, užao sam u užu listu kandidata s tim da bih trebao za par sedmica imati prvi face to face intervju. Riječ je o firmi koja se bavi IT konsaltingom (u daljem tekstu Poslodavac), a klijenti su joj većinom državna preduzeća u DE. Bio bih primarno zaposlen kod Poslodavca, ali bih zapravo radio na terenu za njihovog klijenta (da pojednostavim, recimo da je to klijent "X")
Prije nastavka daljih pregovora, Poslodavac mi je e-mailom u PDF-u proslijedio pismo namjere (Letter of intent), za koje traži da potpišem i proslijedim nazad skeniramo emailom. Okvirni sadržaj pisma namjere je slijedeći:
Sada pitanje za 300 kuna;)Obavještavaju me da sam ušao u uži izbor kandidata za ovu poziciju na bazi dostavljenog CV-ja te ranijih telefonskih razgovora.
Navode da ako njihov klijent "X" odluči da sam ja taj koji će dobiti posao, onda Poslodavac planira potpisati ugovor samnom u skladu sa zajednički usaglašenim uslovima koji su navedeni u nastavku:
Mjesečna plata: xxxxx EUR
Bonusi: xxxxx EUR
....i druge ostale informacije koje se tiču striktno godišnjih primanja i drugih benefita koja su meni prihvatljiva.
Na kraju stoji da trebam potpisati ovaj dokument i poslati nazad kao potvrdu da prihvaćam uslove.
Pitanje namjere je vrlo jasno i nema nekih skrivenih klauzula te IT konsalting firma koja mi šalje isti dokument mi ne djeluje kao neka prevara ili sl, ALI da li se ja ovim pismom na bilo koji način obavezujem? Recimo ako se desi scenarij da dobijem posao, a ja zbog nekog npr. nedBg nesretnog slučaja, bolovanja ili sl na kraju ne budem mogao prihatiti isti? Da li je slanje pisma namjere standardna praksa u Njemačkoj u ovim fazama pregovora?
Svaki savjet od nekoga s iskustvom na ovom polju je dobrodošao.
Hvala unprijed.
Adi